Placinta cu dovleac (desertul copilariei mele)


Placinta cu dovleac, o reteta delicioasa cu foi subtiri de placinta 

Placinta cu dovleac - felii de placinta
Placinta cu dovleac, desertul copilariei mele

Placinta cu dovleac este una dintre placintele noastre preferate si nu exista toamna in care sa nu o fac de cateva ori. Si, cum deja toamna a venit, desi inca e destul de cald afara, am pregatit reteta de placinta si am savurat-o cu foarte mare pofta. Pentru placinta, eu folosesc foi subtiri, pentru ca imi place textura lor crocanta, dar, daca doriti, puteti sa o incercati folosind reteta aluatului de la Placinta cu mere.

Placinta cu dovleac cu foi  subtiri era specialitatea tatalui meu. Si el folosea foi subtiri de placinta, dar le facea in casa si ieseau atat de frumoase incat le admiram cu uimire de fiecare data. Promit sa postez si reteta de foi subtiri pentru placinta cu dovleac sau mere imediat dupa ce o sa am putin timp liber. Pana atunci, va recomand sa folositi foi de placinta subtiri din comert pentru aceasta reteta absolut delicioasa.

Placinta Cu Dovleac – Ingrediente

  • 1 kg dovleac ras
  • 100 g unt
  • 125 g zahar
  • 400 g foi placinta subtiri
  • 100 g unt sau 50 g unt+50 g ulei pentru uns foile
  • vanilie/scortisoara (optional)

Placinta Cu Dovleac – Mod de preparare

  • Curatam dovleacul de coaja si il dam prin razatoarea cu gauri mari.
  • Amestecam dovleacul cu zaharul si untul taiat in bucatele si il punem intr-o cratita incapatoare pe foc mic. Il calim cca 15 minute dupa care stingem focul si lasam dovleacul sa se raceasca complet.
  • Aici fac o mica paranteza si va spun ca, dupa ce se raceste, il puteti pune in pungi si congela pentru iarna.

Placinta de dovleac - Umplutura de dovleac

  • Topim untul si il lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, intindem o foaie de placinta in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si o ungem cu unt topit pe intreaga suprafata. Adaugam peste prima foaie o a doua foaie pe care o ungem cu unt si peste a doua foaie asezam a treia si ultima foaie pe care o ungem din nou cu putin unt.

Placinta cu dovleac - Foi subtiri placinta

  • Punem un sfert din compozitia de dovleac deasupra foilor, pliem capetele foii peste umplutura si apoi formam un rulou.
  • Am facut un rulou mai plin pentru Cris si unul mai micut pentru mine.

Placinta cu dovleac - preparare rulouri

  • Ungem placinta cu dovleac cu putin unt sau ulei si o coacem la 180°C, cuptor preincalzit, pentru 30-35 minute.
  • Dupa ce  s-a racit, o pudram cu zahar pudra, o taiem si o servim cu foarte mare pofta.

Placinta cu dovleac - detaliu final

Sa nu lasati sa treaca toamna fara placinta cu dovleac, da? Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Placinta cu dovleac
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 338 Review(s)

105 comentarii la “Placinta cu dovleac (desertul copilariei mele)

    • Laura spune:

      Diamar draga mea, mie imi place enorm de mult. Atat in placinta, cat si in sucuri, sosuri, retete sarate sau garnituri.
      Pup cu drag !!

      • Verona spune:

        Draga mea Laura , am facut de multe ori placinta cu dovleac ,dar a trecut mult timp de atunci ( eram mai tanara ,locuiam in alta tara ,aveam copii acasa,aveam pentru cine sa fac placinte ….cu dovleac, mac, nuca ,mar)Saptamana asta am facut comanda la alimente ( asa timpuri am ajuns) si am vazut ca au dovleac de placinta Iata-ma deci la pagina ta sa-mi imrospatez cunostintele👍😂 Multumesc pentru reteta! 🤗

    • Janet spune:

      Este buna rețeta dar eu fac foile singura și cind întind foie subtire pun puțin ulei pe toată foaia și presar Bread crumbs sa absoarbe sucul din dovleac ,rețeta de Coca este importantă și se fac ușor in casa pe cind foile de cumpărat (industriale)nu le poți rula cum vrei .

  1. Antonina spune:

    In primul rand felicitari pentru SITE !! Noua fata a blogului, arata minunat! e impecabil ! daca mai am cuvinte pentru reteta?? 😉 hmm… sunt in love de caleasca Cenusaresei.. iar pozele ma fac sa ma simt ca-ntr-un basm!! Minunata prezentare Laura!! Te imbratisez cu drag!

    • Laura spune:

      Anto iubita, multu mult mult ca-ti place noua hainuta a blogului. Iubesc atat de mult dovleacul incat nu concep toamna fara aroma si culoarea lui in bucatarie.
      Placinta este printre preferatele mele dar, desigur, iubesc si restul preparatelor dulci sau sarate unde intra dovleacul.
      Pup cu mare drag!!:)

  2. Vioricai spune:

    Multumim frumos, d-na Laura! Sunteti extraordinara!
    Nici nu stiti ce clipe frumoase imi faceti mereu si sunt
    convinsa cu nu numai mie! Va admir, va doresc multa
    sanatate si la mai multe bunatati culinare!

    • Laura spune:

      Draga Viorica, iti multumesc din inima pentru cuvintele tale! Te pupic cu mare mare drag si te mai astept pe la mine!!

  3. adina spune:

    delicioasa placinta cu dovleac , parca-i simt aroma …. ca sa nu mai vb de anii in care ne astepta bunica cu placinta cu dovleac, visine , mere …. mi-e dor !!!

    • Laura spune:

      Adina scumpa, imi amintesc si eu aroma placintei cu dovleac din bucataria bunicii si mi-e tare tare dor de ea. De cate ori o fac, imi amintesc de casa, bunici, parinti si de copilarie.
      Pup cu mare drag!!

  4. Sidy spune:

    N-am mancat niciodata dar am auzit ca e tare buna placinta cu dovleac….
    Trebuie sa ma incumet sa o fac si eu o data.
    Duminica placuta.
    Te tzuc !

  5. pansy spune:

    marturisesc ca nu sunt fana placinta cu dovleac.asa ca fac rar,o data sau de doua ori pe sezon,toamna tarziu.in compozitie eu mai pun scortisoara si extract de vanilie,in plus fata de tine.prezentarea ta e foarte frumoasa.iti vine sa intinzi mana si sa iei o bucatica !

    • Laura spune:

      Pansy draga mea, multumesc mult ca-ti place placintica mea. Vanilie mai pun si eu din cand in cand in umplutura dar scortisoara nu imi place foarte mult in combinatie cu dovleacul. La placinta de mere pun intotdeauna scortisoara dar dovleacului nu-i adaug nici o aroma pentru ca iubesc prea mult gustul lui.
      Pup cu drag!!

  6. Alexandra spune:

    Mulțumesc de rețetă. A ieșit foarte bun, am pus vanilie bourbon și zahăr brun, pic de nucșoară și scorțișoară, restul exact cum e rețeta. Fantastic de gustoase. De ce nu se face la noi? Oare?
    Da bine că acum eu ştiu, şi pot păpa ceva aşa bun….ce aromă. Salutări, spor la gătit, numai bine.

    • Laura spune:

      Alexandra draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut!! Placinta cu dovleac e destul de populara la noi si in versiunea cu foi subtiri dar si cu aluat.
      Pup cu drag!!

  7. pansy spune:

    ca sa vezi ce inseamna diferenta de gust ! eu am un pitic pe creier care imi spune ca bunica mea :cu cartofii si dovleacul se ingasa porcii.singurul mod de mancat dovleac este cel la cuptor,care imi place foarte mult.la noi,in transilvania se mai mananca si fiert.placinta cu dovleac am descoperit-o datorita unei prietene americance.e drept ca atunci cand eram studenta,acum 100 de ani,la patiserii se gasea toamna ,placinta cu dovleac,pe care n-am putut s-o mananc niciodata.chestie de gust.si tot asa eu zic ca are nevoie de niste aditivi aromatici.da’e drept ca e parerea mea.gustuo..e cum stii.

    • Laura spune:

      Pansy, eu ador dovleacul in retetele dulci, sarate, aperitive, bauturi, oriunde si oricand. Tocmai din cauza ca ii ador gustul nu adaug niciodata scortisoara sau nucsoara sau alte arome. Cel mult vanilie, uneori. Uite, de exemplu merele nu imi spun prea multe si tocmai de aceea mereu pun scortisoara sau alte arome in prajiturile unde le folosesc.
      Pup! 🙂

  8. Marian spune:

    Salut Laura,
    Iti urmez blogul de mult timp, de fapt a fost primul blog romanesc care am descoperit :-).
    Foarte frumos blogul tau si aceasta reteta de placinta pare perfecta…. in plus pozele sunt superbe!
    Felicitari cu site-ul tau frumos, e o sursa adevarata de inspiratie!
    Salutari din Belgia,
    Marian

  9. Ama C spune:

    O minunatie! Felicitari Laura! Placinta cu dovleac este placinta mea preferata si abia astept sa incerc reteta ta.
    Urmaresc blogul tau de mult , dar nu ti-am scris pana acum.
    Ceea ce urmeaza sa scriu, o sa sune putin (sau mai mult :))) a lauda, dar doar pt ca meriti.
    De fiecare data cand ma inspir de la tine, ma incearca un sentiment de admiratie profunda pt ceea ce faci, sau mai bine zis pt ceea ce creezi. Ma gandeam cum lucrurile simple pot deveni uneori extraordinare (vreau sa spun ca placinta de dovleac nu este o reteta ff complicata, dar atunci cand vad poza ta… vad desertul perfect, ceva gen Gourmet), si asta mai ales atunci cand pui mult, foarte mult suflet, in ceea ce faci. Adica asa cum faci tu, si cum se oglindeste in minunatele tale poze. Iar pt asta ai toata admiratia, simpatia si lauda mea.

    Cu mult drag,
    Ama C

  10. marla spune:

    These pumpkin pastries look amazing!
    I would love if you added this and any other pumpkin themed links to my „Happy Post” today.

    • Laura spune:

      Alex draga mea, promit ca data viitoare sa fac poze ambalajului. Eu le-am cumparat din Italia de la un magazin numit Sapore di mare. Sunt grecesti dar nu imi amintesc exact ce marca sunt. Data viitoare revin cu o poza.
      Pup cu drag!

  11. nico spune:

    Am facut si eu :). am gasit un dovleac super aromat si dulce, cu toate astea am pus si zahar si am cucerit colegele sotul meu hihihi…in pachetul pentru iarna am pus mai multa scortisoara, imi place mult in combinatie cu dovleacul, sper sa nu am surprize neplacute cand o sa-l descongelez la iarna 🙂

  12. Carmen spune:

    ma asteapta si pe mine un dovleac si nu stiam ce sa fac cu restul de compozitie. Acum stiu: la congelator pentru la iarna.

  13. ileana spune:

    eu coc dovleacul la cuptor il iau cu o lingura si il pun intr-un vas,apoi adaug zahar si scortisoara. Uneori pun si nuca.Tot asa fac rulouri si o tai cand s-a mai racit.

    • Laura spune:

      Foarte interesanta metoda ta de a pregati dovleacul pentru placinta cu dovleac. Am sa incerc si eu sa il coc la cuptor.
      Te pup!

  14. Francisc de Chisinau spune:

    Pe la noi, dovleacul se spune Bostan, oricum gustul nu se schimba.
    Iar aceste poze iti lasa gura apa!
    Viata ne este mai frumoasa cu doamnele Laura si Lalena !
    Felicitari si multumiri !

    • Laura spune:

      :)))))) Fata banateanca, draga mea, si eu te pup cu drag si tare ma bucur ca ti-a placut placinta cu dovleac!
      Sa iti fie de bine!

    • Laura spune:

      Ionela, draga mea, sigur ca da. Accesand linkul urmator, vei gasi o reteta de placinta de dovleac, delicioasa, de post:

      Pup cu drag!

  15. Ionela spune:

    Laura, sambata asta incerc si placinta cu dovleac, doar ca o sa pun in loc de unt, margarina ca sa fie de post. Am incercat-o si pe cea din revista Femeia si mi-a placut mult! Multumiri de la noi!

  16. Ionela spune:

    Fantastica! Am facut 4 rulouri dintr-un kg si mai am inca o bucata buna. E neaipomenit de parfumat! Tot de la tine am invatat sa gatesc din dovleac, de fapt grisinele cu dovleac le-am incercat mai demult. Vreau sa-ti spun ca eu am uns foile cu ulei de masline pentru ca nu-mi ajungea margarina si ca mi-au iesit crocnte foile deasupra si am taiat-o destul de greu. La tine arata impecabil! Crezi ca ar fi iesit mai moi foile cu margarina sau unt? Oricum mi-a placut enorm si te rog sa-mi spui daca mai ai si alte retete decat cele 3 pe care le-am incercat cu dovleac. Multumesc tare mult!

    • Laura spune:

      Ionela, draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut. Din pacate, nu am decat 3 retete cu dovleac dar sigur o sa mai vin cu alte retete pentru ca ador dovleacul.
      Draga mea, foile ies crocante bine indiferent cu ce le ungi. Ca sa se inmoaie, acoperi placinta imediat dupa ce ai scos-o din cuptor cu o folie de aluminiu sau o carpa de bumbac.
      O lasi acoperita cca 30-45 de minute. O sa se taie perfect placinta iar foile vor fi moi.
      Pup cu drag!

  17. Ionela spune:

    Multumesc mult de sfaturi! Eu am lasat-o asa in tava si a doua zi se mai ,muiasera foile. Ma gandesc, oare n-ar iesi daca am pune dovleacul intre foi? Adica sa n-o mai facem rulou, sa intindem doua foi unse,apoi un strat de dovleac, iar foi,iar dovleac … Ce parere ai? Mi-am congelat si doua portii si presimt ca postul asta le vom da gata. Si piticii le adora!

    • Laura spune:

      Ionela, draga mea, sigur ca o poti face cu dovleacul intre foi. In acest caz, procedezi astfel: pui 3-4 foi una peste alta dar unse cu ulei sau unt intre ele si peste ele pui dovleacul. Acoperi cu alt stra de 3-4 foi, unde intre ele cu ulei sau unt si bagi la cuptor.
      Pup cu drag!!

  18. Andrei spune:

    Buna, doresc sa iti complimentez site-ul. Este foarte calduros, imaginile sunt foarte sugestive si parca decupate din reviste si am gasit niste retete foarte interesante pe care cu siguranta le voi incerca. Spor in continuare!

    • Laura spune:

      Andrei, multumesc mult pentru aprecieri!! Ma bucur mult ca iti plac retetele mele si te astept sa-mi spui cum ti-au resusit in caz ca le incerci.
      O saptamana minunata sa ai!

  19. AMINA spune:

    VA MULTUMESC PT RETETA. EU SUNT INNEBUNITA DUPA PLACINTA DE DOVLEAC,MAI ALES ACUM…CA SUNT GRAVIDA . AM FACUT ACEASTA RETETA SI A MANCAT SI SOTUL MEU, PT EL A FOST CU ADEVARAT O PREMIERA IN VIATA LUI,DAT FIIND CA NU E ROMAN. VA MULTUMESC CA PRIN RETETELE DV IMI POT SURPRINDE FAMILIA IN MOD PLACUT . IMBRATISARI SI MULTUMIRI DIN BARCELONA

    • Laura spune:

      Ioana, draga mea, ma bucur ca-ti place placinta.
      :)))) Lingurita cred ca murea de pofta si din cauza asta s-a indoit.
      Pup cu drag!

  20. ionut spune:

    woaw!!! deci trebuie sa incerc reteta asta.
    am 2 dovleci uriasi :)) sper sa reusesc sa fac macar o tava
    daca nu ma duc sa cumapar, si tot voi manca :)))

    multumesc pentru post!.

  21. marcelinagl spune:

    Buna Laura.
    Minunata placinta, acum cateva zile am mesterit si eu una, iar astazi am postat si reteta. M-as bucura daca as primi un feedback de la tine, daca obisnuiesti asa ceva.
    Te pup si eu si urmaresc cu mare placere postarile tale.

    • Laura spune:

      Marcelina, draga mea, promit sa-ti fac o vizita cat se poate de curand.
      Sunt absolut convinsa ca ai facut o minune de placinta cu dovleac!
      Pup!

  22. ioana spune:

    buna Laura,

    am si eu o intrebare.am facut aseara placinta cu dovleac si as vrea sa stiu cum as putea sa fac sa nu se mai sfarame foaia de deasupra , sa se umfle si sa „fuga” de pe foaia de dedesubt.am pus bucatele de unt pe ea, dar as putea face vreun sirop ceva? de exemplu la placinta cu branza cand e gata amestec un ou cu lapte si torn peste placinta. la placinta cu dovleac ce as putea face?

    mersi mult!!

    • Laura spune:

      Ioana, draga mea, dupa ce scoti placinta cu dovleac din cuptor, inveleste-o in folie de aluminiu si las-o acoperita pana se raceste. Poti folosi si o carpa de bumbac.
      Dupa ce se raceste, se va inmuia. In general, foile se inmoaie de la sine a doua zi dupa ce faci placinta, fara sa fie nevoie sa o ungi cu nimic.
      Te pup!

  23. ramonas spune:

    Wow, arata minunat placinta cu dovleac! Trebuie sa o fac neaparat in weekend pt. ca imi este tare pofta si sunt insarcinata cu doi gemeni. Am gatit multe din retetele tale si toate au iesit delicioase. Felicitari pt. blog si retete!

    • Laura spune:

      Ramona, draga mea, felicitari!!! Sarcina usoara iti doresc si doi bebelusi sanatosi si frumosi!!
      Sper tare mult sa iti placa placinta cu dovleac si sa le placa si micutilor din burtica.
      Pup cu drag!

  24. Elena spune:

    Uau! Am facut placinta cu dovleac cu blatul de la placinta de mere. SENZATIONAL! Voi mai incerca si alte retete de pe site. Multumesc frumos!

  25. Roxana spune:

    Buna Laura,

    Am facut placinta cu dovleac si a iesit foarte buna.
    Am adaugat zahar brun ( in loc de zaharul obisnuit) si scortisoara. Locuind acum in Canada si mi-a fost tare dor de placinta care o facea mama acasa!

    Cu drag,

    Roxana

    Roxana

  26. eniko spune:

    Buna,
    am pastrat in preferintele mele aceasta receta de placinta cu dovleac..pana azi..am preparat o in sfarsit..dar umplutura este diferita..gusturile copiilor 😉
    Delicioasa, Laura
    un salut

  27. Oana spune:

    Draga Laura

    participand la un concurs organizat de Philips, una din poze mi-a atras atentia in mod deosebit. Eram ferm convinsa ca o mai vazusem undeva si primul site care mi-a venit in minte a fost al tau. Nu am gresit.. din pacate.Din cate stiu nu te cheama Leon Genoveva si nici nu participi la acel concurs…

    Nu ma intelege gresit dar nu mi se pare corect nici fata de tine, nici fata de ceilalti concurenti…

  28. sorin sorin spune:

    Abia astept sa apara dovleacul pe piata, placinta cu dovleac este, de departe, placinta mea preferata.
    Multumesc pentru reteta, Laura!

  29. Maria spune:

    Laura, in primul rand vreau sa-ti multumesc pentru toate retetele pe care le-am facut din blogul tau. Rapide, foarte clar explicate si … posibilitatea de a ma verifica cu ajutorul pozelor tale :). Daca ar fi sa fac un clasament, as avea asa: 1- Placinta cu dovleac; 2- Placinta cu mere; 3- Placinta cu branza. O sa le caut pe aici, pe toate si…revin cu impresii.
    Placinta cu dovleac de astazi ne-a inveselit tuturor seara. O sa incerc si o varianta fara foietaj, cu aluat simplu, dintr-o bucata (scuza-mi exprimarea :))

    Te pup si iti Multumiiim!

    • Laura spune:

      Draga mea, iti multumesc pentru aprecieri. Ma bucur tare mult ca iti plac retetele mele.
      Placinta cu dovleac este una dintre preferatele mele, deci ma bucur mult sa aud ca si tie ti-a placut.
      Te pup!

  30. Venesa spune:

    Multumesc pentru reteta! Am facut i tava pentru familie si pentru colegii de serviciu si a iesit tare bun! Ti am urmat sfatul si am pastrat dovleac la rece pentru inca o tura de placinta cu dovleac!

  31. Crina spune:

    Multumesc de reteta. Am facut-o acum a doua oara si asta e un semn ca a fost buna. Eu am adaugat si seminte de floarea soarelui, dar nuci de orice fel sunt probabil la fel de bune.
    Inca o data, multumesc pentru timpul pe care il pui in site.

  32. Elena spune:

    Buna seara, arata fenomenal. Am facut-o ieri si a iesit foarte buna, dar as vrea sa stiu cum de v-a iesit asa portocalie? Mie mi-a iesit de culoarea marului in placinta.

    Sau poate e vorba de editarea pozei? Nu am nici o problema, daca ar fi asa, dar tare mult vreau si eu sa fie portocalie la mijloc.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Elena, culoarea este data de tipul de dovleac. Pentru aceasta reteta, am folosit un dovleac cu pulpa portocalie, foarte dulce si cu o aroma discreta de nuci. Dovleacul se numeste Zucca grigia di Bologna (dovleac gri de Bologna). Pozele sunt editate, dar culoarea nu este modificata.

      • Aida d spune:

        Eu fac si cu dovleac crud pe care i-l amestec cu unt cu zahăr sau cu sirop de agave si stafide . Si pun câteva foi unse , o parte din dovleac Iara 2 ,3 foi , si tot asa . Pe ultimele foi pun putina apa cu zahăr sa se moaie.

  33. Matia spune:

    Câte foi de placinta se pun la un rulou? Jumătate din ele? (ca observ ca ați facut doua rulouri) Dar atunci cum fac cu dovleacul? Un sfert intr-un rulou și trei sferturi in celălalt? Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Matia, pentru fiecare rulou eu am folosit 3 foi, dar poti folosi chiar si 4, numarul nu este batut in cuie.
      Cat despre umplutura, daca iti place cu mai multa umplutura poti face 2 rulouri, dar poti face si 3.

  34. Camelia spune:

    Aici unde sunt eu am vazut in magazin foi filo si brick. Care e diferenta dintre ele si care se preteaza cel mai bine la placinta asta? Am dovleacul de cateva zile da’ nu stiu ce foi sa iau.

      • Ionel Istropateanu spune:

        Draga Laura, am făcut poate de 30 de ori plăcintă de dovleac. Nu știu de ce lasă apă. După 15 minute înoată. Trebuie sau sa îl las să scadă sau sa pun griș (mh….) Foc mare sau foc mic? Am aragaz electric și nu-i cum era la gaz. Dovleacul e producție proprie. Ceva sfat?

        • Laura Adamache spune:

          Ionel, dupa ce calesti dovleacul, lasa-l intr-o sita sa se raceasca complet si sa se scurga bine. Eventual il poti presa cu o lingura astfel incat sa elimini lichidul.

  35. Flori spune:

    Nu pun zahar in compozitie si nici nici pe foc.
    Putina aromă in compozitie si direct pe foaie.Iese la fel de buna.Este,cât de cât,mai sanatoasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor