Vegeta de casa


Vegeta de casa, baza pentru mancaruri sarate

Vegeta de casa - aspect final
Vegeta de casa, amestec de legume pentru mancare

Vegeta de casa este una dintre retetele de baza care trebuie musai incercate daca tinem la sanatatea noastra si a celor dragi. Cati dintre noi nu am folosit la un moment dat in viata vegeta din comert? Eu cred ca aproape toti am folosit, la un moment dat, mai ales cand ne trezim in mijlocul gatitului ca ne lipsesc anumite legume esentiale pentru un gust bun.

Atunci apelam la borcanelul de vegeta din dulap si imbunatatim gustul mancarii. Numai ca vegeta din comert nu este deloc sanatoasa. Contine conservanti, esente, stabilizatori de gust si culoare si cate si mai cate.

Putem, in schimb, sa facem un amestec de legume, sanatos, pentru mancaruri delicioase. Da, in casa obtinem o vegeta naturala de legume si nici nu se face absolut deloc complicat.

Ingrediente – Vegeta de casa

  • 220 g sare grunjoasa
  • 200 g morcov
  • 150 g patrunjel (frunze si radacina)
  • 150 g telina (frunze si tulpina/radacina)
  • 100 g pastarnac (radacina)
  • 2 cepe mari
  • 3-4 linguri apa

Vegeta de casa – Mod de preparare

  • Intr-o cratita cu fund gros punem sarea grunjoasa iar pe deasupra ei, legumele spalate si taiate in bucati mai mari si 3-4 linguri de apa.

Vegeta de casa - legume taiate in oala

  • Punem cratita, acoperita cu capac, pe foc foarte mic (eventual asezati o tabla sub cratita) timp de 1 ora, dupa care mixam cu ajutorul unui blender legumele cu tot cu sucul lasat. Din cand in cand mai amestecam legumele, dar oricum ele nu se vor prinde de fundul cratitei datorita sucului pe care il vor lasa.

Vegeta de casa detaliu legume pasate

  • Taoetam tava de cuptor cu hartie de copt si intindem cu o lingura crema de legume in strat subtire si uniform.
  • Preincalzim cuptorul la 80°C, cuptor ventilat, sau 100°C, cuptor traditional, si introducem tava in cuptor. Mare atentie sa nu o lasati nesupravegheata mult timp pentru ca stratul de legume se poate arde.
  • In momentul in care se formeaza o crusta la suprafata stratului de legume, deschidem cuptorul si il taiem in bucatele mici, astfel incat sa se usuce bine si in interior. Treptat lichidul se va evapora si vor ramane mici bucatele deshidratate de vegeta.
  • Dupa ce bucatile de vegeta sunt perfect deshidratate, stingem cuptorul, scoatem tava si le lasam sa se raceasca complet.
  • Punem bucatile in robot si le mixam pana cand obtinem o pudra fina.

Vegeta de casa detaliu legume deshidratate

  • O pastram in borcane de sticle inchise ermetic, intr-un loc intunecos si deloc umed. Putem folosi vegeta la supe, ciorbe si diverse mancaruri.

Vegeta de casa detaliu final

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Vegeta de casa
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 30 Review(s)

83 comentarii la “Vegeta de casa

  1. Anonymous spune:

    care le mai este rostul legumelor dupa ce li s-au distrus toate vitaminele ? sare aromata ? nu merita efortul , cele din comert sunt deshidratate prin alte metode si astfel isi pastreaza din calitati macar o parte. luati-o ca pe o parere si nu ca pe o reclama sau atac la imaginatia dvs.

    • Anna A spune:

      @Anonymous
      Sunt multe legume care tocmai prin fierbere devin mai uşor asimilabile de organism, ba de ex. morcovii chiar au nevoie de tratare termică pentru a elibera betacarotenul.
      Dacă fierberea ar distruge toate vitaminele (de altfel, la 40 de grade doar încep să se distrugă, nu se distrug complet dacă fierbeţi doar câteva minute, nu mai mult de 15), n-ar mai fi supravieţuit omenirea. Există un motiv pentru care Dumnezeu a lăsat unele legume mai tari şi nu moi…
      Sub egida alimentaţiei sănătoase, nu trebuie să cădem în boala ortorexiei şi să urmăm doar principii de laborator care nu sunt relevante în organismul viu al omului, nu trebuie să ne temem de toate metodele tradiţionale, ci putem avea încredere în bunul simţ.

      @Laura, felicitări pentru site, recent l-am descoperit, dar îl devorez deja 🙂

  2. Ina spune:

    Absolut mi-nu-nat! Nu m-as fi gandit la o asemenea varianta! Superb. O intrebare am: legumele se fierb cu capac sau fara? Nu se prind de fundul oalei? Crema se poate si deshidrata, nu? Pup!

  3. Ari spune:

    superba ideea si foarte sanatoasa. O fac la sigur ..ma tot gandeam cum as putea sa fac ceva de genul acesta daca nu am aparat de deshidratat si stateam bosumflata ca nu-mi pot deshidrata legumele singura :)) ..m-ai scos din incurcatura.

    Eu mai folosesc knorr-ul care-l faceau bunicii pe vreumuri cu legume pastrate in sare .. la un kg de legume fol o cana de sare.

  4. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Ca esti GENIALA este putin spus! ''Vegeta'' – fara gluma – era una dintre problemele existentei mele. Nu am mai cumparat demult in ideea ca are in ea ''ceva-uri'' care nu sunt deloc sanatoase, iar un aparat de deshidratat legume nu ma avantaja momentan, desi va veni si vremea lui. (apropo de acest aparat care este parerea ta?
    Si nu in ultimul rand,te admir asa cum JULIE o admira pe JULIA si-ti recomand daca nu l-ai si vazut deja, acest film, JULIE & JULIA.
    Numai bine!

  5. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Am uitat sa te intreb daca ai apucat sa gatesti cu ''vegeta'' ta, zi-mi cum ai gasit gustul? E vreo mare diferenta? Desi daca e, cred ca aceasta e data de coloranti, ''e''-uri, stabilizatori etc.
    Acum mi-a venit o idee. Daca am marunti legumele, le-am amesteca cu sare si le-am pune pe hartie de copt la foc mic, direct in cuptor?
    Am sa incerc in cantitate mica si te anunt de rezultat.
    Te pup si numai bine!

  6. Laura spune:

    Svea sa stii ca merita incercata macar o data. Seamana ffff mult la gust cu cea din comert dar este mult mai sanatoasa pentru ca stim ce punem in ea. Ideal ar fi sa folosim si legume bio ca sa fie si mai sanatoasa. Te pup!!

  7. Laura spune:

    Anonim habar nu am ce vitamine asteptati sa gasiti intr-un produs plin de conservanti, coloranti, esente si alte minuni dar daca sunteti convins ca cea din comert este mai sanatoasa decat "sarea" mea aromata, atunci cumparati in continuare vegeta. Nu va obliga nimeni sa incercati aceasta reteta.

    P.S "Imaginatia" mea nu se simte atacata in nici un fel, va asigur.

    O seara excelenta si muuuulta sanatate va doresc!!

  8. Laura spune:

    Inisor mic ma bucur muuult ca iti place. E mai bine sa punem capac ca sa se inmoaie mai bine legumele. De prins nu se prind pentru ca legumele isi lasa propriul suc si daca folosim o cratita cu un fund gros si mentinem focul mic chiar nu este nici o problema. Eu cred ca daca o incerci la aparatul de deshidratat o sa-ti iasa putin spus bestial. Cand le deshidratatm in cuptor trebuie mare atentie sa nu se bronzeze. Pupicei scumpa mica!!

  9. Laura spune:

    Ma bucur mult ca iti place draga mea Ari si sper sa iti placa si gustul daca o incerci. Pe mine sincer ma uimeste cat seamana la gust, textura si culoare cu cea cumparata.
    Draga mea, imi place mult knorr-ul bunicii si chiar o sa-l incerc dar spune-mi te rog, legumele se usuca inainte de a fi puse in sare sau se pun proaspete?
    Te pupic!!

  10. Laura Blaauwiekel spune:

    Laura nici nu stiu de unde le mai scoti! Ai niste idei grozave. Reteta o voi prelua si eu cu siguranta. Imi poti spune cum si cat se se patreaza aceasta pudra?

  11. Laura spune:

    Lavinia scumpa mea ca de obicei ai numai cuvinte minunate pentru mine si nu stiu in ce masura le merit dar iti multumesc din inima pentru ele.
    Referitor la aparatul de deshidratat eu cred ca este o investitie foarte foarte buna pentru ca legumele si fructele crude deshidratate isi pastreaza toate vitaminele pe cand prin prepararea lor la foc isi pierd mare parte din vitamine. Dar chiar ma gandeam cum ar iesi aceasta vegeta cu legume crude amestecate cu sare si bagate la deshidratat. Pe de o parte categoric isi pastreaza intacte proprietatile dar pe de alta parte nu stiu daca vegeta obtinuta va mai avea gust de vegeta asa cum o stim noi. Prin coacere, toate aromele legumelor se contopesc iar sarea se imbiba cu sucul lor si cred ca din cauza asta rezultatul seamana atat de mult cu vegeta cumparata. Dar daca incerci cu ele crude si bagate la cuptor te rog sa imi spui ce gust are vegeta obtinuta.
    Am vazut Julie&Julia si ador pur si simplu acest film. Meryl Streep este actrita mea preferata iar in acest film a jucat pur si simplu genial.
    Pupicei cu drag Lavinia draga!!

  12. Ana spune:

    da, interesanta reteta si categorc sanatoasa, fata de cea din comert! eu am ani de zile de cand nu mai foloesc acea vegeta,iar bani de aparat de deshidratat, oricat mi-as dori ,nu am acum,asa ca sper sa fac si eu vegeta ta :* pupici

  13. yafa spune:

    Laura draga gand la gand, si eu am facut acum cateva zile, numai ca nu i-a venit vremea sa o pun pe blog. Este delicioasa.Pupicei

  14. Bucataria-Paradis spune:

    Laura,esti fenomenala si buna gospodina la casa omului.Multumesc si eu de reteta de vegeta,si cred ca o voi folosi pina la adinci batrinete.Pupicei.

  15. Codruta spune:

    Foarte interesant postul tau, nu m-as fi gandit sa fac vegeta acasa nic intr-o mie de ani 😛 Esti plina de idei Laura.

  16. Laura spune:

    Laura scumpa este a doua oara cand o fac si prima data a tinut cam 1 luna dar sunt convinsa ca dureaza mult mai mult pentru ca sarea este un foarte bun conservant. Te pupic!!

  17. Laura spune:

    Ana draga mea si eu am in plan un aparat de deshidradat dar mai trebuie sa astept pana o sa-l cumpar. Te pupic si sper sa iti placa daca o incerci.

  18. Laura spune:

    Paradis draga mea tare mult sper sa iti placa rezultatul in caz ca o incerci. Ingredientele nu sunt batute in cuie asa ca poti incerca diverse combinatii de legume pentru un gust divers. Pupicei.

  19. Anonymous spune:

    Draga mea asa reteta simpla si sanatoasa bineinteles ca merita un mare Multumesc. Eu nu folosesc vegeta din cauza colorantilor si conversantilor fiind alergica dar reteta ta este geniala. Vara cind legumele sint mai ieftine sau toamna facem un borcanel care ne ajuta foarte mult in bucatarie. Pup mult; Nina

  20. Ana-Maria spune:

    Uauuuu…nu mi-ar fi dat asta prin cap veci pururi…si in plus nu contine conservanti si alte E-uri…excelent!Faina vegeta!:)

  21. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    Sint tare mindru de Tine…Cred cä acuma multä Lume o sä facä.
    Cu multi ani inainte din Necesitate as s-a fäcut in Rominia. Numai Lumea modernä auitat de asta..
    Noi facem aicai cam de 20 de Ani de cind a venit in Trend mincarea sänätoasä.
    Cum ai arätat Tu , lucru putin si Calitate maximalä. Compliment mare de la mine

    Cu drag Jacob

  22. Anonymous spune:

    MA UIT DE CEVA TIMP PE BLOGUL D-VOASTRA SI SUNT IMPRESIONATA DE IDEILE PE CARE LE AVETI.EU LOCUIESC IN GERMANIA SI IMI ADUCEAM DE FIECARE DATA DIN ROMANIA KNORR-SECRETUL GUSTULUI.INTOTDEAUNA CE E DREPT CU REGRETE PTR.CA STIAM CA NU E SANATOS DAR MANCAREA MEA NU AVEA NICI UN GUST DACA NU ADAUGAM CEVA.AM O PRIETENA AICI CARE CUMPARA DE UNDEVA O VEGETA CARE SPUNE CA E BIO SI FARA CONSERVANTI DAR COSTA FOARTE MULT.MA BUCUR NESPUS CA V-AM DESCOPERIT.VA UREZ SANATATE SI INCA MULTE "IDEI" SANATOASE SI GUSTOASE.VA PUP

  23. Adriana spune:

    Genial e putin spus… nici nu m-as fi gandit ca exista o varianta de casa la vegeta, noroc ca te-ai gandit tu…Abia astept sa incerc!

  24. Laura spune:

    Nina draga mea nici eu nu folosesc vegeta decat si numai in cazuri disperate si urgente dar si atunci o fac cu jumatate de mana si ma simt tare vinovata. Abia astept primavara cu toate legumele proaspete pe care ni le aduce ca sa fac din nou reteta asta- Te pupic cu mare drag!!

  25. Laura spune:

    Ana Maria multumesc mult ca iti place reteta. Si eu m-am indragostit de ea si abia astept sa o fac din nou. Te pupic cu drag!!

  26. Laura spune:

    Hallo Jacob,

    Tare m-as bucura daca ar incerca-o cat mai multi pentru ca traim intr-o lume plina de E-uri, conservanti, coloranti, stabilizatori, etc si ar fi bine pe cat posibil sa ne ferim de ele incercand sa facem noi in casa cat mai multe lucruri in loc sa le cumparam. Imi amintesc ca intr-o vara can eram pe teren impreuna cu ai mei, pe undeva prin Ardeal, era o batranica care facea exact asa vegeta numai ca folosea verdeata din gradina proprie. Si eu am folosit patrunjel si telina din gradina dar morcovii sunt cumparati din pacate.

    Cu drag,
    Laura

  27. Laura spune:

    Draga Anonim, multumesc mult pentru vizita si tare ma bucur ca va plac retetele pe care le gasiti la mine. Din pacate in zilele boastre cand nici legumele nu mai au nici un gust e tare greu sa obtinem o mancare aromata fara putin ajutor. Pentru unii acest ajutor se numeste knorr, delikat, vegeta si inteleg perfect persoanele care le folosec. Mai ales in strainatate legumele nu au nici un gust si nici nu imi amintesc de cate ori am gatit o mancare si cand am gustat-o nu avea absolut nici o aroma. Iar tot ce e bio costa mult, foarte mult si nu toata lumea isi permite sa cumpere asa ceva. In Romania inca se mai gasesc legume si fructe adevarate si eu de cate ori merg in tara am grija sa vin incarcata cu tot ce se poate transporta in materie de alimente. De exemplu, vara trecuta am venit cu vreo 6 kg de fasole uscata pe care din pacate am terminat-o de curand.
    Va multumesc mult pentru viita si va doresc si eu multa sanatate si numai bine.

  28. Laura spune:

    Adriana draga mea tare ma bucur ca iti place. Ideea, dupa cum spunea si Jacob mai sus, exista de forte mult timp in bucataria noastra veche. Eu doar am scos la lumina o reteta care nu merita sa fie uitata si care ne poate aduce atat de multa sanatate in bucatarie. Cu drag te pup si sper sa iti placa daca o incerci!

  29. VIO spune:

    Mii de multumiri pentru aceasta reteta!Geniala , abia astept sa vina vara sa fac vegeta cu legume din gradina!Spune-mi te rog,cam cat de mult as putea pastra aceasta vegeta?Caci tare mi-ar place sa o pun pe lista conservelor pentru iarna

  30. alina villanova spune:

    Laura, superba reteta! Multumesc!
    Acum ceva vreme am mai gasit o reteta de vegeta, cu legume deshidratate dar nu am incercat-o inca.

  31. Aurora spune:

    Am pregatit legumele, si imediat ma apuc de aceasta vegeta. Sunt super-incantata ca ai postat aceasta reteta, 100% naturala. Deja ma gandesc sa o pun in borcanele frumoase si decorative, sa cadorisesc prin lume.

    Cam cat timp rezista? Si trebuie sa stea in borcan inchis ermetic, sau ceva mai aerisit?

    Multumesc! 🙂

  32. Brindusa spune:

    Daca ai sti de cand caut eu o reteta de vegeta facuta in casa… Iti multumesc pentru ca ai impartasit-o cu noi.

  33. Laura spune:

    Mariana scumpa te pupic si multumesc mult pentru premiu. Saptamana viitoare voi ridica toate premiile primite pana acum. Te pupic cu drag!!

  34. Laura spune:

    Vio draga mea si eu astept primavara ca sa o repet cu legume proaspete. Am mai facut-o o singura data dar din jumatate din cantitati si a tinut in jur de 1 luna dar sunt convinsa ca tine mai mult atata timp cat o pastram in recipiente inchise ermetic si intr-un loc ferit de umezeala. Pupicei cu drag!!

  35. Laura spune:

    Cu placere Alina draga mea. Ma bucur mult ca iti place. Tare bine suna reteta de vegeta de pe Apostolatul Fagarasului si sa stii ca am s-o incerc neaparat. Te pupic cu drag si multumesc si eu pentru reteta!!

  36. Laura spune:

    Aurora draga mea abia astept sa imi spui cum ti-a iesit!! Cand am facut-o data trecuta a tinut in jur de o luna dar ar fi durat mai mult daca nu se termina. Oricum sa o pastrezi in borcane inchise ermetic si intr-un loc intunecos si ferit de umezeala. Te pupic cu drag!!

  37. Laura spune:

    Brandusa draga mea tare ma bucur ca iti este de folos aceasta reteta. Te pup si daca o incerci astept sa-mi spui cum ti-a iesit!!

  38. Ari spune:

    Legumele se pun proaspete. Se taie cuburi mici (eu le bag la robotel), verdeata marunt ..se pun intr-un lighean mare si se socoteste pt fiecare kg de legume – o cana de sare (eu fol sare mare).

    Se amesteca cu mainile pana esti sigura ca toate sunt repartizate uniform; legumele o sa lase multa zeama.

    Se pun in borcane fara sa se apese prea tare (cat sa nu fie aer) si la urma zeama ramasa se varsa egal in fiecare borcan.

    Se foloseste cu lingura ca e f sarat, dar da gust f bun.

    Problema este ca prinde gust de muratura dupa vreo 2-3 luni. La inceput e un gust super fresh .. dar daca ai facut mai mult si a inceput sa se mureze, se tine in apa rece sa iasa sarea si gustul si se fol. in loc de legume proaspete.

    Eu prefer sa fac cantitati mici 🙂

  39. Laura spune:

    Ari draga super faina reteta asta. Chiar nu o stiam si sa stii ca imediat ce apar legumele proaspete o incerc si te anunt cum a iesit. Te pup!!

  40. Anonymous spune:

    Buna Laura! Eu am repulsie pentru vegeta si toate mancarurile in care vad ca s a pus vegeta mi se par de proasta calitate. Dar reteta ta e chiar naturala si nu se poate numi vegeta! E cu mult peste.
    Ps: am intrat aici in speranta ca voi gasi o reteta de pasca romaneasca traditionala de Paste, dar nu am gasit o. Nu pot decat sa sper ca o voi gasi la Pastele viitor. Te pup si Paste fericit alturi de familie si cei dragi. Ana

  41. Anonymous spune:

    Laura, dar nu crezi ca dupa ce au fiert timp de o ora si apoi au stat si la cuptor, legumele si-au pierdut calitatile?? eu cred ca da..! bineinteles, in comparatie cu vegeta care se gaseste in comert, aceasta este mai buna, dar numai pentru ca nu are Euri..legumele alea au murit de tot, cum sa mai fie vegeta "sanatoasa"? eu nu cumpar vegeta pentru ca pretuiesc mai mult sanatatea mea decat placerea papilelor gustative..Numai bine, Elena

  42. Anonymous spune:

    Foarte ingenioasa reteta. Categoric am s-o prepar. Felicitarile mele!
    Totodata am sa va dezvalui si eu reteta mea de "vegeta". In magazine se gasesc legume deshidratate fara E-uri. Sunt pungute compuse din morcov, telina, albitura, patrunjel, toate taiate patratele. Eu pun 2 pungute de legume deshidratate, impreuna cu 3 lingurite sare, 1 ingurita zahar, 1 lingurita patrunjel uscat, 1 lingurita ceapa uscata, 1 lingurita usturoi uscat, 1/2 lingurita piper si 1 lingurita boia dulce de ardei. Le bag pe toate la blender si le fac praf. Si celelalte legume le gasiti tot in magazine si deasemenea fara e-uri. Gustul este identic cu cel al vegetei, delikatului, knorr sau ce mai exista pe piata. Diferenta este ca nu are potentiator de gust, un E extraordinar de toxic. Din acest motiv cantitatea folosita la gatit este mult mai mare. De exemplu la o oala de ciorba de 6 l folosesc cam 4-5 ingurite. Si foarte important se poate pastra chiar si 4 luni in borcane puse la intuneric inchise ermetic. Este adevarat ca poate parea mai costisitor dar o data luate pungutele cu legumele auxiliare va ajunge sa faceti de cel putin 6 ori, cumparand de fiecare data doar 2 pungi de legumele principale dehidratete care costa in jur de 3 lei punga. Eu zic ca merita! Sper sa-l incercati!

  43. Anonymous spune:

    Buna Laura

    azi te-am gasit si ma bucur tare ca s-a intamplat asa 🙂
    am si trecut la fapte, am incercat reteta de vegeta si a iesit dementiala 🙂
    multumesc 🙂
    cu siguranta, voi mai veni in casa ta 🙂
    cu drag
    miha

  44. Carmen spune:

    Wow, felicitari! Este extraordinara aceasta reteta, eu nu folosesc Vegeta de mai multi ani, tocmai din cauza ca are multe E-uri si fff multa sare.
    Cu siguranta o sa incerc vegeta naturala 🙂

  45. Anonymous spune:

    Buna,am ajuns pe blogul tau cautand o reteta de chiftelute de paine,asta fiind acum vreo ora,pentru ca dupa ce am citit reteta cautata,am inceput sa-ti 'rasfoiesc' blogul si am ramas foarte placut surprinsa de ingeniozitatea retetelor,pozele apetisante si amabilitatea cu care sunt tratati vizitatorii. Iar reteta de vegeta:GENIALA,am adaugat-o la favorite si o voi incerca in mod sigur! Multumesc mult si probabil ca mai am muuuuuult timp de petrecut pe acest blog captivant.Mult succes in continuare! Ilima.

  46. Laura spune:

    Iti multumesc foarte mult Ilima pentru cuvintele si vizita ta. Ma bucur mult ca ti-au placut retete mele si in special reteta de vegeta. Sper mult sa iti placa in caz ca o incerci!
    Te pup cu drag si te mai astept pe la mine!!

  47. Anonymous spune:

    Ma bucur sa vad ca multi altii se ingrijoreaza de prezenta conservantilor, colorantilor etc din multe produse pe care le gasim pe piata, inseamna ca nu sunt eu iesita din comun. In cazul acestei retete VEGETA, chiar daca se pierd vitaminele la temperatura didicata, deobicei se foloseste o cantitate mica in mancaruri, doar ca un supliment, pentru gust, sa zicem. Vitaminele pot veni din restul supei, dar avantajul mare pe care il ai sa scapi de celelalte ingrediente nesanatoase este imens. Foarte buna ideea, ma bucur ca multi vor sa o incerce, chiar daca implica un efort, in loc sa o cumperi din magazin gata facuta.
    Multi in ziua de azi se bazeaza pe mancaruri cu grasime redusa / 'fat free', fara zahar / 'sugar free', dar nu se gandesc ca de exemplu laptele fara grasime are colorant alb pentru a nu fi transparent, produsele fara zahar au alti indulcitori mai putin sanatosi decat zaharul. Eu una prefer sa mananc putin mai multa grasime sau zahar, decat inlocuitori nesanatosi. Bineinteles cu limita.

  48. Mónika spune:

    O mare problema:nu mai simtim corect gustul alimentelor. Datorita preparatelor de "fabrica". Vara baiatul meu a fost intr-un camping in Muntii Apuseni. A cumparat de la localnici rosii si ardei grasi. A ramas uimit ce gust concentrat au fata de ce cumparam de obicei- chiar daca mergem la piata.
    Alta problema: Vegeta/ Knorr/ Delikat- cred ca e doar chestie de obisnuinta! Macar vara ar trebui sa foloseasca cat mai multe legume la supe/ ciorbe! Din pacate lumea se grabeste, si din acest motiv folosesc produsele amintite! Nu inteleg ca tot mai multi oameni fac diverse alergii…
    Ergo: oamenii se grabesc la dispensar, apoi la farmacie, sa cumpere Calciu, Fenistil,Loratadine, mai tarziu diversi steroizi… saracii nu realizeaza ca totul a inceput cu dorinta de a gati mai repede si mai gustos.

    Draga Laura!
    Din toti care urmaresc gastroblogul Tau macar 30% urmeaza indrumaturile Tale, deja se merita sa postezi zi de zi!
    Te-am pupat, Monica

  49. lorraine spune:

    Felicitari pentru reteta, am incercat-o si eu astazi si mi-a iesit o vegeta foarte simpatica, si desi nu seamana prea mult la culoare cu cea din comert sunt multumita de ea. Am eu impresia sau cateva persoane pe aici chiar cred ca vegeta din comert se fabrica asa ca in reclama stupida de la tv?? Ca legumele sunt curatate cu rindeaua, uscate la soare si macinate intr-o morisca unde se dau copiii ca in leagan…?! Ha, ha. Ma intreb daca vegeta aia chiar trece pe langa legume. Laura, spor la inventat retete sanatoase si la suportat comentarii ingenioase ))…

  50. Anonymous spune:

    eu as mai adauga pe langa ingredientele pe care le-ai propus tu si ardei rosu, verde, albitura, patrunjel etc, dar totusi ma tem ca se va modifica consistenta acelui piure si ca, in final, sa nu obtin un rezultat atat de bun. poate marind cantitatea de sare crezi ca voi reusi? eu as incerca totusi (desi sicera sa fiu nu am incercat nici macar prima varianta) intrucat ideea de vegeta de casa ma incanta!

  51. Anonymous spune:

    ce pacat ca se pierd multe plante …exista o planta care taranii din partea Calarasului o denumeau miroase o plantai si iesea la fel ca mazarea o lasai sa se usuce ca fasolea si din teci adunai boabele erau de marimea mustarului am plantat si eu dar eram prea tanara sa-l prepar asa ca mi la facut o vecina… aveaun gust deosebit puteai sa-l amesteci cu alte ingrediente care le puneai la uscat :patrunjel,marar etc

  52. Laura C spune:

    Am facut cu cateva zile in urma vegeta(in care am pus si un ardel rosu)…si m-am chinuit putin ca mi se tot ardea pe margine si tot am schimbat-o din tava in tava:))) dar pana la urma mi-a iesit. Si chiar azi am folosit-o la un pui cu smantana…a iesit o nebunie..yum-yum. A meritat tot efortul, in special pentru ca am un puiut de fetita careia nu prea imi venea sa ii dau mancare cu vegeta. Dar acum am rezolvat problema:)

  53. Nicoleta spune:

    Draga Laura,m-am bucurat enorm cand am gasit aceasta reteta aici la tine,tocmai am pe foc legumele si abia astept sa vad rezultatul final.Eu nu mai folosesc de multi ani vegeta, dar acum ca am gasit aceasta minunata reteta cred ca nu-mi va mai lipsi din bucatarie.
    Am prestat si mucenicii moldovenesti si au iesit f buni desi i-am facut de post si ciorba radauteana care mi-a iesit o minunatie.
    Urmeaza tiramisul cu nuci caramelizate care nu-mi da pace de cand l-ai postat si-mi roade stomacul:))
    Oricum multumesc pt tot ,ai un blog minunat.
    Cu respect, Nicoleta

  54. Nicoleta spune:

    Laura ,nu stiu ce s-a intamplat dar mi s-a prins de hartia de copt din tava,iar cand incerc sa desprind compozitia cu o paleta,se rupe hartia. Oare trebuia sa ud hartia de copt,sau ce nu am facut bine?Focul l-am potrivit la 150 grade.Sper totusi sa reusesc sa recuperez ceva din vegeta ,daca nu poate ai un sfat pt mine ,mi-ar parea rau sa nu-i dau de capat desi e f simplu.

    • Laura spune:

      Nicoleta, draga mea, am avut si eu o aventura asemanatoare cu hartia de copt. Am folosit o hartie de copt, maronie la culoare, care mi s-a prins de cozonac in asa hal incat a trebuit sa tai partea inferioara a cozonacului.
      Draga mea, sfatul meu este sa schimbi hartia. Nu trebuie unsa cu nimic si nu trebuie sa se lipeasca in mod normal.
      Pup cu drag!

  55. Nicoleta spune:

    multumesc pentru raspuns,intradevar am hartie din aceea maronie,din pacate nu am putut salva nimic din vegeta,dar am sa o incerc din nou cu altfel de hartie,intre timp am prestat cornetti cu nutela,sunt la crescut in tava deocamdata si abia asteptam sa-i savuram,eu cu sotul.Aluatul a iesit super astept rezultatul final acum.
    Multumesc inca o data,dupa cum vezi nu m-am lasat rapusa de acel mic esec :))

    • Laura spune:

      Nicoleta, scumpa, eu am patit-o zilele trecute din nou si chiar ma gandeam la tine cand mi-am vazut painea complet lipita de hartie.
      Am cumparat o hartie de copt unsa cu unt ( untul nu se simtea dar e un pic uleioasa) din Germania. Zilele trecute am facut o painica si mi s-a lipit atat de rau de ea incat a trebuit sa tai partea inferioara a painii.:(((
      M-am enervat pentru ca ma asteptam sa fie o hartie buna.
      Pup cu drag si tare ma bucur ca ti-au placut cornetti!!

  56. adina spune:

    offf, nu mi-a iesit 🙁
    in primul rand am pus prea multa sare si e super sarata
    in al doilea rand, nu s-a uscat cum trebuie, pe alocuri s-a ars de s-a lipit de hartie si prin alte locuri e inca umeda, deci nu o pot rasni .
    imi pare asa de rau, oricum ce mai salvez , pun intr-un borcanel la frigider, si adaug cate putin la mancarica, cu grija ca e tare sarat

    • Laura spune:

      Adina, draga mea, tare rau imi pare ca nu ti-a reusit..:(( Ai pus mai multa sare decat in reteta? Cu cantitatea de sare din reteta iese sarata bine, dar nu cumplit de sarata.
      Problema cu hartia de copt vad ca au avut-o mai multe persoane. Foloseste neaparat alt tip de hartie de copt (eu folosesc hartie de copt alba, nu maronie. Cea inchisa la culoare se lipeste cumplit).
      Cuptorul tau este pe gaz sau electric?
      Pupicei cu drag!!

  57. adina spune:

    cuptorul e pe gaz,
    hartia e alba
    iar sarea cred ca a fost cam mult, am masurat-o din ochi sa zic asa, stiu imi trebuie un cantar de bucatarie , dar sper sa-l achizitionez cat mai curand.
    asta e, nu-mi pare rau de timp, nu-mi pare rau de bani, ci de legumele alea ca aratau super (am avut niste radacini de patrunjel cu frunza care aratau impecabil).Data viitoare sper sa iasa.

    • Laura spune:

      Offf, Adina, tare rau imi pare ca nu ti-a iesit cum trebuie pt ca rar gasesti legume frumoase. Draga mea, din pacate, la cuptorul pe gaz trebuie foarte foarte mare atentie pentru ca nu coace uniform ca cel electric.
      Data viitoare, redu temperatura la 100°C, daca poti, si pune tava pe penultima treapta, de jos in sus, de la cuptor, astfel incat sa fie cat mai departe de flacara. Daca cuptorul nu este prevazut cu o usita pe unde iese aburul, deschide usa pentru 5-6 secunde, din 15 in 15 minute, ca sa elimini aburul format in cuptor.
      O sa dureze mai mult dar cel putin nu o sa se mai arda.
      Pup cu drag!!

      P.S Si neaparat sa cantaresti sarea ca sa nu iasa prea sarata.

  58. ana maria spune:

    hmmmm…felicitari fetelor care au incercat reteta si carora le-a si iesit…eu fac a 2a oara acum, am facut si anul trecut si am patit la fel: s-a lipit de hartie.folosesc cuptorul de la aragaz.e adevarat ca anul trecut am avut hartie maro, dar azi mi-am luat hartie alba special pt vegeta :)…degeaba…gresesc eu undeva, dar unde????in sfarsit, mi-e ciuda si mie de legumele stricate, aratau asa de bine inainte…. 🙂

    • Laura spune:

      Ana Maria, draga mea, imi pare rau ca nu ti-a reusit nici a doua oara…:(
      Ai copt legumele asa cum am sfatuit-o pe Adina in ultimul comentariu?
      La cuptorul pe gaz poate fi mai dificil de obtinut aceasta vegeta.
      Te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor