Mini torturi cu panna cotta


Mini torturi cu panna cotta – Retete culinare Torturi

Scroll down for English version

Astazi este ziua mamei mele si chiar daca suntem departe de ea, am sarbatorit-o cu aceste delicioase mini torturi cu panna cotta cu parfum de trandafiri si vanilie.

La Multi Ani, mami!! Sa fii sanatoasa si fericita si sa zambesti mereu chiar daca anumite momente din viata te impiedica sa faci acest lucru. Te iubim enorm!!

Ingrediente – Mini torturi cu panna cotta

Blat diametru de 18 cm

  • 280 g faina
  • 300 g lapte
  • 150 g alchermes
  • 35 g ulei
  • 225 g zahar
  • 1 plic praf de copt

Panna cotta

  • 750 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 9 g gelatina foi
  • 3 lingurite trandafiri deshidratati
  • 2 lingurite apa de trandafiri
  • 1 baton vanilie

Crema de frisca

  • 250 ml frisca
  • 3 g gelatina foi
  • 3 linguri alchermes

Mod de preparare Blat

  • Amestecam faina cu zaharul si praful de copt si apoi le cernem. Amestecam laptele rece cu lichiorul alchermes si uleiul.
  • Adaugam amestecul lichid peste cel solid si amestecam bine.
  • Tapetam forma cu unt si hartie de copt si adaugam aluatul.
  • Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 165°C pentru 50-60 minute.
  • Daca suprafata tortului se bronzeaza prea tare, acoperim forma cu o folie de aluminiu si il lasam sa se coaca acoperit.
  • Inainte de a-l scoate din cuptor, infigem o scobitoare in centrul blatului. Daca iese umeda, il mai lasam la copt inca 5-10 minute maxim.
  • Dupa ce-l scoatem din cuptor, il lasam 4-5 minute in forma, apoi il raspurnam pe un gratar unde-l lasam sa se raceasca foarte bine.
  • Cand este complet rece, il taiem in 2-3 foi pe care le vom decupa cu o forma de mini torturi de 8-9 diametru.

Panna cotta Preparare

  • Inainte de-a ne apuca de blat, punem trandafirii deshidratati si batonul de vanilie despicat pe lungime in frisca. O acoperim cu un capac si o lasam la frigider.
  • Punem la inmuiat foile de gelatina in apa rece pentru 10 minute.
  • Strecuram frisca, adaugam zaharul si apa de trandafiri si o punem intr-o craticioara pe foc mic.
  • Cand frisca este fierbinte ( atentie! nu trebuie sa fiarba absolut deloc) stingem focul si adaugam foile de gelatina foarte bine stoarse.
  • Amestecam bine astfel incat gelatina sa se dizolve complet.
  • Lasam panna cotta sa se raceasca foarte bine dupa care o mutam in congelator.
  • Aici urmeaza un pasaj putin mai migalos in sensul ca trebuie sa o verificam din 2 in 2 minute si sa o amestecam ca sa nu se compacteze prea mult.
  • O tinem in congelator aproximativ 10 minute. Cand observati ca a capatat o consistenta usor legata, o scoatem din congelator.
  • Montam mini cercurile in jurul fiecarei bucatele de blat si le umplem cu panna cotta.
  • Bagam tortuletele la frigider pentru 3-4 ore.

Crema de frisca Preparare

  • Punem gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
  • Mixam frisca pana capata o consistenta spumoasa.
  • Punem lichiorul intr-o craticioara pe foc mic si cand este fierbinte (nu trebuie sa fiarba ci doar sa fie fierbinte) stingem focul si adaugam gelatina foarte bine stoarsa.
  • Amestecam bine si o lasam sa se raceasca 3-4 minute.
  • Adaugam peste gelatina, foarte discret calduta, 2-3 linguri din frisca, amestecam si apoi turnam acest amestec peste frisca.
  • Mixam pana cand se intareste suficient pentru a putea orna tortuletele.
  • Formam mici moate de crema pe deasupra fiecarui tortulet iar din marginile de blat ramase, taiem mici triunghiuri pe care le asezam pe fiecare tortulet.

Note finale

  • Nu va speriati de cantitatea de alchermes folosita. Este un lichior cu un gust extrem de discret, folosit in bucatarie mai mult pentru culoare decat pentru gust. In timpul coacerii alcoolul este eliminat si ramane doar aceasta frumoasa culoare rosie.
  • Blatul nu contine oua, este asemanator blatului tortului Padurea Neagra. Consistenta este umeda deci nu este nevoie sa insiropam blatul. Datorita timpului indelungat de coacere, blatul poate forma o crusta mai dura in partea inferioara si cea superioara. Dupa ce tortul se raceste, indepartam aceste parti mai dure cu ajutorul unui cutit.
  • Daca nu aveti alchermes, folositi 450 g  de lapte in care adaugati putin colorant rosu.
  • Ciresele din decor nu au legatura cu tortuletele. Le-am folosit pentru ca sunt fructele preferate ale mamei mele.

Mini panna cotta cakes

Today is my mother’s birthday and even though we are so far apart, I have celebrated her with these delicious mini panna cotta cakes infused with roses and scented with vanilla. Happy birthday, Mom! I wish you health and happiness and may you always smile even if certain events in your life make you sad. We love you so much!Ingredients

Sponge cake with a diameter of 18cm

  • 280 grams plain flour
  • 300 ml milk
  • 150 grams alchermes (Italian red liqueur)
  • 35 grams cooking oil
  • 225 grams caster sugar
  • 1 bag of baking powder

Panna cotta

  • 3 tablespoons alchermes
  • 750 ml double cream
  • 150 grams caster sugar
  • 9 grams gelatin (sheets)
  • 3 teaspoons dried roses
  • 2 teaspoons rose water
  • 1 vanilla pod
  • The whipped cream filling
  • 250 ml double cream
  • 3 grams gelatin (sheets)
Instructions
The sponge cake
  1. Mix the flour with the sugar and the baking powder then sift them. Mix the milk with the alchermes liqueurs and the cooking oil.
  2. Pour the liquid mix over the solid one and whisk until blended.
  3. Butter a rectangular pan then line it with baking paper. Add the dough. Bake the cake in the preheated oven at 165°C for about 50-60 minutes.
  4. If the top surface of the cake gets too brown, cover it with aluminum foil and let it bake until ready.
  5. Before taking it out of the oven, stick a tooth pick in the middle. If it comes out moist, let it bake for another 5-10 minutes.
  6. After you take it out of the oven, leave it in the pan for 4-5 minutes then flip it over on a rack and let it cool for completely.
  7. When it’s completely cooled, cut it into 2 or 3 layers then cut out circles with a diameter of 8-9 cm.
The panna cotta
  1. Before starting to work on the sponge, place the dried roses and the vanilla pod (split open lengthwise) in the double cream. Cover it with a lid and leave it in the fridge.
  2. Soak the gelatin sheets in cold water for 10 minutes.
  3. Strain the double cream, add the sugar and the rose water and place it in a saucepan on low heat.
  4. When the cream is hot (be careful not to let it boil!), put out the heat and add the gelatin sheets, well drained.
  5. Stir well so that the gelatin dissolves for completely.
  6. Leave the panna cotta cool down then place it in the freezer.
  7. Next you have to be very careful to check it every two minutes and stir it in order not to let it become too firm.
  8. Keep it in the freezer for about 10 minutes. When you notice that it has a slightly firm consistency, take it out of the freezer.
  9. Place small cake rings around the sponge circles and fill them with panna cotta.
  10. Put the cakes in the fridge for 3-4 hours.
The whipped cream filling
  1. Soak the gelatin in cold water for 10 minutes.
  2. Whip the double cream until fluffy and airy.
  3. Place the liqueur in a saucepan on low heat and when it becomes hot (not boiling, just hot), put out the fire and add the gelatin, well drained.
  4. Stir well and let cool for about 3 or 4 minutes.
  5. Add to the slightly cooled gelatin 2 or 3 tablespoons of whipped cream, mix well and pour this mix to the rest of the whipped cream. Whip until it’s firm enough to decorate the cakes.
  6. Using a star shaped tip, pipe small amounts of whipped cream on the cakes. Decorate with small triangles cut out from the remaining sponge cake.
Notes
  • Don’t let the large quantity of alchermes used scare you. It is a highly delicate flavor liqueur, used in cooking mainly for the color than for its taste. During baking, the alcohol will evaporate and only the beautiful red color will remain behind.
    The sponge cake does not contain eggs, it is similar to the sponge cake from the Black Forest cake. The consistency is moist so there’s no need to use syrup to moisten the cake. Because the cake takes longer to bake, it may form a tougher crust on the top and on the bottom. After the cake cools down, remove these parts with a knife.
    If you don’t have alchermes, use 450 ml of milk colored with red food coloring.
    The cherries in the pictures have nothing to do with the cakes. I only used them because they are my mother’s favorite fruit.
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Mini torturi cu panna cotta
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

72 comentarii la “Mini torturi cu panna cotta

  1. Adriana Lupu spune:

    SUPERB!Arata demential de bine si cred ca are un gust divin.LA MULTI ANI mamei tale,sa fie sanatoasa si sa-i fie viata plina doar de bucurii.Pupici Laura

  2. Maria Gratiela spune:

    Arata delicios,sunt sigura ca si gustul este pe masura iar pozele sunt de coperta!!!
    Cu prima ocazie am sa incerc aceasta reteta,abea astept.

    Blogul e de nota 10 +,am facut multe retete de la tine(ultima a fost reteta de Eclere cu crema de cafea,si au fost minunate),imi plac la nebunie,e o relaxare sa gatesc retele tale!

    La multi ani mamei!

    • Laura spune:

      Maria, draga mea, multumesc mult pentru urare!! Ma bucur tare tare mult ca iti plac retetele mele si ca ai incercat din ele!
      Pupicei cu mult drag si te mai astept pe la mine!!

  3. Carol spune:

    La multi ani! pentru mama ta

    Sunt sigura ca e mandra de tine.
    Cat despre torturi.. o minunăție. Nu am toate ingredientele insa sa le fac si eu.
    Weekend cat mai placut.

  4. Elena spune:

    La multi ani mamei tale ,multa sanatate si bucurii !
    Ca de obicei , o reteta absolut minunata ! Iar fotografiile….noroc , mare noroc cu monitorul asta, ca nu reusesc sa-l decupez!

  5. Persyda spune:

    Superbe tortuletele!

    La multi ani mamei tale!

    Cate mini tortulete ies din ingredientele astea?
    Si de unde pot cumpara minicerculetele?

    • Laura spune:

      Persyda, draga mea, multumesc tare mult pentru urare!
      Mi-au iesit 6 tortulete. Cerculetele le-am cumparat din Germania dar daca nu le gasesti, le poti face singura.
      Tai 2-3 sticle de apa de plastic in fasii de 6-8 cm inaltime. Fixezi fiecare fasie in jurul unui cerculet de aluat si apoi capsezi fiecare fasie.
      Pup cu drag!!

  6. Ana spune:

    LA MULTI ANI mamei tale cu sanatate si bucurii! Sa va bucurati impreuna cat mai multi ani cu putinta! Delicios arata totul!

  7. aura spune:

    Draga Laura citesc blogul tau de foarte mult timp ,dar niciodata nu ti-am scris,insa de data asta vreau sa-ti spun ca ador tot ce faci.Cu drag Aura din Oradea.

  8. harry spune:

    Alchermes ? n-am auzit inca. Ce gust are ?
    asi face prajitura asta pt. ca arata wow, insa habar nu am de unde sa fac rost de trandafiri deshidratati si apa de trandafiri …

  9. Raluca B spune:

    La multi ani mamei.
    Mini-torturile arata minunat, o sa le incerc si eu cand termin sesiunea.insa nu stiu unde as putea sa gasesc Alchermes si trandafiri deshidratati.
    Felicitari pentru tot.pupici

    • Laura spune:

      Raluca, draga mea, bafta multa la examene! Alchermes nu stiu unde se gaseste in Romania dar ma gandesc ca in supermarketurile mari ar trebui sa existe.
      Trandafirii deshidratati ii gasesti pe http://www.pastaidevanilie.ro. Pretul este foarte avantajos, calitatea produselor ireprosabila si seriozitatea de nota 10 cu multe plusuri!
      Pup cu drag!

  10. Poliana spune:

    UAU!!! Am ramas masca vazand acest minunat desert. Arata foarte bine, se vede ca este pentru o persoana speciala. La multi ani mamei tale!
    Te invit la mine pe blog, nu am retete asa frumoase ca ale tale :P, dar azi i-am deschis portile, si astept impresii :))
    Te pup si felicitari pentru reteta!

    • Laura spune:

      Poliana, draga mea, multumesc tare mult pentru urare!!
      Am sa te vizitez cat se poate de curand!! Iti doresc mult succes si la cat mai multe retete delicioase!!

  11. elena spune:

    Esti nemaipomenita. Cites de mult retele tale . Pe unele le-am si facut.si………..uite asa imi surprind mereu musafirii si sotul. Ador tot ce faci.
    Multa sanatate
    Elena focsani

    • Laura spune:

      Elena, draga mea, ma bucur tare mult ca iti plac retetele mele si ca le-ai incercat.
      Te pupic cu drag si te mai astept pe la mine!!

  12. Cosmin Ordean Boc spune:

    Foarte interesant blatul facut cu lichior alchermes.Are o culoare minunata si cred, un gust deosebit.
    Panna cotta…unul din dulciurile mele preferate!
    Multi ani inainte mamei!
    Cosmin

    • Laura spune:

      Multumesc mult pentru urare!! Intr-adevar este un desert cu un gust si o textura deosebite!
      O saptamana excelenta iti doresc!

  13. Adina spune:

    La multi ani fericiti ,mamei tale !
    Cu o fiica atat de talentata… sunt convinsa ca este fericita si mandra !
    Prajiturica este parca decupata din filme ! Mortala ! 🙂

  14. Alexandra spune:

    La multi ani fericiti mamei tale!
    Ce intrebare am eu? De unde pot cumpara acest lichior si daca pot face tortul in varianta mare in loc de mini tortulete?!
    Te pup si felicitari inca o data.
    Alexandra

  15. Laura spune:

    La multi ani mamei tale, sanatate si fericire!

    Draguta tare tortuletele astea! Si reteta forate interesanta. Desigur ca si eu am dat o cautare dupa Alchermes imediat, dar nici aici nu se gaseste. Se pare ca doar in Italia si eventual Spania, din cate am citit.

  16. Ana spune:

    Oare as putea folosi visinata in loc de alchermes? Eu am o visinata de foarte buna calitate, facuta cu foarte multe visine si cu alcool etilic, nu cu tuica. Gustul este divin si are o culoare grena.

  17. Antonia spune:

    Buna Laura,

    In primul rand La multi ani mamei tale, iar in al 2-lea rand vreau sa-ti zic ca pe langa faptul ca arata delicios, banuiesc ca are un gust delicios.

  18. Raluca B spune:

    Le-am facut in acest week-end(in sfarsit am terminat sesiunea)…sunt minunate. Ne-au placut foarte mult.multumim pentru reteta. saptamana frumoasa va doresc.pup

    • Laura spune:

      Raluca, draga mea, felicitari!!! Sper ca ai terminat sesiunea perfect! Pup cu drag si ma bucur ca ti-au placut tortuletele!

  19. strumfa bucatareste spune:

    Arata foarte bine, chiar ma gandeam ce tort sa fac de ziua nepotelului, acest arata foarte bine, e gustos si nu are ciocolata sau cacao. Ma gandeam ca in loc de lichior sa pus sirop de coacaze rosii, este foarte rosu si bun la gust, crezi ca e ok?

    • Laura spune:

      Bine ai revenit!! La mine a cam inceput sa dispara relaxarea de dupa concediu.:(
      Am atat de multa treaba, incat nu mi-ar strica un alt mic concediu dupa ce scap de perioada asta aglomerata.
      Pup dulce!!

  20. raluca spune:

    Buna doamna!As putea folosi sirop de zmeura pt a iesi un blat la fel de rosu in locul lichiorului?As vrea un blat tot asa de rosu dar fara sa folosesc coloranti?Ce ziceti de sirop de zmeura??Ar ieshi?

    • Laura spune:

      Raluca, draga mea, siropul, in general, nu-si pastreaza culoarea dupa coacere, deci nu vei obtine o culoare rosie vie. Plus ca daca folosesti 150 ml de sirop, aluatul ar iesi extrem de dulce.

  21. MIHAELA spune:

    totul este la superlativ,de fiecare data cand te vizitez ,nu ma satur privind bunatatile care iti ies din maini.cum bine spunea cineva mai sus pozele sunt de coperta……..iar gustul cred ca este nemaipomenit.FELICITARI !

  22. Michela spune:

    Ce diametru au cerculetele tale si din cantitatile astea,cate bucati ti-au iesit? Si inca o problema 🙁 singurul lucru care-mi lipseste sunt trandafirii deshidratati,crezi ca as putea face si fara?

    • Laura spune:

      Michela, draga mea, cerculetele au un diametru de 8 cm si mi-au iesit 4 tortulete. Poti elimina trandafirii din reteta.
      Te pup!

  23. Mihaela V spune:

    Buna ziua.
    Felicitari pentru tot ceea ce faceti !
    In acest weekend am de gand sa testez aceasta reteta. Cautand dupa lichiorul alchermes am gasit articolul

    Nu am vazut sa scrie sursa 🙂 , sper ca are acordul…

    • Laura spune:

      Mihaela, draga mea, multumesc pentru atentionare.
      Am luat legatura cu administratorul site-ului si au sters reteta.

  24. nicoleta spune:

    Buna Laura, cantitatea de lapte nu e cam mare pentru cantitatea de faina?? aluatul nu va iesi prea moale? (nu am gasit Alchermes si vreau sa folosesc lapte). multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor