Colomba Pasquale – Cozonac Italian de Pasti

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare pentru Sarbatori – Colomba Pasquale, cozonac italian de Pasti

Colomba Pasquale

Colomba Pasquale este un cozonac italian care se serveste in perioada Sfintelor Sarbatori de Pasti. Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui, dar colomba pasquale este diferita de panettone prin forma si prin glazura crocanta de migdale.

De anul trecut mi-am cumparat formele si tot de atunci tot am zis sa incerc aceasta minune pufoasa. Daca stiam ce iese, siguuur incercam colomba pasquale pana acum.

Nu am sa spun ca se face usor pentru ca as minti, dar gustul, pufosenia de nedescris si textura deosebita a aluatului, rasplatesc pe deplin orele de munca petrecute in bucatarie.  Avem nevoie de cca 10-11 ore de la inceputul muncii si pana cand scoatem aceste minuni din cuptor, dar repet, merita din plin.

Sper sa am timp pana de Paste sa-l refac si cu aceasta ocazie as dori sa filmez toti pasii pentru ca se va intelege, cu siguranta, mai usor tot procesul.

Sfintele Sarbatori ale Pastelui sa va aduca lumina in suflete, belsug si fericire!!!

Va doresc un Paste Binecuvantat!!

Ingrediente  – Colomba Pasquale (cozonac italian de Paste) – 2 forme de 500 gr

Primul aluat:

  • 40 gr faina de forta (manitoba)
  • 40 gr lapte
  • 25 gr drojdie proaspata/7 gr drojdie uscata
  • 1 lingurita miere

Al doilea aluat:

  • Primul aluat
  • 100 gr faina de forta
  • 130 gr lapte

Al treilea aluat:

  • Al doilea aluat
  • 100 faina forta
  • 20 gr unt
  • 20 gr zahar

Al patrulea aluat:

  • Al treilea aluat
  • 210 gr faina de forta
  • 2 oua (120 gr)
  • 80 gr unt
  • 170 gr coaja de portocala confiata/caise deshidratate/stafide/ coaja lamaie/coaja portocala
  • 120 gr zahar
  • 1/2 lingurita rasa sare

Glazura:

  • 25 gr migdale
  • 30 gr albus
  • 75 gr zahar
  • In plus:
  • 10-15 samburi migdale
  • zahar pudra

Mod de preparare

Primul aluat

  • Amestecam intr-un vas micut, drojdia dizolvata in lapte (daca folosim drojdie uscata o amestecam cu faina fara sa o dizolvam), faina si 1 lingurita de miere.
  • Lasam aluatul la dospit 30 minute, intr-un loc caldut ferit de curenti de aer,

Colomba Pasquale aluat

Al doilea aluat

  • Adaugam peste primul aluat, 100 grame faina si 130 gr lapte caldut si amestecam. Lasam aluatul la crescut pentru 45 minute.

Colomba Pasquale aluat 2

Al treilea aluat

  • Mutam al doilea aluat in vasul robotului si adaugam peste el 20 gr zahar. Framantam la viteza a doua pana ce zaharul este perfect inglobat in aluat dupa care adugam treptat 100 gr faina.
  •  Din acest moment aluatul incepe sa devina destul de incapatanat si va trece prin diferite stadii in etapa urmatoare.
  • Dupa ce faina este perfect incorporata, adaugam 20 gr unt la temperatura camerei si framantam pana la perfecta inglobare a untului in aluat (cca 10 minute).
  • Dupa al treilea stadiu, aluatul trebuie sa inceapa sa aiba un aspect matasos ca cel din poza,

Colomba Pasquale aluat 3

  • Cand obtinem aceasta consistenta, formam o biluta din aluat si o lasam la dospit pentru 60 minute,

Colomba Pasquale aluat final

Al patrulea aluat

  • A patra etapa a retetei, cea mai grea si mai plina de neprevazut, dar extrem de frumoasa pentru iubitorii de aluat, necesita 45-50 minute de framantat.
  • Adaugam peste al treilea aluat 120 gr zahar si framantam pana este perfect inglobat in aluat. Aluatul va deveni mai compact si putin mai  dezordonat la inceput dar continuam sa framanatm pana ce zaharul se topeste si intra in aluat.
  • Adaugam acum 210 gr faina de forta si framantam. Aluatul o sa para imposibil de framantat dar cu multa rabdare vom reusi sa inglobam toata faina in aluat.
  • Adaugam cate un ou pe rand, pe al doilea il adaugam abia dupa ce primul este inglobat perfect. Dupa ce adaugam primul ou, vom avea nevoie de cca 20 minute pana ce acesta va fi absorbit de aluat. Adaugam al doilea ou si mai framantam cca 15 minute pana ce il inglobam pefect.
  • Adaugam sarea si cele 80 de grame unt treptat si framantam pana ce obtinem un aluat perfect matasos si lucios ca cel din poza,

Colomba Pasquale aluat fructe

  • Adaugam coaja confiata de portocala sau fructele deshidratate pe care le tinem inainte 20 minute in apa calduta amestecata cu esenta vanilie (eu am folosit stafide si caise deshidradate), coaja unei lamai si coaja unei portocale si mixam pentru inca 4-5 minute.

Colomba Pasquale mix

  • Lasam aluatul la dospit pentru 2-3 ore,

Colomba Pasquale aluat dospit

  • Dupa ce a dospit, il rasturnam pe masa usor infainata, il aplatizam cu palmele ai il impartim in doua parti, una mai mare si una mai mica. Partea mai mare o vom imparti in doua (pt corp) iar cea mica in patru (pt aripi)

Colomba Pasquale forma

  • Formam pentru fiecare forma, cate un sul mai gros, bombat in mijloc si mai subtire la margini si il asezam in centrul formei iar din celelalte doua bucati obtinute din aluatul mic, formam doua suluri pe care le aseazam pe ambele parti ale sulului gros,
  • Lasam colombele sa dospeasca inca 2 ore intr-un loc ferit de curent.

Pentru glazura

  • Mixam migdalele impeuna cu zaharul. dupa ce obtinem o pudra fina, adaugam albusul si mixam pana obtinem o pasta compacta cu care ungem fiecare colomba dupa ce a crescut.
  • Intindem glazura cu mare grija, cu dosul unei lingurite deoarece este mai densa si trebuie atentie sa nu desumflam aluatul. Adaugam pe deasupra cativa samburi de migdale, granule de zahar si pudram zahar pudra,

Colomba Pasquale pudrare

  • Le coacem in cuptor preincalzit la 170°C pentru 45-50 minute.
  • Dupa primele 20 minute, cand colombele s-au rumenit frumos, le acoperim cu folie de aluminiu ca sa nu se arda glazura.
  • Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca si le savuram cu mare pofta.
  • Nu stiu cat de relevante sunt pufosenia si consistenta in poza de mai jos, dar au fost atat de bune si pufoase incat a meritat pe deplin tot efortul si timpul de asteptare.

Colomba Pasquale final

Pofta buna!!!

  • In cazul in care nu aveti timp pentru Colomba, puteti incerca micile colombine.
  • Se fac simplu, rapid si sunt pufoase foc.

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Anonymous

    Buna, Laura! Prima poza arata identic cu cea a colombei din magazin, arata incredibil!!!
    Te felicit pt munca si rabdare, tentatia e mare sa incerc, insa nu am robot de framantat aluat :((
    Te pup si un Paste luminos si fericit alaturi de sot!
    Claudia

  2. Anonymous

    felicitari!!urmaresc zi de zi retele tale,nu exista un alt site mai frumos decat al tau,sunt sigura ca aceasta colomba e mult mai buna decat ce gasim noi in supermarket…o reteta cu pasca noastra romaneasca??eu o astept cu nerabdare:)numai bine si la cat mai multe retete gustoase,monica

  3. Ruxy

    Fascinatie pura!!!!!!!!!!!!!!!! Felicitari Laurica mea extraordinara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Carmen

    M-ai omorat! Imi vine sa plang ca n-am timp sa mesteresc! Poate intr-o zi…, oricum multumesc de reteta si felicitari pentru rabdare si rezultat!

  5. Monica

    Arata senzational! O mica intrebare, de unde pot cumpara formele? Multumim de reteta si un Paste Fericit! alaturi de cei dragi.

  6. Anonymous

    Felicitari pt. site si pt. retetele minunate pe care le imparti cu noi! :) Am si eu o mica intrebare: (putin pe langa subiect, dar esti ultima persoana care m-ar putea ajuta, avand in vedere faptul ca am cautat peste tot un raspuns si NU am gasit si pace) daca vreau sa inlocuiesc o tava de tarta de 20 cm cu una de 28 cm, dublez cantitatile din reteta? Retelele de tarte coapte pe care le-am gasit cer o tava de 20-23 cm, iar eu in Bucuresti nu am gasit mai mici de 28 cm (am gasit de sticla termorezistenta, dar pe urma am vazut ca tava trebuie tinuta la congelator 15 minute si apoi se pune repede in cuptor, "a big no-no" ar zice sotul meu, si pe buna dreptate). Iti multumesc anticipat pt. raspuns! :) Mama mea iti multumeste pt. reteta de panna cotta, cumnata pt. cea de tortino di cioccolato con cuore fondente, fratele pt. cea de tort revelion 2011, sotul pt. chocolate crinkles & chocolate mud cake si eu pt. cea de korvapuusti.

  7. Magdalena

    Superb e tot ce pot sa spun, eu sunt o fana a aluaturilor si imi place f mult sa ma joc cu ele, iar cand vad cat de bine arata aluatul tau imi vine pofta sa ma infing cu mainile in el. Nu mai zic de pofta pt produsul final…felicitari!

  8. Anonymous

    Acum le-am scos din cuptor. Nu stiu inca exact cum sunt,dar de aratat arata superb.Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!Luana

  9. Anonymous

    CELE MAI FRUMOASE SI FERICITE SARBATORI PASCALE.
    NASTEREA DOMNULUI IISUS CRISTOS SA VA ADUCA PACE SI LUMINA IN SUFLET, IMPREUNA CU MULTA, MULTA IUBIRE.
    Claudia

  10. Anonymous

    Buna Laura,
    Eu locuiesc in Germania,ma numesc Alexandrina si asi vrea sa te felicit pentru minunatul Blog pe care il ai, si sa-ti urez Paste Fericit .

    Asi avea o intrebare cu ce robot framanti aluaturile?

  11. Story teller

    Draga Laura, felicitari pt blogul minunat, pt retetele de milioane, si pt explicatiile care ne ajuta asa de mult sa "ne iasa" retetele!! Tocmai am facut (si mancat deja…sorry, dar nu ne-am putut abtine) rulada de carne cu glazura dulce picanta, care e o nebunie, si treccia russa, care mi-a iesit formidabil, cu o singura problemuta…este posibil ca in reteta sa fie o greseala cand la aluat se pun doar 90gr zahar? Mi se pare prea putin dulce(iar zaharul din crema de unt cu care se unge foaia nu "face fata" si ma intrebam daca asa e reteta sau e o greseala de "tipar"? Altfel, ca textura si aspect este fabuloasa!!

  12. Anonymous

    draga laura la etapa a 4tra ai framantat aluatul cu mana sau il poti baga la robot? crezi k e important sa faci cu mana? te pup mersi de rasp. denisa

  13. Laura

    Claudia draga mea, ma bucur ca-ti plac!!
    Au fost pufosi si foarte parfumati si desi am zis ca ii refac pana de Paste, nu am mai apucat din pacate.:((
    Pup cu mare drag!!

  14. Laura

    Monica draga mea, iti multumesc din suflet ca-ti place blogul meu.
    Reteta de pasca traditionala o am in Revista Femeia din martie dar o s-o aduc si pe blog in curand.
    Pup cu drag!!

  15. Laura

    Marti draga mea, ma bucur ca-ti place.
    Poti face si intr-o forma de cozonac tapetata cu hartie de copt.
    Pupicei!!

  16. Laura

    Ruxy iubita mea scumpa, ma rasfeti mereu cu cuvinte dulci si frumoase!!!
    Pup scumpaaaaaaaaaaa si ma bucur ca-ti place!!

  17. Laura

    Carmen draga mea, cand ai tu timp si buna dispozitie, il poti face.
    Cere destul de mult timp si rabdare asa ca reteta te asteapta cuminte aici in cazul in care vrei sa o incerci.
    Pup cu mare drag!!

  18. Laura

    :))) Vai, Ana scumpa, ce haios suna Doamna Aluat!! Imi place!!
    Pupicei cu mare drag si ma bucur ca-ti place reteta!!

  19. Laura

    Monica draga mea, eu le-am comandat de la Tibiona:

    http://www.tibiona.it/shop/index.php?cPath=307_315_375

    de aici imi cumpar si faina de obicei. Au o oferta foarte bogata si sunt destul de rapizi.
    Pup si ma bucur ca-ti place reteta!!

  20. Laura

    Anonim, multumesc tare mult ca v-au placut retetele incercate de la mine.
    Draga mea, pentru o tarta de 28 cm trebuie sa triplezi ingredientele unei tarte de 20 cm. In general pt o tarta de 24 cm le dublezi iar pentru una de 28 cm le triplezi.
    Te pupic si daca mai ai intrebari, le astept cu drag!!

  21. Laura

    Magdalena draga mea, ma bucur ca-ti place aluatul. Adevarul e ca e asa elastic si matasos incat e o placere sa te joci cu el.
    Pup cu drag!

  22. Laura

    Luana draga mea, iti multumesc ca le-ai incercat si ma bucur tare mult ca ti-au placut!!

    Pup cu mare drag!!

  23. Laura

    Claudia draga mea, iti multumesc din suflet pentru urarea deosebita!!
    Te pupic cu drag!!

  24. Laura

    Anonim, iti multumesc mult ca-ti place blogul meu!!
    Draga mea, eu am un robot pt aluaturi Silvercrest. Nu este un robot scump dar este foarte bun. Il am de 2 ani si nu am avut probleme cu el pana acum.

  25. Laura

    Story teller, iti multumesc mult ca ai incercat rulada si treccia russa si ca ti-au placut.
    La treccia se pun numai 90 gr de zahar in aluat. Cu cat punem mai mult zahar intr-un aluat, cu atat acesta creste mai greu si isi pierde din pufosenie. Tocmai din cauza cantitatii reduse de zahar, acest cozonacel creste atat de frumos si iese atat de pufos.
    Dar poti, categoric, sa pui zahar mai mult in umplutura. In aluat mai poti pune maxim 10 gr de zahar dar nu mai mult.

  26. Laura

    Lia draga mea, iti multumesc din suflet pentru urari!!
    Multa sanatate iti doresc!!
    Pup cu drag!

  27. Laura

    Denisa draga mea, incepand cu al treilea aluat, se lucreaza numai la robot dar categoric poti incerca si cu mana numai ca trebuie extrem de multa rabdare si e important sa nu mai adaugi nimic in aluat in cazul in care aluatul se va lipi la un moment dat de mana. E mai greu la mana dar cu rabdare, se poate face. Totusi, recomand robotul din toata inima.
    Te pup!!

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


+ 6 = 9

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.