Dulceata de coji de portocale


Dulceata de coji de portocale, reteta cu portocale rosii proaspete

Dulceata de coji de portocala
Dulceata de coji de portocale, reteta de dulceata cu portocale rosii

Dulceata de coji de portocale este delicioasa! Ani de zile nu am mancat gemuri sau dulceturi, desi ai mei le fac absolut exceptional. La un moment dat, am descoperit ca imi plac si de atunci am inceput sa le consumam dimineata, la micul dejun, alaturi de cateva felii de paine prajita si o cana mare de ceai, cafea sau lapte.

Una dintre dulceturile preferate este cea de coji de portocala, dar la fel de mult imi plac gemul de capsuni si de caise. O surpriza placuta am avut incercand Gemul de pepene galben cu brandy si Gemul de rosii cu scortisoara, amandoua aflandu-se deja pe lista preferatelor noastre.

Reteta de dulceata de portocale se face foarte simplu, nu va spun ce parfum minunat are. Eu am folosit portocale rosii, dar la fel de bine merg si cele galbene.

Ingrediente – Dulceata din coji de portocala (2 borcane 300 g fiecare)

  • 750 ml suc de portocale rosii/galbene bio
  • cojile de portocala de la portocalele stoarse
  • 750 g zahar
  • 1 mar mare
  • 1 pastaie vanilie
  • 1 lamaie medie (doar sucul)

Mod de preparare – Dulceata de coji de portocale

  • Spalam portocalele, apoi le stergem si le taiem in jumatati. Stoarcem sucul, iar cojile le taiem in bucati dupa care indepartam cu un cutit partea alba care este foarte amara. Taiem cojile in suvite potrivit de subtiri.

Dulceata de coji de portocala preparare

  • Amestecam sucul de portocala cu zaharul si punem cratita pe foc mic.
  • Dupa ce zaharul s-a topit complet, adaugam un mar mare cu tot cu coaja taiat in 4 bucati (portocalele sunt sarace in pectina, de accea se adauga intotdeauna un mar pentru ca dulceata sa se lege cum trebuie) si un bat de vanilie despicat pe lungime.

Dulceata de coji de portocala amestec

  • Intre timp, punem cojile de portocala intr-o craticioara, le acoperim cu apa rece si le punem pe foc.
  • Numaram 3 minute din momentul in care apa inceapa sa fiarba, dupa care aruncam apa in care au fiert si strecuram cojile de portocala.
  • Le trecem rapid printr-un jet de apa calduta si le punem din nou in craticioara. Le acoperim din nou cu apa, calduta de aceasta data, si le fierbem 3-4 minute. Le scurgem, le trecem printr-un jet de apa calduta, le lasam sa scurga din nou si le adaugam in dulceata.

Dulceata de coji de portocala fierbere

  • Marim putin flacara aragazului, adaugam sucul unei lamai si lasam dulceata de portocale sa fiarba cca 1h30m. Avem grija ca in tot acest timp sa indepartam spuma formata la suprafata si sa amestecam astfel incat sa nu se prinda de fundul cratitei.

Cum ne dam seama daca dulceata este gata?

  • Punem o farfurie mica in frigider si dupa 1 ora luam cu lingura putina dulceata si o picuram in farfuria rece. Daca picaturile nu isi pierd forma in contact cu farfuria, atunci dulceata este gata, daca nu, o mai lasam sa fiarba pana cand picatura isi pastreaza forma in contact cu farfuria rece.
  • Scoatem di cratita bucatile de mar, care sunt mai mult decat delicioase alaturi de un orez fiert sau gris, iaurt sau chiar simple.

Dulceata de coji de portocala detaliu final

  • Lasam dulceata sa se raceasca cca 15-20 minute, apoi o punem in borcane sterilizate, le inchidem si le depozitam in camara. Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Dulceata de coji de portocale
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 18 Review(s)

45 comentarii la “Dulceata de coji de portocale

  1. Mada spune:

    Draga Laura, imi cer scuze ca vreau sa te intreb ceva cu referire la reteta de gem de pepene galben cu brandy. Am citit opinia cuiva ca ar merge excelent in combinatie cu ghimbir si cum ador si ghimbirul si pepenele galben as vrea sa stiu cum crezi ca ar trebui introdus ghimbirul in reteta, ras fin sau doar pus la fiert bucati mai mari alaturi de cubuletele de pepene si pe urma eliminat? Multumesc frumos! Cat despre dulceata de coji de portocale, o fac si eu destul de des, cu diferenta ca le tai cubulete pt a le putea folosi la creme, sarlote, torturi etc. dar reteta am gasit-o intr-o carte mai veche si coaja de portocala nu se curata de partea alba, se tine trei zile in apa rece si amarala dispare iar fara mar nu se leaga atat de bine, oricum, dulceata ta cred ca e mai delicioasa pt ca siropul e facut cu sucul portocalelor, din pacate eu in Romania nu am vazut citrice bio, e posibil sa se gaseasca la niste preturi astronomice dar eu nu am dat de ele.

  2. papadie spune:

    Aaaaaaaaaa super! ca la sfarsitul saptamanii primesc lada de portocale din Sicilia! esti super inspirata…da' asta stiai deja.-)

  3. Alina Stefanescu spune:

    Draga Laura, mi-ai cam facut pofta cu dulceata asta "aratoasa". Am sa o pregatesc si eu cand o sa am la indemana cateva portocale. Interesant este ca se poate face in orice perioada a anului. Te pup

    Alina Stefanescu

  4. Radu Popovici spune:

    @miha.ela: Portocalele cerate se pot curata usor. Se spala sub jet de apa calda 30 de secunde, apoi se freaca bine cu partea aspra a unui burete de vase. Se clatesc cu apa calda, apoi se sterg cu un prosop de bucatarie. Oricum, la o portocala se folosesc doar 1-2 picaturi de ceara, a carei compozitie este extrem de bine controlata si standardizata ca sa fie potrivita consumului uman.

    @Laura & mada: Buna chestia cu sucul de lamaie, da prospetime gustului. Ai putea incerca cu suc de limeta (lamaie berde), caci are o aroma si mai proaspata, si chiar cu putin ghimbir, taiat firisoare subtiri, adaugate la ultima fierbere, Sau se poate taia felii care se pot indeparta inainte de a ambala dulceata. totusi, este mai bine ca ghimbirul sa ramana in borcan, caci va continua sa infuzeze aroma sa dulcetei.

  5. Dani spune:

    Imi place foarte mult dulceata de portocale.Mai ales cu iaurt la micul dejun.Si, fiindca o fac destul de des,am incercat o multime de retete.Cu mere n-am facut-o niciodata.Cu proxima ocazie o sa incerc!

  6. Laura spune:

    Mihaela, tare rau imi pare ca nu gasesti portocale necerate.
    Un pic mai jos, Radu Popovici te invata cum sa cureti portocalele cerate.

  7. Laura spune:

    Mada draga mea, din pacate eu nu am avut norocul sa gasesc pana acum ghimbir aici si nu am incercat sa fac gemul de pepene galben cu ghimbir. Radu Popovici spune putin mai jos ca se poate adauga ghimbir in suvite subtiri pe care le adaugi la ultima fierbere. Dupa fierbere poti sa le scoti sau sa le lasi in borcan ca sa parfumeze gemul.
    Pupicei cu mare drag.

  8. Laura spune:

    Papadia scumpa, cat ma bucur sa te vad!! Puuup cu mare drag si sunt convinsa ca o sa-ti iasa o minune cu portocalele din Sicilia!

  9. Laura spune:

    Alina draga mea, tare ma bucur ca-ti place.
    Daca o incerci sa-mi spui daca ti-a placut.
    Pup si weekend minunat sa ai!!

  10. Laura spune:

    Radu, iti multumesc mult pentru sfaturile tale extrem de utile. Din pacate pentru mine, ghimbirul si limeta sunt de negasit in oraselul in care stau, dar daca o sa am noroc sa le gasesc o sa cumpar sigur sigur pentru ca le ador pur si simplu.

  11. Laura spune:

    Dani si noua ne place tare tare mult. Marul, fiind foarte bogat in pectina (mai ales coaja si samburii) se foloseste pentru a lega dulceturile sau gemurile din fructe mai sarace in pectina. Plus ca e absolut divin dupa ce-l scoti din dulceata.
    Pup si weekend minunat sa ai!!

  12. RLena spune:

    Felicitari !Ff faina reteta si cu ajutorul comentariului Mihaelei care acolo ne da si idei de utilizare a retetei….
    Noroc ca nu tinem cura de slabire!

  13. geomarz spune:

    Eu fac dulceata de coaja de portocala pentru negresa. Nu fac negresa daca nu am asa ceva.
    Cojile le adun de la portocalele care se maninca in mod normal prin casa. Le tai suvite si le pun intr-un borcan pe care-l umplu cu apa rece. In fiecare zi schimb apa, cam o saptamina. Intre timp se aduna tot mai multe coji. Cind am doua borcane de 800 pline si ultimile coji au stat si ele vreo 3-4 zile, fac un sirop cu 1 kg de zahar. Cind este legat adaug cojile spalate intre timp si scurse intr-o strecuratore de plastic. Fieb din nou pina se leaga dulceata. Fiindca se cam zaharisete, pun la sfirsit o lmiie taita felii.
    Daca se pune fierbinte in borcane si este suficient de legata (o dulceata este 50% zahar) nu este nevoie de sterilizarea borcanelor care se inchid cu ghivent.

  14. Anonymous spune:

    Vreau si eu sa fac aceasta reteta minunata dar am si eu o intrebare, cate kg de portocale ai folosit? Seara buna!

    • Laura spune:

      Carmencita draga mea, grapefruits sunt mai acide decat portocalele si destul de amare. Nu am incercat niciodata dar se poate sa iasa buna.
      In cazul in care o incerci cu coaja de grapefruit, sa imi spui cum a iesit!

  15. amatoare spune:

    Buna ziua draga Laura , vreau doar sa-ti multumesc pentru rabdarea cu care descrii aceste retete minunate astfel incat sa ne iasa intocmai….am incercat aceasta reteta si a iesit delicioasa, mult succes in continuare!

    • Laura spune:

      Amatoare, draag mea, iti multumesc ca ai incercat reteta! ma bucur tare mult ca ti-a reusit!!
      Pup cu drag si te mai astept pe la mine!

  16. Adriana spune:

    Draga Laura, am executat reteta de dulceata din coji de portocale si a iesit parfum ! Am respectat reteta in cel mai mic detaliu ,doar ca am dublat cantitatile ! Este absolut delicioasa si mi se pare ca este cea mai buna reteta de pe bloguri !

    Te pup si te felicit !

    Adriana.

    • Laura spune:

      Adriana, draga mea, ma bucur tare tare mult ca ti-a placut!!
      Abia astept sa ajung in Italia sa o refac si eu!
      Pup dulce!!

  17. Anca spune:

    Laura, as vrea sa te intreb si eu, cate portocale trebuie „sacrificate” pentru dulceata?
    Dulceata pare sa fie minunata, totusi ma trag foarte tare inapoi cele 750g zahar 🙁 nu se poate face oare cu miere? tot 750gr?

    • Laura spune:

      Anca, draga mea, am folosit cam 10-11 portocale maricele din cate imi amintesc. Din pacate, nu stiu daca se poate inlocui zaharul cu mierea pentru ca s-ar modifica consistenta.
      Dar am in plan o dulceata cu miere si dupa ce o fac, o s-o postez cu siguranta.
      Pup cu drag!

  18. Maria spune:

    Laura multumesc pentru reteta , eu sunt in Egipt si avem chiar acum portocale de sezon, dar nu prea gasesc mere bune 🙁 aici , cu ce as putea inlocui oare merele ?
    Anca draga nu se poate face dulceata cu miere pentru ca mierea odata ajunsa la fierbere isi pierde proprietatile si devine chiar toxica pentru organism, si oricum nu ar fi la fel ca si dulceata facuta cu zahar. Incearca sa pui zahar mai putin , eu folosesc 650- 700 gr zahar la kg de fructe .

    • Laura spune:

      Maria, scumpa mea, niste mere verzi ar fi ideale dar daca nu le gasesti, poti folosi orice tip de mar.
      In cazul ca nu gasesti deloc mere, le poti exclude. Dulceata se va lega sigur dar cred ca vei avea nevoie de inca 5-10 minute de fierbere suplimentare.
      Sa faci testul cu picatura si daca isi pastreaza forma pe farfurie, atunci e gata.
      Pup dulce!!

  19. Maria spune:

    Laura draga mea am facut dulceata ta si a fost bataie pentru ea, am facut cadou nepoteilor , iar sotul meu este innebunit dupa ea. Isi pune sandwich cu el la spital, iar una dintre asistente l-a intrebat ce mananca si el i-a raspuns foarte mandru paine cu dulceata de portocale cum se manaca in Europa , facut de sotia mea :)) dar voi aici nu faceti desi aveti portocale destule . Oricum in paine araba este un deliciu . Ieri s-a prezentat acasa cu o lada de portocale si cu o ladita de mere (vreo 30) dinalea galbene frumoase de ti-e mila sa le faci dulceata 🙂 . Si mi-a spus draga mea eu vreau astea sa mi le faci dulceata dar vreau sa lasi merele inauntru , au fost dementiale ,tot acolo mi-e gandul de cand le-am mancat
    ;).
    Ei intrebarea mea este, ce se intampla daca las merele inauntru in dulceata , eu zic ca are zahar suficient sa nu fermenteze nu? , eventual daca le curat de coaja Ah si parca pt mine a fost prea tare esenta de la coji cred ca de data asta am sa pun mai putine si le tai mai marunt .

    • Laura spune:

      Maria, draga mea, cat de mult ma bucur ca v-a placut dulceata!! Nu am incercat-o niciodata in combinatie cu paine araba dar siguur o sa incerc si eu combinatia aceasta.
      Draga mea, nu cred ca se intampla absolut nimic daca lasi merele inauntru. Nu vor fermenta sigur datorita cantitatii mari de zahar. Eu zic sa nu le cureti de coaja pentru ca s-ar putea „dizolva” in dulceata. Coaja le mentine compacte.
      Pup dulce!!

  20. maria spune:

    Am facut dulceata asa cu mere , am curatat si taiat bucati 4 mere pe care le-am lasat in dulceata , nu s-au topit de tot , (dupa fierbere au ramas asa bucatele si au gust exact ca si marul pe care il scoateti inainte sa puneti dulceata in borcane ,) plus doua pe care le-am pus bucati mai mari cu tot cu coaja, ca ii place sotului sa le manance asa dupa ce le-am scos din dulceata.
    Vreau sa va spun ca mi-au iesit doua borcane , unul de 500 si unul de 370, dar am mai adaugat un pic de zahar , adica am pus 850 g zahar .
    Asa cu mere nu se mai simte asa de puternic aroma cojilor de portocale si se poate unge mai usor pe paine. E perfecta cu paine araba si cu unt . Trebuie incercata :). mie musafirii imi cer intotdeauna .

    • Laura spune:

      Maria, draga mea, tare ma bucur ca ai refacut dulceata. Si eu am refacut-o vineri si chiar acum am mancat o feliuta de paine prajita cu dulceata.
      Pup cu drag!!

  21. anca fogoros spune:

    Cam cat erau de moi cojile de portocala dupa ce ati terminat de fiert,ca eu le-am fiert vreo 2 ore si parca tot mai sunt tari cu toate ca dulceata are un gust minunat.

    • Laura spune:

      Anca, cojile nu trebuie sa ramana tari dupa fierbere, dar nici sa fie foarte foarte moi.
      Ce tip de portocale ai folosit?
      Pup cu drag!

  22. Mihaela spune:

    Multumesc mult pentru reteta, a iesit foarte buna, mai ales merele, un deliciu.S-ar putea face doar din mere, asa bucati mari, vreu sa stiu ?

  23. Steluta Georgiana spune:

    Buna Laura…eu ma tot uit dar n-ai specificat nicaieri cantitatea de coji de portocala?! SEe folosesc strict cojile de la portocalele de la care am obtinut sucul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor