Tarta cu crema de vanilie si capsuni

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinareTarta cu crema de vanilie si capsuni

Tarta crema de vanilie si capsuni

Capsunile imi amintesc foarte mult de copilarie si de mama care ne facea niste minuni de prajituri cu capsuni. Pe vremuri  aveau un gust divin, acum mai greu intalnim fructe care au gust de fruct. De cate ori mergem la supermarket, de unde nu cumpar niciodata fructe sau legume, vad merele, perele, portocalele si celeleate fructe, anormal de perfecte si frumoase. Lucesc de iti iau ochii, au aceeasi dimensiune si par sanatoase si apetisante. Sincera sa fiu, prefer un fruct mai putin frumos, dar cu gust, decat unul frumos si fara fir de gust.

Capsunile cu care am facut aceasta tarta cu crema de vanilie au fost extraordinar de bune, exact cum erau pe vremuri.

capsune

Ingrediente – Tarta cu crema de vanilie si capsuni  (forma de 28 cm)

Aluat tarta

  • 300 g faina
  • 100 g unt
  • 125 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 oua
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 1 varf de sare
  • cca 25 g faina in plus
  • 2-3 linguri apa foarte rece (optional)

Ingrediente – Crema de vanilie

  • 500 ml lapte
  • 75 g faina
  • 25 g amidon porumb
  • 6 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat/1 bat vanilie

In plus

  • 500-600 gr capsuni proaspete

Mod de preparare Aluat tarta

  • Eu am facut aluatul la robot, dar se poate face si manual.
  • Punem in robot faina amestecata cu praful de copt si cernuta, untul rece de la frigider taiat in bucatele mici, ouale, zaharul, zaharul vanilat si un varf de cutit de sare. Framantam pana ce aluatul capata consistenta dupa care il invelim in folie de plastic si il lasam la frigider cca 1 ora.

Aluat tarta preparare

  • Daca facem aluatul fara robot, punem faina, amestecata cu praful de copt, intr-un vas, iar in centru adaugam zaharul, un varf de sare, zaharul vanilat si untul rece. Framantam pana prinde consistenta dupa care adaugam cele doua oua batute putin cu furculita si amestecam pana obtinem un aluat compact pe care-l invelim in folie alimentara si il lasam la rece pentru 1 ora.
  • In cazul in care aluatul iese prea uscat, adaugam 2-3 linguri de apa foarte rece.
Mod de preparare Crema de vanilie
  • Punem la incalzit laptele impreuna cu batonul de vanilie sau zaharul vanilat.
  • Separat, mixam ouale impreuna cu zaharul pentru 5 minute. Adaugam faina si amidonul si amestecam pana la inglobare.
  • Turnam treptat laptele cald peste mixul de oua si trecem din nou pe foc mic, amestecul obtinut. Amestecam pana ce obtinem o crema cu o consistenta mai groasa. Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca.
  • Consistenta finala a cremei este mai densa decat a unei creme obisnuite de vanilie.

Preparare crema de vanilie

Asamblare Tarta cu crema de vanilie si capsuni

  • Scoatem aluatul de la frigider si il rasturnam pe planul de lucru infainat bine si-l mai framanatm cu cca 25 gr faina. Din cauza ca aluatul contine praf de copt, devine pufos dupa statul la frigider, asa ca ii mai adaugam cca 25 gr faina ca sa se poata intinde fara probleme. Intindem aluatul la o grosime de 0,5-0,6 mm. Va creste in cuptor deci foaia nu trebuie sa fie groasa.
  • Tapetam o forma de tarta cu unt si faina,

Forma tarta tapetata

  • Punem aluatul in forma, il intepam cu o furculita din loc in loc si acoperim partea centrala cu o foaie de copt ca sa nu usuce in timpul coacerii,

Aluat tarta in forma

  • Coacem tarta la 180 grade, cuptor preincalzit pentru 20-25 minute. Cand marginile sunt aurii si se desprind singure de marginea formei, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca putin in forma , eliminam foaia de copt, o rasturnam pe o farfurie si o lasa sa se raceasca complet,

Tarta coapta

  • Dupa ce s-a racit o umplem cu crema de vanilie rece,

Tarta umpluta cu crema de vanilie

  • O ornam cu capsunile taiate in doua pe lungime,
  • O lasam la frigider cateva ore, cel mai bine peste noapte, dupa care o taiem si o servim.
  • Putem sa o acoperim cu gelatina, dar mie imi place mai mult fara.
  • Daca vreti, inainte de-a o servi puteti sa o pudrati cu putin zahar pudra.
  • Daca vreti o crema mai pufoasa amestecati-o cu 100 gr frisca batuta bat. Consistenta va fi mai lejera si mai pufoasa.

Tarta cu crema si capsuni detaliu

Pofta buna!!

Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Tarta cu crema de vanilie si capsuni
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
4.5 Based on 13 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Andreea

    O, da, da, da! Si eu visez la tarta asta exact de anul trecut de cand au disparut capsunile veritabile…Anul asta nu mai fac greseala sa ratez tarta! :) Pupi.

  2. Claudia-Mi dulce pasión

    O tarta simpla,dar atat de reusita!Eu personal,iti multumesc ca ai explicat asa de bine si ai pus atatea fotografii cu aluatul ca,mie pana acum nu mi-a prea reusit…poate din cauza cuptorului.Dar voi proba sa fac exact cum explici tu.
    Foarte bine arata cu capsuni!!!te pup!!!

  3. El recetario de Falina

    Vai ce bine arata… cred ca am sa o fac zilele astea,… te pupic dulce de tot…nu mai scriu ca-mi ploua in gura deja…hahaha…

  4. Alina---Explora Cuisine

    Iubesc tartele cu fructe, iar a ta arata extraordinar! Foarte frumoasa prezentarea draga Laura! Un weekend insorit iti doresc!

  5. Nyco

    Arata superb.Iti urmaresc de multa vreme retetele si de fiecare data sunt incantata. Tine-o tot asa!

  6. Laura

    Andreea scumpa mea, eu o ador pur si simplu!! Si cu fructe de padure imi place enorm de mult.
    Pupicei cu mare drag!!

  7. Laura

    Claudia draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut reteta. Intotdeauna incerc sa explic cat mai pe larg ca sa fie foarte clar modul de preparare al retetelor.
    Pup cu drag!!

  8. Laura

    :))))) Vali scumpa, sper sa iti placa daca o incerci!! Si mie mi se face pofta de cate ori o vad dar trebuie sa ma abtin.
    Pup cu drag iubita!!

  9. Laura

    Cata scumpa mea, taaare ma bucur ca-ti place!!
    Daca eram mai aproape te-as fi invitat cu drag la o portie de tarta!!
    Pup pup!!

  10. Laura

    Alina draga mea, si eu le ador, se numara printre dulciurile mele preferate!!
    Pupicei si o duminica minunata sa ai!!

  11. Laura

    Nyco, multumesc ca ma vizitezi si ma bucur tare mult ca-ti place tarta!!
    te pupic cu drag!!

  12. Laura

    Ooo Dya scumpa, cat imi lipsesc capsunile noastre adevarate. Si astea au fost delicioase dar cele de acasa au gust de casa. Mi-e tare dor de gustul lor.
    Pup cu drag!!

  13. Laura

    Alishor, nu le-am cumparat din supermarket. Aici exista o asociatie numita GAS(Gruppo di acquisto solidale) care se ocupa cu colectarea produselor alimentare biologice de la fermele din imprejurimi si respectiv cu vanzarea lor membrilor acestui grup. Preturile nu sunt astronomice si avem certitudinea ca tot ce cumparam nu a fost tratat.

  14. Laura

    Ana scumpa mea frumoasa, ma bucur mult ca-ti place tarta!! As fi in stare sa o fac saptamanal la cat de mult imi place, numai ca nu se poate!!:((
    Pup scumpaaaaa!!! <3 <3 <3

  15. Codruta

    mi-e prea greu sa intru pe blogul tau Laura, mi se face o pofta de nu-ti poti imagina. Tarta arata uimitor, am savurat-o intai cu ohii. Sper sa o fac in curand

    te pupacesc

  16. chva

    este prima data cand citesc o reteta de pe blogul tau, imi plac atat pozele cat si explicatiile detaliate, am insa o nelamurire legata de reteta de tarta cu capsuni: reteta cu unt imi sugereaza un aluat biscotat, la fel si imaginea, insa in poza cu tarta terminata pare sa fie pandispan – de altfel, de ce ai intoarce un aluat biscotat, din cate stiu acela se umple -
    te rog sa dai cateva detalii in plus,
    multumesc

  17. Laura

    Dragele mele Albinuta si Codruta, ma bucur tare mult ca va place tarta.
    Va pupic cu mare mare drag!!

  18. Laura

    Chva, multumesc foarte mult pentru vizita!! Ma bucur ca iti plac retetele si pozele mele.
    Baza tartei este un aluat biscotat la care am folosit praf de copt. Din cauza aceasta seamana cu un pandispan dar consistenta este crocanta si nu pufoasa. Forma pe care am folosit-o are centrul un pic ridicat iar tartele coapte in forme de acest gen, se intorc inainte de-a fi umplute. Facem acest lucru pentru ca suprafata creste destul de mult si un pic cam neregulat asa ca se intoarce ca sa obtinem un aspect final placut.

  19. Vera

    Laura

    mi-a iesit aluatul prea sfarimicios,ce crezi ca pot sa fac,probabil trebuie ceva mai putin sau mai mult adaugat? nu am cintarit, am transformat cantitatile in cup, de aici cred ca este problema.
    Merci

  20. Alina

    Buna Laura. Vreau sa fac cheesecake (ti-am scris la topicul respectiv) si tarta aceasta. Imi spui te rog frumos cu ce as putea inlocui amidonul de porumb. Ar merge faina de porumb? Am aproape toate ingredientele, mai putin amidonul (si nici nu gasesc, mai caut pana vineri). Te pup scumpo!

    • Laura

      Alina scumpa mea, te rog sa ma scuzi pentru raspunsul intarziat. Poti folosi linistita faina normala in loc de amidon. Iti recomand sa cerni faina inainte de-a o folosi ca sa fie mai fina.
      Pup cu drag!!! ♥

  21. Alina

    Buna iubita! Sarbatori Fericite! :*
    Am facut cu faina de porumb, vreau sa-ti spun ca a iesit f delicioasa tarta si am executat imediat si a 2-a. Invitatii au fost f multumiti de gust, aspect, etc. Iti multumesc frumos pt reteta! Esti f buna in ceea ce faci si arata minunat tot! Pupici
    Ps: in schimb nu mi-a iesit cheesecake-ul.

  22. Georgiana

    Buna Laura! Unde as putea gasi amidon de porumb? Apelez la experienta ta din Germania, daca mi-ai putea indruma catre un magazin in care pot gasi si cum se numeste in germana.
    Multumesc!

    • Laura

      Georgiana, draga mea, in germana amidonul de porumb se numeste Maisstärke. Gasesti in toate magazinele si este produs de mondamin.
      Da un search pe google imagini cu “mondamin maisstärke” ca sa vezi cum arata cutiuta.

      Te pupic!

  23. Georgiana

    Multumesc de sfat. Dupa ce se termina de mancat cheesecake-ul cu mandarine (l-am facut pentru iubitul meu de dragobete si mi-a spus ca este cea mai buna prajitura pe care a mancat-o vre-odata) voi face tarta asta. Ai niste reteteextraordinare si ma bucur nespus ca am gasit site-ul tau. Ar trebui sa iti ridic statuie :)
    Te pup cu drag!

    • Laura

      Georgiana, draga mea, ma bucur atat de mult ca v-a placut cheesecakeul.
      Pup dulce dulce!!
      P.S. Neaparat sa ma anunti unde ridici statuia ca sa o vad si euuuu!!:)))))))

  24. Anca

    Laura, esti o scumpa si prajitura e delicioasa, sunt sigura (incercarea mea acu e in cuptor si asteapta sa se acopere cu crema de vanilie).
    Doar as vrea sa fac observatia ca la paragraful “Daca nu aveti robot, …” cred ca ai uitat de praful de copt.
    Totusi tarta mea cred ca n-o sa fie asa de buna ca a ta, poate pentru ca nu era rece untul (l-am uitat afara), dar aluatul a fost tot lipicios (am folosit si 3 oua in loc de 2) si fff galbui, mai galbui decat crema de vanilie (de la oua ca sunt proaspete si bio, ma gandesc). Oricum, rau n-are cum sa iasa, nu? :D
    Mai revin, imi place aici!

    • Laura

      Anca, draga mea, iti multumesc muuuult ca mi-ai atras atentia in legatura cu praful de copt. Acum am corectat.
      Eu zic ca sigur trebuie sa iti iasa, dar data viitoare incearca sa folosesti unt rece rece din frigider si lasa aluatul la frigider pentru 30 minute ca sa se intareasca bine si sa-l intinzi usor.
      Sa imi spui cum a iesit, draga mea!
      Pup dulce!!

  25. Ana

    Buna! e prima data cand vizitez aceasta pagina si sunt tare incantata de ea!!! si tu esti tot in germania?! tarta asta m-a convis sa incep gatitul cu reteta de la tine! maine o sa fac tarta asta, doar ca nu am capsuni, as incerca cu cirese…poate iese bine! dupa ce o termin revin cu impresii!! succes mult in tot ce faci si felicitari!

    • Laura

      Bine ai venit, Ana, draga mea! Locuiesc in Italia dar ajungem de cateva ori pe an si in Germania. Pup dulce si sa-mi spui cum a fost tarta in caz ca ai incercat-o.

  26. Alina

    Buna Laura,

    As putea face un tort format din pandispanul clasic/cacao + insiropat blatul + crema ACEASTA de vanilie , iar blat, crema, etc.?

    Cu drag,

    Alina (de mai sus) :)

    Puuupici

    • Laura

      Alina, draga mea, crema aceasta are o consistenta usor mai lichida deci nu cred ca poate sustine blaturile de pandispan.
      Daca doresti sa o folosesti ca umplutura pt tort, adauga 2 foi de gelatina (4 g) sau 3-4 g de gelatina praf.
      Pup cu drag!

  27. Alina

    Buna,

    Ce rapida esti! Saru-mana pentru raspuns! :*

    As vrea sa te mai intreb ceva, la ¨TORT REVELION 2010¨ are ceva daca inlocui foi gelatina cu gelatina praf? Nu-mi ies retetele care au ca ingredient foi gelatina, cand o adaug rece se intareste, dar raman bucatele in crema. :( Am tot incercat sa las mai putin/mult si tot nu iese.

    Cu drag,

    Alina

  28. Alina

    Apropo de ¨TORT REVELION 2010¨…am mancat tort saptamana trecuta, era identic cu al tau, doar ca avea niste inimioare in centru. Am tot citit de crema, glazura, am emotii. Sper sa-mi iasa. :)

    Pup cu drag!

  29. Georgeta

    Am facut tarta ta si mi-a iesit oribil.
    Blatul de tarta a fost foarte gros si foarte tare.
    S-a mancat doar compozitia de deasupra.
    Unde sa fie gresala oare?

    • Laura

      Georgeta, draga mea, consistenta blatului trebuia sa fie asemanatoare aluatului sfaramicios. Nu este un blat pufos, gen pandispan, dar nu trebuia sa iti iasa deloc foarte tare.
      L-ai lasat cumva mai mult in cuptor? De obicei, asta este problema care duce la un blat foarte tare.
      Te pup si imi pare tare rau ca nu ti-a iesit cum trebuie.

    • Laura

      Ralu, in cazul acestei retete trebuie neaparat sa folosesti faina sau amidon.

  30. Violeta

    Buna, Laura
    Am de facut o rectificare si este justificata, intrucat am facut aceasta reteta si cantitatile de faina si amidon porumb sunt gresite. A trebuit sa arunc toata crema si m-a deranjat….Stiu ca tu locuiesti in Italia, de altfel ca si mine, si fiind pasionata de gatit este imposibil sa nu fi auzit de un maestru care se chiama: Luca Montersino. Dupa ce am gresit crema, am dat search pe google si am luat reteta maestrului de crema pasticcera. Se poate vedea si un video pe youtube in care cineva face o demonstratie a retetei cu cantitatile injumatatite.
    Ideea e ca trebuiesc 35g de faina si amidon impreuna!!!!!!!!! Altfel se arunca! Nu va inteleg cand spuneti ca ati reusit aceasta reteta cu cantitatile date????????? Iese o crema inchegata de iti dai cu ea in cap. Multumesc pentru intelegere si tin sa spun ca deziluzia a fost cu atat mai mare cu cat te admir foarte mult si esti o persoana apreciata in lumea bloggurilor culinare…..

    • Laura

      Violeta, in primul rand nu cred ca este nevoie de atat de multe semne de exclamare si intrebare pentru a-ti exprima nemultumirea. Ingredientele cremei NU sunt gresite, altfel as fi facut eu pana acum rectificarea.
      Ca sa revenim la raspuns, pentru aceasta reteta unde crema de vanilie nu suporta o preparare termica ulterioara, avem nevoie de o consistenta mai densa. In caz contrar, in momentul in care o taiem, crema curge si obtinem o felie cu un aspect urat si deloc invitant.
      Acum, fiecare tip de faina absoarbe in mod diferit lichidele. O faina bogata in proteine va absorbi mult mai bine si mai rapid ingredientele lichide decat una mai saraca in proteine. Daca tie ti-a iesit crema “de iti dai cu ea in cap”, atunci faina folosita de tine nu este o faina cu un indice de forta sub 170W, ci intre 180W-260W. :)

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


+ 9 = 12

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.