Gem de pepene galben cu brandy


Retete culinare Conserve, Gemuri – Gem de pepene galben cu brandy

Gem de pepene galben cu brandy si samburi de pin

Gemul de pepene galben a fost o surpriza foarte placuta pentru mine. In sfarsit, am terminat de facut curat dupa ce am zugravit, si am revenit cu drag in bucatarie. Si pentru ca este anotimpul pepenilor galbeni, pe care in nici un caz nu trebuie sa ii ocolim pentru ca sunt extrem de sanatosi si parfumati, astazi va propun o reteta de gem de pepene galben, cu brandy si samburi de pin.

Ingrediente – Gem de pepene galben (500 g gem)

  • 1 kg pulpa de pepene galben
  • 55o g zahar
  • 3 linguri brandy
  • 1 lamaie (doar sucul)
  • 100 g samburi pin

Mod de preparare – Gem de pepene galben

  • Taiem pepenele pe lungime, curatam samburii si apoi taiem pulpa in bucatele mici.

Gem de pepene galben cu brandy si samburi de pin

  • Amestecam pulpa cu sucul unei lamai mari (ca sa isi pastreze culoarea), cu zaharul si 3 linguri de brandy.

Gem de pepene galben preparare

  • Acoperim vasul cu un capac si lasam pepenele la macerat circa 5-6 ore.

Pulpa de pepene galben la macerat

  • Punem gemul de pepene galben pe foc mic si il fierbem pentru 50-60 minute. Avem grija sa luam cu o lingura spuma formata la suprafata.
  • Dupa 50 minute, luam cu o lingurita putin gem si il picuram pe o farfurie pe care am tinut-o in congelator 10 minute. Daca picatura isi pastreaza forma, stingem focul, daca picatura curge in momentul in care rotim putin farfuria,mai lasam geamul sa fiarba inca 5 minute si repetam proba picaturii.

Gem de pepene galben la fiert

  • Dupa ce gemul de pepene a fiert, stingem focul si il pasam cu un mixer vertical.

Gem de pepene galben pasat

  • Punem din nou gemul pe foc mic, pentru inca cca 5 minute, apoi stingem focul. Adaugam samburii de pin si amestecam.
  • Punem gemul de pepene galben cald in borcane sterilizate calde. Niciodata nu punem gemul fierbinte in borcane reci pentru ca exista riscul sa se sparga.
  • Intoarcem borcanele cu fundul in sus, le invelim intr-o carpa de bumbac si le lasam sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, le depozitam in camara.

Gem de pepene galben cu brandy si samburi de pin

 

Pofta buna!!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Gem de pepene galben cu brandy
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

40 comentarii la “Gem de pepene galben cu brandy

  1. kittytweedy spune:

    mmm…iubesc pepenele galben atat de mult! Reteta suna super-interesanta si super-apetisanta iar pozele tale intaresc acest lucru!

  2. Alina Stefanescu spune:

    Draga mea, cred ca este delicios gemul. Am sa il incerc si eu (pentru la iarna), dar nu stiu daca am sa gasesc samburii de pin. Ma gandeam sa ii inlocuiesc cu migdale, oricum cred ca este foarte aromat. Chiar mi-am propus ca pentru iarna ce vine sa pregatesc conserve mai speciale si reteta ta a picat la fix. Mai astept si altele. Te pup. O zi usoara.
    Alina

  3. Goldielocks spune:

    nu m-as fi gandit niciodata la un asemenea mod de a prepara pepenele,intr-adevar esti o experta intr-ale bucatariei!

  4. Stefi spune:

    Arata delicios, am sa incerc si eu.
    Am descoperit blog-ul tau cu ceva timp (ani) in urma si am si incercat din retele tale, apoi am impartasit descoperirea facuta cu prietenele mele si am pierdut legatura cu blogul. Acum te-am regasit prin prietenele mele care te urmaresc 🙂
    Eu sunt mereu in cautare de retete noi si ale tale arata delicios iar pozele sunt imbietoare.

  5. ali spune:

    Foarte bine arata reteta si sigur o voi incerca, dar as dori sa stiu cum se face sterilizarea …Iti multumesc mult pentru inspiratie, pentru ca de multe ori apelez la blogul tau pentru a surprinde placut pe cei dragi…si cand intru pe blogul tau sunt mereu incantata de felul in care expui retetele…

  6. Laura spune:

    Alina draga mea cu siguranta poti inlocui samburii de pin cu migdalele. Ma bucur tare mult ca iti place gemul. Te pupic cu mare drag!!

