Colomba Pasquale – Cozonac Italian de Pasti

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare pentru Sarbatori – Colomba Pasquale, cozonac italian de Pasti

Colomba Pasquale

Colomba Pasquale este un cozonac italian care se serveste in perioada Sfintelor Sarbatori de Pasti. Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui, dar colomba pasquale este diferita de panettone prin forma si prin glazura crocanta de migdale.

De anul trecut mi-am cumparat formele si tot de atunci tot am zis sa incerc aceasta minune pufoasa. Daca stiam ce iese, siguuur incercam colomba pasquale pana acum.

Nu am sa spun ca se face usor pentru ca as minti, dar gustul, pufosenia de nedescris si textura deosebita a aluatului, rasplatesc pe deplin orele de munca petrecute in bucatarie.  Avem nevoie de cca 10-11 ore de la inceputul muncii si pana cand scoatem aceste minuni din cuptor, dar repet, merita din plin.

Sper sa am timp pana de Paste sa-l refac si cu aceasta ocazie as dori sa filmez toti pasii pentru ca se va intelege, cu siguranta, mai usor tot procesul.

Sfintele Sarbatori ale Pastelui sa va aduca lumina in suflete, belsug si fericire!!!

Va doresc un Paste Binecuvantat!!

Ingrediente  – Colomba Pasquale (cozonac italian de Paste) – 2 forme de 500 gr

Primul aluat:

  • 40 gr faina de forta (manitoba)
  • 40 gr lapte
  • 25 gr drojdie proaspata/7 gr drojdie uscata
  • 1 lingurita miere

Al doilea aluat:

  • Primul aluat
  • 100 gr faina de forta
  • 130 gr lapte

Al treilea aluat:

  • Al doilea aluat
  • 100 faina forta
  • 20 gr unt
  • 20 gr zahar

Al patrulea aluat:

  • Al treilea aluat
  • 210 gr faina de forta
  • 2 oua (120 gr)
  • 80 gr unt
  • 170 gr coaja de portocala confiata/caise deshidratate/stafide/ coaja lamaie/coaja portocala
  • 120 gr zahar
  • 1/2 lingurita rasa sare

Glazura:

  • 25 gr migdale
  • 30 gr albus
  • 75 gr zahar
  • In plus:
  • 10-15 samburi migdale
  • zahar pudra

Mod de preparare

Primul aluat

  • Amestecam intr-un vas micut, drojdia dizolvata in lapte (daca folosim drojdie uscata o amestecam cu faina fara sa o dizolvam), faina si 1 lingurita de miere.
  • Lasam aluatul la dospit 30 minute, intr-un loc caldut ferit de curenti de aer,

Colomba Pasquale aluat

Al doilea aluat

  • Adaugam peste primul aluat, 100 grame faina si 130 gr lapte caldut si amestecam. Lasam aluatul la crescut pentru 45 minute.

Colomba Pasquale aluat 2

Al treilea aluat

  • Mutam al doilea aluat in vasul robotului si adaugam peste el 20 gr zahar. Framantam la viteza a doua pana ce zaharul este perfect inglobat in aluat dupa care adugam treptat 100 gr faina.
  •  Din acest moment aluatul incepe sa devina destul de incapatanat si va trece prin diferite stadii in etapa urmatoare.
  • Dupa ce faina este perfect incorporata, adaugam 20 gr unt la temperatura camerei si framantam pana la perfecta inglobare a untului in aluat (cca 10 minute).
  • Dupa al treilea stadiu, aluatul trebuie sa inceapa sa aiba un aspect matasos ca cel din poza,

Colomba Pasquale aluat 3

  • Cand obtinem aceasta consistenta, formam o biluta din aluat si o lasam la dospit pentru 60 minute,

Colomba Pasquale aluat final

Al patrulea aluat

  • A patra etapa a retetei, cea mai grea si mai plina de neprevazut, dar extrem de frumoasa pentru iubitorii de aluat, necesita 45-50 minute de framantat.
  • Adaugam peste al treilea aluat 120 gr zahar si framantam pana este perfect inglobat in aluat. Aluatul va deveni mai compact si putin mai  dezordonat la inceput dar continuam sa framanatm pana ce zaharul se topeste si intra in aluat.
  • Adaugam acum 210 gr faina de forta si framantam. Aluatul o sa para imposibil de framantat dar cu multa rabdare vom reusi sa inglobam toata faina in aluat.
  • Adaugam cate un ou pe rand, pe al doilea il adaugam abia dupa ce primul este inglobat perfect. Dupa ce adaugam primul ou, vom avea nevoie de cca 20 minute pana ce acesta va fi absorbit de aluat. Adaugam al doilea ou si mai framantam cca 15 minute pana ce il inglobam pefect.
  • Adaugam sarea si cele 80 de grame unt treptat si framantam pana ce obtinem un aluat perfect matasos si lucios ca cel din poza,

Colomba Pasquale aluat fructe

  • Adaugam coaja confiata de portocala sau fructele deshidratate pe care le tinem inainte 20 minute in apa calduta amestecata cu esenta vanilie (eu am folosit stafide si caise deshidradate), coaja unei lamai si coaja unei portocale si mixam pentru inca 4-5 minute.

Colomba Pasquale mix

  • Lasam aluatul la dospit pentru 2-3 ore,

Colomba Pasquale aluat dospit

  • Dupa ce a dospit, il rasturnam pe masa usor infainata, il aplatizam cu palmele ai il impartim in doua parti, una mai mare si una mai mica. Partea mai mare o vom imparti in doua (pt corp) iar cea mica in patru (pt aripi)

Colomba Pasquale forma

  • Formam pentru fiecare forma, cate un sul mai gros, bombat in mijloc si mai subtire la margini si il asezam in centrul formei iar din celelalte doua bucati obtinute din aluatul mic, formam doua suluri pe care le aseazam pe ambele parti ale sulului gros,
  • Lasam colombele sa dospeasca inca 2 ore intr-un loc ferit de curent.

Pentru glazura

  • Mixam migdalele impeuna cu zaharul. dupa ce obtinem o pudra fina, adaugam albusul si mixam pana obtinem o pasta compacta cu care ungem fiecare colomba dupa ce a crescut.
  • Intindem glazura cu mare grija, cu dosul unei lingurite deoarece este mai densa si trebuie atentie sa nu desumflam aluatul. Adaugam pe deasupra cativa samburi de migdale, granule de zahar si pudram zahar pudra,

Colomba Pasquale pudrare

  • Le coacem in cuptor preincalzit la 170°C pentru 45-50 minute.
  • Dupa primele 20 minute, cand colombele s-au rumenit frumos, le acoperim cu folie de aluminiu ca sa nu se arda glazura.
  • Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca si le savuram cu mare pofta.
  • Nu stiu cat de relevante sunt pufosenia si consistenta in poza de mai jos, dar au fost atat de bune si pufoase incat a meritat pe deplin tot efortul si timpul de asteptare.

Colomba Pasquale final

Pofta buna!!!

  • In cazul in care nu aveti timp pentru Colomba, puteti incerca micile colombine.
  • Se fac simplu, rapid si sunt pufoase foc.

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Liliana Chisinau

    Draga Laura, vreau sa fac colomba anul asta de Pasti, dar am o intrebare. Te rog foarte mult sa ma ajuti. La noi in oras nu am gasit nicaieri faina manitoba. As putea comanda pe tibiona.it si o prietena sa imi trimita colet. Ei au manitoba integrala, tip 0, tip oo. Pe care mi-o recomanzi? Sau ai o marca preferata? Sau imi poti recomanda alt site de unde sa comand? Scuze de sacaiala, dar intreb fiindca pe tibiona.it costa un euro si ceva kg, dar vazusem navigand pe alte site-uri si 5 euro pentru un kg! De aia am si nevoie de sfatul tau, recomand-o pe cea care iti place tie cel mai mult!
    Multumesc mult anticipat!!!

    • Laura

      Draga mea, daca locuiesti in Romania te sfatuiesc sa cumperi din tara, nu din Italia. Eu imi cumpar faina manitoba de pe ft-shop: http://www.ft-shop.ro/faina-manitoba-canada-1-kg-hofbraeu-kunstmuhle-germania.html. Este foarte foarte buna, asa ca ti-o recomand cu drag.
      Pup cu drag!

  2. Popescu Teodora

    Hristos a inviat.

    Excelenta reteta, foarte reusit si probabil cel mai bun cozonac pe care l-am facut vreodata de Paste. Merita tot efortul.
    L-am facut su forma de panettone caci nu am avut forma de colombe.

    multumesc

    Teo

  3. mara

    Am dat de receta d-voastra si mi-a placut si imaginile, mi-a placut si ca e mult de munca:) glumesc, stiu gustul cozonacului asta, am mancat chiar adus din Italia si imi doream mult sa-l pot face si eu. De acest Paste, sunt si eu o tanara sotie, asa ca mi-am propus sa-i fac o surpriza placuta scumpului meu.
    Eu sunt deja in asteptare sa creasca, mai stau putin si-l pun in tava. am urmat intocmai sfaturile, doar ca asa sunt eu, mai adaptez situatia nitel, sper sa nu fie ceva. am folosit faina de calitate sup.. faina pe care o folosesc des, in loc de robot am folost mixerul si s-a primit. creste foarte bine, abia astea astept sa vad ce va iesi in final. dupa ce-l termin, revin sa va comunic ce mi-a iesit:)

  4. Madi

    Draga Laura, am descoperit reteta ta si o consider foarte interesanta. Cu siguranta o voi pune in practica in viitor. Pana atunci, din fericire, am reusit sa gasesc in supermarket Colomba cake. Abia astept sa o gust de Paste, sunt foarte curioasa. Paste fericit si numai bine iti doresc

  5. monica

    Locuiesc la Deva ,se poate comanda si pe internet?
    Retetele tale sunt excelente iti doresc un Paste Fericit!

    • Laura

      Monica, draga mea, eu locuiesc in Italia si, din pacate, nu pot prelua comenzi.:(
      Dar se face destul de simplu iar rezultatul final este delicios.
      Te pup si iti doresc un Paste Fericit!!

  6. monica

    Arata foarte bine,as vrea sa incerc si eu dar nu inteleg ce fel de faina de forta trebuie si de unde o pot cumpara?

    • Laura

      Monica, draga mea, indicelede forta (W) al fainii este intre 280 si 350. In general, faina speciala pentru aluaturi are un indice de forta cuprins intre valorile scrise inainte.
      Eu folosesc faina manitoba dar nu stiu unde locuiesti tu ca sa iti spun daca o poti gasi sau nu.

  7. maria

    N-am terminat cu intrebatu:)N-am robot pentru framantat aluatul, pot folosi masina de paine sau mai indicat ar fi sa fac asta cu mana?Amu' am terminat!Multumesc tare mult!

  8. maria

    Bun gasit!Vreau sa pregatesc reteta aceasta pentru ziua mamei, eveniment mai important nu gasesc sa merite acest efort:), vreau sa l coc intr -o forma de colac de 25 de cm, nu ma duce mintea daca trebuie sa folosesc exact cantitatile dvs sau doar jumatate sau sa-l impletesc in 3 si apoi sa-l pun la copt, cum ar fi mai bine?

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


+ 7 = 13

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.