Supa de rosii cu taitei de casa

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare, Supe – Supa de rosii cu taitei de casa

supa-de-rosii

Supa de rosii cu taitei de casa, preferata mea inca din copilarie, era una dintre retetele de supa de rosii cel mai des facute in zilele fierbinti de vara (pe locul doi se afla supa crema de rosii cu crutoane). Bineinteles ca mami o facea numai cu rosii de gradina, proaspete si pline de gust. In zilele noastre, rosiile biologice sunt destul de greu de gasit daca nu avem o curte proprie in care sa le cultivam sau rude pe undeva pe la tara. Rosiile din piete, chiar daca sunt vandute ca fiind romanesti si biologice, nu mai au gustul rosiilor de odinioara. Chiar daca fac aceasta delicioasa reteta de supa de rosii mai mult vara, uneori mi se face pofta de ea si in sezonul rece, cand rosiile de gradina sunt doar un vis frumos. Si pentru un plus de gust, am facut si niste taietei de casa, asa cum ii facea mami cand eram mica. Reteta aluatului de taitei este foarte simpla, asa ca va sfatuiesc sa imbogatiti supa de rosii cu ei. Va avea un gust si mai delicios!

Ingrediente – Supa de rosii cu taieti de casa

  • 5 rosii mari
  • 2 cartofi
  • 1 bucata praz
  • 1 ardei gras rosu
  • 3 morcovi
  • 1 telina mica
  • 1 lingura concentrat de rosii (optional)
  • 3-4 l apa
  • 1 lingurita zahar
  • sare
  • ulei de masline

Ingrediente – Taitei de casa

  • 100 gr faina
  • 1 ou
  • 1 lingura apa daca este nevoie
Mod de preparare – Supa de rosii 
  • Curatam legumele, le spalam si le taiem in bucatele potrivite. Punem apa intr-o oala incapatoare, adaugam legumele, 1 lingura concentrat de rosii si 1 lingurita de zahar ( zaharul regleaza aciditatea rosiilor).

preparare-supa-de-rosii

  • Acoperim oala cu capac si lasam legumele sa fiarba pana cand sunt patrunse complet (cca 30-35 minute).
  • Dupe ce au fiert, scoatem legumele din supa si le punem intr-un vas separat. Adaugam peste ele 2 polonice de supa si le mixam cu blenderul vertical pana obtinem o crema fina. Adaugam piureul de legume in oala cu supa si o punem din nou pe foc. Adaugam taiteii si o mai fierbem inca 5-6 minute.
Mod de preparare – Taitei de casa
  • Punem faina pe planul de lucru, facem o gropita in centrul ei unde adaugam un ou usor batut cu furculita si un varf de cutit de sare. Framantam aluatul iar daca este mult prea solid, adaugam 1-2 linguri apa calduta.
  • Lasam aluatul sa se odihneasca, acoperit cu o carpa de bucatarie curata usor umeda, pentru 30 minute dupa care il intindem, pe masa usor pudrata cu faina, in foaie foarte subtire. Lasam foaia sa se usuce pentru ca inca 30 minute dupa care o rulam si taiem taiteii. Eu ii tai intotdeauna un pic mai grosuti pentru ca asa ne plac noua.

taitei-de-casa

  • Servim supa de rosii cu mare pofta si, daca dorim, adaugam in farfurie 1-2 linguri de ulei de masline. Eu mi-am format acest obicei de cativa ani si adaug ulei de masline aproape la orice tip de mancare sau supa inainte de a le servi. Pofta buna!
Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Supa de rosii cu taitei de casa
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
3 Based on 37 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Maria

    Buna. Chiar ma gandesc de cateva zile la o supa de rosii, am sa o fac chiar acum. Dar am sa pun bulion in loc de rosii proaspete. Am taitei de casa de la mama, doar ca sunt taiati la masina foarte subtiri si mie imi plac ca si voua, taiati mai grosi, mi se par mai gustosi. Ce mi-a atras atentia a fost faptul ca pui legumele facute pireu in supa, am sa incerc si eu; atunci ramane ca o supa crema ca si consistenta?
    Felicitari pentru blog, ai retete foarte interesante si foarte atragator prezentate. Te urmaresc constant. Maria

    • Laura

      Mariana draga mea, ma bucur mult ca iti place supica. Da, are o consistenta mai cremoasa dar nu exagerat.
      In cazul in care doresti o consistenta mai cremoasa, adaugi mai putina supica iar daca o vrei un picut mai lichida, adaugi toata cantitatea de supa in care au fiert legumele.
      Pup cu drag si pofta buna!!

  2. Adelina

    Aşa fac şi eu: adaug uleiul la sfârşit, în farfurie. Supa arată minunat! :) Tăiţeii de orez mai sunt fără ou. Eu îi folosesc des în supe.

  3. TeoBucatar

    Prazul este foarte bun la supa asta si regretul meu e ca nu se mai gasesc acele rosii de toamna care erau foarte gustoase.

  4. catkitchen

    si mie imi sta gandul la supica de rosii de ceva vreme , insa mult nu cred ca mai dureaza pana o fac !!! :)

  5. Alice

    Am facut-o sambata, dar nu mi-a iesit asa rosie ca in poza ta…:-)) A mea e portocalie.
    A fost gustoasa

    • Laura

      Alice iubita, culoarea conteaza cel mai putin.:))) Important e ca ti-a placut! Eu am folosit concentrat de rosii. Concentratul i-a dat culoarea asta frumoasa.
      Pup cu drag si multumesc ca ai incercat-o!!

  6. carmen violeta bucur

    maine o am in meniu.in loc de taitei o sa punem crutoane si de felul 2 niste teci cu usturoi si ciuperci iar ca desert ma gandesc la prajiturica aceea cu cocos.deja vreau sa fie maineeee :D
    sper sa imi iasa totul bine ca avem si invitati.te pupam si multumim pentru retete!am invatat multe de la tine

  7. carmen violeta bucur

    este delicioasa!au iesit super toate!pentru maine ma bag la mancarica aceea cu conopida.as vrea sa pun si niste brocoli poate ii pacalesc pe ai mei sa manance macar asa brocoli.pupicei

    • Laura

      Pupicei, draga mea, si sper ca ti-a placut si mancarica la fel de mult ca supa.

  8. Elena

    Draga Laura, as vrea sa fac si eu supa cu taitei, dar te rog sa-mi spui , acele cinci rosii cand sa le pun la fiert……… nu prea inteleg . Felicitari pentru toate retetele, sunt super,super. Felicitari.

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


+ 3 = 10

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.