Tocanita de vita


Retete culinare Mancare – Tocanita de vita

Tocanita de Vita - in farfurie
Tocanita de vita, mancare traditionala cu sos de rosii

Tocanita de vita este una dintre mancarurile pe care le savuram cu mare placere toamna.

Si cum la noi toamna a venit deja, am fugit la magazin si am cumparat o bucata frumoasa de carne de vita pe care am transformat-o rapid intr-o delicioasa tocanita de vita.

Am imbogatit-o cu rosii deshidratate si cateva ciuperci champignon.

Ingrediente – Tocanita de vita

  • 600 g carne de vita
  • 4 rosii deshidratate
  • 200 g ciuperci champignon
  • 1 salota/1 ceapa
  • 3 linguri ulei de masline/floarea soarelui
  • 1oo ml suc de rosii
  • 4 catei de usturoi
  • 400 ml apa calda
  • sare
  • piper

Mod de preparare – Tocanita de vita

  • Taiem carnea in patratele potrivite de cca 3-4 cm.
  • Intr-o cratita, pe foc mic spre mediu, punem uleiul de masline sau de floarea soarelui. Cand acesta este incins, adaugam carnea de vita. O calim cca 5-6 minute, sau pana cand isi schimba culoarea, apoi adaugam salota/ceapa, taiata in felii foarte subtiri, si cateii de usturoi tocati marunt.
  • Dupa ce ceapa s-a inmuiat, adaugam cca 200 ml de apa calda si rosiile deshidratate.

Tocanita de vita - mod de preparare

  • Acoperim cratita cu un capac si lasam tocanita de vita sa fiarba, pe foc mic, pana cand carnea este patrunsa. Mai adaugam apa calda (cca 200 ml) din cand in cand, in cazul in care sosul scade prea mult.
  • Inainte cu cca 20 de minute de a stinge focul, adaugam ciupercile champignon, curatate si taiate in bucati potrivite, sare si piper macinat dupa gust, si sucul de rosii.

Tocanita de vita - preparare

  • Amestecam bine, acoperim cratita cu capac si mai lasam tocanita pe foc mic pana cand ciupercile sunt si ele patrunse.
  • Servim tocanita cu piure de cartofi, orez sau, cel mai bine, cu o mamaliguta delicioasa.

Tocanita de vita - detaliu

Pofta buna!

Aceasta tocanita se poate servi si in dieta dukan (croaziera – PV)
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tocanita de vita
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 64 Review(s)

30 comentarii la “Tocanita de vita

  1. adriana spune:

    Laura draga a iesit super buna.Baietii mei au fost foarte incantanti si au papat tot din farfurie.Multumim si sa ai o zi frumoasa.Pupici

  2. Adriana spune:

    Asa ceva imi facea mama mea cand eram mica. Si era una dintre mancarurile mele preferate. Doar ca reteta difera putin – mama punea si un morcov in tocanita si nu punea rosii deshidratate (pe atunci nu se gaseau in comert). Ii dadea un gust dulceag.
    Chiar ma gandeam zilele trecute sa incerc si eu retea mamei – acum stiu si cum se face !

    • Laura spune:

      Adriana, draga mea, ma bucur ca ti-am amintit de reteta mamei tale.
      Sper tare mult sa iti placa daca o incerci!
      Pup cu drag!

    • Laura spune:

      Nico, cred ca rosii deshidratate se gasesc in supermarketurile mari. Daca nu le gasesti, le poti inlocui cu rosii proaspete.
      Pupicei!

  3. aurelia eugenia spune:

    mie imi place mult serbetul – un dulce cu acest … dulce 🙂 poti sa faci odata?
    sunt in spania si cand merg in romania ma omor mereu sa cumpar serbet de capsuni de trandafiri de vanilie de cacao, doamneeee, nu ma pot abtine dar tot cautand pe net nu am gasit pana acum o reteta cu serbet asaaa, mai imperiala 🙂
    si se apropie o aniversare in familia mea si mi ar placea un tort cu serbet … in fine eu nu prea ma pricep la combinatii, pe cand tuuuuu 🙂
    imi poti da vreo sugestie sau o reteta?
    multumesc, aurelia

    • Laura spune:

      Draga mea, nu am facut niciodata serbet. Il mancam cu drag in copilarie dar acum parca mi se pare un pic prea dulce.
      Pupicei cu mult drag si daca voi face serbet, cu drag voi posta reteta.

  4. aurelia eugenia spune:

    multumesc pentru raspuns, dar nu m ai inteles, ma refeream la prajituri cu serbet, dulciuri la care se foloseste serbetul – te am intrebat bazandu ma pe creativitatea si talentul care ti caracterizeaza preparatele, gandind ca probabil vei face vreodata vreun tort cu crema de serbet, de ex. deoarece aici pe blogul tau am gasit de toate… numai din serbet ceva, n am gasit 🙂
    desigur ca e optiunea ta in a alege si posta pe blog, pe mine m a luat valul si de aceea mi am permis sa intreb.
    iti doresc sanatate sii un week end placut
    aurelia

    • Laura spune:

      Aurelia, draga mea, nu cred ca am mancat niciodata un tort/prajitura cu serbet. Eu il papam simplu, alaturi de un pahar cu apa sau chiar scufundat in apa sau ceai.
      M-ai facut curioasa si chiar am s-o intreb pe mami daca are vreo reteta de tort cu serbet.
      Pup!

  5. Puca spune:

    Draga Laura, esti ultima mea speranta….am gatit multe retete de pe site-ul tau, au iesit delicioase, dar de tocanita de vita n-am curaj sa ma apuc, pentru ca tot ce am gatit eu pana in prezent din carne de vita s-a terminat lamentabil….am ciudatul talent de a transforma si carnea frageda de vitel intr-o talpa de pantof…..nimeni nu se poate atinge de ea!!!! nici macar eu, care sunt destul de indulgenta cu creatiile mele culinare, daca intelegi ce vreau sa spun….unde gresesc?am incercat ultima data sa fac friptura la tava, am calit carnea cam 20 min in ulei, apoi am pus-o in cuptor cu ceapa si 2 cani de apa si am lasat-o vreo 2,5 ore….la final, nu se poate mesteca, se desface in fibre tari ca ata…..ti-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ai da niste sfaturi referitoare la modul de a gati carnea de vita, mai ales ca e o carne care imi place….multumesc mult

    • cornel spune:

      Marea problema la noi in Romania e ca majoritatea macelarilor sunt niste simpli angajati care vand NISTE bucati de carne. Carne, despre care nu stii exact de la ce rasa provine, varsta la care animalul a fost sacrificat si mai mult decat atat modul cum se hacuie si se ciopartesc pe la noi animalele nu are nimic in comun cu ceea ce se intampla in alte tari unde clientul este atras in macelarie de vitrina frumos garnisita de bucati de carne taiate aproape artistic iar macelarul respectiv e in plus si un bun consilier in cazul in care nu esti sigur pe tine si nu stii ce sa ceri. Constient de calitatea marfii lui macelarul e primul care te va indruma ce sa alegi si cum sa gatesti respectiva bucata de carne tocamai ca sa nu dai gres si sa mai treci pe la el. La noi greu vei gasi astfel de macelari. Vei gasi multa carne inferioara calitativ atat in macelarii particulare cat si in marile hypermarketuri dar si carne de calitate atat la preturi mari dar si la preturi acceptabile daca ai un dram de noroc.
      In ce priveste carnea de vitel, daca intr-adevar e de vitel 🙂 nu prea ai voie sa dai gres; e posibil ca ceva in tehnica de preparare sa nu fie ok din moment ce va iese tare. Iar la acea friptura la tava calirea timp de 20 min. in ulei mie mi se pare excesiva si cauza pentru care acea carne a devenit nemasticabila. Atat cu vitelul cat si cu vita dar si la alte tipuri de carne esential e sa stii sa lucrezi cu timpii si temperaturile de preparare in functie de modul cum e taiata carnea (una e sa gatesti bucatele pt. stroganoff de ex. si altceva e sa gatesti un muschi intreg).

    • Laura spune:

      Draga mea, carnea de vita poate fi destul de dificil de preparat si asta pentru ca multe pesoane au tendinta de-a o gati prea mult si nu neaparat corect. Pentru friptura de vita iti recomand sa folosesti intotdeauna o marinada. Pe langa faptul ca friptura va deveni frageda, va capata si un plus de gust. Dintr-o marinada nu trebuie sa lipseasca elementul acid (vin, otet, suc de lamaie), uleiul (recomand uleiul extravirgin de masline) si aromele (patrunjel, rozmarin, salvie, piper, enibahar, etc). Poti adauga desigur si radacinoase (telina, patrunjel, morcovi, etc). Iti recomand sa folosesti un vas de ceramica pentru marinada si, cel mai important, bucata de carne sa fie complet acoperita de lichid. Carnea rosie se marineaza minim 6 ore, dar eu iti recomand sa o lasi de pe o zi pe alta.
      Dupa ce o scoti din marinada, o tamponezi bine cu hartie absorbanta si o sigilezi, nu o prajesti, in tigaia in care ai incalzit 2 linguri de ulei, nu mai mult, la foc mediu. Prin sigilare, bucata de carne isi pastreaza inauntru toate sucurile. Nu trebuie sa tii carnea pe foc decat cateva minute, maxim 4-5 minute, depinde de marimea bucatii de carne, sau pana cand se rumeneste usor pe toate partile.
      Dupa aceea, pui friptura in tava, adaugi legume, daca doresti, si apa sau supa de vita/legume. Acoperi tava cu folie de aluminiu si o coci in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru un minim de 90 de minute (mi-e greu sa iti dau timpi exacti pentru ca nu stiu ce cantitate are bucata de carne, din ce parte a animalului provine, ce tip de cuptor ai, etc). In general, ca sa testezi daca o friptura este gata, o intepi in centru si daca lichidul care iese din friptura este complet trasparent, atunci este gata. Dupa ce observi acest lucru, elimini folia de aluminu si o mai lasi sa se rumeneasca inca cca 30 minute. O stropesti des cu sosul format in tava.
      Dupa ce friptura este gata, o scoti din tava si o invelesti imediat in folie de aluminiu. O lasi astfel invelita pentru cca 15-20 de minute. Friptura o sa fie frageda in acest fel. Sunt foarte multe de spus despre coacerea carnii de vita si promit sa dezvolt subiectul intr-un articol separat. Te pup si imi cer
      scuze ca am intarziat atat de mult cu raspunsul!

      P.S: In timp ce sigilezi carnea si o intorci de pe o pate pe alta, ai grija sa nu o intepi. Foloseste un cleste pentru carne.

    • Laura spune:

      Cornel, iti multumesc mult pentru comentariu! Din pacate, ai dreptate, la noi animalele sunt ciopartite, iar carnea din macelarii sau hypermarketuri nu are deloc un aspect placut. Cred ca la noi carnea de vita nu trece printr-un proces de maturare dupa ce animalul este sacrificat. Daca ar fi asa, poate ne-am putea bucura de fripturi mai bune.

  6. Puca spune:

    Domnule Cornel si draga mea Laura, va multumesc amandurora pentru raspunsurile voastre! o sa aplic sfaturile si sper ca va iesi bine. Multumesc mult!

  7. Rachel spune:

    Buna ziua,
    De origina romana traiesc in Israel.
    Am a aceleasi probleme cu gatitul carnei de vita.
    Care e partea de vita recomandata pentru friptura care se moaie rapid relativ?
    Multumesc pentru un raspuns
    Rachel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor