Musaca de vinete si cartofi

Una dintre mancarurile mele preferate este musacaua de vinete cu cartofi si cum acum cateva zile credeam ca a venit toamna, intre timp am constatat ca e vara curata la noi pentru ca e din nou cumplit de cald, m-am apucat sa o fac. Nu este o mancare greu de facut ci un pic migaloasa dar merita din plin efortul pentru ca este delicioasa.

Ingrediente:

  • 800 gr carne tocata ( mix vita si porc)
  • 1 ceapa mare
  • 1 pahar vin alb
  • 4 oua medii
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare 
  • piper
  • 4-5 cartofi mari
  • 2 vinete 
  • 3 rosii maricele
  • ulei de arahide

Intr-o tigaie teflonata punem 2-3 linguri ulei de masline. Cand uleiul este incins adaugam o ceapa tocata foarte marunt pe care o calim pana devine translucida.

Adaugam carnea tocata, o amestecam cu ceapa si o lasam pe foc mic spre mediu pana ce isi schimba culoarea ( cca 10 minute). Adaugam peste carne 1 pahar de vin alb demisec si lasam pe foc pana ce alcoolul este complet evaporat. Potrivim de sare si piper, stingem focul si lasam carnea sa se raceasca complet,


Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in felii foarte subtiri. Spalam vinetele si le taiem si pe ele in felii foarte foarte subtiri.

Pudram cu sare feliile de cartofi si vinete si le prajim in ulei abundent, in tigai separate. Recomand sa folositi un ulei cu un punct de fum ridicat cum este cel de arahide. Dupa ce prajim cartofii, ii punem pe hartie absorbanta de bucatarie ca sa eliminam excesul de ulei,

La fel procedam si cu feliile prajite de vinete,

Amestecam carnea tocata rece cu 4 oua usor batute cu o furculita. Carnea mea este tocata cam mare asa ca eu o bag intotdeauna la robot dupa ce o amestec cu ouale si o mixez 2-3 minute ca sa devina mai fina.

Intr-o forma de 25×30 cm, formam un strat mai grosut din cartofii prajiti peste care adaugam carnea tocata,

Acoperim carnea cu un strat format din feliile de vinete peste care adugam feliute subtiri de rosii.

Coacem musacaua la 180°C, cuptor preincalzit, pe treapta a doua de jos in sus, pentru 45 minute.

Dupa ce o scoatem din cuptor, inclinam putin forma si indepartam cu o lingura uleiul in exces format la suprafata.

Servim musacaua calda sau chiar rece, alaturi de castraveciori murati,

Pofta buna!!

Comentarii

    • Laura

      My Fancy cake, tare ma bucur ca iti place. Eu ador musacaua numai ca o fac destul de rar.
      Pup cu drag!!

  1. O bunatate!!!! Am facut si eu zilele trecute! E un fel preferat de ai mei, chiar daca nu il gatesc prea des, din cauza de migaleala …Pupici si un weekend minunat!

    • Laura

      Asa si la noi, Licuta scumpa!! e o mancare super apreciata si de mine si de Cris dar o fac destul de rar. E un picut migaloasa si un picut plina de calorii, dar facuta de 2 ori chiar merita!!:))

  2. ce bunatate de mancare…!!! eu am facut dar doar separat..ori cu cartofi, oi cu vinete. Trebuie sa incerc si cu ambele.
    Pupici si o zi frumoasa

    • Laura

      Bianca scumpa si eu o faceam inainte ori cu cartofi, ori cu vinete dar numai cu cartofi parca iesea un pic uscata si numai cu vinete putin cam grasa ( vinetele absorb ulei mult la prajit) asa ca am zis sa le combin si tare buna e asa. Nici prea grasa, nici prea uscata, exact cum trebuie.

  3. Romeo Domnescu

    1. Musacaua este mancare de origine turceasca, iar turcii sunt musulmani si nu mananca carne de porc si ii inteleg din punct de vedere culinar. Cred ca in cazul musacalei (de altfel si in cazul micilor, s.a.) carnea sa fie numai vita sau, cel mai bine, vita si oaie (combinatie sublima, am verificat!!). Toti gastronomii sunt de acord ca gustul “bate” traditia.
    2. Carnea tocata acasa nu se compara cu cea de la supermarket sau de la macelaria de cartier. De ce? Simplu, nu are conservanti, carnea nu provine din “resturi” (zgarciuri, pielite, grasimi in exces, sorici, etc.) si este sigur spalata, masina de tocat este proaspat curatata iar carnea in bucata macra este de calitate si usor de dozat grasimea dorita in compozitie. Deci un nu hotarat caserolei cu carne tocata care nu justifica sub nicio forma diferenta de efort pentru a avea in farfurie calitatea dorita.
    3. Arata superb musacaua ta, iar pct. 1 si 2 sunt doar simple completari.

    • Laura

      Romeo, multumesc pentru completari si pentru ca-ti place musacaua mea. Eu carnea o aleg intotdeauna la macelarie si apoi mi-o macina ei pentru cativa centi in plus pentru curentul consumat dar la musaca imi place sa fie foarte fina carnea si o mai bag cateva minute la robot.

  4. Laura draga, poti sa ni te alaturi cu succes la masa provocarii din septembrie “Dulce Romanie” cu aceasta reteta. M-as bucura mult daca ai fi alaturi de noi. Trebuie doar sa imi trimiti o poza cu preparatul final (pentru ca celelalte date le cunosc) si sa specifici in postarea ta ca reteta participa la proiectul “Dulce Romanie” cu linkul catre postul de pe blogul meu, la adresa urmatoare
    http://bettykitchen.wordpress.com/2011/09/01/provocarea-lunii-septembrie-dulce-romanie-2011/
    Si poate pregataesti si ceva cu pere, daca iti face placere :)

  5. adriana.h.nita

    ti-a iesit superdivina,de origine araba dar international recunoscuta ca apartinind bucatariei grecesti cea de vinete cu cartofi ,cea araba provine din cuvintul saqqa’a si inseamna “congelare”sau sa “ramina alb” pentru diferenta ca stratul de deasupra se acopera cu un sos alb arabesc si e cu carne de berbec…oricum Laura ti-a iesit sofisticata,fata de ale mele care sunt un pic cam vulgare,data viitoare arunc un oki pe reteta ta ,aspectul conteaza,salutari!

    • Laura

      Adriana, scumpa mea, multumesc mult pentru informatiile mai mult decat interesante!!
      eu sunt convinsa ca si musacaua ta e tare frumoasa!!
      Pup dulce dulce!!

  6. Adrian

    Dragilor,eu sant un gurmand consacrat si irecuperabil….,incercati odata musaca cu oaie batrana si vita… si-apoi o sa vedeti ce inseamna musacaua…Romeo stie el…

  7. Am urmat reteta pas cu pas si a iesit exact ca in imaginea de prezentare. Despre gust, nu am cuvinte… o combinatie de arome si texturi care gadila toate simturile. Ne-am rasfatat cu minunata reteta si iti multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa de email este confidentiala. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti sa folosesti HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>