Humus de Anghinare


Retete culinare de Post – Humus de anghinare

Humus de Anghinare - anghinare cruda

Recunosc ca nu ma dau in vant dupa versiunea originala de humus, pentru ca nautul mi se pare destul de greu, insa humusul de anghinare este absolut delicios. Cred ca l-as manca saptamanal fara sa ma plictisesc de el. Este foarte delicat si categoric mult mai lejer decat humus-ul cu naut.

Reteta de Humus de Anghinare poate fi foarte utila si persoanelor care au o alimentatie bazata pe retete vegetariene, fiind o sursa naturala de polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier.

In Sicilia, se organizeaza chiar o sarbatoare dedicata anghinarei – Sagra del Carciofo in Ramacca, unde se servesc doar mancaruri preparate cu anghinare.

Ingrediente – Humus de Anghinare

  • 500 gr anghinare curatata
  • 125 ml ulei de masline
  • 2 foi dafin
  • 1-2 catei de usturoi
  • 4-5 boabe piper
  • 4-5 boabe ienupar
  • 1 lamaie mica
  • sare
  • apa
  • 1 lamaie medie (doar sucul)

Mod de preparare Humus

  • Curatam anghinarea de primul rand de frunze dure, taiem cca 2-3 cm din varfuri dupa care le taiem in doua pe lungime. Scobim puful din centru cu o lingurita si  punem imediat anghinarea curatata intr-un vas de plastic cu apa amestecata cu sucul unei lamai  mai maricele.
  • Despre proprietatile si modul de curatare corect al anghinarei, am vorbit acum catva timp. Este foarte important de retinut ca este vorba despre o leguma mai mult decat sanatoasa pe care ar trebui sa o consumam cat mai des posibil.
  • Punem anghinarea intr-o oala si o acoperim cu apa. Adaugam 2 foi de dafin (de preferat proaspete pentru ca sunt mai aromate), 2 catei de usturoi curatati si taiati marunt, boabele de piper si ienupar si 1-2 lingurite de sare.
  • O fierbem la foc mediu pana se inmoaie complet (cca 45 minute). Dupa ce a fiert, o scurgem si o lasam sa se raceasca intr-o sita.
  • Dupa ce s-a racit, punem anghinarea in robot (aruncam foile de dafin, piperul, ienuparul). Actionam robotul la o viteza medie si incepem sa adaugam treptat uleiul de masline. Cand obtinem o pasta cremoasa, adaugam suc de lamaie dupa gust si sare.
  • Mutam humus-ul intr-un borcan iar daca dorim sa-l pastram pentru circa 5-6 zile, il acoperim cu un strat subtire de ulei de masline, inchidem ermetic borcanul si-l bagam in frigider.
  • Este divin pe paine prajita sau coapta la cuptor si frecata discret cu un catel de usturoi proaspat.

Va doresc Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Humus de anghinare
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 16 Review(s)

19 comentarii la “Humus de Anghinare

  1. hulya spune:

    Dear Laura, loved your recipe, I’ll try your version next time. I made it years ago without juniper berries, ppers and bay leaf. It seems they’ll add more flavor to it. Thank you for sharing

  2. Poliana spune:

    Interesanta reteta, nu am mancat anghinare, chiar sunt curioasa ce gust are. De hummusul de naut stiam, si mi-a placut. Cand gasesc anghinare incerc reteta ta. Pupici!

  3. nina spune:

    Laura, inca o reteta de regi. Divin. Abia astept sa o bucataresc. Folosesc multa anghinare in aceasta perioada. Sursa de magneziu. Am vazut cum cureti anghinarea. Si daca am vazut bine, tu tai fundul de la leguma si codita. Aici este cea mai multa pulpa. Eu tai ca si tine motul si citeva foi dure, dupa care curat codita de cam 3-4 cm si apoi rotesc cutitul pe linga foi ca sa il degajez fundul si foile dure care au ramas. Si scot apoi cu o lingurita pufuletul. Se poate sa ma insel, dar tu arunci cei mai bun. Se fac funduri de anghinare umplute cu creveti roz sau cu alte umpluturi. Stiu ca tu esti o mare experta in bucatarie si nu as vrea sa intelegi gresit. Poate ma insel. O sa caut un site pe care il am si ti-l trimit. Pup mult.

    • Laura spune:

      Nina, draga mea, multumesc mult pentru link si sfaturi! In nici un caz nu ma supar pentru absolut nici un comentariu care completeaza continutul blogului.
      In reteta de hummus, am folosit anghinare baby, micuta foc, care se vinde aici, din pacate, fara picior. Am curatat si taiat varful frunzelor externe, si am curatat cu un cutit micut si ascutit, baza inferioara a anghinarei, apoi l-am pus la fiert. Nu am aruncat niciodata fundul anghinarei pt ca, asa cum ai spus si tu, este cel mai delicios din toata anghinarea.
      La reteta de salata, am folosit anghinare mare, pe care am cumparat-o cu tot cu tulpina (picior) dar din cauza ca am folosit-o cruda in salata, nu l-am folosit. Am scris urmatoarele in reteta:
      ” In magazine, gasim sa cumparam anghinarea cu tot cu tulpina. Tulpina este fibroasa si in salata este mai bine sa nu o folosim. Cand facem anghinare umpluta la cuptor putem lasa 2-3 cm de tulpina, curatata insa foarte bine de invelisul extern.”
      Fundul sau baza anghinarei am taiat-o separat la salata si ulterior am taiat-o in cubulete mici.
      Cand fac anghinare umpluta la cuptor, nu o mai tai in doua si nu ii mai desprind baza. Ii curat doar frunzele dure, le tai varfurile si le scobesc puful, dupa care eu lovesc de cateva ori anghinarea de un fund de lemn. In felul acesta se deschid foarte frumos frunzele.

      Pup dulce si multumesc mult pentru sfaturi!!

    • Laura spune:

      Maria, draga mea, nu este nici o rusine. In tara abia acum a inceput sa apara pe piata dar daca-l intalnesti, cumpara macar de curiozitate.
      Este extrem de sanatos! pup dulce!!

  4. andreea spune:

    buna Laura, ador retetele tale, nu am cont facebook pentru a-ti putea da like, dar trimit retele tale(link-ul) prietenelor. momentan locuiesc in Spania si aici am vazut multa anghinare, dar nu am cumparat deoarece credeam ca sunt greu de gatit. acum ma bate serios gandul sa cumpar, mai ales ca e fff sanatoasa si e buna la digestie si pentru slabit;) Doresc sa te intreb daca se poate folosi anghinare la borcan( conservata)? multumesc mult! Multa sanatate iti doresc!

    • Laura spune:

      Andreea, draga mea, iti multumesc tare mult pentru cuvintele tale!
      Sigur ca poti folosi anghinare conservata, dar iti recomand o anghinare conservata in apa cu sare, nu in ulei.
      Daca vrei totusi sa folosesti anghinare conservata in ulei, scurge-o bine si eventual trece-o printr-un jet de apa rece ca sa eleimini cat mai bine uleiul.
      Pup cu drag!

  5. catalina spune:

    la rereta de humus scriai ca iti place mult humusul.aici se pare ca nu iti place humusul.suspectez ca initial nu iti placa,dar apoi te-a convins 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor