Eclere cu crema de cafea si glazura de ciocolata


Retete culinare Prajituri – Eclere cu crema de cafea si glazura de ciocolata

Eclere cu crema de cafea si glazura de ciocolata - detaliu final

Eclere cu crema de cafea si glazura de ciocolata, reteta pas cu pas. Cum se fac cojile de eclere. Eclere de casa umplute cu crema si cu glazura de ciocolata amaruie. 

Eclerele se numara printre dulciurile noastre preferate. Si daca sunt umplute cu crema de cafea, chiar ca nu le pot rezista absolut deloc. Vineri am constatat ca nu am nimic dulce in casa, asa ca am executat rapid o portie generoasa de eclere cu crema de cafea si glazura de ciocolata. De cate ori ajung in Romania, pe lista de cumparaturi se afla doua prajituri: amandinele si eclerele. Le iubesc pe amandoua foarte mult pentru ca imi aduc aminte de copilarie. Reteta de eclere nu este deloc complicata, poate un pic mai migaloasa, dar merita, va garantez.

Ingrediente – Eclere cu crema de cafea

Ingrediente pentru cca 20 eclere

  • 250 ml apa
  • 100 g unt
  • 150 g faina
  • 4 oua
  • 1 varf cutit sare

Ingrediente crema cafea

  • 500 ml lapte
  • 2-3 linguri cafea solubila
  • 4 galbenusuri
  • 125 gr zahar
  • 40 gr amidon de porumb
  • 1 varf cutit sare
  • esenta cafea
  • 200 g frisca

Ingrediente glazura ciocolata

  • 75 ml apa
  • 75 g zahar
  • 150 g ciocolata amaruie

Preparare coji de eclere

  • Punem intr-o craticioara, pe foc mic, untul taiat in bucatele, apa si un varf de cutit de sare. Cand untul este complet topit si apa incepe usor sa fiarba, adaugam toata faina si amestecam rapid pana cand faina este complet absorbita de lichid. Amestecam pe foc foarte mic, pana cand aluatul se desprinde de pe marginile craticioarei.
  • Stingem focul si lasam aluatul sa se raceasca. Cand aluatul s-a racit complet incepem sa adaugam cate un ou pe rand, urmatorul adaugandu-l numai in momentul in care oul adaugat anterior a fost inglobat perfect in aluat.
  • In acest fel procedam cu primele 3 oua. Spargem al patrulea ou intr-o farfurie, il batem usor cu o furculita si il adaugam treptat aluatului. Consistenta finala a aluatului trebuie sa fie cremoasa si sa nu cada de pe paletele mixerului sau de pe lingura. Cand atinge acest punct, nu mai adaugam ou.
  • In reteta de choux-uri pentru incepatori, am punctat detaliat pasii pentru realizarea acestui tip de aluat.

Eclere – cum se formeaza si cat se coc

  • Formam eclere lungi de 7-8 cm in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, cu ajutorul unui sac a poche cu varf rotund de cca 2-3 cm diametru. Inmuiem varfurile unei furculite in putin albus usor batut cu furculita si trasam 2-3 dungute pe intreaga lungime a fiecarui ecler.
  • Coacem eclerele in cuptorul preincalzit la 210°C pentru 20 de minute, apoi le mai lasam inca 10 minute la 180°C.
  • Le scoatem din cuptor si le asezam pe un gratar unde le lasam sa se raceasca.
Eclere cu crema de cafea si glazura de ciocolata - preparare

Preparare crema de cafea eclere

  • Dizolvam cafeaua solubila in lapte, adaugam putina esenta de cafea si il punem pe foc mic, intr-o craticioara potrivita, sa se incalzeasca. Laptele nu trebuie sa fiarba si nici sa fie clocotit ci doar sa fie incalzit bine.
  • Separat, mixam galbenusurile cu zaharul pana se deschid la culoare si isi dubleaza volumul apoi adaugam amidonul si mixam pana la omogenizare. Adaugam laptele cald treptat peste crema de galbenusuri si amestecam bine. Punem crema din nou pe foc mic si amestecam incontinuu pana se ingroasa ( cca 5-6 minute).
  • Stingem focul, punem o folie de plastic alimentara direct pe suprafata cremei si o lasam sa se raceasca.
  • Dupa ce s-a racit, o putem amesteca cu 200 g frisca sau o putem folosi ca atare. Eu am adaugat frisca.

Eclere cu crema de cafea si glazura de ciocolata - preparare crema cafea

Eclere cu crema de cafea – Preparare glazura de ciocolata 

  • Amestecam intr-o craticioara apa cu zaharul si o punem pe foc mic. Dupa ce zaharul s-a topit complet, adaugam ciocolata taiata in bucatele potrivite si amestecam pana cand ciocolata s-a topit (cca 3-5 minute).
  • Stingem focul si lasam glazura sa se racoreasca un pic.
  • Taiem eclerele in doua pe lungime si inmuiem partea superioara a fiecarui ecler in glazura calduta de ciocolata. Le asezam apoi pe un gratar si le lasam sa se raceasca si scurga.
  • Umplem eclerele cu crema de cafea rece si le inchidem cu capacelul glazurat. Eu am adaugat si putina frisca peste crema.
  • Lasam eclerelele la frigider pentru cca 2-3 ore inainte de a le servi.
Eclere cu crema de cafea si glazura de ciocolata - detaliu ecler
Pofta buna si o saptamana minunata sa aveti!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Eclere cu crema de cafea
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 69 Review(s)

43 comentarii la “Eclere cu crema de cafea si glazura de ciocolata

  1. cristina iacob spune:

    Arata excelent, se vede ca esti maestra :* am facut si eu de sarbatori , dar cojile le-am cumparat nu m-am incumes sa le fac ! Multumi pentru reteta! :*

    • Laura spune:

      Cristina, draga mea, sunt atat de simplu de facut! Neaparat sa le incerci o data pentru ca-ti vor iesi cu siguranta!
      Pup cu drag!

  2. Diana spune:

    Arata excelent si cu siguranta sunt si foarte bune aceste eclere, Laura! 🙂
    O intrebare totusi, la ingredientele necesare pentru aluat, nu sunt mentionate ouale, dar ele apar in descrierea prepararii eclerelor (probabil le-ai omis :D). Cate oua sunt necesare pentru aluat?
    Multumesc! 🙂

  3. irina spune:

    Am facut azi aceasta bunatate de eclere. Uau!!! Bune!!! La ingredientele pt crema nu este trecut zaharul desi in modul de preparare apare asa ca am pus aprox 200 grame de zahar pudra cu aroma de vanilie. Bune foc!!! Multumim pentru dulcele de azi!!

    • Laura spune:

      Irina, draga mea, ma bucur atat de mult ca ti-au placut!! Imi cer scuze ca am uitat sa mentionez zaharul la ingrediente. Graba strica treaba intotdeauna. Promit sa nu se mai repete!!
      Pup dulce dulce si sa-ti fie de bine!!

  4. Carol spune:

    Ca de altfel toate retetele tale, si aceasta iti „lasa gura apa”. Sigur le voi face si eu. Nu am frisca insa acum asa ca va trebui sa astept pana maine.
    Felicitari. Esti geniala.
    Jos palaria.

  5. Fab Chef spune:

    Ce frumusete de ecler. As papa si eu unul chiar acum. De o saptamana n-am papat nimic dulce si frumosul asta ar fi perfect acum.

    • Laura spune:

      FabChef, ma bucur tare mult ca iti place reteta! Si eu am perioade lungi cand nu pap dulce si mi-e teribil de greu.
      O zi excelenta sa ai!

  6. Dana spune:

    Draga mea Laura, iar trebuie sa te intreb(de aceasta data), cu ce pot inlocui amidonul de porumb sau ce pot face, ca aici nu gasesc…si esenta de cafea?!Am promis eclerele…am primit cadou:)) si sac a poche!!!
    Iti multumesc anticipat pentru raspuns.O saptamana minunata in continuare iti doresc.Multi pupici.

  7. Dana spune:

    Am gasit, draga mea Laura, amidonul de porumb(speisestärk)!!!Pup cu drag, nu-mi ramane decat sa le execut…sper sa-mi iasa,la tine arata super!Pupici.

  8. Alex spune:

    Bună, Laura
    Mulțumesc mult pentru rețetă.
    Pentru început, tuturor celor care au încercat-o le-a plăcut. Mai puțin mie.
    Am descoperit că am o aversiune profundă față de cremele cu amidon de porumb (până acum am încercat-o pe asta de cafea, am făcut vreo două și cu lămaie și una cu ciocolată). Mi se pare că capătă toate un gust metalic, de care nu reușesc să scap nicicum.
    Așa că mă întrebam dacă o cremă de cafea la fel de potrivită eclerelor ăstora (foarte bune instrucțiuni pentru choux-uri, apropo) nu s-ar putea obtine si prin metoda, mai indelungata, dar mai gustoasa si sanatoasa, zic eu, prin care bati pe baie de abur ouale si zaharul pana innebunesti 🙂 (la mine dureaza vreo 25 de minute, timp in care mi se aburesc ochelarii, imi ard degetele, mi se strica telul), apoi sa adaugi nessul si frica. Am făcut așa mai multe creme, de caramel, lămâie, ciocolată albă, dar cu ness n-am încercat încă.
    O altă variantă ar fi, probabil, să încerc o altă marcă de amidon de porumb. Eu nu am folosit decât Dr. Oetker. Ai vreo sugestie?

    • Laura spune:

      Draga mea, din nefericire am auzit mai multe persoane plangandu-se de gustul pe care-l lasa amidonul in dulciuri. Mi se pare foarte straniu, pentru ca amidonul nu trebuie sa aiba nici un gust. Eu folosesc maizena (amidon de porumb) si nu am avut niciodata probleme de gust metalic sau pronuntat. Iti recomand sa incerci alta marca de amidon. Imi pare rau ca nu-ti pot recomanda eu o alta marca, dar nu le cunosc pe cele din tara.:((
      Cat despre crema, eu cred ca ar merge umplute si cu o crema facuta pe aburi. Este categoric mult mai fina si frisca adaugata o s-o intareasca suficient pentru a nu curge din ecler.
      Te pup si te astept sa imi spui cum au fost, in caz ca le incerci cu alta crema.

    • manu spune:

      Alex, am patit si eu treaba cu gustul metalic la crema de lamaie, dar sunt sigura ca nu este de la amidon, ci probabil de la lamaie sau de la oua tinute prea mult pe foc (ele se mai gatesc si dupa ce le iei de pe foc). Am facut de mai multe ori crema de vanilie cu amidon (numai Dr Oetker am gasit) si iese foarte buna la gust, niciun gust metalic sau suspect. Abia astept sa incerc reteta asta de crema de cafea, multumim Laura pentru retetele tale minunate 🙂

  9. cami spune:

    Laura,reteta asta e minunata! am facut de nenumarate ori aceste eclere si intotdeauna am fost laudata.toti au cerut portie tripla:)))(daca iti vine sa crezi) Un PUPIC mare pentru tine!!

  10. Dana spune:

    Laura, scumpa…esti minunata…am tot zis ca-ti scriu…si acuma probabil a fost momentul…Inca nu s-a intamplat sa incerc o reteta de-a ta si sa nu imi iasa ! Dumnezeu sa te tina sanatoasa si sa binecuvinteze mainile alea doutze alea tale care fac asa bunatati si sa-ti dea mereu inspiratie de noi si noi bunatati ! Fii binecuvantata, fata draga ! :-*

  11. ANCA spune:

    Buna.Ma bucur f mult ca am gasit o reteta pt coji facuta cu unt.Eu faceam dupa o reteta cu margarina si ulei,chestii cam nesanatoase si abia astept s-o incerc pe asta.
    Nu stiu daca ajuta pe careva,dar citind comentariile asi vrea sa dau si eu un ” sfat” vis-a-vis de amidon…Eu fac crema de vanilie cu faina si in loc de frisca pun unt ,apoi adaug la ea alte arome ca s-o transform in altfel de creme,De ex. pt. crema de lamie adaug esenta de lamaie ,pt creama de cacao/ciocolata adaug cacao,iar pt crema de cafea adaug doar cafea solubila dizolvata in cateva picaturi de apa…
    Voi reveni cu impresii dupa ce construiesc si eu delicioasele eclere.Te/va pup

  12. Gabi spune:

    Buna! Azi, zi de eclere! Si caut la Laura, draga de ea, o reteta de glazura de ciocolata… Si, ce sa vezi, dau chiar de reteta de ecler… :)) Minunata! Multumesc, Laura, inca o data, pentru retete! <3

  13. raluca spune:

    Buna! Arata super bine! Nu am incercat niciodata sa fac ecler pana acum dar as vrea sa incerc cu cacaco! insa cele cu cafea le-as incerca de Craciun :! Eu sunt in Italia si nu stiu sigur daca pot gasi amidon din porumb… crezi ca ar iesi crema si fara? Sau macar cu ce pot inlocui… Multumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Raluca, si eu locuiesc in Italia. Gasesti amidon in absolut orice magazin.
      Se numeste maizena si este ambalat in cutii galbene de carton.
      Daca nu il gasesti, il poti inlocui cu 30 g faina cernuta printr-o sita deasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor