Pasca cu ciocolata

Retete culinare de Pasti – Pasca cu ciocolata

Pasca cu branza si ciocolata

M-ati intrebat de multe ori daca nu am o reteta de pasca si, din pacate, raspunsul pana astazi a fost nu. Va aduc asadar o pasca mai inedita, cu un aluat cu cacao si crema de branza cu ciocolata. Sotul meu nu iubeste intr-un mod deosebit pasca, dar pasca cu ciocolata a mancat-o cu multa pofta.

Ingrediente – Pasca cu ciocolata (forma rotunda de 18 cm diametru)

Aluat Pasca

  • 300-350 g faina
  • 20 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
  • 150 g lapte
  • 100 g apa
  • 70 g zahar
  • 1 ou
  • 35 g unt moale
  • 1 plic zahar vanilat
  • 30 gr cacao
  • 1 varf cutit sare

Umplutura Pasca

  • 250 g ricotta/branza dulce de vaci
  • 1 ou
  • 4 linguri de zahar
  • 1 lingura plina cu gris
  • 1 lingura plina cu faina
  • 50 g bobite ciocolata
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita de gris pentru pudrat foaia de aluat inferioara

Pentru uns si ornat

Mod de Preparare aluat

  • Amestecam 300 g faina cu 30 g cacao si le punem intr-un vas incapator. Amestecam laptele cu apa si le incalzim foarte putin pe foc mic (sau puteti sa amestecati apa mai calda cu laptele rece astfel incat sa obtineti un amestec lichid caldut, NU fierbinte). Frecam drojdia cu 1 lingurita de zahar, apoi o amestecam cu laptele si apa si o adaugam in centrul fainii.
  • Framantan putin aluatul, apoi adaugam oul, batut usor cu o furculita, zaharul, zaharul vanilat si un varf de cutit de sare. Framantam din nou pana cand aluatul incepe sa prinda consistenta, apoi adaugam untul la temperatura camerei. Framantam pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
  • In functie de faina folosita, s-ar putea sa mai fie nevoie de cca 50 g faina. Adaugati treptat, lingura cu lingura, si framantati pana obtineti un aluat elastic.
  • Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul sa dospeasca 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer reci. Dupa 1 ora, impartim aluatul in doua bucati. Intindem una dintre bucati, pe planul de lucru usor pudrat cu faina, intr-o foaie de cca 0,7-1 cm.
  • In poza de mai jos, aluatul inainte de dospire si foaia de aluat care se aseaza in forma.
Pasca cu branza si ciocolata - aluat
  • Tapetam forma cu unt si asezam pe fundul acesteia o foaie de hartie de copt. Punem foaia de aluat in forma.
  • Din cealalta bucata de aluat, formam 3 snururi lungi cat circumferinta formei. Impletim snuruletele de aluat si le asezam de jur imprejurul foii de aluat din forma.

Pasca cu branza si ciocolata - aluat impletit

  • Acoperim forma si o lasam pentru 30 minute, intr-un loc ferit de curenti reci de aer.
Mod de preparare umplutura
  • Eu am folosit ricotta pentru ca nu am avut de unde sa cumpar branza de vaci, dar am facut aceeasi umplutura si cu branza de vaci in trecut si iese la fel de buna.
  • Amestecam ricotta/branza de vaci cu oul apoi adaugam zaharul, zaharul vanilat, grisul si faina iar la sfarsit adaugam bobitele de ciocolata.
  • Foarte important, pasca se umple numai inainte de a fi bagata la cuptor. Daca o umplem imediat dupa ce am adaugat aluatul in forma si apoi o lasam la dospit cu tot cu umplutura, aluatul se umezeste si dupa coacere ramane crud.
  • Dupa 30 minute de dospire, pudram foaia inferioara de aluat cu 1 lingurita de gris si umplem pasca cu crema de branza.
  • Ungem marginile impletite cu 1 albus usor batut cu furculita si presaram coditele de zahar pe cordonul impletit.
  • Adaugam inca cca 10 g de bobite de ciocolata peste umplutura de branza si introducem pasca in cuptorul preincalzit la 180°C, treapta a doua de jos in sus, functie traditionala ( caldura si de jos si de sus) pentru 40-45 minute.
  • Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se racoreasca cam 5 minute, dupa care o scoatem din forma si o lasam sa se raceasca complet pe un gratar.

Pasca cu branza si ciocolata - umplutura

  • Recunosc ca eu nu am asteptat sa se raceasca decat cateva minutele mici.:)) Mi-era tare pofta si imi disparea si lumina asa ca am “sacrificat-o” cat inca era calda bine. Daca o lasati sa se raceasca bine bine, o sa se taie mult mai frumos.

Pasca cu branza si ciocolata - detaliu final

Pofta buna si spor la pregatiri!

Sumar
Nume Reteta:
Pasca cu ciocolata
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
4 Based on 10 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

    • Laura

      Dana, draga mea, sigur ca da. O sa obtii o pasca frumusica si inaltuta bine.
      Pup si spor!!

  1. Emily

    Arata de milioane! Frumoasa si delicata, asa cum ii sade bine ;)
    te pup draga mea si-ti doresc sa ai o saptamana minunata :*

    • Laura

      Emily, scumpa mea, tare ma bucur ca iti place!!
      Pupicei dulci dulci si o saptamana de vis sa ai!

  2. Alice Kitchenette

    Cred si eu ca a mancat la cat de bine arata nu ai cum…..primesc si eu o feliuta ;)?!

    • Laura

      Alice, draga mea, primesti si mai multe feliute dar la urmatoarea pasca pentru ca asta a cam disparut de multisor.:))
      Pup dulce!!

  3. Adriana Lupu

    Laura draga aceasta pasca am sa o fac si eu.Arata foarte bine si sunt sigura ca are si un gust super bun.Pupici si o saptamana frumoasa sa ai.

    • Laura

      Adriana, draga mea, ma bucur tare mult ca iti place!!
      Pup cu drag si o saptamana minunata sa ai si tu!

  4. Melcul Bucatar

    Arata bestial si abia astept sa fac si eu una in curand :D
    De mult timp caut o reteta de pasca cu ciocolata, si desi poate suna bizar, nu am gasit. Ce ma surprinde e ca si cea cu ciocolata se face cu crema de branza. Eram ferm convinsa ca ar trebui sa aiba o umplutura de ciocolata.

    • Laura

      Melcul Bucatar, ma bucur tare mult ca iti place. Se poate face si cu crema de ciocolata dar ar fi mult prea grea si nu ar mai semana foarte mult cu pasca traditionala.
      Spor la gatit si daca o incerci sa imi spui daca ti-a placut!!

  5. Andreea

    O super idee! N-am facut pana acum Pasca tocmai pentru ca mi-a fost frica de aluatul care nu se coace inauntru. Dar de data asta am sa incerc, mai ales ca este asa delicios cu cioco. Pup cu drag!

  6. violeta

    Te urmaresc de mult ,imi place ce postezi ,dar astazi nu inteleg ce vrei sa spui cu sint nedumerita .Te pup VIOLETA

    • Laura

      Violeta, draga mea, nu inteleg ce vrei sa spui. In ce context am spus ca sunt nedumerita?:))

  7. Anda C

    Buna Laura
    Ma inspir mereu de aici……esti deosebita……vreau sa iti multumesc pt toata munca ta.Imi esti de mare ajutor mereu.

  8. Ana Maria Ciolacu

    Arata fantastic !! <3 Anul asta cred ca o sa fac si eu o pasca. A ta arata fabulos, iar varianta cu cacao in aluat e prea tare… <3
    Multi pupi! :)
    <3<3<3

  9. Emi

    Foarte frumoasa, este deja la crescut ,cu siguranta va fi delicioasa.Multumesc tare mult,o saptamina frumoasa.

  10. Corina

    Ohhhh, peste ce am dat eu aici! Cautam o singura idee pentru ceva deosebit de pasti si am gasit….cateva zeci! Pasca si spirala cu spanac – cu siguranta vor fii pe masa mea! Multumesc! X

  11. catalina

    LAURA ESTI NEMAIPOMENITA…CU RETETA ACEASTA IMI CURG BALELE…AM VREO 4 ANI DE CAND NU AM MANCAT PASCA…SI MI-E POFTA DE NU MAI POT..ANUL ACESTA AM SA INCERC SA FAC SI EU,SA VAD CE MI-O IESI SI AM SA INCERC CHIAR RETETA ACEASTA…AICI(IN SPANIA)NU GASESC BRANZA DE VACA…OARE DACA AS INCERCA CU REQUESON CREZI CA MI-AR IESI?MULTUMESC

    • Laura

      Catalina, draga mea, eu zic ca iti iese sigur pentru ca requesonul e aproape identic cu ricotta. Scurge-l foarte bine inainte de-a-l folosi.
      Pup cu mare drag.

  12. Diana

    Laura, ai scris acolo:
    “Foarte important, pasca se umple numai inainte de a fi bagata la cuptor. Daca o umplem inainte, aluatul se umezeste si dupa coacere ramane crud.”
    Deci vrem ca aluatul sa fie crud? asa trebuie sa iasa?
    Vreau sa o fac si eu desi nu am forma asa mica si va trebui sa dublez cantitatile.

    • Laura

      Diana, draga mea, mersiluuuuc mult ca mi-ai atras atentia!!! Chiar nu mi-am dat seama ca suna complet ciudat ce am scris. Vroiam sa spun ca se umple numai inainte de a fi bagata la cuptor si nu inainte de dospirea aluatului din forma.
      Puuup cu drag!!

  13. claudia

    E la cuptor si arata fantastic! Planul meu era sa o avem pt duminica asta de Paste, dar se prea poate sa trebuiasca sa mai fac inca una.

  14. Viorica Manaila

    Laura, muza mea culinara, ce fericire ca existi! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si multa inspiratie! Anul trecut am uimit-o pe mama (experta in cozonac) cu Treccia Rusa; nu-i venea sa creada cat e de economica reteta!Anul acesta voi face pasca cu ciocolata. De-abia astept! Am trimis tuturor cunostintelor mele (si nu-s putine!) sa citeasca si sa vada creatiile tale extraordinare. Paste Fericit!

  15. jeny

    Matusa mea facea pasca cu ciocolata,dar nu am avut reteta pana acum.Multumesc Laura.am sa ma simt acasa anul asta de Paste.

  16. Cosmin Ordean Boc

    Buna ziua,
    Arata extraordinar,nu am gustat pana acum niciodata Pasca ,la noi sunt traditionali cozonacii cu nuca sau mac si torturile de Paste , dar voi incerca cu siguranta reteta dvs.
    Anul acesta in schimb ,noi pregatim pentru Sarbatori cateva torturi tot de ciocolata decorate cu specific pascal ,primul dintre ele puteti chiar sa-l vedeti la adresa: http://www.simplusibun.ro/2012/04/un-paste-perfect.html , am fi foarte onorati ,daca ne vizitati.
    Va asteptam cu placere,
    Echipa simplu si bun,Timisoara

  17. Ioana

    In primul rand vreau sa iti multumesc pentru toate retetele pe care le postezi :) Tot ce am incercat pana acum a iesit perfect!
    Apoi am nevoie de un sfat: forma mea rotunda e de 26 cm. Cat sa adaug la fiecare ingredient sa imi iasa pasca bine? Crezi ca e ok daca adaug cam 30% la cantitatile mentionate de tine? Multumesc!

    • Laura

      Ioana, draga mea, este absolut perfect un 30% in plus fata de cantitatile pentru foarma de 18 cm.
      Pup dulce si Paste Fericit!

  18. ALINA

    Arata delicioasa am sa incerc si eu aceasta reteta recunosc ca pana acum nu am mai facut pasca in casa niciodata dar asta arata mult prea bine si as vrea si eu chiar daca imi e putin teama ca nu o sa imi iasa!

  19. maria

    E in Gandul de azi minunata pasca. Eu am sarit ca arsa (au specificat sursa) recunoscand poza:)) Iti doresc sarbatori luminate, cel putin la nivelul fotografiilor tale fermecate:))

  20. Apa.Faina.Sare.

    Laura, multumesc pentru inspiratie. Am facut si eu o pasca, in stilul meu :), dar daca nu erai tu, nu stiu cum m-as fi descurcat.
    te pup si iti multumesc inca o data si inca o data… pentru tot ce faci. Pana n-am avut blog n-am stiut cata munca se ascunde in spatele unui articol. Sunt impresionata de fiecare data cand vin aici la tine.

    Paste fericit!
    codruta

  21. Amalia

    Buna Laura! Imi place foarte mult reteta aceasta de pasca si m-am gandit sa o fac pentru Paste. Dar am vazut ca ingredientele sunt pentru o forma de 18 cm, daca poti te rog sa imi spui cum sa modific gramajul ingredientelor pentru o forma de 24 cm? Pentru ca e cea mai mica forma a mea rotunda si nu as vrea sa cumpar alta. Maine vreau sa o fac asa ca astept raspuns. Multumesc anticipat!

    • Laura

      Amalia, draga mea, trebuie sa majorezi toate ingredientele cu 25% pentru o forma de 24 cm.
      Pup cu drag si Paste Fericit!!

  22. Amalia

    Multumesc pentru raspunsul rapid! Acusica ma apuc sa o fac. Paste fericit si tie alaturi de cei dragi!

    • Laura

      Betty, nu se face sa o refuzi! O jignesti daca ii zici nu!:)))
      Pup dulce si sper sa iti placa daca o incerci!

  23. poppteo

    Buna ziua

    am facut aceasta pasca care a iesit minunata la gust. Singurul bemol – a debordat din forma (de 18cm). Nu arata prea frumos.

    De incercat intr-o forma de 20.

    multumesc pt reteta, excelent

    • Laura

      Ma bucur tare mult ca ti-a placut dar imi pare rau ca a evadat din forma si ca nu a avut un aspect atat de frumos. :(
      Este posibil ca eu sa fi folosit o faina nu la fel de buna ca a ta sau sa fi lasat pasca sa dospeasca un pic mai putin si din cauza asta a ramas in forma.
      Oricum, ma bucur tare mult ca ti-a placut!
      O zi minunata sa ai si iti multumesc ca ai incercat reteta!

  24. mihaela

    Am facut-o si eu azi. E delicioasa. Eu am facut o portie si jumate ca tava mea are 26 cm. Aluatul mi-a iesit foarte bine. Imi place mult gustul!
    La mine branza a ramas cam moale. Adica cand am taiat mai curgea un pic. Am taiat-o cand era doar un pic caldutza. Eu am pus crema de branza ca ptr 2 portii si am lasat-o 45 min la cuptor. Sa fie prea multa umplutura si sa nu reuseasca sa se faca bine? Data viitoare pun mai putin, cat ptr o portie jumate. Oricum e foarte gustoasa. Multumesc ptr reteta!

    • Laura

      Mihaela, draga mea, ma bucur ca ti-a placut!
      Ai dublat si restul ingredientelor pentru umplutura sau doar cantitatea de branzica? Daca asa ai facut si ti-a ramas moale, data viitoare, lasa la scurs intr-o sita branza pentru cca 30 de minute si neaparat dubleaza si cantitatea restului ingredientelor.
      Pupicei!

  25. Adi-Elena

    Varianta dukan a acestei retete se poate? De fapt retete dukan pt Paste! Este absolut minunat tot ceea ce faci! Iti urmaresc site-ul cu mare interes si am si testat din retetele tale delicioase….acum cu dieta astept mai multe retete dukan!

    • Laura

      Elena, draga mea, tocmai am postat o reteta delicioasa de cozonac dukan si o sa vin si cu o pasca dukan cat se poate de curand. Pup cu drag!

  26. Ada

    Am facut pasca ieri, am dublat cantitatile, avand tava de 26, dar imi iesise aluatul foarte lipicios si cremos, nu reuseam sa fac nimic cu el, asa ca am adaugat mai multa faina si unt si am reusit pana la urma. Mi-au iesit 2 tavi :)) a crescut foarte mult, si am pus crema de branza Philadephia.. mmm yaaaammmy :D Acum ii duc soacrei mele sa vedem ce parere va avea! :D

    • Laura

      Ada, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a iesit. In general, fiecare tip de faina are un grad diferit de absorbtie al ingredientelor lichide, asa ca este posibil sa mai ai nevoie de cateva linguri cu faina pentru a obtine un aluat elastic.
      Pup cu drag si sper ca soacra ta a fost impresionata!

  27. Aluculesei Brindusa

    o reteta foarte delicioasa pe care am sa o pregatesc si eu in acest an!Multumim mult de reteta <3

Trackbacks

  1. [...] că am vrut să pregătim pască, dar nu ne place brânza dulce, am ales să modificăm puţin reţeta originală şi am folosit mascarpone…şi tare bună a fost. Aşadar puteţi face ca noi în caz că vă [...]

  2. [...] posturile ei), respect si incredere. Sunt sigura ca ii cunoasteti blogul, dar daca v-a scapat cumva articolul cu pasca si cu alte bunatati de Paste, e timpul sa recuperati [...]

  3. [...] din cuptor presarati cateva bucati mici de ciocolata alba. Pentru decor m-am inspirat dupa blog-ul Laurei Adamache pe care o admir [...]

Lasa un comentariu

Adresa de email este confidentiala. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti sa folosesti HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>