web analytics

Sparanghel alb gratinat

Sparanghel

Sparanghelul, alb sau verde, se numara printre legumele mele preferte. De fapt, se afla chiar in varful topului preferintelor mele. Si pentru ca l-am gatit de-a lungul timpului in nenumarate feluri, de data aceasta am vrut sa incerc ceva inedit. Nu ma asteptam insa la un gust atat de minunat.

Ingrediente:

  • 500 gr sparanghel alb
  • 200 gr iaurt grecesc / iaurt normal mai dens
  • 1 lingurita mustar dulce
  • 100 gr cascaval
  • 5-6 linguri lapte
  • 30 gr unt
  • 2 oua fierte tari
  • sare
  • piper alb

Spalam sparanghelul si ii indepartam partea lemnoasa. Umplem o oala cu apa si il punem la fiert, pentru 15 minute, in pozitie verticala, astfel incat varfurile sa nu intre in contact cu apa. Dupa ce au fiert, ii trecem printr-un jet rapid de apa rece si ii lasam la scurs.

Intr-o craticioara mai mica fierbem 2 oua pentru 7-8 minute. Adaugam intotdeauna 1 lingurita de sare in apa ca sa nu crape ouale.

Amestecam iaurtul cu laptele, cascavalul ras, sare si piper alb dupa gust. Consistenta finala a sosului trebuie sa fie semilichida pentru a o putea distribui in mod uniform pe deasupra sparanghelului.

Ungem o forma cu 15 gr de unt si apoi formam un unic strat de sparanghel.

Turnam sosul pe deasupra si il intindem bine cu o lingura. Adaugam restul untului taiat in bucatele micute,

Introducem forma in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30-35 minute.

Intre timp, curatam ouale. Taiem albusurile in bucatele micute pe care le asezam pe suprafata gratinului proaspat scos din cuptor. Dam prin razatoare galbenusurile direct in tava.

Servim gratinul cat este cald. Este delicios!

Pofta buna!

33 Comentarii
  1. 1
    01/02/2012
    14:42

    Doamne cat de bine arata…
    Chiar am cumparat si eu o legatura si nu stiu ce sa gatesc cu ea.
    Poate ma incumet la reteta ta.
    Pupici

    • 1.1
      02/02/2012
      10:03

      Bianca, scumpa, eu aseara am cumparat din nou sparanghel ca sa refac reteta.
      Nu ma pot abtine cand vad sparanghel. Trebuie sa-l cumpar! :))
      Pup dulce!

  2. 2
    01/02/2012
    15:56

    arata nemaipomenit…am inceput sa-l apreciez in ultimul timp !

    • 2.1
      02/02/2012
      10:01

      Coco, nici mie nu mi-a placut la inceput dar in ultimii ani il mananc cu foarte mult drag.

  3. 3
    01/02/2012
    19:43

    Arata tare bine!!!Nu refuz o portie:))Pup!

    • 3.1
      02/02/2012
      09:59

      Licuta scumpa, esti invitata mea!
      Pup dulce!

  4. 4
    01/02/2012
    22:47

    Si foarte aratos si foarte sanatos!

    • 4.1
      02/02/2012
      09:58

      Haplea, foarte foarte sanatos este sparanghelul si buuuuun foc.:)

  5. 5
    02/02/2012
    09:39

    Ce prezentare!!! Arta,nu gluma.

    • 5.1
      02/02/2012
      09:57

      Torela, multumesc mult!! Ma bucur ca iti place prezentarea!

  6. 6
    02/02/2012
    11:33

    ador sparanghelul, iar fotografiile si prezentarea sunt fantastice, ca de obicei! Pupicei scumpa mea! Sa ai o zi plina de zambete si caldura! :*

    • 6.1
      07/02/2012
      11:01

      Emily, scumpica, tare ma bucur ca iti place retetuta!! Eu pap sparanghelul si crud, atat e mult imi place.:))
      Pup dulce, fata frumoasa!!

  7. 7
    02/02/2012
    15:10

    Ufff in ce hal poate sa arate!! Pot sa zic asa nu? Hal==magnifico ;) Imi place de mor sparanghelul, in orice fel e preparat! Pupici Laura!

    • 7.1
      07/02/2012
      10:58

      :))))) Anto, scumpa, poti sigur folosi expresia asta!! Si eu o folosesc foarte des. eu ador sparanaghelul. Abia astept luna aprilie, cand apare sparanghelul salbatic, ca sa merg la cules.
      Puuuup!!!

  8. 8
    02/02/2012
    15:34

    Eu inca nu am gasit sparanghel crud in Ro…poate nu m-am uitat cu atentie! Insa am mancat din cel conservat la borcan si a fost o experienta pe care nu mai vreau s-o repet! Era moale si avea gust de nimic. Banuiesc ca este o diferenta mare de gust intre sparanghelul proaspat si cel conservat, nu?

    • 8.1
      07/02/2012
      10:56

      Loraine, draga mea, nici mie nu-mi place absolut deloc sparanghelul la borcan. Este o diferenta uriasa intre cel conservat si cel proaspat.
      Neaparat trebuie sa se gaseasca in marile supermarketuri.
      In aprilie incepe sezonul sparanghelului.
      Pup dulce!!

  9. 9
    02/02/2012
    15:48

    Superb,ca de fiecare data.Arata foarte bine iar gustul sunt sigura ca fff bun.Pupici

    • 9.1
      07/02/2012
      10:55

      Adriana, draga mea, ma bucur tare mult ca-ti place!
      Pup dulce!

  10. 10
    02/02/2012
    22:04

    Oh wow! Arata senzational! Si eu ma dau in vant dupa sparanghel, abia astept sa iti incerc reteta! Multumim pentru tot, talentata si harnicuta Laura! Pupicei!

    • 10.1
      07/02/2012
      10:53

      Cris, draga mea, ma bucur mult ca iti place retetuta!! Pup dulce foc!!

  11. 11
    03/02/2012
    21:00

    nu am incercat niciodata…cu ce poate fi asemanat ca si gust???? iertati-mi ignoranta! recunosc ca arata delicios!

    • 11.1
      07/02/2012
      10:40

      Irina, draga mea, nu as putea sa-l compar cu nici o alta leguma, din pacate. Are un usor gust amarui dar este un amar suportabil si foarte incitant.
      Este delicios!!!
      Pup dulce dulce!!

  12. 12
    04/02/2012
    15:37

    Azi vac si eu reteta Laura..:) M=am decis. Pupici si weekend minunat

    • 12.1
      07/02/2012
      10:25

      Bianca, scumpa, sa ne spui cum e iesit daca l-ai incercat!!
      Pup dulce!!

  13. 13
    04/02/2012
    15:41

    Laura, oare merge si cu sparanghel la borcan? Crud nu am vazut, in schimb chiar azi am gasit sparanghel alb la borcan. M-ar tenta reteta ca arata foarte bine si nu strica niciodata o garnitura noua de legume :)

    • 13.1
      07/02/2012
      10:25

      Andreea, scumpa mea, pe mine sparanghelul la borcan nu ma prea incanta pentru ca este ffff moale si nu are un gust excelent. Dar, desigur, poti incerca si cu sparanghel din borcan.
      Pup dulce dulce!!

  14. 14
    08/02/2012
    12:30

    Eu nu gasesc crud, si eu il ador de nu mai pot! Papam in Germania, mhhh…

    • 14.1
      09/02/2012
      20:38

      Maria, scumpa, este delicios, intr-adevar! Pup dulce!

  15. 15
    23/04/2012
    18:59

    Tocmai ce mai aveam ceva sparanghel alb prin frigider si nu stiam cum sa-l mai gatesc. Maine aceasta reteta il asteapta! Multumesc Laura!

    • 15.1
      26/04/2012
      10:46

      Doricica, draga mea, ma bucur ca iti place reteta!
      daca ai incercat-o, sa imi spui cum ti s-a parut!!
      Pup dulce!

  16. 16
    29/05/2012
    15:33

    Laura, maine fac si eu reteta ta! Va prima oara ca gatesc sparanghel. Din greseala, am rupt o bucata, mai spre varf… crezi ca are ceva daca o voi fierbe mai putin timp, alalturi de celelalte bucati? Eu ma gandesc sa presar ouale fierte deasupra sparanghelului si sa acopar tot cu sosul…

  17. 17
    06/06/2012
    21:01

    delicioasa reteta!

  18. 18
    16/01/2013
    15:04

    Nu am mancat niciodata sparanghel, si de multe ori am stat in cumpana daca sa cumpar sau nu, ce gust are daca nu va suparati ?Mi-a lasat gura apa privind pozele si tare as vrea sa sparg gheata !Laura esti nemaipomenita, am gatit unele din retele tale si mi-au iesit foarte bune te felicit si te admir foarte mult !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>