Cum preparam si conservam maslinele?


Cum se prepara si conserva maslinele negre proaspete

masline-negre-preparare

Intotdeauna mi-au placut maslinele. Le mananc cu o deosebita placere si pofta ca atare sau in salate si diferite mancaruri.

Cand m-am intalnit pentru prima data cu un maslin, m-am si repezit sa gust o maslina, convinsa fiind ca sunt absolut delicioase. Ei bine, mi-au dat lacrimile din cauza gustului amar intens pe care-l aveau.

Nu stiam ca trebuie sa treaca printr-un proces de preparare care sa le faca comestibile si nu stiam ca exista o perioada anume pentru recoltarea lor.

Exista foarte multe soiuri de masline si tot atatea moduri de preparare.

detaliu-maslina-si-frunza-maslin

In Umbria, sunt intalnite mai mult soiurile de masline pentru ulei, cele pentru maslinele de masa fiind mai rare.  Cu toate acestea, am avut ocazia anul acesta sa incerc pentru prima data sa prepar masline si mi-a placut extrem de mult prepararea lor si rezultatul obtinut.

Pentru prepararea uleiului de masline, maslinele se culeg prin noiembrie-decembrie, iar pentru cele de masa perioada ideala este ianuarie-februarie cand pulpa nu mai este tare iar gustul amar dispare aproape complet.

Bineinteles ca pana ajungem la prepararea maslinelor, trebuie intai si intai sa le culegem. Asa ca, alegem o zi calda, ne trezim relativ dimineata si ne apucam de cules. Intindem in jurul maslinului o plasa mare, apoi cu un pieptan special, culegem maslinele.

Dupa ce am terminat de pieptanat maslinul, strangem plasa cu grija si varsam maslinele in ladite de lemn sau plastic.

Le curatam cu grija, avand grija sa aruncam maslinele lovite, si le spalam bine bine in mai multe ape dupa care le lasam sa se scurga intr-o sita de plastic pentru cateva ore.

Dupa ce sunt scurse complet, le amestecam cu sare grunjoasa.

masline-negre-amestecate-cu-sare

Pentru fiecare kilogram de masline folosim cca 100-125 gr sare grunjoasa.

Punem maslinele intr-o tava mare, incingem cuptorul la maxim, in cazul meu la 250°C. Dupa ce s-a incins, stingem cuptorul si introducem tava cu masline in cuptor. Lasam tava inauntru pana cand cuptorul se raceaste complet (amestecam maslinele din cand in cand), dupa care scoatem o scoatem si scurgem lichidul format.

Repetam aceasta operatiune timp de 3 zile, de cate 2 ori pe zi, eventual dimineata si seara.

Dupa 3 zile, pulpa maslinelor va fi maronie iar gustul amar dispare in totalitate.

masline-crude-preparare

In cazul in care sunt inca putin umede, le intindem pe un servet de bumbac si le lasam la soare cateva ore, amestecand din cand in cand, pana cand eventualul lichid ramas dispare complet. Daca nu avem soare, le stergem pur si simplu cu o carpa curata de bumbac.

Se pot conserva in ulei de masline, intr-un borcan sterilizat si inchis ermetic sau le punem in pungulite si le congelam.

Cum se pregatesc maslinele in Umbria

masline-cu-usturoi-portocala

In Umbria, maslinele se prepara astfel: se amesteca cca 200 gr masline cu 3-4 linguri de ulei de masline, 1 catel de usturoi tocat fin si cateva cubulete de coaja de portocala. Portocala este bine sa fie biologica pentru ca cele din comert au coaja tratata.

Masline conservate in ulei de masline

Pentru maslinele conservate in ulei avem nevoie de: ulei de masline, masline si ardei iute uscat. Amestecam maslinele cu ardeiul iute tocat fin (indepartam semintele ardeilor ca sa nu obtinem niste masline foarte picante), le asezam in borcan si turnam ulei de masline astfel incat maslinele sa fie complet acoperite. Le servim dupa cateva zile.

Print Friendly, PDF & Email

30 comentarii la “Cum preparam si conservam maslinele?

  1. Carmen spune:

    foarte interesant, si mie imi plac mult maslinele si ma bucur ca am aflat cum se prepara. Bine ca am rezistat tentatiei de a gusta masline crude cand am fost in sicilia :))

  2. Anonymous spune:

    Lucia sant! Te admir mult ….dar…te si invidiez la fel de mult!!! Tare mult mi-ar place sa culeg pentru mine,cu mana mea , masline si sa fac aceasta reteta ,supeeer !!!! Felicitari!! Am vazut si sarmalutele tale, deci nu mai vrei sa vii la Arad cu primul avion sa papi varza murata de la mine!? Aratau supeeeer !

  3. Lia spune:

    Da si eu am patit-o cu maslinele recoltate direct din pom. 🙂
    Foarte instructiva si frumoasa postarea Laura .
    Te pup.

    • Jean spune:

      Bună ziua, am și eu un măslin destul de productiv în curtea casei de lângă Paris, acum în octombrie sunt verzi și tari, o sa încerc totuși vreo 500 g sa le prepar verzi, restul o sa le culeg când se înmoaie textura și culoarea devine vineție.. Revin cu rezultate. Toate bune.

      • Viorica spune:

        Buna.Daca am înțeles bine,sunt verzi si negre( maron).Daca măslinul este negru la maturitate nu cred ca sunt bune daca le culegi mai devreme( verzi cum zici)…..un punct de vedere.👍😘

      • Mariana Neagu spune:

        Cum păstrez niște măsline cumparate, adica pregatite deja, care mi-au rămas de la sărbători? Vreau sa le păstrez intr-un borcan, dar nu stiu dacă trebuie sa mai pun ceva peste ele. Mulrumesc!

  4. Ana Thomas spune:

    Uite, asta chiar e o metoda destul de usoara….
    Pentru ca aici , in California avem nenumarati maslini, nu stiam exact cum trebuie preparate, si asa rau imi parea…pentru ca maslinele imi plac la nebunie!
    Multumesc tare mult!

  5. Andreea spune:

    Sevus Laura, mi-a placut tare povestea. am prins un crampei din cum se culeg maslinele in filmul Soarele Toscanei. 🙂
    Acum mai bine de 10 ani, poate 15, eram inca in Romania, in tren in drum spre casa si un domn care venea din Italia de la rude, mi-a povestit mai bine de-o ora cum se prepara maslinele si cate feluri sunt. Imi ploua in gura in averse :))
    N-am sa culeg prea curand masline, insa visez sa traiesc o zi ca cea din pozele tale. 🙂

  6. raluca spune:

    Intr-adevar senzatia pe care o ai cand gusti o maslina din copac, este de neuitat; si asa parinti "rai" am fost ca am pus si copiii sa guste in timp ce noi le filmam expresia. acum ca am parasit Ciprul de aproape 3 ani, ne e tare dor de maslinii de la poarta… asa ca, mananca cateva masline de la mama lor de acasa si pt mine. pup. si La multi ani in Anul Nou.

  7. Anonymous spune:

    Super postare! Daca o sa am ocazia vreodata sa culeg masline, o sa fac si reteta asta cu siguranta! La noi in comert putem gasi masline negre-multa lume crede ca sunt naturale si ca asa arata o maslina coapta; ele trec printr-un proces de oxidare iar rezultatul numai natural nu este. Cu maslinele verzi nu prea stiu cum e treaba dar poate ma poti lumina tu. Mai sunt maslinele calamon care sunt la culoare ca si ale tale adica in diverse nuante de maro. Din pacate se gasesc mai rar si lumea le prefera tot pe cele negre 🙁

    Mihaela

  8. RLena spune:

    Incantator!!! Ai niste poze care vorbesc singure.Superbe!Ca sa nu mai vorbim de reteta,nu am stiut ca poate exista asa ceva.
    Fiind incepatoare in ale bloger-ului iti las un link sa iti spui parerea:-http://bunatatidinnatura.blogspot.com/

    • Mariana Neagu spune:

      Cum păstrez niște măsline cumparate, adica pregatite deja, care mi-au rămas de la sărbători? Vreau sa le păstrez intr-un borcan, dar nu stiu dacă trebuie sa mai pun ceva peste ele. Multumesc!

  9. adriana h.nita spune:

    sotul meu mi-a promis ca imi aduce masline proaspete de la un bun vecin de al nostru si am sa le prepar dupa reteta ta,eu locuiesc intr-o zona mare de maslini de cea mai buna calitate unde si uleiul e foarte dulce,aici in spania maslinele negre se prepara in saramura sa tina oul proaspat deasupra,cu rozmarin cu tomillo(cimbru spaniol) in busuioc dar reteta asta nu apare nicaieri pe aici si am vorbit cu sotul meu sa incercam,eu am incredere in tine ca o sa iasa bune,salutari

  10. Laura spune:

    Carmen draga mea, ma bucur mult ca iti place reteta. Te felicit ca te-ai abtinut!:))) Sunt cumplit de amare. Pup cu drag!!

  11. Laura spune:

    Lucia scumpa mea, fii sigura ca nu scap eu ocazia sa trec pe la tine pentru sarmalute!!! No way!!:))) Am fost atat de fericita ca am gasit si eu varza murata si afumatura si chiar cred ca am sa mai fac o portie zilele astea ca tare bune au fost.
    Te pupic cu mare drag si ma bucur mult ca-ti plac maslinutele mele!!

  12. Laura spune:

    Ana draga mea, ma bucur mult ca iti place reteta. Daca vrei sa o incerci,sa culegi maslinele cand arata ca in prima fotografie. Daca au pulpa mai tare si nu au aspectul acesta ridat, va trebui sa le tii mai mult de 3 zile in sare.

  13. Laura spune:

    Andreea draga mea, asa este, sunt zeci de feluri de masline si tot atatea moduri de preparare. Reteta asta este una dintre cele mai usoare dar este ideala pentru maslinele culese in ianuarie cand deja au pierdut mare parte din gustul amar.
    Te pupic cu drag si iti doresc din tot sufletul sa ajungi curand sa culegi niste maslinute cu mainile tale.

  14. Laura spune:

    Stefania, sono assolutamente bellisime le foto ma anche le ricette. L'anno prossimo sicuro sicuro li faccio.
    Grazie per la visita e complimenti!!!!

  15. Laura spune:

    Vai Raluca, ce sadici ati fost!!:))) Mie mi-au dat pur si simplu lacrimile dar sa stii ca am inghitit-o pana al urma.
    Pup cu mare drag si o sa pap si pentru tine maslinutze.

  16. Laura spune:

    RLena draga mea, bine ai venit in blogosfera!! O sa vin la tine in vizita cu mare mare drag.
    Pup si ma bucur ca-ti place reteta!!!

  17. Laura spune:

    Adriana draga mea, ma bucur mult ca iti place reteta si abia astept sa imi spui cum ti-a reusit. Neaparat sa folosesti masline care nu mai au pulpa tare si care arata ca in prima fotografie, adica mai ridate. Mie foarte mult imiplace metoda asta pentru ca e simpla si destul de rapida.
    Te pupic cu mare drag!!

  18. Crina M spune:

    Draga Laura. Iti urmaresc blogul de foarte mult timp si tot ce am incercat de aici mi-a reusit intotdeauna si foarte gustoase. Am primit si eu niste masline de la cineva si de 3 zile incerc metoda cu sare care ai descris-o mai sus dar nu reusesc sa scap de gustul amar. Ma intreb oare ce fac rau? Le tin in cuptor dimineata si seara. Astazi se fac 3 zile. Poti sa-mi dai ceva sfaturi te rog? Eu si sotul meu suntem iubitori de masline si ne-ar parea tare rau sa nu-mi iasa maslinele. Pulpa e deja moale la ele si are riduri dar gustul e tot amar.

    • Laura spune:

      Draga Crina, esti sigura ca maslinele primite sunt pentru masa si nu pentru obtinerea uleiului de masline?
      Este foarte important acest lucru.

  19. Lili spune:

    Draga Laura! Te urmaresc de mult timp si daca vreau ceva bun aici gasesc! Felicitari pt toate retetele!
    Eu am masline verzi. Crezi ca le as putea pregati dupa aceasta reteta?

  20. CR spune:

    Buna Laura, eu acum nu dispun de cuptor, ma aflu in Mexic pentru vre o 10 zile si nu pot sa trec granita cu ele neconservate.
    Este insa foarte cald; crezi ca ar merge pur si simplu la soare fara cuptor?
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor