Socata


Retete culinare Bauturi – Socata

Flori de soc

Socata este una dintre bauturile mele preferate. Inainte de-a pleca din Italia, socul inflorise deja asa ca am profitat de ocazie si am facut socata. Am adunat o cantitate destul de mare de flori de soc pe care le-am congelat pentru o alta tura de socata pe care o voi face cand ne intoarcem acasa. Florile de soc au proprietati diuretice, laxative, antireumatice, antinevralgice si antiinflamatoare. Deci pe langa parfumul si gustul minunat al socatei, ne putem bucura si de proprietatile benefice ale florilor de soc.

Incercati sa culegeti florile de soc din locuri netraficate si cand sunt complet deschise.

Ingrediente – Socata

  • 3 l apa
  • 6 flori  mari de soc
  • 250 g zahar
  • 2 lamai medii

Mod de preparare – Socata

  • Spalam florile in apa rece si le asezam intr-un vas de sticla sau plastic.
  • Separat, amestecam apa cu zaharul (daca o doriti mai dulce mai puteti adauga zahar) si punem pe foc mic pana ce tot zaharul este topit.
  • Adaugam siropul cald peste florile de soc, coaja rasa si sucul celor doua lamai.
  • Acoperim vasul cu un capac si bagam la frigider pentru 2 zile . Dupa 2 zile, filtram sucul, il punem in sticle si il pastram la frigider.

Socata in pahar

  • Este foarte parfumata, sanatoasa si racoritoare, asa ca profitati din plin de aceasta perioada si culegeti cat mai multe flori de soc.
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Socata
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 20 Review(s)

44 comentarii la “Socata

  1. Alex Farca spune:

    Imi place de cand eram copil. Noi mai puneam si o felie de paine inauntru. Poate ratez si anul asta sa beau socata.

  2. Laura spune:

    Alex, tatal meu face cvasul cu paine si iese extraordinar de bun. In socata stiu ca se mai pune drojdie dar eu o prefer simpla, fara drojdie.

  3. Laura spune:

    Sigur ca da, Cosmina, numai sa ai grija sa alegi un tip de miere nu foarte parfumat ca sa nu acopere gustul socului.
    Te pupic!!

  4. Laura spune:

    Oana draga mea, da, In Italia a inflorit deja si mi-e ca in curand o sa se si scuture asa ca am profitat de ocazie si am cules destul inainte de-a veni in Germania. L-am spalat, l-am lasat la scurs si apoi l-am congelat.
    Te pupic!!

  5. retete- ina spune:

    da,imi amintesc asta faceam odata era super bun,felicitari pentru postare,cei ce au soc sa-si aduca aminte sa faca

  6. ONESTA30 spune:

    VAI , mi-ai adus aminte de copilarie , cand mama mea facea mereu aceasta socata si ptr care-ti multumesc ; nu mai stiam cand infloreste socul … deci putem merge sa-l culegem .
    Zile bune , oriunde vei fi !

  7. Bunica spune:

    Vai Laura de cand nu am mai baut socata! Imi facea bunicu in fiecare an cand eram mica si totusi nu mi-a trecut niciodata prin cap sa fac si eu 🙂
    Vacanta placuta! Te pup!

  8. Sidy spune:

    Laura….ma simt copil !
    Socata din asta buna ca si a ta imi facea mie mama cand eram si eu copil….
    Acum am sa fac eu nepotului meu numai sa infloreasca socul si la noi….
    Te tzuc !

  9. Angela spune:

    Buna Laura,

    Aceasta este o socata macerata la rece, nu am facut niciodata in aceasta varianta, eu stiam doar varianta "la soare", dar banuiesc ca asta este mai OK.Intrebare , apa cu zaharul trebuie sa fie ferbinte cand de pune peste flori, sau doar calduta.Multumesc.Angeka

  10. Laura spune:

    Ina draga mea, ai dreptate, e pacat sa nu profitam de soc in perioada asta. Pe langa faptul ca socata este foarte parfumata e si foarte sanatoasa. Te pupic!!

  11. Laura spune:

    Onesta draga mea, si mie mi-a adus aminte de casa si de copilarie cand in fiecare primavara ai mei faceau socata. Era atat de buna!!
    Te pupic cu drag!!

  12. Laura spune:

    Bunica draga mea, neaprata sa o incerci pentru ca se face atat de simplu incat ar fi pacat sa nu o faci.
    Te pupic cu drag si multumesc!!

  13. Laura spune:

    Anonim, eu nu le-am congelat decat maxim pentru 1 luna. Nu stiu cum se pastreaza daca le tii mai mult timp in congelator.

  14. Laura spune:

    Sidy scumpa, si eu ador socata!! Imi aminteste atat de mult de copilarie. De cate ori beau cate un pahar ma intorc in timp.
    Pup scumpa!!

  15. Laura spune:

    Angela draga mea, este mai rapida si mai simpla reteta asta. Teoretic, varianta socatei facuta la soare este mai buna, dar e mai complicat de facut pentru ca poti sa prinzi o perioada fara pic de soare si atunci compromiti socata.
    Apa trebuie sa fie calduta cand o punem peste soc. Oricum pana se topeste zaharul, apa nu se incinge prea mult. O lasi deoparte vreo 5-10 minute si apoi o pui peste soc. Pup cu mare drag!

  16. Laura spune:

    Laura scumpa, il congelez sau il usuc. Daca ai soare, il poti intinde pe o bucata de hartie de copt si il lasi sa se usuce dupa care il pastrezi in borcane inchise ermetic.
    Te pupic!

  17. clara spune:

    laura, spune mi te rog , tu in aceste 2 zile cat s-a facut socata ai lasat o in frigider????, eu stiam ca afara se lasa?, sau nu am inteles eu bine???
    multumesc!
    felicitari pt aparitia la protv!

  18. clara spune:

    laura, spune mi te rog , tu in aceste 2 zile cat s-a facut socata ai lasat o in frigider????, eu stiam ca afara se lasa?, sau nu am inteles eu bine???
    multumesc!
    felicitari pt aparitia la protv!

  19. clara spune:

    laura, spune mi te rog , tu in aceste 2 zile cat s-a facut socata ai lasat o in frigider????, eu stiam ca afara se lasa?, sau nu am inteles eu bine???
    multumesc!
    felicitari pt aparitia la protv!

  20. Laura spune:

    Clara draga mea, eu la frigider o pun pana este gata dar daca doresti o poti lasa si afara sau o poti lasa la soare, 2 zile, pana este gata.
    Te pupic cu drag!

  21. Oana spune:

    In sfarsit a inflorit socul si la noi! Multumesc ca mi-ai facut pofta, bucataria mea este invadata de miros de soc proaspat!

  22. Lavinia spune:

    Buna Laura, si eu am fost sambata la munte inspre Toscana si am cules o plasa mare mare de soc.Mama a pus florile la uscat si asa frumos a mirosit saptamana asta in casa noastra :D.. ea a pregatit borcanele ca sa le lase la soare 2-3 zile..oricum sambata ma mai duc sa mai culeg o plasa, de data asta a zis ca vrea sa o congeleze 😀
    ps: ai idee ce se poate face cu frunze de menta congelate?
    pps: abia astept socata 😀
    te pup, Lavi

  23. Laura spune:

    Lavinia scumpa, si eu am sa merg sa mai culeg niste soc si o sa-l usuc si eu.
    Draga mea, din menta congelata eu as face un sorbetto sau o granita in perioada asta. Sunt extrem de racoroase si simplu foc de facut.
    Pup cu mare drag!!

  24. Maria-Adriana spune:

    Laura!
    Acum am terminat de strecurat socata. E suuuuupeeerrr!!! Nu ma asteptam sa fie atat de usor de facut si in timp asa de scurt ( am pregatit-o sambata seara si acum deja o savurez) si e atat de aromata si delicioasa! A mea a iesit putin mai dulce (se pare ca am avut un zahar de calitate :)) ) sau am sarit putin masura dat fiind faptul ca vasul era de 4 litri. Cu toate astea e super buna… si ghici ce: e deja rece! Asta imi place nespus! Multumesc mult Laura! O reteta super cu un rezultat uimitor! Urmeaza sa incerc siropul pentru limonada… "suna" incitant de-a dreptul! 🙂
    Multe imbratisari si sarutari!!!

    • Laura spune:

      Alexandra, si la soare se poate lasa, bineinteles. Asta daca este soare in momentul in care se face socata.
      La noi ploua in general in aceasta perioada si de aceea am ales metoda asta.
      Socul contine un tip de drojdie naturala asa ca eu consider ca nu este nevoie de drojdie suplimentara.
      Te pup !

  25. Mirabela spune:

    Draga Laura cred ca o sa fac si eu varianta asta cu lasatul la frigider pentru ca ai dreptate eu anul trecut am facut portie tripla si nu am avut soare deloc si socata mea sa legat ( sa stricat) si am ramas foarte dezamagita. azi merg sa cleg soc 😛 sper ca de data asta sa imi iese. PS mie imi place sa caramelizez putin zahar si apoi pun apa peste el pana se topeste.

    • Laura spune:

      Mirabela, draga mea, sigur o sa-ti iasa foarte buna. Si eu alaltaieri am fost la cules de soc si am facut o tura de socata. As fi vrut sa o las la soare de data aceasta dar la noi ploua de sambata si sam folosit din nou aceasta metoda.
      Pup cu drag!

  26. Mihai spune:

    Imi place si mie mult de tot socata, am insa o retinere din cauza zaharului care contine calorii multe si nu este deloc sanatos. As incerca sa pun doar o jumatate din cantitatea de zahar sau chiar mai putin, iar restul sa-l completez cu inlocuitori (zaharina, ciclamat etc.), nu stiu insa care va fi rezultatul.

    Zaharul nu se poate topi in apa pentru ca oricat l-am incalzi, temperatura nu va depasi 100 de grade Celsius. In apa il putem doar dizolva. Daca vrem sa-l topim, il punem fara apa intr-un vas metalic direct pe foc. Acest procedeu se mai numeste si caramelizare.

  27. Angelica spune:

    Buna Laura, am citit ca ai congelat florile de soc pentru socata. Spune-mi te rog cum se procedeaza, daca nu se inmoaie cand le dezgheti, cum procedezi mai departe ca sa faci socata. Isi pastreaza gustul? O prietena are nunta baiatului la vara si vrea sa faca si nu stie daca se congeleaza. Multumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor