Macarons

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare Prajituri – Macarons

Reteta de Macarons

Scroll down for English version

Desi numai ideea de a face macarons ne sperie, va spun de la inceput ca nu sunt absolut deloc greu de facut insa trebuie sa tinem cont de anumite reguli pe care daca nu le respectam intocmai nu vom obtine un rezultat satisfacator.

Desi am mai facut reteta de macarons de 2 ori pana acum am vrut neaparat sa ii incerc cu ingrediente romanesti ca sa fiu sigura ca va ies si voua in caz ca doriti sa ii incercati. Faina de migdale in Italia este extrem de fina iar migdalele sunt macinate dupa ce au fost decojite. In Romania faina de migdale nu este atat de fina iar migdalele sunt macinate cu tot cu coaja ( de accea culoarea lor va fi mai inchisa).  Am cumparat faina de migdale Stilla Natura ( punga de 100gr, culoare rosie) cumparata de la Kaufland si Zahar pudra Porcukor (punga albastra de 500 gr) tot de la Kaufland.

Regulile de care vorbeam la inceput sunt urmatoarele:

  1. Albusurile trebuie sa fie “vechi” de cel putin 3 zile ca sa obtinem niste macarons frumusei si crescuti bine.
  2. Albusurile se scot din frigider cu 1-2 ore inainte de-a ne apuca de treaba astfel incat sa ajunga la temperatura camerei.
  3. Zaharul praf trebuie sa contina amidon si sa fie foarte fin macinat. De accea va sfatuiesc sa il cumparati si nu sa-l faceti in casa.
  4. Zaharul praf si faina de migdale se cern de 2-3 ori inainte de-a le adauga in bezeaua de albusuri.
  5. Ca sa mixam albusurile corect, adaugam intotdeauna un praf de sare inainte de-a le mixa si  ungem peretii vasului in care le vom mixa cu coaja unei lamai. Vasul in care le vom mixa trebuie sa fie perfect curat iar albusurile nu trebuie sa contina nici o urma de galbenus.
  6. Macarons se pot colora folosind coloranti alimentari ( eu nu folosesc coloranti si nu-i voi folosi niciodata. Prefer un gust sanatos in locul unui aspect frumos). Puteti folosi in locul colorantilor alimentari, coloranti naturali ca ceaiul matcha, sofran, cacao, cafea, etc.
  7. Dupa ce formam macarons-ii ii lasam obligatoriu la temperatura camerei pentru 1 ora. Dupa o ora vom observa ca daca le atingem suprafata aceasta va fi uscata si usor lucioasa.
  8. Ar fi perfect daca putem folosi un cuptor cu convectie sau un cuptor electric pentru coacerea lor.

Acestea sunt regulile care trebuiesc urmate pentru a ne desfata intr-un final cu aceste minunate dulciuri.

Ingrediente –  Macarons (42 bucati)

  • 180 g zahar pudra
  • 90 g albusuri (cca 3 albusuri)
  • 20 g zahar tos
  • 100 g faina de migdale

Ingrediente – Crema de ciocolata ” 3 minute”

  • 240 ml lapte
  • 20 g amidon porumb sau cartofi
  • 15 g cacao
  • 25 g zahar
  • 125 g unt
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare Macarons

  • Mixam albusurile pana incep sa capete consistenta ( 2-3 minute) dupa care adaugam  1/3 din zaharul tos ( cca 1 lingurita rasa). Mixam inca 2-3 minute si adaugam inca o lingurita rasa din zaharul tos.
Macarons mixare albusuri
  • Mixam iarasi 2-3 minute dupa care adaugam restul zaharului ramas si mixam pana obtinem o bezea ferma,
Macarons - bezea ferma
  • Amestecam faina de migdale cu zaharul pudra si le cernem de 2-3 ori dupa care incepem sa le adaugam treptat in bezea,

Macarons-adaugare faina de migdale

  • Amestecam cu extrem de multa grija de jos in sus si cu miscari destul de lente. Aluatul final trebuie sa aiba un aspect lucios si sa fie cremos dar ferm,

Macarons - incorporare

  • In tava tapetata cu hartie de copt, formam cu ajutorul unui sac à poche cu varful rotund, mici macarons cu diamterul de 3,5-4 cm,

Macarons amplasare

  • Lasam tava cu macarons pe masa din bucatarie pentru 1 ora. Dupa o ora atingeti cu grija un macarons si daca acesta nu se va lipi de deget atunci putem sa ii coacem.
  • Ii coacem la 150°C, cuptor preincalzit cu convectie, pe treapta a doua de jos in sus pentru 10 minute sau pentru 13-14 minute la 150°C, cuptor preincalzit electric traditional.

Macarons coacere

  • Ii lasam sa se raceasca in tava dupa care ii desprindem usor de pe hartia de copt si ii asezam pe un gratar.
  • Cu cat mai fina va fi faina de migdale cu atat veti obtine o suprafata mai neteda. Sincera sa fiu, mie mi-au placut extrem de mult cu mici granule de migdala in ei chiar daca aspectul este mai rustic putin.
Mod de preparare Crema de ciocolata 3 minute
  • Crema de ciocolata se numeste ” 3 minute” pentru ca in 3 minute se face daca avem un cuptor cu microunde. Daca nu, o putem face si pe foc si dureaza cam 6-7 minute. Este o crema extrem de rapida care poate fi imbogatita cu nuci, visine, alune si ii putem da diferite arome: cafea, migdale, vanilie, etc. O puteti folosi si pentru torturi sau prajituri.
  • Amestecam intr-un vas rezistent la microunde amidonul, zaharul si cacaoa si adaugam cateva linguri de lapte din cantitatea toatala. Frecam cu o lingura pana obtinem un mix fara cocoloase apoi adaugam incet restul laptelui ramas.

Crema ciocolata

  •  Introducem vasul in cuptorul cu microunde la putere maxima ( la mine 800W) pentru 2 minute. Scoatem vasul, amestecam bine si il mai bagam in cuptor pentru 1 minut. Lasam budinca sa se raceasca si o frecam cu untul la temperatura camerei ( untul si budinca trebuie sa aiba aproximativ aceeasi temperatura ca sa nu se taie crema),

Crema de ciocolata amestec

  • Lipim cate doi macarons cu crema rece de ciocolata,

Macarons detaliu

  • Ii asezam pe un platou si ii servim langa cafea, lapte sau ceai,

Macarons detaliu final

Pofta buna!!

Recipe in english

Macarons
Recipe Type: Dessert
Author: Laura Adamache
Prep time: 15 mins
Cook time: 14 mins
Total time: 29 mins
Serves: 8
Although the idea in itself of making macarons feels scary, I can assure you from the beginning that they are not difficult to make if you follow some strict rules which are mandatory for the success of this type of dessert.
Ingredients
  • Ingredients for 42 macarons
  • 180 grams of icing sugar
  • 90 grams egg whites (approx 3 egg whites)
  • 20 grams caster sugar
  • Ingredients for the “3 minutes” chocolate filling
  • 240 ml milk
  • 20 grams of cornstarch
  • 15 grams of cocoa powder
  • 25 grams of caster sugar
  • 125 grams of unsalted butter
  • 1 bag of vanilla sugar
Instructions
The rules for making perfect macarons are:
  1. The egg whites must be at least 3 days old in order to make some pretty, well-raised macarons
  2. The egg whites must be taken out of the fridge and placed at room temperature with one or two hours before starting to work on them.
  3. The icing sugar must contain cornstarch and must be very finely ground. That’s why, my advice would be to buy ready-made icing sugar and not grind it yourself.
  4. The icing sugar and the almond flour must be sifted two or three times before adding them into the egg white meringue – In order to whip the egg whites correctly, add a pinch of salt before whipping them and use a lemon peel to clean off the sides of the bowl before adding the egg whites. The whipping bow must be perfectly clean and the egg whites shouldn’t contain any trace of yolk.
  5. The macarons can be colored using food colorings (I don’t use chemical food colorings and I will never do. I’d rather have a healthy taste than a pretty look). You can use natural colorings instead of the chemical ones, such as matcha tea, saffron, cocoa powder, coffee.
  6. After you pipe the macarons, let them rest at room temperature for an hour. After an hour, you will notice that their surface is dry and slightly shiny.
  7. It would be perfect if you could use a convection oven or an electrical one to bake them. These are the rules that need to be followed in order to grace ourselves with these lovely confections.
How to make macarons
  1. Whip the egg whites until they start to form soft peaks (2/3 minutes), then add a third of the caster sugar (about one 1 teaspoon). Whip for another 2-3 minutes then add another teaspoon of caster sugar. Whip for another 2-3 minutes, then add the rest of the caster sugar and whip until you reach the consistency of a firm meringue.
  2. Mix the almond flour and the icing sugar and sift them two or three time then start to gradually fold them into the meringue. Use a spatula to, gently and slowly, fold them in, using upwards movements. The final batter must be shiny and creamy but firm.
  3. Line a baking tray with baking paper. Pour the batter in a piping bag with a round tip and pipe small macarons with the diameter of 3,5-4 centimeters.
  4. Leave the macaron tray on the kitchen counter for an hour. After an hour, lightly touch a macaron and if it doesn’t stick to your finger, you may go ahead and bake them.
  5. Bake them at 150°C in the preheated convection oven, on the second rack (bottom to top) for 10 minutes or for 13-14 minutes at 150°C in a traditional preheated electrical oven.
  6. Let them cool in the tray, then gently peel them off the baking paper and set them on a cooling rack.
  7. The finer the almond flour is, the smoother their surface will be. Honestly, I liked them better with small grains of almond in them, even if the look is a bit more rustic.
  8. The chocolate filling is called “3 minutes” filling because it takes 3 minutes to make if you have a microwave oven. If not, use a regular stove and it takes about 6 or 7 minutes. It’s a really fast to make filling and you may enrich it by adding walnuts, sour cherries, peanuts and flavor it with all sorts of flavors: coffee, almonds, vanilla. You may use it for cakes or petit fours.
  9. Mix the cornstarch, the sugar and the cocoa powder in a heatproof bowl and add only a few tablespoons of milk from the total amount. Stir with a tablespoon until you obtain a lump-free mix, then, add the rest of the milk, gradually.
  10. Place the bowl in the microwave set on full power (my oven has 800W) for two minutes. Remove the bowl, stir well, then place it back in for another minute. Let the pudding cool down and then fold the butter in (the butter and the pudding must have approximately the same temperature or the filling will curdle.
  11. Join two by two macarons with the cold chocolate filling. Set them on a platter and serve them with coffee, milk or tea.

 

Autor: +Laura Adamache

Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Macarons
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
4 Based on 17 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Radu

    buna Laura am facut si eu reteta ta dar mi-au iesit unpic cam tari si nu sunt crocanti si pufosi.
    poti saimi spui unde am gresit ?
    ca gust sunt ok,
    am respectat gramajul si tot ce scrie in reteta

  2. marianatrogmaer

    Reteta mi se pare foarte buna, dar…..ce inseamna faina de migdale????? sunt oare migdale mixate????

  3. Florina

    Multumesc de raspuns, Laura. Da, acum stiu ce gresesc…eu pun toata faina dintr-o data sau cel mult de 2 ori…nu o pun treptat. Cred ca aici e secretul! Untul pentru crema e unt nemtesc de la Lidl cu 82%…dar probabil ca are si el apa, ca altfel nu imi explic taiatul cremei. oricum, vreau sa iti spun ca repede o dreg cu un pic de Nutella, plus ca ii da un gust minunat! Te pup! iti multumesc si pentru reteta de pasca cu ciocolata. O sa o fac de Florii, ca si asa am o gramada de musafiri!

  4. Florina

    Laura…am incercat inca o reteta de a ta, am facut macarons!…a doua oara intr-o saptamana! Si tot nu au iesit ca ale tale. Nu fac gulerasul acela, si se lasa aluatul…am avut albusurile de 3 zile, le-am lasat sa stea o ora inainte de cuptor…dar degeaba.Nu stiu ce gresesc, dar clar ceva gresesc. Poate fi cuptorul meu, care e pe gaz?
    Si inca ceva…mi se taie crema…cu toate ca totul a fost la aceeasi temperatura, si untul l-am frecat bine inainte ca sa fie bine moale. Aici ce gresesc oare? Te rog ajuta-ma, da-mi un sfat.
    Multumesc.

    • Laura

      Draga mea, daca nu fac piciorus, inseamna ca ca nu incorporezi corect faina de migdale in albus. Trebuie sa o adaugi treptat si sa amesteci cu multa grija de jos in sus. Daca albusurile pierd aerul acumulat, nu se mai formeaza piciorusul. Daca se taie crema, inseamna ca folosesti un unt cu un continut de grasime sub 82%, asa este? Un unt care are intre 50-60% grasime, contine multa apasi din cauza aceasta se taie crema. Ce iti recomand? Foloseste un unt cu un continut de grasime de 82% sau, daca folosesti un unt mai putin gras, mixeaza-l separat inainte ca sa elimini apa si abia apoi adauga-l in crema. Te pup!

  5. Valentina

    Draga Laura, am incercat ieri sa fac macarons. Sunt tare intrigata, nu au crescut mult si nici marginea dantelata nu au avut. La gust au fost cum trebuie.
    Inteleg de la tine ca motivul pentru care nu au facut marginea dantelata este legat de modul de incorporare a fainii in albus. Mai exact ce nu e ok?
    Valentina

    • Laura

      Draga mea, ai dreptate, faina trebuie incorporata cu mare mare grija si treptat, amestecand de jos in sus, astfel incat albusurile sa nu piarda aaerul acumulat in timpul mixarii. Consistenta finala a aluatului de macarons trebuie sa fie sustinuta. Daca nu isi pastreaza forma in momentul in care il adaugam in tava, nu vom obtine macarons cu piciorus.

  6. Damaris

    Doamne!!! Nu credeam ca se fac atat de simplu!! Am facut cu verisoara mea dar nu am avut ouale vechi de nici macar o zi si nu am gasit nici faina de migdale…am cautat in kaufland si nu am gasit dar poate ca nu m-am uitat cu atentie.. :D .O sa fac reteta asta! Multumesc pentru reteta! :*

  7. Mihaela

    buna seara . incerc sa fac si eu , de mult aveam aceasta dorinta … in prima faza am respectat toate indicatiile , dar vad ca pe tava deja s au indragostit unele de altele si s au lipit :))))) habar nu am ce iese :D intrebare : cele trei albusuri le pastrez in frigider 3 zile in ceva inchis si le scot la temperature camerei cu ceva timp inainte ??? multumesc :)

    • Laura

      Draga mea, asa cum am scris si in reteta, albusurile se scot cu 2-3 ore inainte din frigider, pentru a putea ajunge la temperatura camerei. Daca s-au intins in tava, inseamna ca nu ai amestecat cu grija (de jos in sus, astfel incat albusurile sa-si pastreze aerul acumulat in timpul mixarii) faina de migdale in compozitia de albus.
      Te pup!

  8. Cristina's

    Draga Laura,
    Mulţumesc pentru reţetă.
    Cu ajutorul oferit de tine am reuşit din a doua incercare să obţin niste macarons aproape perfecţi. Eu cred că secretul constă în păstrarea albuşului separat de galbenuş două- trei zile la frigider. Nu am folosi însă cântar de bucatarie, dar am gasit cel puţin trei reţete de macarons la care se foloseau tot trei albusuri dar ocantitate de zahăr si faină de migdale diferită de la caz la caz ( Bineînţeles că reţeta ta e cea mai bună).
    Cuptorul meu este unul destul de vechi, pe gaz, dar pe care “il cunosc” ca să zic aşa, foarte bine.
    Îmi pare rău că nu am nici un aparat foto să iti arat cat de frumosi au iesit.
    Deci, încă o data: Multumesc!

  9. Oana

    Astazi am incercat si eu sa fac macarons dupa reteta dumneavoastra! Foarte buna reteta!!!! Mi-au iesit, zic eu, cat de cat frumusei, avand in vedere ca este prima incercare :) Un singur lucru am schimbat, m-am adaptat la cuptorul meu si am copt diferit, adica pe treapta cea mai de sus a cuptorului, 5 min la 150 de grade si 10 min la 130 de grade. Cred ca aici depinde ce cuptor are fiecare.
    Multumesc pentru reteta si pentru incurajare :)) Credeam ca sunt mai greu de facut, dar dumneavoastra m-ati facut sa cred ca nu e asa si sa incerc sa ii fac!

    • Laura

      Ma bucur tare mult ca ti-au reusit si iti multumesc mult pentru detaliile referitoare la coacere.
      Te pup cu drag!

  10. iuss

    Wawww!!!nu stiu daca ai observat inca, dar in urma emisiunii “Master Chef” ai facut 600 hituri cu macarons :)
    Trebuie sa-i dai o bere moldoveanului :))) felicitari si sa mentii pe pagina permanent cei 500-600 vizitatori

    • Laura

      Iuss, da, am observat hiturile.
      Avand in vedere ca nu sunt in tara, imi spui, te rog, despre ce masterchef este vorba si cine este moldoveanul?
      Multumesc ca mi-ai spus!

  11. Ligia

    Draga Laura,
    Am cateva intrebari legate de diferitele gusturi pe care le pot da la macarons.Daca introduc in compozitia lor fistic macinat sau zeama de la sfecla cum am citit mai sus, nu le afecteaza consistenta?Imi va ramane la fel compozitia?Imi e frica ca nu vor mai creste si se vor lasa in tava.Poti sa imi dai o idee cum sa fac sa aiba gust de fructe?Fructe de padure de exemplu.Multumesc.

    • Laura

      Ligia, draga mea, daca folosesti fistic sau zeama de sfecla, cantitatea ingredientelor trebuie modificata.
      O sa postez o reteta de macarons cu fistic in curand.
      Daca vrei sa aiba gust de fructe, poti folosi esente, dar numai cateva picaturi. Pentru asta iti recomand sa folosesti esente de cea mai buna calitate.
      Pup cu drag!

  12. manuela

    Toate produsele tale arata extraordinar sunt convinsa ca si gustul lor este la fel.Cred ca esti o mare artista in acest domeniu si de aceea poti dezvalui fara nicio retinere secrete pe care altii le-ar tine sub cheie.

  13. Alina

    Draga Laura , am facut Macaroons si au fost exceptionali ,baiatul meu cel mic a zis ca e cel m-ai bun ”dulce” facut pina acum si vrea de ziua lui un Macaroon mare in loc de tort , vreau sa te intreb tu ce faci cu galbenusurile ramase ,ca nu ma indur sa le arunc ,ai alta reteta in care le pot folosi ?Multumesc mult pt. aceast blog superb pupici .

    • Laura

      Draga mea, poti face urmatoarea reteta:
      http://www.lauraadamache.ro/2008/09/minitarte-crema-pepene-galben.html
      Este delicioasa!
      Pup cu drag!

  14. Rus Anca

    Buna…am citit reteta si urmeaza sa o fac saptamana viitoare.Pot sa iti zic ca faina de migdale importata din Italia,fina si din migdale fara coaja(alba) puteti gasi in Piata Mihai Viteazu, langa semaforul de pe strada Cuza Voda, vis-a-vis de banca Reiffeisen la DULCE & PICANT.

    • Laura

      Mirela, draga mea, din pacate nu imi amintesc exact cat a costat, dar in orice caz nu a fost foarte scumpa.

  15. INga

    BUna Laura! Iti urmaresc blogul de foarte mult timp si te felicit pentru deliciile pe care le prepari. Am invatat si am pregatit o multime de retete de pe site. Am o nelamurire cu privire la minunatii macarons. Am incercat si eu reteta , dar din pacate nu am reusit sa le fac. Nu stiu unde am gresit, la gust sunt foarte buni, dar nu mi-au crescut deloc, nu s-au aplatizat. Ma gandeam ca poate e din cauza aluatului, ca mi s-a parut cam dens, nu prea semana cu cel din poza de pe site si nu stiam cum sa-l subtiez. O sa mai incerc intr-o alta zi poate o sa-mi reuseasca, dar, te rog, poate ma ajuti cu un sfat sa vad unde exact am gresit. Mersi mult

    • Laura

      INga, draga mea, daca aluatul ti-a iesit prea dens sigur a fost o problema cand ai incorporat faina de migdale in albusuri.
      Adauga faina de migdale lingura cu lingura si incorporeaz-o in albusuri cu miscari lente si de jos in sus. Dupa ce termini de adaugat faina, aluatul trebuie sa aiba o consistenta aerata.
      Pup cu drag si tin pumnii!

  16. Rozalia

    Draga Laura!Vreau sa-ti multumesc reteta de Macarons,esti cea mai simpatica si draguta fata din lume!Eu incerc sa m-apuc de aceste minunatii de un an de zile.Cei ,,mari,,au venit cu idei de care mai degraba iti era teama daramite sa te apuci.Am avut o presimtire,ca o mare gurmanda si bucatareasa pentru ai tai ca nu e un mare lucru sa zic asa,dar niciodata nu am avut curajul.Dupa reteta ta mi-au iesit nemaipomenite!!!…..maine mai vreau sa incerc inca o data ,fiindca mi se pare ca numai am visat,aproape pe toate am dat de pomana,numai o bucata am gustat,dar erau tare bune!Mult succes in continuare,iti multumesc din suflet,esti o dulceata de fata!!!:) Cu drag:Rozalia.

    • Laura

      Rozalia, draga mea, din tot sufletul ma bucur ca ti-au reusit!!
      Pup cu toata dragostea!

  17. Alexandra si Mirel

    Foarte frumos blog, facut cu mult suflet si talent. Suntem incantati ca v-am “intalnit”. Ca si dvs, avem o pasiune pentru preparatele culinare pregatite in casa. Gatim tot timpul, dar mancam sanatos si simplu. Fara sosuri, prajeli si grasimi. Desigur nu uitam de mancarurile traditionale romanesti pe care le pregatim si le gustam de Craciun si de Paste cu amintirea sarbatorilor de acasa. Nu stim unde locuiti in Italia, noi locuim la Paris. Ne-ar face mare placere sa va intalnim atunci cand veti veni in Franta. La sfarsitul saptamanii vom incerca sa facem gogosile cu branza…
    Mult mult succes in continuare
    Alexandra si Mirel

  18. Ecaterina

    Buna! Tot incerc sa fac macarons insa nu cresc deloc si s-au latit dupa ce i-am pus in tava. Ce n-am facut bine? :(

    • raluca balogh

      Ecaterina si eu am patit acelasi lucru pana mi-am dat seama ca zaharul pudra nu avea amidon.Nu tot zaharul pudra din comert are amidon numai cel pe care si scrie ca ontine amidon,eu asa am patit si am adaugat eu o lingurita de amidon la compozitia de faina si zahar pudra si ai sa vezi ca nu se vor mai latzi!

Trackbacks

  1. [...] Besides the design effect in pastel colors that macarons have, these are also very tasty deserts loved by a lot of people. The recipe is pretty easy and does not necessary a lot of time to bake it even if French desserts are so sophisticated. You can find a good recipe here. [...]

  2. NOUTATI & Reactualizari de stoc (21.01.2013) « Briose – Torturi – Prajituri says:

    [...] Reteta MACARONS (click pe link): http://www.lauraadamache.ro/2011/10/macarons.html [...]

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


+ 2 = 10

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.