Paine cu iaurt si seminte de in


Paine cu iaurt si seminte de in, reteta rapida de paine pufoasa

Paine cu iaurt si seminte de in detaliu
Paine cu iaurt si seminte de in, paine pufoasa si rapida

Acum cativa ani, faceam foarte des aceasta minunata si delicioasa paine cu iaurt si chiar nu stiu de ce nu am postat-o pana acum. Intre timp am inceput sa fac si alte tipuri de paine si, spre rusinea mea, am cam uitat de aceasta minunata paine pufoasa.

Saptamana trecuta mi-am facut un pic de curatenie in calculator si m-am ciocnit de reteta de paine cu iaurt, asa ca m-am apucat imediat sa o fac. Este una dintre cele mai simple si gustoase paini facute pana acum. Coaja ramane crocanta chiar si dupa 3 zile, iar miezul pufos si usor elastic.

Am facut insa o greseala si asta din cauza faptului ca ma grabeam cumplit de mult. Nu am gasit absolut nicaieri lama pe care o folosesc la crestatul aluatului inainte de coacere, asa ca am folosit un cutit care, evident, nu poate taia atat de precis si exact ca o lama. Cele 3 taieturi nu au fost foarte profunde asa ca painica mi-a crapat un pic intr-o parte. Cu toate acestea, nu ne-a displacut absolut deloc aspectul si s-a papat cu foarte mare pofta.

Paine cu iaurt si seminte de in – Ingrediente 

  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
  • 150 g iaurt natural gras (3,5% grasime)
  • 200 -215 ml apa
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita mica miere/zahar
  • 2 lingurite mici sare
  • 50-60 g seminte de in

Paine cu iaurt si seminte de in – Mod de preparare

  • Punem faina intr-un vas, iar in centrul ei adaugam drojdia frecata cu mierea/zahar, apa calduta (NU fierbinte), iaurtul si uleiul de masline. Incepem sa framantam pana acand aluatul incepe sa capete consistenta, apoi adaugam sarea si semintele de in.
  • In functie de tipul de iaurt folosit (mai lichid sau mai solid) aluatul poate sa mai ceara putina faina. Adaugati maxim 2-3 linguri de faina, nu mai mult, si framantati pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
  • Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul sa dospeasca 60-90 minute, intr-un loc ferit de curenti reci de aer.
  • Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il rasturnam pe planul de lucru usor pudrat cu faina si ii dam o forma rotunda sau de franzela.

Paine cu iaurt si seminte de in detaliu

  • Asezam painea in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt, si cu o lama sau cu un cutit foarte bine ascutit si cu lama subtire, facem 3-4 incizii pe suprafata painii. Nu apasati aluatul si nu treceti lama de mai multe ori pe aceeasi taietura. Fiecare incizie trebuie sa fie precisa, dar delicata, astfel incat sa nu avem surpriza ca painea sa piarda aerul acumulat in timpul dospirii.

Cum coacem painea cu iaurt?

  • Punem un vas metalic, plin cu apa, in cuptor. Preincalzim cuptorul la 220°C pentru 30 de minute. Dupa 30 de minute, scoatem vasul cu apa din cuptor si introducem painea.
  • Coacem painea cu iaurt pentru 45-50 minute, pe a doua treapta de jos in sus, functie traditionala (caldura si de jos si de sus).
  • Dupa ce o scoatem, o asezam vertical pe un gratar si o lasam sa se raceasca. Eu asez painea pe gratar si o sprijin de unul dintre peretii bucatariei, astfel incat sa stea in picioare in timpul racirii.

Paine cu iaurt si seminte de in felii

  • Alaltaieri am facut din nou aceasta paine cu iaurt pufoasa, numai ca fara seminte de in. La fel de delicioasa si pufoasa!!
Paine cu iaurt si seminte de in felii
Pofta buna!!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Paine cu iaurt si seminte de in
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

54 comentarii la “Paine cu iaurt si seminte de in

  1. Simona spune:

    Vai cum arata… M-ai omorat definitiv! O voi pregati si eu in weekend!
    Toata painica facuta de tine arata minunat! De foarte mult timp vroiam sa te intreb… ce fel de cuptor folosesti?? Electric sau gaz? Ca la cum arata… zici ca-i facut pe vatra! 🙂 Cred ca ai mai facut undeva o postare, dar nu-mi mai amintesc…
    Pupici

    • Laura spune:

      Simona, draga mea, ma bucur tare mult ca iti place painica!! Am un cuptor electric, Ariston. Sunt foarte foarte multumita de el.
      Pup cu mult drag!!

  2. dana spune:

    laura, apa o arunci in cuptor, adica se varsa in cuptor? sau se pune cescuta in cuptor si se lasa pe parcursul coacerii? (eu asa fac daca vreau sa obtin coaja mai groasa si miz moale).

    • Laura spune:

      Dana, draga mea, apa o vars pe fundul cuptorului. Eu am un cuptor electric deci se poate varsa apa in partea de jos.
      Pup cu drag!!

      • Buse Mihaela spune:

        Buna Laura!
        O vreme am tot aruncat si eu apa in cuptor,dar cu timpul s-a ars rezistenta de jos a cuptorului,iar cand am deschis partea de jos a cuptorului am gasit rugina,asa ca nu mai fac asta. O alta problema ar fi ca si becul cuptorului se tot ardea si cred ca tot din aceasta cauza!! Numai bine va doresc!!

  3. Adriana Lupu spune:

    Arata foarte bine painita.Am sa fac si eu la sfarsit de saptamana dar fara seminte de in pentru ca nu am.Sper sa imi iasa si mie asa frumoasa si pufoasa.Pupici

    • Laura spune:

      Kisildi, sigur ca se pot folosi cuburi de gheata in locul apei. Eu vara folosesc aceasta metoda pentru ca am cuburi de gheata in permanenta in congelator.

    • Laura spune:

      Gratiela, draga mea, folosesc o faina speciala pentru paine, asemanatoare fainii 480 din tara. Cu faina integrala nu am incercat-o dar o s-o fac curand in aceasta varianta si revin cu rezultatul!
      Pup cu drag!

  4. Indhira spune:

    Laura, esti vinovata de kg mele in plus. Mda, am facut painica asta azi! In miez de noapte mananc paine, uffffff e o super paine; asa de bunaaaaaaaaaaaaaaaa este. Tastez cu o singura mana, ca in cealalta am painea…Laura, foarte multumesc pentru reteta asta. Am facut-o cu seminte de in si de susan negru, sa moriiiiiiiiiiiiiiiii de placere mancand asa paine….
    Te puuuuuuuuuup!

    • Laura spune:

      :))))) Indhira, draga mea, tare tare mult ma bucur ca iti place!! Si eu o ador!!
      Pup cu drag si multumesc ca ai incercat-o!!

  5. Vali spune:

    Painica ta arata foarte bine iar sfaturile in legatura cu coptul sunt foarte pretioase pentru mine. Nu am mai facut paine pana acum dar v-a trebui sa incerc pentru ca nu reusesc sa mai gasesc o paine care sa-mi placa prin magazinele de la noi. O sa incerc si eu reteta. Vali

  6. Claudia spune:

    Fac neaparat painica asta, arata minunat si am tot ce imi trebuie in casa (mai putin semintele de in :(, pe care promit sa le cumpar pt data viitoare).
    Ador painea facuta in casa, mai ales de cand am descoperit faina tip 480 care este minunata.
    Te pup

    • Laura spune:

      Claudia, draga mea, tare ma bucur ca iti place painica!!
      E buna foc si cu seminte de in si fara.
      Pup cu drag si sa-mi spui cum a iesit!

  7. bambycs spune:

    Foarte bune retete,am facut foccacia de cel putin 10 ori pana acum si nu ne saturam.Vreau sa fac si painica cu seminte de in,dar n-am inteles daca painea se introduce in cuptor in tava sau pe gratar?Ca-mi lasa gura apa,trebuie sa o fac si pe asta.

  8. mary spune:

    multumim de reteta Laura! eu fac paine in casa …nu cumpar de aproape 5 ani ,si ne place f. mult. Maine trebuie sa fac dinnou …si o sa fac paine dupa reteta ta …trebuie safie f. buna…revin cu detalii:)

  9. Alina spune:

    (sunt Învățăcel)
    Pâinica așteaptă să intre în cuptor. Am făcut-o de mai multe ori, reteta este superbă!
    Mulțumesc mult!

  10. Dany spune:

    Foarte buna aceasta painica! Eu am folosit 450g faina de alac si 50 g tarate de grau.
    Painica de casa este mult mai buna si mai sanatoasa decat orice painica din comert.
    Multumim pentru retete!

    • Laura spune:

      Dany, draga mea, ai mare dreptate. Nimic nu se compara cu painica facuta acasa.
      Pup dulce! ma bucur ca ti-a placut!

  11. mirare spune:

    …vreau painica,deci vreau un cuptor electric.Painea are coaja la fel cu a painii coapte la tara,pe vatra!…mmm…:)

    • Laura spune:

      Mirare, intr-adevar, cuptorul electric este foarte bun pentru aluaturi.
      Neaparat sa incerci painea cand iti cumperi cuptor.

  12. Loredana spune:

    Draga Laura,

    cuptorul nu e electric, ci pe gaz 🙁 Ce fac cu apa aruncata in cuptor? De cand am descoperit retetele tale nu am mai cumparat paine…nu ma lasa sufletul. E mult mai buna cea de casa si tot ce am incercat de pe site-ul tau a iesit bestial!

    • Laura spune:

      Loredana, draga mea, daca e pe gaz, pune o cana medie de apa intr-o craticioara rezistenta si pune-o in cuptor. Aprinde cuptorul si lasa-l sa se incinga bine, cu tot cu craticioara cu apa inauntru. Inainte de-a baga painea la copt, scoate repede repede craticioara cu apa si baga painea.
      Pup cu drag si multumesc mult ca-ti plac retetele mele!

  13. Daniela spune:

    Nu am inteles partea cu „o asezam vertical pe un gratar” – cum adica vertical? nu e vorba ca nu inteleg semnificatia cuvantului, doar ca nu inteleg cum sa o asez; poate imi explici putin, te rog 🙂 merci

    • Laura spune:

      Daniela, draga mea, pui un gratar pe masa din bucatarie, lipit de un perete sau o usa de dulap. Dupa ce scoti painea, o asezi „in picioare” pe gratar si sprijinita de perete sau usa dulapului.
      In acest fel, aerul poate circula de jur imprejurul painii, iar coaja va rezulta crocanta si se va mentine asa chiar si dupa racire.
      Pup!

  14. Andreea spune:

    Am incercat si eu painica asat si la cel si ciabata si e o nebunie. Ne place foarte tare.
    Am pus cev apoze cu painica aici. Nu se compara cu ce gasesti de cumparat.

  15. Monica spune:

    Buna Laura,

    Acum astept sa termine de dospit aluatul, abia astept sa o scot din cuptor, cred ca e delicioasa! Am mai facut cea cu masline, si a iesit grozav de buna!! Multumesc pentru retete, sunt excelente!

  16. mihaela spune:

    Buna Laura ,
    De cativa ani buni fac paine in casa dar aceasta paine cu in este cea mai buna paine facuta de mine pana acum . Este absolut minunata si o recomand tuturor . MERITA FACUTA !!!!!
    Am pus in practica multe retete marca Laura Adamache si toate au iesit minunat . Esti o PROFESIONISTA .

  17. Anca B. spune:

    Buna Laura,
    Dupa torturi (care toate au iesit ca la carte, am primit multe laude si mama vrea sa-i fac si ei unul pentru Pasti!) am facut si prima paine framantata de mine…..cea cu iaurt. Si a iesit SUPER!!! Nici nu e asa greu cum credeam. Acum vreau sa le iau si pe astea la rand. Multumesc frumos ca ne impartasesti retetele si mai ales cu atatea detalii, foarte pretioase la retetele de pe net.
    Te pup!

  18. Costel spune:

    Da… arată frumos !!! Dar lucrările de specialitate despre seminţele de in (vedeţi ce spune şi dr. Mecinicopschi..), spun că dacă se consumă întregi nu au nici un efect asupra organismului uman… Cum le mânci aşa le elimini, prin scaun….. Soluţia este simplă : cele 5o gr. seminţe le măcinaţi cu râşniţa de cafea şi le amestecaţi apoi cu făina…. Chiar dacă folosiţi o făină albă, iese i pâine integrală de mai mare dragul…. Şi foarte bună la gust…..

  19. Vio spune:

    Buna Laura draga, nu ti-am mai trimis demult nici macar un cuvant, insa ai fost si esti prezenta virtual in familia noastra prin blogul tau. As vrea sa te intreb ceva: noi locuim in Olanda si de obicei cumparam faina „Manitoba” prin internet, de la unul dintre distribuitori. Insa aceasta nu este deocamdata in stoc, CE MA FAC EU FARA EA, ca e minunata! Pentru ca tu ai locuit in Germania, iar noi suntem foarte aproape de ea si facem cumparaturi acolo, ai folosit si pe perioada aceea MAITOBA si daca da, de unde ai procurat-o, supermarket, etc. Multumesc anticipat de raspuns si te imbratisez cu drag, Violeta.

    • Laura spune:

      Vio, ma bucur tare mult sa te aud! Sper ca sunteti bine, sanatosi.
      Draga mea, desi am locuit in Germania o perioada destul de lunga, nu am reusit sa gasesc manitoba la ei. Eu mi-am cumparat din Italia si am luat-o cu mine in Germania. Din pacate, nu pot sa te ajut cu un raspuns, dar daca aflu, iti scriu neaparat.
      Pup cu mare drag!

  20. elena spune:

    Draga Laura,de 3 ani fac paine acasa si imi place sa schimb …sa fac tot timpul ceva nou,dar…de cand am descoperit reteta asta cu iaurt…o fac tot a doua zi…Este foarte buna…de mult timp cautam o reteta de paine crocanta si pana acum nu am gasit niciunde….Multumesc mult pentru reteta si pentru explicatii…sunt foarte importante toate detaliile….Te pup si iti doresc mult succes in tot ceea ce faci !

  21. Laura spune:

    Draga Laura, eu am un mini cuptor cu doua nivele. Unde pun painea, mai sus sau mai jos? Iaurtul trebuie sa fie la temperatura camerei? Multumesc frumos

    • Laura Adamache spune:

      Draga Laura, poti coace painea pe treapta de jos si, cu cca 10 minute inainte sa o scoti din cuptor, mut-o pe treapta de sus ca sa se rumeneasca frumos. iaurtul trebuie sa fie la temperatura camerei.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Laura, te sfatuiesc sa coci painea pe nivelul de jos in primele 30 minute, apoi mut-o pe etajul de sus si coace-o inca 10-15 minute sau pana cand se rumeneste frumos. Cu drag!

  22. Violeta spune:

    Buna, draga Laura, nu imi vine sa cred ca au trecut 4 ani de cand fac aceasta minunata paine. La interval de doua luni comand pe internet faina ”Manitoba”, 15 kg, de fiecare data si am destula rezerva. De cand fac aceasta paine glicemia sotului meu s-a reglat f mult, cumparam paine din comert si tare nu ne placea: dulce, gust fad si fara gust, asa ca… o felie te satura, pur si simplu. As vrea sa iti pot arata rezultatul, insa vad nu reusesc sa incarc fotografiile. In orice caz multumim mult de orice postezi aici, ca noi, astia care nu avem blog, sa ne putem bucura de retete. Te imbratisez cu drag.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Violeta, ma bucur din toata inima ca va place aceasta paine. Nici eu nu mai cumpar paine din comert de ani de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor