Musaca de vinete si cartofi

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare Mancare – Musaca de vinete si cartofi

Musaca de vinete si cartofi detaliu

Inca din copilarie, una dintre mancarurile mele preferate este musacaua de vinete si cartofi  Nu este o reteta greu de facut, poate un pic migaloasa, dar in niciun caz dificila. Cand vreau sa-mi amintesc de gustul retetei de musaca de acasa, prajesc cartofii si vinetele, exact asa cum facea mami, dar daca doriti o musaca mai lejera, puteti coace feliile de vanata si cartofi in cuptor sau pe gratar. Puteti folosi doar vinete sau doar cartofi, dar mie imi place sa le combin deoarece au o consistenta diferita, perfecta pentru o musaca deosebita.

Ingrediente – Musaca de vinete si cartofi

  • 800 g carne tocata (mix vita si porc)
  • 1 ceapa mare alba
  • 1/2 pahar vin alb demisec (cca 70 ml)
  • 4 oua medii
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare
  • piper
  • 4-5 cartofi mari rosii
  • 2 vinete mari
  • 3 rosii mari
  • ulei de arahide/ulei de floarea soarelui

Mod de preparare – Musaca de vinete si cartofi

  • Intr-o tigaie antiaderenta punem 2-3 linguri ulei de masline. Cand uleiul este incins adaugam o ceapa tocata foarte marunt pe care o sotam pana devine translucida.
  • Adaugam carnea tocata, o amestecam cu ceapa si o lasam pe foc mic spre mediu pana ce isi schimba culoarea (cca 10 minute). Adaugam peste carne 1 pahar de vin alb demisec si lasam pe foc pana ce alcoolul este complet evaporat. Potrivim de sare si piper, stingem focul si lasam carnea sa se raceasca complet.

Carne tocata pentru musaca

  • Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in felii foarte subtiri. Spalam vinetele si le taiem si pe ele in felii foarte foarte subtiri.
  • Pudram cu sare feliile de cartofi si vinete si le prajim in ulei abundent, in tigai separate. Recomand sa folositi un ulei cu un punct de fum ridicat cum este cel de arahide. Dupa ce prajim cartofii, ii punem pe hartie absorbanta de bucatarie ca sa eliminam excesul de ulei.

Cartofi prajiti pentru musaca

  • La fel procedam si cu feliile prajite de vinete.

Felii de vinete prajite pentru musaca

  • Amestecam carnea tocata rece cu 4 oua usor batute cu o furculita. Carnea mea este tocata cam mare asa ca eu o bag intotdeauna la robot dupa ce o amestec cu ouale si o mixez 2-3 minute ca sa devina mai fina.

Preparare umplutura de carne musaca

  • Intr-o forma de 25×30 cm, formam un strat mai grosut din cartofii prajiti peste care adaugam carnea tocata,

Strat de cartofi si carne pentru musaca

  • Acoperim carnea cu un strat format din feliile de vinete peste care adugam feliute subtiri de rosii.
  • Coacem musacaua cu vinete si cartofi la 180°C, cuptor preincalzit, pe treapta a doua de jos in sus, pentru 45 minute.

Straturi de legume si carne musaca

  • Dupa ce scoatem musacaua cu cartofi si vinete din cuptor, inclinam putin forma si indepartam cu o lingura uleiul in exces format la suprafata.
  • Servim musacaua calda sau chiar rece, alaturi de castraveciori murati.

Detaliu musaca de cartofi si vinete

Pofta buna!

Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Musaca de vinete si cartofi
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
4 Based on 5 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

    • Laura

      My Fancy cake, tare ma bucur ca iti place. Eu ador musacaua numai ca o fac destul de rar.
      Pup cu drag!!

  1. Licuta Marin

    O bunatate!!!! Am facut si eu zilele trecute! E un fel preferat de ai mei, chiar daca nu il gatesc prea des, din cauza de migaleala …Pupici si un weekend minunat!

    • Laura

      Asa si la noi, Licuta scumpa!! e o mancare super apreciata si de mine si de Cris dar o fac destul de rar. E un picut migaloasa si un picut plina de calorii, dar facuta de 2 ori chiar merita!!:))

  2. Bianca

    ce bunatate de mancare…!!! eu am facut dar doar separat..ori cu cartofi, oi cu vinete. Trebuie sa incerc si cu ambele.
    Pupici si o zi frumoasa

    • Laura

      Bianca scumpa si eu o faceam inainte ori cu cartofi, ori cu vinete dar numai cu cartofi parca iesea un pic uscata si numai cu vinete putin cam grasa ( vinetele absorb ulei mult la prajit) asa ca am zis sa le combin si tare buna e asa. Nici prea grasa, nici prea uscata, exact cum trebuie.

  3. Romeo Domnescu

    1. Musacaua este mancare de origine turceasca, iar turcii sunt musulmani si nu mananca carne de porc si ii inteleg din punct de vedere culinar. Cred ca in cazul musacalei (de altfel si in cazul micilor, s.a.) carnea sa fie numai vita sau, cel mai bine, vita si oaie (combinatie sublima, am verificat!!). Toti gastronomii sunt de acord ca gustul “bate” traditia.
    2. Carnea tocata acasa nu se compara cu cea de la supermarket sau de la macelaria de cartier. De ce? Simplu, nu are conservanti, carnea nu provine din “resturi” (zgarciuri, pielite, grasimi in exces, sorici, etc.) si este sigur spalata, masina de tocat este proaspat curatata iar carnea in bucata macra este de calitate si usor de dozat grasimea dorita in compozitie. Deci un nu hotarat caserolei cu carne tocata care nu justifica sub nicio forma diferenta de efort pentru a avea in farfurie calitatea dorita.
    3. Arata superb musacaua ta, iar pct. 1 si 2 sunt doar simple completari.

    • Laura

      Romeo, multumesc pentru completari si pentru ca-ti place musacaua mea. Eu carnea o aleg intotdeauna la macelarie si apoi mi-o macina ei pentru cativa centi in plus pentru curentul consumat dar la musaca imi place sa fie foarte fina carnea si o mai bag cateva minute la robot.

  4. adina

    Ce pot sa mai zic , e delicioasa , imi place de mor !!!!!!!!!!!!!!!!! Superba prezentarea !!!!

  5. Sorina

    hmmm ultima musaca gatita a fost una in vas roman…dar parca as incerca si reteta asta, arata prea bine!

  6. Betty

    Laura draga, poti sa ni te alaturi cu succes la masa provocarii din septembrie “Dulce Romanie” cu aceasta reteta. M-as bucura mult daca ai fi alaturi de noi. Trebuie doar sa imi trimiti o poza cu preparatul final (pentru ca celelalte date le cunosc) si sa specifici in postarea ta ca reteta participa la proiectul “Dulce Romanie” cu linkul catre postul de pe blogul meu, la adresa urmatoare
    http://bettykitchen.wordpress.com/2011/09/01/provocarea-lunii-septembrie-dulce-romanie-2011/
    Si poate pregataesti si ceva cu pere, daca iti face placere :)

  7. adriana.h.nita

    ti-a iesit superdivina,de origine araba dar international recunoscuta ca apartinind bucatariei grecesti cea de vinete cu cartofi ,cea araba provine din cuvintul saqqa’a si inseamna “congelare”sau sa “ramina alb” pentru diferenta ca stratul de deasupra se acopera cu un sos alb arabesc si e cu carne de berbec…oricum Laura ti-a iesit sofisticata,fata de ale mele care sunt un pic cam vulgare,data viitoare arunc un oki pe reteta ta ,aspectul conteaza,salutari!

    • Laura

      Adriana, scumpa mea, multumesc mult pentru informatiile mai mult decat interesante!!
      eu sunt convinsa ca si musacaua ta e tare frumoasa!!
      Pup dulce dulce!!

  8. Adrian

    Dragilor,eu sant un gurmand consacrat si irecuperabil….,incercati odata musaca cu oaie batrana si vita… si-apoi o sa vedeti ce inseamna musacaua…Romeo stie el…

  9. Carmen

    Am urmat reteta pas cu pas si a iesit exact ca in imaginea de prezentare. Despre gust, nu am cuvinte… o combinatie de arome si texturi care gadila toate simturile. Ne-am rasfatat cu minunata reteta si iti multumesc!

  10. Liliana

    O reteta buna de facut la sfarsit de saptamana!!!! Saptamana asta! Si ca sa fie si mai multe calorii, serviti-o cu o lingura de smantana…pofta buna!

  11. alina

    Buna Laura ,demult cochetez cu retetele tale, eu nu ma prea pricep la dulciuri dar ale tale imi ies pana si mie .

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


6 + = 13

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.