Mancare indiana cu spanac si miel – Saag Gosht


Reteta mancare indiana cu spanac si miel, Saag Gosht

Intotdeauna mi-a placut bucataria indiana, numai ca din cauza lipsei ingredientelor, o savurez numai in restaurante. In Italia, cel putin in zona in care locuiesc eu, se gasesc foarte greu condimente specifice altor bucatarii si de aceea este nevoie sa le comanzi online la niste preturi destul de ridicate.

In Germania, in schimb, am gasit multe magazine de profil si am profitat de ele pentru a-mi face provizii serioase.

Saag este un tip de mancare, extrem de parfumat datorita numarului variat de condimente folosit, specific bucatariei Asiei de Sud. Se poate prepara cu spanac, frunze de mustar, broccoli, sau cu alte legume cu frunze verzi si se serveste de obicei alaturi de makki di roti (o paine plata facuta cu faina de malai, specifica Nordului Indiei). Si orezul basmati mi se pare foarte potrivit pentru acest tip de mancare iar noua ne place foarte mult in combinatie cu couscous.

Ingrediente

  • 1,5 kg pulpa de miel dezosata
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 lingurite rase seminte de chimen
  • 6 cuisoare
  • 6 boabe cardamom (doar semintele)
  • 1 bat scortisoara
  • 2 salote/1 ceapa medie
  • 5 catei de usturoi
  • ghimbir (2-3 cm)
  • 1 lingura rasa coriandru praf
  • 1 lingura rasa turmeric
  • 1 lingura rasa garam masala
  • 1 kg spanac
  • sare
  • piper
  • 5-6 boabe ienupar (optional)
Punm uleiul de masline intr-o oala adanca pe foc mic. Cand uleiul s-a incins bine, adaugam semintele de chimen, cuiosarele, semintele de cardamom si batul de scortisoara rupt in doua sau chiar in trei daca e prea lung.

Le calim 2-3 minute, apoi adaugam salotele, usturoiul si ghimbirul tocate marunt. Le calim pentru 2-3 minute.

Adaugam bucatile de pulpa de miel, amestecam bine si le calim si pe ele 2-3 minute dupa care adaugam coriandru, turmericul, ienuparul,  sarea si piperul. Acoperim cratita cu un capac, reducem focul la minim si lasam carnea sa se patrunda bine, cca 50-60 de minute.

In general mielul lasa destul lichid in timpul coacerii si nu mai este nevoie sa adaugam apa. Dar daca acest lucru nu se intampla, adaugam 1 pahar de apa treptat, pe parcursul coacerii.

In acest punct, eu am mutat mancarea in vasul tajine pe care l-am bagat la cuptor.

Intre timp, curatam spanacul si il oparim cateva 1-2 minute intr-o oala cu apa clocotita.
Il scoatem din apa cu o paleta si il lasam sa se raceasca complet apoi il tocam foarte fin.

Dupa ce carnea s-a patruns complet, adaugam spanacul si garam masala si amestecam bine.

Lasam mancarea inca 10 minute pe foc, apoi o servim alaturi de o portie de makki di roti, orez basmati sau couscous.

Pentru couscous

  • 1 cana cu apa
  • 1 cana couscous
  • 2 linguri ulei de masline lejer
  • sare

Punem la fiert apa amestecata cu sarea si 1 lingura de ulei. Cand incepe sa fiarba, stingem focul si adaugam couscous-ul.

Acoperim craticioara cu capac pentru 10 minute, timp in care couscous-ul va absorbi apa.
Dupa 10 minute, adaugam inca 1 lingura de ulei si amestecam couscous-ul cu o furculita.

Pofta buna!!

Print Friendly, PDF & Email

28 comentarii la “Mancare indiana cu spanac si miel – Saag Gosht

  1. Roxana spune:

    Ce de condimente! Cred ca e un adevarat dezmat pentru gusturi! 🙂
    N-am incercat, dar am descoperit un restaurant indian prin apropiere si cred ca am sa-l vizitez. Felicitari pentru reteta!

    • Laura spune:

      Roxana, draga mea, delicioasa a fost! Daca o intalnesti in meniul restaurantului, sa o comanzi pentru ca e delicioasa!
      Pup cu drag!

  2. Lucia spune:

    Laura draga, this is foodporn 😛 Deci pozele sunt cu adevarat profesionale, iar mancarea, ce sa zic, trebuie sa ma repet : FOODPORN !!! Ador mancarea indiana, si ador tot ce faci tu aici !
    Pupici!

  3. Emily spune:

    oh, de o mie de ori oh 🙂 arata bestial, imi plac fotografiile de nu mai pot! eu, care nu mananc miel :)) si nu ma pot dezlipi de monitor 🙂 Arata fabulos! Te pup scumpa mea! Sa ai o zi mai mult decat minunata!

  4. Cosmin Ordean Boc spune:

    Impecabil Laura! O reteta minunata, cu mare atentie pentru detalii… de abia astept sa o incerc.
    Fotografii fascinante…Felicitari inca odata!

    • Laura spune:

      Multumesc mult pentru aprecieri!
      Ma bucur tare mult ca-ti plac fotografiile si reteta!
      O saptamana excelenta sa ai!

  5. Milena spune:

    În cuprinsul rețetei ați spus „bățul de vanilie” în loc de cel de scorțișoară de la enumerarea ingredientelor.

  6. Adriana Lupu spune:

    Superbe pozele,iar combinatia de condimente dementiala.Nu mananc deloc miel dar totul arata ouau!Multi pupici Laura si un sfarsit de saptamana frumos

  7. Costin Comba Photography spune:

    Eu imi arunc ochii doar pe fotografii si imi inchipui ca toate acele elemene gastronomice dau nastere unui produs fenomenal

  8. Camelia spune:

    Excelent! Aromele se imbina perfect pentru un rezultat delicios. Imi plac condimentele, le folosesc cu placere, caci este evidenta diferenta pe care o conféra mancarii gatite care ar fi, altfel, fada si nu ne-ar face sa „calatorim”. Multumesc pt detalii: provenienta, nume; astfel, calatorim documentați.:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor