Sparanghel alb gratinat

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Sparanghel

Sparanghelul, alb sau verde, se numara printre legumele mele preferte. De fapt, se afla chiar in varful topului preferintelor mele. Si pentru ca l-am gatit de-a lungul timpului in nenumarate feluri, de data aceasta am vrut sa incerc ceva inedit. Nu ma asteptam insa la un gust atat de minunat.

Ingrediente:

  • 500 gr sparanghel alb
  • 200 gr iaurt grecesc / iaurt normal mai dens
  • 1 lingurita mustar dulce
  • 100 gr cascaval
  • 5-6 linguri lapte
  • 30 gr unt
  • 2 oua fierte tari
  • sare
  • piper alb

Spalam sparanghelul si ii indepartam partea lemnoasa. Umplem o oala cu apa si il punem la fiert, pentru 15 minute, in pozitie verticala, astfel incat varfurile sa nu intre in contact cu apa. Dupa ce au fiert, ii trecem printr-un jet rapid de apa rece si ii lasam la scurs.

Intr-o craticioara mai mica fierbem 2 oua pentru 7-8 minute. Adaugam intotdeauna 1 lingurita de sare in apa ca sa nu crape ouale.

Amestecam iaurtul cu laptele, cascavalul ras, sare si piper alb dupa gust. Consistenta finala a sosului trebuie sa fie semilichida pentru a o putea distribui in mod uniform pe deasupra sparanghelului.

Ungem o forma cu 15 gr de unt si apoi formam un unic strat de sparanghel.

Turnam sosul pe deasupra si il intindem bine cu o lingura. Adaugam restul untului taiat in bucatele micute,

Introducem forma in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30-35 minute.

Intre timp, curatam ouale. Taiem albusurile in bucatele micute pe care le asezam pe suprafata gratinului proaspat scos din cuptor. Dam prin razatoare galbenusurile direct in tava.

Servim gratinul cat este cald. Este delicios!

Pofta buna!

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Bianca

    Doamne cat de bine arata…
    Chiar am cumparat si eu o legatura si nu stiu ce sa gatesc cu ea.
    Poate ma incumet la reteta ta.
    Pupici

    • Laura

      Bianca, scumpa, eu aseara am cumparat din nou sparanghel ca sa refac reteta.
      Nu ma pot abtine cand vad sparanghel. Trebuie sa-l cumpar! :))
      Pup dulce!

    • Laura

      Coco, nici mie nu mi-a placut la inceput dar in ultimii ani il mananc cu foarte mult drag.

  2. Emily

    ador sparanghelul, iar fotografiile si prezentarea sunt fantastice, ca de obicei! Pupicei scumpa mea! Sa ai o zi plina de zambete si caldura! :*

    • Laura

      Emily, scumpica, tare ma bucur ca iti place retetuta!! Eu pap sparanghelul si crud, atat e mult imi place.:))
      Pup dulce, fata frumoasa!!

  3. Antonina

    Ufff in ce hal poate sa arate!! Pot sa zic asa nu? Hal==magnifico ;) Imi place de mor sparanghelul, in orice fel e preparat! Pupici Laura!

    • Laura

      :))))) Anto, scumpa, poti sigur folosi expresia asta!! Si eu o folosesc foarte des. eu ador sparanaghelul. Abia astept luna aprilie, cand apare sparanghelul salbatic, ca sa merg la cules.
      Puuuup!!!

  4. lorraine

    Eu inca nu am gasit sparanghel crud in Ro…poate nu m-am uitat cu atentie! Insa am mancat din cel conservat la borcan si a fost o experienta pe care nu mai vreau s-o repet! Era moale si avea gust de nimic. Banuiesc ca este o diferenta mare de gust intre sparanghelul proaspat si cel conservat, nu?

    • Laura

      Loraine, draga mea, nici mie nu-mi place absolut deloc sparanghelul la borcan. Este o diferenta uriasa intre cel conservat si cel proaspat.
      Neaparat trebuie sa se gaseasca in marile supermarketuri.
      In aprilie incepe sezonul sparanghelului.
      Pup dulce!!

  5. adriana lupu

    Superb,ca de fiecare data.Arata foarte bine iar gustul sunt sigura ca fff bun.Pupici

  6. Cris

    Oh wow! Arata senzational! Si eu ma dau in vant dupa sparanghel, abia astept sa iti incerc reteta! Multumim pentru tot, talentata si harnicuta Laura! Pupicei!

    • Laura

      Cris, draga mea, ma bucur mult ca iti place retetuta!! Pup dulce foc!!

  7. oprea irina

    nu am incercat niciodata…cu ce poate fi asemanat ca si gust???? iertati-mi ignoranta! recunosc ca arata delicios!

    • Laura

      Irina, draga mea, nu as putea sa-l compar cu nici o alta leguma, din pacate. Are un usor gust amarui dar este un amar suportabil si foarte incitant.
      Este delicios!!!
      Pup dulce dulce!!

    • Laura

      Bianca, scumpa, sa ne spui cum e iesit daca l-ai incercat!!
      Pup dulce!!

  8. Andreea Pintea

    Laura, oare merge si cu sparanghel la borcan? Crud nu am vazut, in schimb chiar azi am gasit sparanghel alb la borcan. M-ar tenta reteta ca arata foarte bine si nu strica niciodata o garnitura noua de legume :)

    • Laura

      Andreea, scumpa mea, pe mine sparanghelul la borcan nu ma prea incanta pentru ca este ffff moale si nu are un gust excelent. Dar, desigur, poti incerca si cu sparanghel din borcan.
      Pup dulce dulce!!

  9. Doricica

    Tocmai ce mai aveam ceva sparanghel alb prin frigider si nu stiam cum sa-l mai gatesc. Maine aceasta reteta il asteapta! Multumesc Laura!

    • Laura

      Doricica, draga mea, ma bucur ca iti place reteta!
      daca ai incercat-o, sa imi spui cum ti s-a parut!!
      Pup dulce!

  10. Claudia

    Laura, maine fac si eu reteta ta! Va prima oara ca gatesc sparanghel. Din greseala, am rupt o bucata, mai spre varf… crezi ca are ceva daca o voi fierbe mai putin timp, alalturi de celelalte bucati? Eu ma gandesc sa presar ouale fierte deasupra sparanghelului si sa acopar tot cu sosul…

  11. cris

    Nu am mancat niciodata sparanghel, si de multe ori am stat in cumpana daca sa cumpar sau nu, ce gust are daca nu va suparati ?Mi-a lasat gura apa privind pozele si tare as vrea sa sparg gheata !Laura esti nemaipomenita, am gatit unele din retele tale si mi-au iesit foarte bune te felicit si te admir foarte mult !!

  12. Maria Gain

    am o intrebare:de ce trebuie ca varfurile sparanghelului sa nu intre in contact cu apa la fiert?

    • Laura

      Draga mea, pentru ca varfurile sunt foarte fragede si fierb mult mai repede decat tulpina. Pentru ca sparanghelul fiert necesita o a doua prelucrare termica (in cuptor) varfurile se vor coace la cuptor exact atat cat trebuie ca sa nu isi modifice consistenta.

  13. Vicky`s Recipes

    Felicitari pentru tot ce faci! Esti minunata! Reteta aceasta este excelenta! Multumim pentru reteta, Laura Adamache! Am facut-o si eu cu mare succes (evident, nu mi-a iesit atat de prezentabila ca a ta, dar delicioasa de altfel) si mi-am permis sa o public si pe blogul meu – “Sparanghel alb gratinat by Laura”, precizand bineinteles, sursa originala. Sper ca nu te deranjeaza acest lucru.
    Cu admiratie si multumiri,
    Vicky

    • Laura

      Draga mea, cum sa ma deranjeze? Ma bucur tare mult ca ti-a placut.
      Te pup si iti multumesc pentru aprecieri!

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


3 + = 10

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.