  7. Laura spune:

    Stefi draga mea iti multumesc tie si prietenelor tale ca imi vizitati blogul si sper sa va placa ce gasiti la mine! Te pup cu drag!

  8. Laura spune:

    Ali draga mea tare ma bucur ca iti place reteta! Cea mai simpla metoda de sterilizare este cea la cuptor. Mama stiu ca fierbea borcanele infasurate in diferite carpe pentru vreo 15 minute dupa care le scoatea si le lasa sa se raceasca intoarse cu fundul in sus si invelite intr-o patura. Te pupic cu drag!

  9. Anonymous spune:

    Super reteta, a iesit minunata si ar trebui sa mai fac vreo cateva borcane, ca sigur se mananca rapid. Doar ca in loc de pinoli am pus praf de ghimbir. Tura urmatoare o sa pun ghimbir proaspat, tre' sa fie si mai buna. As incerca si cu seminte de pin, dar de unde le iau?

  10. Anonymous spune:

    am vazut ceva despre vegeta de casa,dar nu gasesc reteta.chiar ma-r interesa.mi-o spune cineva?daca se poate…

  11. Laura spune:

    Anonim din cate stiu se gasesc in orice supermarket mare. Metro, Sellgros,etc. Daca nu gasesti poti inlocui cu miez de nuca sau migdale intregi.

  12. Laura spune:

    Anonim ma bucur mult ca ti-a placut. Cu ghimbir cred ca este o nebunie. Samburii de pin se gasesc la orice supermarket mare din cate stiu eu. Multumesc mult ca ai inrecat reteta!

  13. Stefi spune:

    am asteptat sa ma intorc din vacanta si sa incerc gemul de pepene galben. Misiune indeplinita! L-am facut ieri. Merge tare bine cu pine nuts, nu m-as fi gandit la combinatia asta. Eu l-as fi facut putin mai putin dulce, dar sotul meu este incantat de gradul de dulce 🙂 Am facut cantitate dubla si mi-au iesit 2 borcane si un pic, borcanele le tinem pentru la iarna, dar "picul" este pentru acum.
    nu am avut brandy in casa si am pus rom, a iesit ok si asa.
    felicitari pentru reteta!

  14. Laura spune:

    Bine ai revenit Stefi draga mea!! Tare mult ma bucur ca ai incercat gemul si ca v-a placut. Si sotul meu este adeptul deserturilor dulci dulci. Te pupic cu mare drag si multumesc ca ai incercat reteta!!

  15. Anonymous spune:

    Buna Laura. Daniel sunt
    Am incercat si eu acum sa fac gemul. problema e ca pepenele a lasat multa zeama si l-am pus la fiert cu acea zeama. cred ca va trebui sa mai scot din ea ca sa se omogenizeze. E normal? trebuia sa il pun fara zeama lasata,sau e problema cu soiul de pepene ?
    Ce sfat imi poti da pt data viitoare?

  16. Laura spune:

    Buna Daniel,

    Sper sa nu fi ajuns cu raspunsul extrem de tarziu. Si mie mi-a lasat zeama dar nu foarte multa. Daca s-a format multa zeama, incearca sa elimini o parte din ea. Daca nu se leaga cum trebuie, pune in dulceata, un mar verde acid taiat in cubulete. Merele contin pectina si ajuta foarte mult la reusita dulceturilor facute din fructe care nu contin suficienta pectina.
    Daca te deranjeaza prezenta marului in aceasta dulceata, il poti pune intr-un saculet din tifon si apoi il introduci in dulceata. La sfarsit elimini saculetul si vei obtine o dulceata bine legata.

  17. Sorina spune:

    Buna Laura,

    Vazusem reteta aceasta din iarna si abia asteptam sezonul pepenilor galbeni pentru a prepara si eu acest gem. Tocmai l-am facut si a iesit tare bun… combinatia cu muguri de pin e inedita si tare potrivita. 🙂
    La mine a fiert mult mai repede, dupa 30 min era gata.

    O duminica placuta in continuare!
    Sorina

  18. Carmen spune:

    Buna Laura, tocmai am facut si eu dulceata, am pus si cubulete de mar sa fiu sigura ca se leaga, a iesit fantastic de buna! Nu am sterilizat borcanul, trebuie sa tin dulceata in frigider?
    Multumesc mult!

    • Laura spune:

      Carmen, draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut.
      Pentru mai multa siguranta, te sfatuiesc sa-l pastrezi in frigider.
      Te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor