Tajine de pui cu ghimbir


Retete culinare Carne de pui – Tajine de pui cu ghimbir

Tajine de pui cu ghimbir detaliu

Tajine de pui cu ghimbir, o reteta absolut minunata! Ce inseamna tajine? Tajine este un tip de mancare nord africana, caracteristica in special bucatariei marocane. Vasul tajine, in care se gateste aceasta mancare, din teracota, este compus din doua parti: o parte inferioara,  circulara si plata, cu margini joase, si o parte conica, superioara care acopera tajine-ul in timpul prepararii.

Tipurile cele mai cunoscute de tajine sunt: mqualli (tajine cu pui, masline si lamaie), kefta ( chiftelute si rosii) si mrouzia (carne de miel, migdale si prune uscate).

Tajine-ul poate fi si exclusiv vegetarian sau poate avea printre ingrediente: tonul, sardinele sau gutuile caramelizate iar dintre condimentele cele mai utilizate, fac parte: scortisoara, sofranul, curcuma, ghimbirul, usturoiul, si piperul. Toate aceste condimente dau o nota parfumata tajine-ului.

Anul trecut, Cristi Roman, a postat pe facebook o minunata poza cu un tajine de pui. Bineinteles ca mi s-a facut o pofta teribila si i-am cerut reteta, iar Cristi mi-a trimis-o cu explicatii suplimentare. De atunci a inceput fuga mea dupa vasul tajine, fuga care s-a incheiat sambata trecuta cand in sfarsit am reusit sa-l cumpar.

Din pacate, nu am reusit sa fac reteta trimisa de Cristi pentru ca nu am avut ingredientele necesare la dispozitie, asa ca am facut un tajine de pui cu ghimbir, absolut delicios.

Ingrediente – Tajine de pui cu ghimbir

  • 1 pui (cca 1 kg)
  • 15 – 20 g ghimbir proaspat
  • 2 linguri rase curcuma
  • 3 catei usturoi
  • 200 ml supa de pui/apa
  • 100 g masline negre/verzi
  • 400 g rosii
  • 1 lamaie
  • 3 linguri ulei de arahide
  • sare
  • piper

Mod de preparare – Tajine de pui cu ghimbir

  • Spalam puiul si il trecem pe toate partile prin flacara ca sa eliminam eventualele radacini de pene ramase dupa deplumare. Transam puiul in bucati potrivite.
  • Punem bucatile de pui intr-un vas si le amestecam cu ghimbirul si usturoiul date prin razatoare, curcuma, sarea si piperul.
Pui cu mirodenii pentru tajine
  • Acoperim vasul cu folie alimentara si il lasam la frigider pentru 30 de minute.
  • Incingem uleiul de arahide intr-o tigaie  ceramica (tot o achizitie recenta de care sunt extrem de multumita) sau antiaderenta si adaugam bucatile de pui.
Pui sotat in tigaie
  • Prajim bucatile de pui pe ambele parti pana capata o culoare aurie (cca 10 minute).
Tajine de pui cu ghimbir - pui prajit
  • Mutam bucatile de pui, impreuna cu uleiul din tigaie, in vasul tajine, adaugam rosiile taiate in bucati potrivite si  maslinele.
  • Adaugam 200 ml supa de pui/apa calduta, iar pe marginile interioare ale vasului asezam feliutele subtiri de lamaie.
Tajine de pui cu ghimbir preparare
  • Acoperim vasul cu capacul propriu si il introducem in cuptorul preicalzit la 180°C pentru 60-90 minute.

Couscous pentru tajine de pui – Preparare pas cu pas

  • Servim tajine-ul cu couscous pe care eu l-am preparat astfel:  intr-o craticioara micuta am pus 1 cana de apa amestecata cu putina sare.
  • In momentul in care a inceput sa fiarba, am stins focul si am adaugat 1 lingura de ulei si 1 cana (folosim aceeasi cana cu care am masurat apa) de couscous.
  • Am acoperit craticioara si am lasat couscous-ul 10 minute, timp in care a absorbit toata apa. Dupa 10 minute l-am amestecat, cu o furculita, cu 25 gr unt moale si l-am servit alaturi de mancarea de pui cu ghimbir. Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tajine de pui cu ghimbir
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 19 Review(s)

26 comentarii la “Tajine de pui cu ghimbir

  1. sarah spune:

    un vas tajine este si pe lista mea de asteptare.sper sa il primesc curand.arata foarte bine mancarica ta.yummy!pupicei

  2. jasmine spune:

    Unde ai gasit un tajine in romania? Eu caut de 2 ani si nu am gasit.Cel care l-am adus din Tunisia s-a fisurat in momentul cand l-am pus pe foc, desi am fost asigurata ca se poate gati in el.

  3. Antonina spune:

    Minunata reteta Laura!! ador puiul cu ghimbir.. e o combinatie delectabila pentru trup si suflet!! cat despre vas.. ce sa mai zis.. sunt in love ;)) Pupici multi Laura!

  4. catkitchen spune:

    minunata reteta !!!!!
    este superba achizitia ta !!!!… as vrea si eu sa stiu de unde l-ai achizitionat 🙂 …

    o duminica frumoasa !!!

  5. Alice spune:

    superba mancarica…povesteste mai multe despre vasul asta sau de unde putem afla mai multe detalii tehnico-stiintifice :))

  6. Ralu spune:

    Excelent arata si foarte apetisant :D. Pacat ca nu am la dispozitie un astfel de vas. Se poate prepara si in alt vas, spre exemplu un vas de yena?

  7. Laura spune:

    Sarah scumpa, multumesc ca-ti place!! e foarte util un astfel de vas si mancarea gatita in el are un gust deosebit.
    Pup cu mare drag!!

  8. Laura spune:

    Jasmine draga mea, nu l-am cumparat din Romania ci din Italia. :(( Ma gandesc ca trebuie sa fie si la noi neaparat.
    Initial am vrut si eu sa-l pun pe foc dar am avut noroc ca am citit instructiunile inainte si am vazut ca scria ca nu se poate folosi pe foc direct.
    Te pupic!!

  9. Laura spune:

    Anto scumpa mea, tare ma bucur ca-ti place retetuta. Am observat ca avem gusturi asemanatoare. <3 <3 <3 <3
    Pup cu mare mare drag!!!

  10. Laura spune:

    Iulia draga mea, vasul se numeste tajine. Din cauza formei conice a capacului, vaporii formati in timpul coacerii circula in interiorul lui si ulterior cad in vasul circular unde se afla mancarea. Datorita acestui lucru carnea devine extrem de frageda, practic se topeste in gura, si se formeaza mult sosulet.
    Te pup!!

  11. Laura spune:

    Anonim, trebuie sa stea intre 1 ora si 1 ora si 30 minute. Depinde de cantitatea pe care o faci si de felul de carne folosit. Pentru un pui intreg e nevoie de timpul mentionat mai sus.

  12. Laura spune:

    Ralu draga mea, se poate si in vas de yena dar neaparat sa il acoperi cu un capac de aceeasi dimensiune ca sa permiti formarea vaporilor inauntru.
    Pup cu drag!!

  13. Raluca Ionescu spune:

    In Bucuresti am inteles ca exista in mall-ul Afi Cotroceni un magazin cu ustensile de bucatarie.Am vazut tot pe internet ca au si vase tajine dar pretul mi s-a parut oarecum prohibitiv asa ca nici nu m-am mai deplasat pana acolo desi sunt din Bucuresti.Magazinul se numeste „kitchenshop”.Cand voi simti ca banii nu sunt o problema poate ca voi merge si eu pe acolo.Imi doresc un astfel de vas,dar trebuie sa mai astept.

  14. Antoaneta spune:

    Eu am gasit la atelierul-magazin de ceramica din Marginea, Suceava – 50 de lei si am gatit deja de doua ori! O minune 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor