Mini torturi de ciocolata

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare tort – Mini torturi de ciocolata

Mini Torturi de ciocolata

Scroll down for English version

Soacra mea, Letitia, implineste astazi o frumoasa varsta si pentru ca nu putem fi langa ea, i-am pregatit un mic cadou virtual, dulce si bun.

La multi Ani, mama !! Sa fii sanatoasa, fericita si sa ai o zi minunata ca tine!! Te iubim mult !!

Ingrediente pt 6 mini torturi cu ciocolata de 10 cm diametru

Blat

  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 150 g faina
  • 30 g cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat

Crema ganache

  • 200 g frisca lichida
  • 200 g ciocolata amara
  • 25 g unt
  • 2 linguri rom alb

Sirop

  • 200 g apa
  • 100 g fructoza/150 g zahar
  • 2 linguri esenta vanilie naturala
  • 3-4 linguri brandy/marsala

Glazura

  • 100 gr unt
  • 10 linguri rase zahar
  • 10 linguri rase cacao
  • 12 linguri lapte
  • 1 foaie gelatina (2 gr)

In plus

  • 250 g martipan
  • 100 g ciocolata amara ( minim 60% continut cacao)
  • inimioare de zahar pentru decor
  • 150 g fulgi de ciocolata

Preparare blat

  • Mixam ouale intregi cu zaharul si zaharul vanilat pana cand se deschid la culoare iar volumul lor s-a triplat. Amestecam faina cu cacao si le dam prin sita. Adaugam treptat mixul de faina si cacao peste mixul de oua si zahar si amestecam cu mare grija de jos in sus.
  • Tapetam, cu unt si faina, o forma dreptunghiulara de 28X20 cm si adaugam aluatul.
  • Coacem pandispanul la 170°C, cuptor preincalzit, pentru 20-25 minute.
  • Accesand urmatorul link, veti gasi cateva sfaturi importante despre un pandispan reusit.
  • Scoatem pandispanul din cuptor, il lasam putin sa se raceasca in tava, apoi il rasturnam pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.
  • Preparare ganache
  • Punem frisca lichida si untul intr-o craticioara pe foc foarte mic. Avem mare grija sa nu fiarba!! Cand este foarte fierbinte, stingem focul si adaugam ciocolata taiata in bucatele mici si romul.
  • Amestecam bine pana cand ciocolata este complet topita apoi lasam crema sa se racesaca pentru cca 10 minute.
  • Dupa 10 minute, incepem sa o mixam pana cand se transforma in crema si se deschide la culoare. O sa aveti nevoie de cca 10-15 minute pana cand crema se va intari.
  • Dupa ce se raceste suficient, o lasam pe masa din bucatarie pana cand ne apucam de asamblat tortuletele.

Crema Ganache

Preparare sirop

  • Punem pe foc mic, intr-o craticioara, apa amestecata cu fructoza. Cand aceasta din urma s-a topit complet, stingem focul, adaugam brandy-ul si esenta de vanilie si acoperim craticioara cu un capac.
  • Lasam siropul sa se raceasca.

Preparare glazura

  • Glazura se prepara dupa ce ati asamblat tortuletele.
  • Punem intr-o craticioara pe foc foarte mic, untul taiat in bucatele, zaharul, laptele si cacaua.
  • Cand untul si zaharul sunt complet topite, stingem focul si adaugam 1 foaie de gelatina bine stoarsa pe care am tinut-o la inmuiat in apa rece cu 10 minute inainte.
  • Aveti mare grija ca glazura sa nu fiarba in niciun caz!!
  • Amestecam glazura cu un tel in forma de para pentru 3-4 minute. Cu cat o amestecam mai repede si mai mult, cu atat va fi mai lucioasa.
  • O lasam apoi sa se raceasca.

Martipan

  • De data aceasta am folosit martipan cumparat pentru ca nu am avut deloc timp sa il fac.
  • Framantam putin martipanul ca sa se inmoaie, apoi il intindem intr-o foaie de 1,5 cm pe planul de lucru usor pudrat cu zahar pudra. Decupam cu cercul, 6 cerculete.

Semicercuri ciocolata

  • Imbracam un facalet in hartie de copt. Topim ciocolata la bain marie sau microunde, o lasam sa se racesca putin ( cca 5 minute), apoi o punem intr-un sac à poche si formam pe facalet, dungulite de ciocolata. Bagam facaletul la congelator pentru 10-15 minute, apoi desperindem cu grija semicercurile de ciocolata.

Asamblare

  • Taiem pandispanul folosind o forma circulara.

Pandispan mini torturi

  • Taiem fiecare tortulet in 3 foi. Fixam o foaie in cerc, o insiropam cu 1-2 linguri de sirop rece, formam un strat de ganache, adaugam o a doua foaie de blat pe care o insiropam, apoi adaugam cercul de martipan si inchidem tortuletele cu ultima foaie pe care o insiropam putin.
Preparare mini torturi

  • Bagam torturile la frigider si ne apucam de pregatit glazura asa cum am explicat mai sus.
  • Cand glazura este rece, scoatem torturile din forme, le asezam pe un gratar sub care asezam o tava mare, si turnam glazura cu ajutorul unui polonic peste torturi.
  • Avem grija ca glazura sa imbrace perfect si marginile torturilor.
  • Le lasam sa se scurga bine ( cca 30 minute) apoi le imbracam marginile in fulgi de ciocolata si le decoram cu semicerculete de ciocolata si inimioare de zahar.
  • Le putem servi imediat sau le bagam la frigider. In cazul in care doriti sa le serviti mai tarziu, le scoateti cu 30 minute inainte din frigider.
Mini torturi de ciocolata - detaliu final
Mini chocolate cakes
Recipe Type: Dessert
Author: Laura Adamache
Prep time: 1 hour
Cook time: 1 hour
Total time: 2 hours
Serves: 6
My mother in law, Letitia, celebrates her anniversary today and because we can’t be with her, I have prepared a small virtual gift, as sweet and good as her. Happy birthday, Mom! We wish you health, happiness and a day as lovely as you are! We love you very much!
Ingredients
  • Ingredients for 6 mini cakes with a diameter of 10 centimeters:
  • Layers
  • • 6 eggs
  • • 180 grams of caster sugar
  • • 150 grams of plain flour
  • • 30 grams of cocoa powder
  • • 2 bags of vanilla sugar
  • Ganache filling
  • • 200 ml double cream
  • • 200 grams dark chocolate
  • • 25 grams unsalted butter
  • • 2 tablespoons of white rum
  • Syrup
  • • 200 ml water
  • • 100 grams fructose/150 grams caster sugar
  • • 2 tablespoons natural vanilla extract
  • • 3-4 tablespoons of Brandy or Marsala liqueur
  • Icing
  • • 100 grams unsalted butter
  • • 10 tablespoons sugar
  • • 10 tablespoons cocoa powder
  • • 12 tablespoons milk
  • • 1 gelatin sheet (2 grams)
  • Decoration
  • • 250 grams marzipan
  • • 100 grams dark chocolate (min 60% cocoa content)
  • • Sugar hearts for decorating
  • • 150 grams chocolate flakes
Instructions
How to make the layers
  1. Whip the whole eggs with the sugar and the vanilla sugar until they change color and their volume triples. Sift together the flour and the cocoa powder. Gradually add the flour and cocoa mix to the egg batter and gently fold them in, from bottom to top.
  2. Butter and flour a rectangular pan (28x20cm) and pour the batter in. Bake the sponge cake in the preheated oven at a temperature of 170°C for about 20-25 minutes.
  3. Click on this link to get some useful tips for a successful sponge cake.
  4. Remove the sponge cake from the oven, let it cool for a bit in the pan, then flip it over on a rack and let it cool for completely.
How to make the ganache filling
  1. Pour the double cream in a saucepan and add the butter. Simmer on very low heat and make sure it doesn’t get to a boil! When the mixture gets very hot, remove from heat and add the chocolate cut into very small pieces and the rum. Stir until the chocolate is completely melted then let the mixture cool down for about 10 minutes. After 10 minutes, start to whip it until it turns into a lightly colored frosting. You will need approximately 10 to 15 minutes until it thickens. After it is cool enough, leave it on the counter until you start putting the cakes together.
How to make the syrup
  1. In a small saucepan, mix the water and the fructose and simmer on low heat. When the fructose is completely dissolved, put out the heat, add the brandy and the vanilla extract and cover the saucepan with a lid. Let the syrup cool down.
How to make the icing
  1. Make sure to prepare the icing after you have assembled the cakes. In a small saucepan add the butter cut into pieces, the sugar, the milk and the cocoa powder. Simmer on very low heat. When the butter and the sugar are completely melted, put out the heat and add one sheet of gelatin which you’ve previously soaked in cold water for about ten minutes. The gelatin should be well drained before added into the icing.
  2. Please be careful not to let the icing reach to a boil!
  3. Whisk the icing for about 3 or 4 minutes. The more you whisk it, the shinier it will be. Let it cool.
The marzipan
  1. I used ready-made marzipan this time because I didn’t have any time to prepare it myself. Knead the marzipan for a bit to soften it, then roll it out in a sheet with a thickness of 1,5 cm on a surface lightly powdered with icing sugar. Cut out 6 circles with a large cookie cutter.
Chocolate crescents
  1. Wrap some baking paper around a rolling pin. Melt the chocolate in a double boiler or in the microwave, let it cool for a bit (about 5 minutes), then pour it in a piping bag and pipe strands of chocolate on the rolling pin. Put the rolling pin in the freezer for 10-15 minutes, then gently peel off the chocolate crescents.
How to assembly the cakes
  1. Cut the sponge cake into circles using cake ring. Cut each cake into three layers. Place the first sponge cake layer in the cake ring, moisten it with 1 or 2 tablespoons of syrup, add some ganache filling, place the second sponge cake layer, moisten it, add the marzipan sheet and then the last sponge cake layer which should be very lightly moistened.
  2. Put the cakes in the oven and start making the icing as mentioned above.
  3. When the icing is cold, remove the cakes from the rings and place them on a rack. Don’t forget to protect your working area by placing a tray underneath the rack. Ladle the icing onto the cakes and make sure it perfectly covers the sides of the cakes. Let them set for about 30 minutes then dress the sides in chocolate flakes and decorate with chocolate crescents and sugar hearts.
  4. You can serve them immediately or keep them in the fridge. If you want to serve them later, make sure to take them out of the fridge 30 minutes before serving.
Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Mini torturi de ciocolata
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
4 Based on 10 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Talia

    Buna draga Laura! da folosesc frisca lichida 30 % grasime si e naturala, si folosesc ciocolata amara speciala pentru gatit, folosesc o frisca Elle Vire , se considera o frisca buna aici la noi Franta

  2. Talia

    Buna draga Laura, te rog sa ma ajuti, de citeva ori am tot preparat crema de ganache , e vorba de reteta simpla, 200 ml de frisca si 220 gr de ciocolata, am preparat de mai multe ori aceasta crema, o folosesc mai mult la decorarea cupcakes, dar deja e a 4 oara cind se taie crema, si o mixez foarte putin, nici un minut, si deja se taie, ce se intimpla ?

    • Laura

      Draga mea, eu in general folosesc proportia 200 ml frisca si 200 g ciocolata. Ce tip de frisca folosesti? naturala sau vegetala? De cele mai multe ori, o smantana prea grasa, de peste 30% grasime, poate fi motivul unui ganache taiat. Astept sa imi spui ce frisca folosesti si ce tip de ciocolata, amara sau cu lapte?

  3. Dale

    Hi … We do not sell Vanilla Sugar Sachets here in Australia but I make my own.
    Can you tell me how many grams etc are in each sachet please.
    I am going to make your Mini Chocolate Cakes :)
    Many Thanks

  4. NARCISA

    IMI CER SCUZE ! NU AM FOST ATENTA. RECITIND RETETA MI-AM DAT SEAMA CA NU AM OBSERVAT STRATUL DE MARTIPAN .GRESEALA MEA! INCA O DATA SCUZE SI MULTUMESC MULT PT PRECIZARI.

  5. NARCISA

    MULTUMESC MULT PT.RASPUNS. RECITIND DIN NOU RETETA ,MI-AM DAT SEAMA CA AM FOST NEATENTA.GRESEALA MEA!!!!! SCUZE!!!

  6. NARCISA

    AM OBSERVAT LA ASAMBLAREA TORTULETELOR URMATORUL LUCRU :BLAT ,CREMA GANACHE CIOCOLATA ,BLAT ,CREMA?(ARE ALTA CULOARE ,FATA DE PRIMA CREMA DE PE PRIMUL BLAT,CEVA MAI DESCHISA ,DE CE?),BLAT.DE CE ARE ALTA CULOARE A 2-A CREMA SI LA ASAMBLARE SI LA SECTIUNE? MULTUMESC MULT .ASTEPT RASPUNS.

    • Laura

      Draga mea, stratul deschis la culoare nu este crema ganache, ci un cerculet decupat de martipan. Crema ganache se afla doar pe ultimul strat. Asamblarea, de jos in sus, este urmatoarea, pandispan, ganache, pandispan, martipan, pandispan, glazura. Te pup!

    • Laura

      Rodica, daca nu imi dai mai multe detalii, nu pot sa te ajut, din pacate.

  7. ioana

    ah.. si inca ceva.. am facut crema ganache si cu ciocolata menaj, si cu poiana sau kandia neagra, ciocolata cu lapte, ciocolata alba menaj si nu s-a taiat.. cu conditia sa stea in frigider, caci frisca trebuie sa fie rece inainte de a o mixa :)

  8. ioana

    crema ganache.. daca o veti lasa macar doua ore la frigider, inainte de a o bate.. va fi perfecta!! eu mai nou o fac inainte cu o seara de a umple tortul, nu pun unt, doar cioco si frisca, dar e delicioasa :-)

  9. Cristina

    Exact asa se vedea, ca am dat copy/paste, nu am stat sa copii :)). Acum se vede bine si la mine, nu stiu care a fost buba.
    Eu astept sa se coaca pandispanul cu cacao si sper maine sa-mi iasa si crema ganache. Noapte buna!

  10. Cristina

    2 ALB rom lichid
    200 gr ce
    100 gr gr vechi fructoza/150

    Mie asa imi apare la unele ingrediente. Ce se intampla? E de la mine sau ai facut modificari pe site? Multumesc de raspuns!

    • Laura

      Cristina, draga mea, reteta se vede perfect la mine….si pe chrome si pe firefox.
      Nu am facut nico modificare. Esti sigura ca pe blogul meu ai vazut lista asta de ingrediente? Mi se pare foarte foarte ciudat…
      Te pup!

  11. ioana

    Am facut acum ceva timp mini-tortuletele tale, sunt geniale.. acuma am revenit.. de unde ai cumparat formele? am tot cautat si tot degeaba..
    de ceva vreme fac blatul cu ulei.. 6 oua, 200 zahar, 200 faina, 50 ml ulei, 50 apa, dar ma gandesc sa-l fac ca tine.. mi se pare ca versiunea mea se cam indeasa.. sau cum sa zic, dupa ce-l scot din cuptor nu mai e cat forma.. e cu aproape 1 cm mai mic :))))) ciudat, parca se micsoreaza..
    oricum geniale tortuletele.. eu n-am pus martipan ca n-am avut, oare daca as inlocui martipanul cu pasta de zahar (aromata cu esenta de migdale).. ar avea acelasi efect sau ar fi prea dulce?
    cat despre crema ganache ..am facut-o de cateva ori, cu succes.. iar de vreo 2 ori am folosit ciocolata menaj (am primit-o si eu doar asa.. ) dar a fost ok, o singura data nu s-a batut suficient, dar am adaugat putina gelatina, si a fost foarte ok.. dar ce-i drept eu n-am pus unt deloc.. o singura data am pus si putin unt.
    Numai bine si spor in prajiturit! :)

  12. Susie

    Hi there amazing recipe looks so fabulous could you please tell me how much vanilla sugar is used as I need to make that myself kind regards Susie

  13. Mihaela

    Laura tocmai pregatesc acest tort pt ca azi e ziua sotului. Astept sa se raceasca blatul sa asamblez minunatia, voi face un tort mare, nu mini. A iesit si crema, desi aveam emotii ca nu isi va schimba culoarea, dar dupa 5 minute de mixat a inceput sa se transforme.
    Intrebare: daca vreau vreodata sa fac o crema colorata, culoare de fructe, cum sa fac, merge cu ciocolata alba si un piure de fructe (capsuni, zmeura etc)?

    • Laura

      Draga mea, pentru un ganache delicios de capsuni, foloseste aceeasi cantitate de capsuni si aceeasi cantitate de ciocolata alba. Transforma capsunile in piure, pune-l pe foc pana se incinge bine, strecoara-l si adauga in el ciocolata alba rasa. Lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi pune-o in frigider pana se raceste foarte bine. O poti folosi asa sau o poti mixa pentru cateva minute, dupa ce s-a racit foarte bine, ca sa devina mai pufoasa.
      Imi cer scuze ca nu am reusit sa raspund la timp.
      Te pup!

  14. Catherine

    Hello Laura,
    Thank you for sharing this amazing recipe. Can I ask you how many grams of sugar I use? I don’t know how many grams are in a bag of vanilla sugar. Thank you very much!! I am looking forward to making this recipe.

    Thanks!!

  15. Lili

    buna Laura arată ff bine acest desert! doresc sa îl pregătesc si eu deseara , am totuși o întrebare; crezi ca pot folosi crema ganache si ptr un tort ce vreau sa îl îmbrac in pasta de zahăr? Sper totuși sa reușesc sa fac aceste mini tortulete de ciocolata… Multumesc

    • Laura

      Lili, draga mea, sigur ca o poti folosi si pentru un tort care va fi imbracat in pasta de zahar.
      Pup si spor!

  16. Gabriela

    multumesc mult Laura!
    Eu cumpar ciocolata la bulk este o retea de magazine aici in Canada, numai ca nu stiu ce inseamna ciocolata alba de foarte buna calitate. La ciocolata neagra ma pricep dar la alba nu stiu ce sa aleg…sa fie belgiana? crezi ca conteaza asta? stiu ca mai este una care se numeste “coating” ma gandesc ca asta e mai proasta calitativ ca cipsurile de ciocolata alba sau alea belgiene. Ce parere ai?

  17. Gabriela

    Daca folosesc ciocolata alba in loc de neagra va iesi crema?
    Vroiam sa fac un artificiu si sunt curioasa daca o iesi ceva sau o stric…
    Multumesc mult si toata admiratia o am pentru tot ceea ce faci!
    pupicei

    • Laura

      Gabriela, draga mea, iti multumesc pentru aprecieri!
      Sigur ca poti inlocui ciocolata neagra cu cea alba, dar alege o ciocolata alba de foarte buna calitate pentru ca altfel poti avea surpriza neplacuta sa nu se intareasca crema ganache.
      Pup cu drag!

Trackbacks

  1. [...] asa. Mi-a atras atentia de foarta multe vreme pe blogul Laurei Adamache, unde ea l-a prezentat ca minitorturi, eu insa am facut un tort “mai mare” pentru ca nu am avut forme mici. A iesit [...]

  2. [...] Villa via Style Me Pretty; 5) Black Tulle Dress via Tumblr.; 6) Mini Chocolate Cakes, recipe by Laura Adamache; 7) Dainty Flora Hair Clip; 8) Heart Shoppe Straws; 9) DIY Vintage Arrow Valentine’s, [...]

  3. [...] Mini torturi de ciocolata (scroll down for english version) [...]

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


2 + 4 =

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.