web analytics

Ciorba radauteana

Retete culinare de supe, ciorbe – Ciorba radauteana

Ciorba radauteana - reteta de ciorba traditionala romaneascaReteta de ciorba radauteana este o reteta traditionala romaneasca, fiind una dintre ciorbele mele preferate, asta si pentru ca seamana mult cu reteta de ciorba de burta pe care o ador pur si simplu. Si cum iarna de afara nu vrea deloc sa plece, nu cred ca exista ceva mai delicios decat o farfurie de ciorba radauteana, calda si delicioasa.

Ingrediente – Ciorba radauteana

  • 700 g pulpe si piept de pui
  • 1 radacina patrunjel
  • 100 g radacina telina
  • 1 pastarnac
  • 2-3 morcovi
  • 1 praz mediu ( doar partea alba )
  • 4-5 catei usturoi
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml smantana
  • otet dupa gust (cca 50 ml)
  • 3 l apa
  • sare
  • patrunjel

Mod de preparare- Ciorba radauteana

  • Spalam pulpele si pieptul de pui (eu am folosit 4 pulpe si 1 piept) si le punem la fiert in 2 l apa in care adaugam 2 lingurite de sare. Dupa primul clocot, aruncam prima apa si spalam foarte bine pulpele, pieptul si oala in care au fiert.
  • Umplem oala cu 2,5 l apa calduta, adaugam carnea de pui spalata bine, telina, morcovii, pastarnacul, prazul (doar partea alba) taiate in bucati de 3-4 cm. Acoperim oala cu un capac si lasam supa sa fiarba pe foc mic spre mediu pentru cca 1 ora sau pana cand carnea se desprinde de pe oase.
  • Strecuram supa, eliminam pielita de pe pulpe si piept si taiem carnea in suvite subtiri.
  • Taiem morcovii, telina si pastarnacul in patratele mici iar prazul il aruncam.
  • Punem din nou supa in oala, adaugam carnea si legumele si o mai dam intr-un clocot dupa care stingem focul si o lasam sa se racoreasca un picut, cca 10 minute.
  • Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile cu smantana. Adaugam peste ele un polonic din supa, amestecam bine si adaugam amestecul in oala cu supa.

Nu adaugam niciodata smantana si galbenusurile direct in supa deorece, din cauza socului termic, se vor forma brobonele iar supa va avea un aspect nu foarte apetisant.

  • Adaugam usturoiul dat prin razatoarea mica iar la sfarsit otetul. Servim ciorba cu patrunjel proaspat tocat. Pofta buna!!
Sumar
Nume Reteta:
Ciorba radauteana
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
3.5 Based on 117 Review(s)

60 Comentarii
  1. 1
    06/02/2012
    12:03

    E una din preferatele familiei! Tare fain arata! Barbatul meu mananca 2-3 castroane cand o fac..

    • 1.1
      07/02/2012
      09:39

      Vale, scumpa, si al meu la fel manaca! Pai a doua zi nu a mai ramas decat o portie la noi asa ca ma gandesc sa o refac zilele astea neaparat.
      Pup cu drag!

  2. 2
    06/02/2012
    12:27

    super delicioasa si perfecta pentru vremea rece de afara! Ador usturoiul in ciorbite :)
    pupicei fata frumoasa si o saptamana de exceptie!

    • 2.1
      07/02/2012
      09:38

      Emily scumpa, eu ador usturoiul oriunde si oricand!!:)))
      Pup dulce, iubita mea, si o saptamana de vis si tie!!

  3. 3
    06/02/2012
    21:07

    Arata tare bine!!!Ciorbita e preferata mea!Pupici!

    • 3.1
      07/02/2012
      09:33

      Licuta, scumpa, ma bucur tare mult ca iti place! Eu nu prea eram fan ciorba dar de cand suntem in Germania am cam inceput sa le iubesc.:))
      Pup dulce!!

  4. 4
    06/02/2012
    21:26

    Super buna! N-am mai facut de asta vara… deci neaparat trebuie s-o fac!

    • 4.1
      07/02/2012
      09:32

      Simona, pup si ma bucur ca ti place! Si noua ne place tare tare mult!

  5. 5
    06/02/2012
    22:02

    Buna Laura,

    Mmmm, ce bine arata. Dupa ce se termina ciorbita facuta ieri, aceasta este pe lista cu siguranta. De mult vreau sa fac o ciorba radauteana. Nu am mai facut si nici nu am mai mancat pana acum. Dar cred ca este foarte buna. Mie nu imi place deloc ciorba de burta, insa sunt convinsa ca nu din cauza gustului, ci pur si simplu nu pot gusta cand vad bucatile alea de burta. Asa ca fiind cu pui, sigur va fi buna.
    P.S. Am postat un comment si la chec mulino bianco, daca vrei, te rog sa imi raspunzi si mie.

    Multumesc si seara frumoasa!

    • 5.1
      07/02/2012
      09:32

      Sorina, scumpa, abia astept sa imi spui cum ti s-a parut!! Ce ciorbita ai facut acum? Mi s-a facut pofta de ciorbe in ultima perioada asa ca ma intereseaza tot ce se numeste ciorba!:))
      Scumpa mea, fug sa iti raspund si la checulet. Am fost un picut prinsa zilele trecute si nu am reusit sa raspund decat partial la comentarii.
      Pup dulce!!

  6. 6
    07/02/2012
    09:01

    tata manca ciorba intotdeauna cu bors :)
    multumim pt reteta

    • 6.1
      07/02/2012
      09:29

      Andra, buna foc ciorbita cu bors!!
      Pup cu drag!

  7. 7
    07/02/2012
    10:01

    Delicioasa! Eu o mai fac cu leustean ori tarhon uneori, in loc de patrunjel.

    Vreau sa te intreb ceva: de ce arunci apa si speli carnea dupa primul clocot? Cred ca ai o motivatie buna si aplicabila la orice alta ciorba/supa cu carne.

    Site-ul e minunat: retetele deosebite dar simple iar prezentarea de exceptie.

    • 7.1
      07/02/2012
      11:04

      Diana, scumpa mea, eu nu am mai vazut leustean si tarhon de ani buni. Si le iubesc atat de mult pe amandoua. Mi-am cumparat niste seminte si abia astept sa ajung acasa sa le plantez.
      Intotdeauna arunc prima apa, la orice supa. In acest fel, elimin o parte din grasimea carnii si, cel mai important, supa iese clara clara.
      E un truc invatat de la mami a mea care face cea mai clara supa de vita si de pui vazute vreodata.
      Pup dulce!

      P.S: Pentru o supa clara, in afara de trucul cu apa, supa nu trebuie niciodata sa fiarba in clocote mari si nici sa fie acoperita integral cu capac. Capacul trebuie tras intr-o parte astfel incat sa acopere trei sferturi din oala.

  8. 8
    07/02/2012
    12:13

    Sa cresti mare…bucatareasa si in continuare! Am incredere in retetele tale, Laura si curand le voi incerca pe si mai multe pentru ca…ma mut in casuta meaaaaa!!!! Abia astept sa-mi fac de cap in bucatarie :d . Laura nu iti mai spun pentru ca stii deja : gatesti dumnezeieste! Am o curiozitate: tot cu canon eos 500d faci pozele astea extraordinare? Te intreb pentru ca vreau sa imi achizitionez si eu unul si, cum nu prea ma pricep, ma uit si eu pe la altii?! :d :”> Pupici! Sa gatim bine dragelor!:d

    • 8.1
      09/02/2012
      21:05

      Vaaaai, Alina, scumpa mea, cat de fericita cred ca esti!!!! Intr-adevar, cand te mutiin casa ta, traiesti o senzatie unica!! Sa va bucurati sanatosi de ea si sa va aduca numai fericire si clipe minunate!
      Pozutele sunt facute tot cu Canonul 500D.
      Pup dulce si felicitaaaari!!

  9. 9
    07/02/2012
    16:21

    Buna Laura,
    Multumesc mult pentru raspunsuri, checul il voi repeta cu siguranta si voi folosi mixerul. Trebuie sa imi iasa. Cat despre ciorbite, eu gatesc la fiecare 3 zile alta. Piticul meu e cam mofturos, insa ciorbele sunt cam singurele la care nu stramba din nas. Ultima ciorba facuta este de pui, acrita cu corcoduse verzi, puse de mama mea la borcan asta primavara. Inainte de asta am facut de pe blogul Teo`s Kitchen o supa de cartofi, care mi-a placut foarte mult. Fac ciorba de vita, de dovlecei, de pui a la grec, supa cu galuste sau cu taitei de casa. Incerc sa variez cat pot. De aceea urmatoarea, adica maine, va fi aceasta ciorbita.
    Te pup!

    • 9.1
      09/02/2012
      20:58

      Sorina, scumpa mea, daca intampini vreo problema, te rog mult sa imi scrii. O sa urmaresc cu atentie comentariile de la tine si iti voi raspunde imediat.
      Ma bucur tare mult ca iti place ciorbita si sper sa iti placa si gustul daca o vei incerca.
      Pup dulce!!

  10. 10
    07/02/2012
    20:49

    Este si ciorba mea preferata.Imi place tare mult cum arata ciorba ta.De fapt tot ce faci tu arata minunat.
    Si eu arunc prima apa de pe carne dar eu stiam ca se curata de medicamentele si hormonii cu care au fost injectate pasarile.Poate ma insel dar imi place sa cred ca e mai sanatos asa.
    Iti doresc o seara frumoasa!

    • 10.1
      09/02/2012
      20:50

      Mina, draga mea, multumesc mult!
      Ai dreptate, cred ca se curata si de medicamentele cu care a fost tratat. Ma gandeam acum, ca mamele si bunicile noastre nu trebuiau sa ia in considerare acest aspect pentru ca pe vremea lor, puiul era pui.:((
      Tare trist cand te gandesti asa, nu?
      Pup dulce!

  11. 11
    07/02/2012
    21:34

    Eu am retinut secretele ciorbei clare de la ciorba ta de vacuta. Am uitat sa comentez acolo, cred, dar de la tine am invatat sa fac minunatia aceea cu taitei de casa, e exceptionala! Te pup cu drag!

    • 11.1
      09/02/2012
      20:48

      Ionela, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut supa de vaca cu taitei.
      Pupicei dulci dulci!!

  12. 12
    08/02/2012
    11:44

    Arata minunat! Abia astept sa o fac!

    • 12.1
      09/02/2012
      20:39

      Daniela, scumpa, ma bucur ca iti place!
      Pup dulce dulce!!

  13. 13
    08/02/2012
    17:48

    Buna Laura!

    Te admir de mult, toate retetele tale mi-au iesit extraordinar! Acum in sfarsit am ocazia sa-ti ofer un premiu de blog cu toata aprecierea mea! sper sa il revendici si sa il dai mai departe cui vrei tu!
    http://adrianaternar.wordpress.com/2012/02/08/primul-meu-premiu/

    • 13.1
      09/02/2012
      20:33

      Adriana, draga mea, iti multumesc din tot sufletul pentru premiul acordat!!
      Pup cu mult drag!!

  14. 14
    08/02/2012
    21:12

    E magica, una din preferatele mele,
    Felicitari Laura, te urmaresc mereu sa vad ce mai gatesti :)

    • 14.1
      09/02/2012
      20:32

      Eugen, ma bucur mult ca iti place. Si noi o mancam cu foarte mare placere.

  15. 15
    09/02/2012
    17:35

    An unusual chicken soup but worth a try . I like the vinegar effect in there, similar to tripe soup. Thanks for sharing. Happy Valentine’s Day

    • 15.1
      09/02/2012
      20:18

      It’s similar with tripe soup but this one is lighter. Anyway, if you like tripe soup, you surely like this soup too.
      Happy Valentine’s Day to you too !

  16. 16
    10/02/2012
    15:34

    Ma mai strecor si eu inca o data si iti multumesc pentru cuvintele calde si frumoase (si pentru raspuns)! Multumim frumos Laura, scumpa mea … bucatareasa :d! Pupici si imbratisari … cam reci ce-i drept (zgarcit termometrul si la Galati ce sa-i faci ?! :d)

    • 16.1
      14/02/2012
      09:33

      Alina scumpa, imbratisari inghetate si de la mine pentru ca si aici ne ninge de vreo 2 zile si e tare frigut!
      Asteptam primavara ca sa ne imbratisam mai calduros un pic.:))
      Pup dulce!!

  17. 17
    12/02/2012
    09:52

    Imi plac mult retetele tale mai ales ca pui gramajul la fix. Noua ne place mult ciorba de burta si o s-o incerc si pe asta. Buna idee!

    • 17.1
      14/02/2012
      09:03

      Anca, draga mea, multumesc mult ca iti plac!!
      Pup cu drag si sa imi spui daca ti-a placut ciorbita!

  18. 18
    13/02/2012
    12:18

    Geniala reteta :) Am incercat-o in weekend si a iesit super bine (pentru o prima incercare).
    Laura, multumesc pentru retetele super inspirate!!!

    • 18.1
      14/02/2012
      08:20

      Iulia, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!
      Pup cu mare drag!!

  19. 19
    13/02/2012
    16:46

    Buna
    Fac si eu o varianta a supei asteia, diferenta fiind ca, alaturi de pieptul de pui, fierb si un os de vita, astfel incat ciorba sa iasa mai densa. O sa aplic si sugestiile tale data viitoare.
    Multumesc, asadar, si mai astept retete de supe/ciorbe, in planul asta imi cam lipseste experienta.
    Alex

    • 19.1
      14/02/2012
      08:17

      Alex, promit ca o sa vin in curand cu mai multe retete de supe si ciorbe. Nu prea le mancam noi foarte des dar iarna sunt delicioase.
      O zi excelenta sa ai!

  20. 20
    17/02/2012
    19:30

    este preferata mea!! :) imi aminteste de anii de facultate,cand am gustat pentru prima data.:) delicioasa!!! cine nu a avut ocazia sa incerce!! sau daca ajung prin Bucovina s-o serveasca la mama ei acasa ;).. felicitati pentru toate ideile de bun gust de aici ;).cu bine!

    • 20.1
      20/02/2012
      11:13

      Roxana, draga mea, si noua ne place tare tare mult.
      Pupicei cu drag si te mai astept pe la mine!!

  21. 21
    20/02/2012
    13:40

    Buna Laura,

    Ma tin de tare mult sa iti scriu, insa nu prea stau bine cu timpul. Am facut ciorbita radauteana, a iesit foarte buna. Sotului i-a placut foarte mult, piciului mai putin. Insa cert este ca o voi repeta. Multumesc mult pentru reteta.
    La fel iti multumesc tare mult pentru reteta de tarta cu dovlecei, pe care am repetat-o aseara. Imi place tare mult. E reteta mea preferata. Am comentat la tarte si prima data cand am facut-o. Si pentru maine am pus ochii pe chiftelutele de dovlecei cu vinete. Se poate oare fara ton? Nu ma omor dupa el si nici baietelul meu. Il pot inlocui cu altceva sau pur si simplu sa nu il mai pun?

    Te pup dulce si iti multumesc tare mult pentru retete. Am incercat foarte multe, insa nu am scris comentariu la ele. De acum promit sa postez un comentariu de fiecare data cand incerc ceva!

  22. 22
    16/06/2012
    18:25

    e super …POFTA BUNA…

    • 22.1
      21/06/2012
      09:18

      Pofta buna si tie, Cristi!
      Ma bucur ca iti place!

  23. 23
    24/09/2012
    14:43

    A iesit excelenta! Am incercat multe din retetele tale si au iesit foarte bune. Multumim ca impartasesti cu noi talentul tau. Domnul sa te binecuvinteze!

    • 23.1
      27/09/2012
      08:53

      Multumesc mult pentru cuvintele frumoase!!
      Te pupic cu drag si te mai astept sa ma vizitezi!

  24. 24
    22/11/2012
    15:54

    buna ciorba dar buna rau.sunt un ciorbar convins ,pe unde ajung fie in vizita la prieteni fie in vacanta vreau ciorba ,acasa i-mi fac singur de multe ori reusesc de multe ori nu dar de data asta da mi-a iesit ….felicitari

    • 24.1
      26/11/2012
      09:48

      Ioan, tare ma bucur ca ti-a placut!
      Sa-ti fie de bine!
      Felicitari tie pentru reusita!

  25. 25
    22/01/2013
    13:22

    Buna ziua,

    Am o intrebare legata de ultimul pas al retetei. Ouale si smantana se adauga dupa cele 10 minute in care ciorba s-a racit. Este indicat sa adaugam galbenusurile crude la ciorba ? Nu ar trebui sa fiarba putin impreuna cu ciorba?

    • 25.1
      28/01/2013
      16:37

      Alina, draga mea, galbenusurile se pun crude in orice ciorba. Ciorba este calda si dupa 10 minute dupa ce am stins focul, asa ca galbenusurile nu mai pot prezenta niciun pericol.
      Pup cu drag!

  26. 26
    03/04/2013
    12:26

    Excelenta ciorbita draga Laura! Multumesc mult pentru retetele traditionale, descrise cu claritate si precizie. De cate ori vreau sa imi potolesc dorul de casa, incerc ceva bun de la tine! Buni a mea gateste divin, dar daca nu sunt langa ea, sa vad cum face e foarte greu sa-i reproduc creatiile, caci nu masoara ingredientele si totul e aproximativ…

    Tine-o tot asa!
    Salutari din Franta!
    Dani

    • 26.1
      04/04/2013
      09:53

      Draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut ciorbita.
      Pup cu mare drag.

  27. 27
    18/04/2013
    14:43

    Din ce cauza se arunca prima apa de pe carne?

  28. 28
    16/05/2013
    13:01

    la fel gatesc si eu ciorba radauteana dar folosesc numai piept de pui, pulpe deloc pentru ca nu imi plac:P

  29. 29
    19/08/2013
    16:52

    am amestecat si cu albusuri ce pot sa fac?

    • 29.1
      22/08/2013
      11:24

      Draga mea, albusul o sa se transforme in mici firicele in ciorbita, dar gustul va fi la fel de delicios.

  30. 30
    24/11/2013
    11:43

    Buna Laura, multumim mult pentru retetele minunate!
    Te rog mult ajuta-ma cu un raspuns: daca inlocuiesc otetul cu bors, iese la fel de buna? cantitatea de bors adaugata trebuie sa fie mai mare decat cea de otet din reteta ?
    Multu din nou, te pup!

    • 30.1
      25/11/2013
      11:17

      Draga mea, nu iti recomand sa inlocuiesti otetul cu bors. Borsul are un gust deosebit si nu cred ca s-ar potrivi acestei ciorbite.
      Pup cu drag!

  31. 31
    25/11/2013
    12:14

    Multumesc mult pentru raspuns, folosesc otet in cazul asta :)

    te pup!

  32. 32
    15/12/2013
    17:36

    cat de bine arata, aproape ca simt mirosul si gustul, o reteta sanatoasa si delicioasa si reusita, merge servita cu familia si prietenii :)

  33. 33
    22/02/2014
    12:33

    acuma ma apuc sa fac ptr prima oara ciorbita! sa vedem…
    multumim ptr reteta

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti sa folosesti aceste atribute HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>