Paine cu lapte


Paine cu lapte, o reteta excelenta de paine pentru sendvisuri

Paine cu lapte

Paine cu lapte pufoasa pentru sandvisuri. Reteta de paine pufoasa cu lapte pentru masina de paine. 

Astazi va propun o paine delicioasa, pufoasa si rapida, framantata si coapta in masina de paine. Nu eram mare amatoare de paine coapta la masina, dar cred ca asta din cauza ca nu gasisem o reteta care sa ma satisfaca pe deplin. Acum cateva saptamani am cumparat o carte cu retete  pentru masina de paine si painica asta mi-a placut atat de mult, incat in ultima saptamana am facut-o de 3 ori. Fiind o paine cu o consistenta foarte pufoasa, o recomand in special pentru micul dejun alaturi de marmelada sau nutella sau pentru sendvisuri. Se pastreaza foarte bine pentru aproximativ 3 zile, fara sa devina sfaramicioasa sau sa isi schimbe gustul.

Paine cu lapte – Ingrediente pt o paine de 1 kg

  • 350 ml lapte caldut (cca 34°C)
  • 600 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 20 g untura/unt moale
  • 1 lingurita zahar
  • 2 lingurite sare

Paine pufoasa pentru sandvisuri – Mod de preparare la masina de paine

  • Introducem ingredientele, in vasul masinii de paine, in urmatoarea ordine: lapte, zahar, untura sau unt, sare si faina. Facem o gropita in centrul fainii unde punem drojdia rupta in bucatele micute. Mare atentie ca nu cumva drojdia sa intre in contact cu lichidul pentru ca painea nu va mai creste.
  • Setam masina pe programul de baza, crusta medie, greutate 1kg, inchidem capacul, pornim masina iar in trei ore avem pe masa o painica delicoasa si pufoasa ca un fulg. Pofta buna!

Paine cu lapte pufoasa – Mod de preparare manuala

  • In cazul in care nu aveti o masina de paine, dar va doriti sa incercati aceasta reteta, va recomand sa procedati in felul urmator.
  • Punem faina intr-un vas incapator. Frecam drojdia cu zaharul, apoi o amestecam cu laptele usor caldut (atentie sa nu fie fierbinte) si il adaugam in centrul fainii. Framantam pana cand aluatul capata putina consistenta, apoi adaugam sarea si untul moale. Framantam pana cand obtinem un aluat perfect elastic, care nu se mai lipeste de maini.
  • In functie de calitatea fainii, este posibil sa mai avem nevoie de 2-3 linguri suplimentare de faina.
  • Acoperim vasul in care se afla aluatul cu folie de plastic alimentara si il lasam sa dospeasca pana cand isi dubleaza volumul (cca 60-90 m).
  • Rasturnam aluatul dospit pe planul de lucru usor pudrat cu faina si ii dam o forma lunguiata, de franzela. Tapetam o forma de paine, de 35×11 cm, cu unt si hartie de copt. Adaugam aluatul in forma, acoperim forma cu un servet de bumbac, si lasam painea cu lapte sa dospeasca pana atinge marginile superioare ale formei.
  • Coacem painea in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 40-45 minute, sau pana cand se rumeneste uniform.
  • Scoatem forma din cuptor, lasam painea cca 10 minute in forma, apoi o rasturnam pe un gratar si o lasam sa se raceasca. O taiem si o gustam dupa ce s-a racit sau, daca doriti, cand este usor calduta.
  • Daca vrem sa obtinem o paine frumos rumenita, o ungem cu putin ulei de masline si o pudram cu seminte de floarea soarelui/in/dovleac/susan, inainte de a o coace.
  • Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Paine cu lapte
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

28 comentarii la “Paine cu lapte

  1. clara spune:

    si eu fac piine muuuulte combinatii numai la MP , stii ce NU imi place mie, am un mulinex mi-o scoate dupa 3 ore cam ravasita rau deasupra, imi iese frumos cea pe programul rapid.
    o zi buna!

  2. kittytweedy spune:

    Arata bine painicica ta chiar daca e facuta in masina de paine (eu detest masina de paine..din mai multe motive.
    Vad ca ai pus o poza noua la profilul tau 🙂 Very cute!

  3. alison spune:

    draga laura,eu cu timpul sunt mereu in razboi,asa ca piinica asta cu lapte (si miere in loc de zahar)o fac si eu la masina si place tuturor ,e foarte pufoasa ,intr-adevar,numai buna pt. un mic dejun!

  4. Lop spune:

    Blogul meu favorit..atat de simple si usoare par retetele tale…Te felicit pentru rabdare, inventivitate si pasiune. O seara buna!

  5. Laura spune:

    Clara scumpa la mine cred ca e a treia paine coapta in masina in 3 ani de cand am cumparat-o. Nu am folosit-o decat la framantat dar acum ca sunt in criza de timp am apelat la ea si mi-a placut mult painica asta. Acum ca vin caldurile mi-e ca o sa tot fac paine la masina ca nu prea o sa am chef de cuptor. Te pupic si sa stii ca si pe mine ma deranjeaza ca iese ciufulita.

  6. Laura spune:

    Kitty sa stii ca nici eu nu ma dau in vant dupa masina de paine dar nu am avut deloc timp sa stau sa framant aluatul, sa-l las creasca, sa formez painica, etc. Si chiar mi-a placut mult painica asta. Te pupic si mersi ca iti place pozuca!!

  7. Laura spune:

    alison scumpa si eu am inceput din pacate sa fiu in razboi mare mare cu timpul si din cauza asta apelez la retet simplute si rapide. As fi pus si eu miere dar nu am avut deloc in casa. De vreo 3 saptamani ma chinui sa cumpar si uit mereu. Pupicei cu drag si weekend minunat sa ai!!

  8. Laura spune:

    Lop draga mea ma bucur tare mult ca iti place blogul meu. In ultima perioada din pacate il actualizez mai rar dar curand o sa am mai mult timp liber si voi veni cu noi retete. Te pupic cu drag si weekend placut sa ai!!

  9. Anonymous spune:

    Gata! Am aruncat ingredientele in MP. Mi s-a parut corect sa te anunt!
    De cand am descoperit reteta ta de "paine rapida" nu mai cumpar paine. Sincer, inca nu am gasit paine in comert (in Bucuresti) care sa fie la fel de buna, din toate punctele de vedere (si gust, si aspect si ingrediente simple) ca painea pe care o fac dupa reteta ta de "paine rapida". Folosesc MP pentru framantat si dospit (nu am timp deloc pentru ca am acasa o pitica de 1 an) apoi o coc in cuptorul meu electric. Nici mie nu imi place deloc cum coace MP. Dupa 3 zile, painea este la fel de buna ( sotul meu si cu mine nu suntem mari consumatori de paine, asa ca nu fac decat de 2 ori pe saptamana).
    Acum sa vedem cum iese painea cu lapte. Azi chiar nu prea aveam chef sa ma apuc de paine (amanasem operatiunea pentru maine dimineata) asa ca, dupa ce am deschis net-ul, am intrat pe blogul tau(pe care il vizitez de cateva ori pe saptamana), am "studiat" reteta de paine cu lapte si mi-am zis ca merita sa o incerc daca tot se face in intregime la MP.

    Am mai incercat si alte retete de pe blogul tau. Majoritatea a avut succes! M-ai cam "innebunit" cu faina de manitoba (la noi, dupa cum stii, nu se gaseste ceva asemanator) si sparanghelul (asta se gaseste doar in supermarket, arata destul de prost si mai e si scump – o legatura care nu cred ca are mai mult de 300 de grame era vreo 15 lei).
    Mult succes in continuare! Florentina
    P.S. A! de aproape o jumatate de an ma demachiez cu sapun de Alep (fff bun).
    In schimb, am incercat zilele trecute detergentul bio pt vase. De iesit mi-a iesit dar eficienta lui mi s-a parut f slabuta asa ca l-am aruncat. Cu parere de rau mai aman "ecologizarea" unei parti din bucataria mea pana gasesc ceva care sa se apropie de eficienta detergentilor de vase din comert.

  10. Anonymous spune:

    Buna Laura, imi place mult fotografia ta, iar painica ce sa mai zic…ma si gandeam ce-am prin frigi sa-mi trag un sandwich.Am executat mai multe din painicile tale si cea care face praf pe oricine ramane pan de hojaldre-imediat ce le scot din cuptor rup un colt si-l savurez cu ulei de masline aromatizat cu ardei iute si usturoi -o nebunie.Ma repet, dar datorita tie am indragit aluaturile si-ti multumesc.Apropo'vreau sa fac vegeta si nu gasesc aici sare grunjoasa, sa pun sare normala?Te pup!Brigytte

  11. daniela spune:

    Noi am renuntat de un an la painea din comert, ca ne-am cumparat masina de paine. O decizie super pentru noi. Reteta asta o am si eu, ajustez doar cantitatea de faina in functie de nevoie. La inceput foloseam untul topit, dar am observat ca e mai buna cu ulei de masline (de la unt avea un gust dulceag, nu se prea potrivea la mancarea sarata :D).

    • Laura spune:

      Daniela, m-am obisnuit sa cantaresc lichidele in grame. Stiu ca nu e tocmai ortodoxa treaba asta dar pentru lichide nu am un cantar de precizie ci doar o cana gradata care incepe de la 100 ml si merge din suta in suta pana la 1L. Asa ca am inceput sa cantaresc si lichidele in grame ca sa nu dau cifre estimative si sa risc sa nu va iasa reteta.
      Daca doresti poti converti in ml ingredientele lichide. Sunt foarte multe aplicatii online care te ajuta in aceasta privinta. 🙂

  12. Andreea G spune:

    Daca nu am masina de paine crezi ca am vreo sansa sa fac acesta paine ? Arata tare bine si as vrea sa fac si eu 🙂

  13. Poliana spune:

    Buna Laura, am facut mai multe retete de pe site-ul tau care au iesit f bine. As vrea sa incerc painea aceasta, dar nu am masina de facut paine :D. Vad ca mai este o intrebare referitoare la posibilitatea de a o framanta manual, dar fara raspuns. Eu reiau aceasta intrebare, poate iti faci si timp sa ne dai un raspuns 🙂 Daca nu, o s-o incerc si spun eu dup-aia ce iese 😀
    O zi frumoasa!

    • Laura spune:

      Poliana, draga mea, sigur ca se poate face manual. Pui faina intr-un vas de plastic iar in centrul ei adaugi laptele foarte usor caldut in care am dizolvat drojdia si o lingurita de zahar.
      Framantam putin, pana ce aluatul prinde consistenta, dupa care adaugam untul sau untura si sarea. Framantam din nou pana obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de maini. Il lasam la dospit intr-un loc ferit de curent pentru 1 ora sau pana isi dubleaza volumul apoi formam painea dupa preferinta, o asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt unde o mai lasam sa dospeasca 30-40 minute.
      O coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40-45 minute.
      Pup cu drag!!

  14. Ana Mocanu spune:

    Laura, pur si simplu te ador!
    Am incercat multe retete de la tine si toate ies foarte bine!
    Azi am facut aceasta paine cu lapte si e divina de-a dreptul!
    Multumesc din suflet pentru retetele tale!
    Te pup!

  15. Alexandra spune:

    Vreau sa fac aceasta paine dar nu inteleg, cum o formam ca pe franzela? Aplicam tehnica cu impaturitu din care rezulta un rulou sudat?
    Multumesc!

  16. Liliana1 spune:

    Buna iar draga Laura.Azi am copt painita cu lapte si bineinteles ca a iesit super cum alta!Doar ca eu am pus doar o lingutita de sare (incerc sa reduc cantitatea de sare din alimentatie) si la mine a mers inca 100 ml.de lapte (cred ca faina era mai uscata).N-am apucat sa fac poze dar promit data viitoare oricm a crescut tare bine ,inalta si foarte pufoasa.Mi-ar fi placut coaja sa fie mai crocanta (sotului ca mie mi-a placut si asa).Multumesc de reteta si o sa mai incerc si altele .Zi placuta!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor