Conopida gratinata


Conopida la cuptor cu cascaval si sos bechamel

Conopida gratinata detaliu final
Conopida gratinata, reteta cu sos besamel si cascaval

Din nou o reteta cu conopida pe care am facut-o in aceeasi zi cu supa de conopida si praz. Este o reteta foarte simpla si destul de consistenta datorita sosului bechamel. Conopida gratinata era reteta pe care ne-o gatea foarte des bunica cand eram mici. Eu fugeam de ea, recunosc cinstit, dar fratele meu o manca cu o placere deosebita.

Desi imi placea gustul conopidei gatite, nu suportam mirosul, pe care il simteam in toata bucataria, atunci cand fierbea. Multi ani am renuntat sa gatesc conopida tocmai din cauza acestui lucru, apoi m-am obisnuit cu mirosul si nu mi s-a mai parut atat de greu. Desi am incercat diferite metode sa impiedic raspandirea mirosului in casa, toate au esuat si nu mi-a ramas decat sa invat sa trec peste el. Dintre toate retetele cu conopida, conopida gratinata la cuptor se afla undeva in top, dar la fel de mult imi plac conopida fiarta simpla si supa crema de conopida.

Conopida la cuptor cu cascaval este, asa cum va spuneam mai sus, o reteta rapida si sanatoasa, de inclus neaparat in meniul nostru. Nu ezitati sa incercati aceasta reteta. o sa va placa sigur. Din ingredientele de mai jos, obtinem 4 portii mari de conopida gratinata sau 6 portii mai micute. Daca vreti, puteti inlocui conopida cu aceeasi cantitate de broccoli sau sa folositi un amestec de broccoli si conopida.

Ingrediente – Conopida gratinata

  • 1 conopida (cca 1 kg)
  • 50 g unt
  • 125 g parmezan/cascaval clasic
  • sare dupa gust
  • 1-2 linguri pesmet

Ingrediente – Sos Bechamel 

  • 50 g unt
  • 50 g faina
  • 500 ml lapte
  • sare
  • piper

Conopida gratinata – Mod de preparare

  • Curatam conopida si o desfacem in mici buchetele pe care le spalam foarte bine sub jet de apa rece.
  • Umplem o oala cu apa si o punem la fiert, pe foc mediu. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam 1-2 lingurite de sare si conopida. O fierbem cca 10 minute. Conopida trebuie sa fie al dente la sfarsitul fierberii. Scurgem conopida, o racim sub jet de apa rece, apoi o lasam intr-o sita sa se scurga bine.

Sos bechamel pentru conopida gratinata – Mod de preparare

Aici gasiti reteta pas cu pas a sosulul bechamel (sos alb, sos de baza in bucatarie)

sos-besamel

  • Punem laptele intr-o craticioara, pe foc mediu. In momentul in care atinge punctul de fierbere, stingem focul si acoperim craticioara cu un capac.
  • Punem untul intr-o cratita antiaderenta, pe foc mic. Cand untul s-a topit complet, adaugam toata faina deodata si amestecam viguros, cca 1 minut, pe foc foarte mic, pana cand compozitia capata un aspect auriu. Acest amestec se numeste rantas alb.
  • Cand rantasul capata un aspect auriu, incepem sa adaugam treptat laptele fierbinte, si amestecam continuu dupa fiecare portie de lapte adaugat. Eu am adaugat laptele in 2 transe, deci cate 250 ml de lapte deodata.
  • Dupa ultima transa de lapte adaugat, fierbem sosul inca cca 10-12 minute, pe foc foarte mic, amestecand continuu pana cand sosul Bechamel capata o consistenta usor cremoasa. Cu 2-3 minute inainte de a stinge focul, condimentam sosul cu sare si piper proaspat macinat.
  • Stingem focul si acoperim imediat sosul beschamel cu folie de plastic alimentara (folia de plastic trebuie asezata in contact direct cu suprafata sosului).

Cum pregatim conopida gratinata?

  • Tapetam o forma cu unt si pesmet si adaugam buchetelele de conopida in forma.

Conopida gratinata preparare

  • Adaugam sosul bechamel, usor caldut, pe deasupra conopidei, presaram parmezan sau cascaval ras si adaugam, din loc in loc, cateva bucatele mici de unt.

Conopida gratinata in tava ceramica

  • Introducem conopida in cuptorul preincalzit la 180°C si o coacem cca 25-30 minute.
  • Cand s-a rumenit, scoatem conopida gratinata din cuptor, o lasam cateva minute sa se racoreasca si o servim. Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Conopida gratinata
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 80 Review(s)

37 comentarii la “Conopida gratinata

  1. Adelina spune:

    Lui iubi îi place conopida gratinată. Doar că eu o făceam mai simplă, doar cu unt şi smântână. Trebuie să încerc şi varianta ta. La mulţi ani! 🙂

  2. Cealaltă Ancuţă spune:

    Am făcut şi eu mai demult o reţetă asemănătoare, dar am pus şi broccoli şi morcov. Nu ştiam că există o astfel de reţetă, eram aşa mulţumită că mi-a venit mie ideea să o fac… :))

  3. Dalia spune:

    Am facut si eu azi conopida gratinata, dar pentru ca sosul bechamel mi se pare putin gretos am adaugat la final cateva linguri de smantana grasa si mi-a iesit foarte buna conopida! Multumim, Laura pentru retetele minunate!

  4. Lumi spune:

    Buna, am gatit si eu astazi conopida gratinata, miroase super, e inca la cuptor..
    😛 Abia astept sa vad cum a iesit. 🙂

    • Laura spune:

      Lumi, draga mea, tare ma bucur ca ai incercat reteta. Eu o fac foarte des in perioada toamna-iarna.
      Pup cu drag si sper sa-ti fi placut si rezultatul final!

  5. ioana spune:

    buna Laura,

    Am facut si eu aceasta reteta, dar a iesit cam gretoasa :(. sosul bechamel l-am facut exact dupa reteta , dar cand am taiat din ea, se adunase pe sub conopida si nu era foarte estetic, ca sa zic asa. din pacate, nu am avut pesmet sa pun.oare din cauza asta era sos in cratita sau asa trebuie sa fie? cum as putea sa fac altfel reteta sa nu fie gretoasa? am urmat exact aceiasi pasi ca si tine 🙁

    Mersi si o zi frumoasa in continuare!!

    • Laura spune:

      Ioana, draga mea, sosul bechamel nu trebuie sa fie lichid dupa coacere. Ramane cremos, dar compact. Pesmetul are rolul de a absorbi un pic din umiditatea sosului, deci iti recomand sa il folosesti data viitoare.
      Daca a ramas lichid, inseamna ca mai trebuia sa lasi conopida la cuptor, inca cca 10 minute.
      Te pup!

    • Laura spune:

      Simona, eu ador nucsoara dar sotul meu nu o suporta.
      O sa incerc totusi sa fac o mica portie pt mine cu nucsoara. Cred ca e divina.
      Multumesc pentru sfat!

  6. Alina spune:

    Am incercat si eu aceasta reteta si pot sa spun ca e delicioasa. Pentru sosul bechamel, eu am fiert la foc foarte mic laptele impreuna cu cateva feliute de ceapa, de morcov, putin cimbru uscat si cateva boabe de piper timp de 5 min, dupa care l-am strecurat si l-am adaugat la untul amestecat cu faina. Succes garantat! Multumesc Laura pentru toate minunatiile pe care le impartasesti cu noi. Esti o sursa continua de inspiratie! Te pup!

  7. alexandra spune:

    Buna Laura!

    ieri am testat reteta aceasta . Le-a placut foarte mult copiilor mei si sotului meu.Iti multumesc pentru inspiratie.

  8. Misha spune:

    Buna Laura,
    Multumesc mult pentru toate retetele tale minunate! Gatesc mereu cu mare placere si stiu ca de fiecare data succesul este garantat. De cate ori ajung in tara, caut carticelele tale. Am reusit sa cumpar cam tot ce a aparut. Multumesc mult si tine-o tot asa! Te imbratisez cu drag,
    Mihaela HANCI

  9. gabip spune:

    Laura, ca sa scapi de mirosul de conopida, pune conopida spalata direct intr-un vas la cuptor, acopera vasul cu folie si lasa-l in cuptor 10-12 minute. O scoti, torni sosul peste ea, razi cascavalul si asta e! Mai simplu, mai usor, acelasi rezultat, fara miros de conopida oparita!

  10. daniela spune:

    Dacă dorești să nu se mai simtă mirosul de conopida în toată casa atunci când fierbe, adaugă o lingură de lapte în apa în care fierbe, descoperă puțin oala și aseaza acolo, peste capac ,în zona in care ies aburii, o felie de paine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor