Paine Rustica cu masline

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinarePaine Rustica cu masline

Paine rustica cu masline

Cu o zi inainte de a pleca din Italia, m-am gandit ca nu ne-ar strica deloc sa avem o painica delicioasa, crocanta si plina de masline negre (pe care eu le ador) imediat cum ajungem in Germania.

Stiam ca o sa ajungem tarziu si ca nu o sa mai gasim magazine deschise asa ca pana a doua zi cand am fi mers la cumparaturi, eram asigurati cu aceasta painica minunata. Zis si facut! Painea a iesit un deliciu, am si taiat cateva feliute ca sa fac cateva poze, am plecat voiosi dis de dimineata si abia cand am ajuns prin Austria mi-am dat seama ca am uitat painea acasa!!:(( Mi-a parut si imi pare inca foarte rau pentru ca era extrem de buna dar asa se intampla cand te grabesti. Si noi ne-am grabit foarte mult. Am aflat abia luni seara ca miercuri urmeaza sa plecam asa ca am avut o singura zi la dispozitie pentru bagaje, curatenie, dezghetat frigidere, gatit, etc.

Reteta pentru painea rustica cu masline este foarte simpla si rapida, aluatul este cel al painii rustice rapide, numai ca de data aceasta l-am imbogatit cu masline si am schimbat modul de coacere.

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 370 g apa calduta
  • 15 g drojdie proaspata/4 g drojdie uscata
  • 1 lingurita miere/zahar/malt
  • 1 lingurita rasa sare
  • 100-125 g masline negre

In cazul in care nu va plac maslinele o puteti face cu nuci, rosii deshidratate taiate in bucatele mici, diferite seminte ( in, floarea soarelui, dovleac etc), cu un mix de ierburi ( salvie, rozmarin, iarba ciorii, origano, maghiran).

Mod de Preparare

  • Punem faina intr-un vas si facem o gropita in centrul ei. Frecam drojdia cu 1 lingurita de miere, zahar sau malt si o amestecam apoi cu apa calduta (nu fierbinte!).
  • Turnam apa in centrul fainii si amestecam putin pana prinde consistenta, taiem maslinele in feliute subtiri si le adaugam aluatului.
  • Amestecam cu o lingura de lemn, deoarece aluatul este foarte moale si lipicios, pana cand inglobam maslinele in aluat.
  • Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam la dospit 2 ore.

Paine rustica cu masline aluat

  • Cu 20 minute inainte de terminarea perioadei de dospit, bagam in cuptor o cratita mai inalta (cca 30 cm inaltime si cu un diametru de 24cm) de inox cu capac de inox si il preincalzim la 220°C.
  • Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine pudrata cu faina ( aluatul este destul de moale, desi este elastic) si ii dam o forma rotunda.
Paine rustica cu masline - forma aluat

  • Cand cuptorul a atins temperatura de 220°C, scoatem cu grija cratita (atentie mare sa nu va ardeti), scoatem capacul, punem painica noastra in cratita, o acoperim repede cu capacul si o bagam in cuptor.
  • O coacem 40 minute la 220°C, apoi scoatem capacul si o mai coacem inca 15 minute ca sa prinda o culoare frumoasa, uniforma.

Dupa ce o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca cca 10-15 minute in pozitie verticala. In acest fel, coaja va ramane crocanta dupa racirea completa.

Paine rustica cu masline-detaliu final
Rustic olive bread
Recipe Type: Bread
Author: Laura Adamache
Prep time: 2 hours
Cook time: 55 mins
Total time: 2 hours 55 mins
Serves: 4
This recipe is very quick and simple, the dough is the same as for the quick rustic bread, only that this time I added the richness of the olives to it and I changed the baking method.
Ingredients
  • 500 grams of flour
  • 379 ml of lukewarm water
  • 15 grams of fresh yeast/4 grams of dried yeast
  • 1 teaspoon of honey/sugar/malt
  • 1 teaspoon of salt
  • 100-125 grams of black olives
Instructions
  1. If you don’t like olives, you can add nuts, chopped dried tomatoes, all sorts of seeds (flax seeds, sunflower seeds, pumpkin seeds) with a mix of herbs (sage, rosemary, chives, oregano, marjoram).
  2. Place the flour in a bowl and make a well in the center. In a separate cup, add the yeast with the honey or sugar and mix until creamy, then add the warm water (not hot!). Pour the water in the flour well and stir a bit until consistent. Slice the olives finely and add them to the dough. Stir with a wooden spoon the soft and sticky dough until you fold in all the olives.
  3. Cover the bowl with plastic foil and leave it to rise for two hours.
  4. Twenty minutes before the two hours have passed, heat the oven to 220°C and put a taller stainless steel pan inside, lid on.
  5. Put the dough on a well floured working surface (the dough is pretty soft, even though stretchy) and give it a round shape.
  6. When the oven reaches 220°C, take the pan out (really carefully, not to get any burns on you), remove the lid, place the bread inside, replace the lid quickly and place it in the oven.
  7. Bake it for 40 minutes at 220°C, then remove the lid and bake for 15 minutes more to reach a nice, even color.
  8. After you take it out of the oven, leave it to cool for 10 to 15 minutes, in a vertical position. This way the skin will still be crispy when totally cooled.
Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Paine Rustica cu masline
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
5 Based on 13 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Frida

    Hi!

    Thanks for this recipe!! I made it a few nights ago, and it was sooooo gooood!!! I loved it! Today i’m gonna do it again, and try it with walnuts in it…

  2. Poliana

    Am facut aceasta pâine. Este extraordinara. Nu am mâncat pâine mai buna decât aceasta. Si fara măsline pâinea iese foarte buna. Ideea cu Pulsul pâinii in oala si coaptă cu capac este una nemaipomenita . Mulțumim Laura pt reteta . Apreciez foarte mult blogul tau, Rețetele postate aici. Am încercat cateva.

  3. Mihaela

    Draga mea Laura,

    aseara am facut si eu aceasta painica. Este puuuur si siiiimplu divina; nu ma asteptam sa iasa exact ca cea din poze!!!
    Felicitari pentru tot ce faci si pentru faptul ca ne impartasesti toate secretele!!!

Trackbacks

  1. [...] in mai multe variante. Una dintre acestea fiind aceasta paine cu masline, inspirata fiind de Laura. Este absolut delicioasa, cu o coaja crocanta [...]

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


+ 6 = 15

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.