Iahnie de fasole cu slaninuta afumata


Iahnie de fasole cu slaninuta afumata, reteta romaneasca

Iahnie de fasole cu slaninuta afumata

Iahnie de fasole, reteta traditionala cu slanina si carnati. Mancare de fasole uscata, reteta romaneasca, mod de preparare pas cu pas. 

Iahnia de fasole este una dintre mancarurile mele preferate. Iarna o fac destul de des si neaparat cu slanina afumata sau costita, ciolan, afumate si ele bineinteles. Si acum imi amintesc serile friguroase de iarna din copilarie cand ne intorceam inghetati de la sanius si ne incalzeam cu o portie de iahnie de fasole.

In vara, cand am fost in Romania, am cumparat 6 kg de fasole uscata din Harghita si tot cu aceasta ocazie mi-am facut provizii si de slanina afumata. Eu congelez slanina, taiata in bucati potrvite, si cand am nevoie de ea, o decongelez si o folosesc. Se pastreaza foarte bine in acest fel. Si pentru ca zilele trecute mi-era pofta de o mancare de fasole ca la mama acasa, m-am apucat de treaba si a iesit nemaipomenit de gustoasa. Reteta iahniei o am de la mami, este simpla, iar rezultatul delicios.

Ingrediente – Iahnie de fasole cu afumatura

  • 700 g fasole uscata
  • 3 morcovi medii
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 felie de telina
  • 250-300 g slanina afumata cu tot cu soric/ costita afumata
  • 5-6 carnati afumati
  • 3 cepe medii
  • 100 ml suc de rosii
  • 3 frunze dafin
  • 1 lingura plina cimbru uscat

Mod de preparare – Iahnie de fasole cu afumatura

  • Fasolea se pune cu 24 de ore inainte de preparare in apa rece la inmuiat. Eu am pus-o ieri pe la 8 seara si pe la 10 i-am schimbat apa in care statea si am lasat-o pana a doua zi dimineata.
  • A doua zi, scurgem fasolea, o punem intr-o strecuratoare mare si o spalam bine bine sub jet de apa rece. Punem fasolea la fiert, in apa rece, iar in momentul in care se aduna spuma la suprafata, aruncam prima apa.
  • Spalam din nou fasolea, de data aceasta cu apa calda, si o punem din nou la fiert in apa calda curata. Adaugam slaninuta taiata felii sau cubulete, morcovii, pastarnacul, radacina de patrunjel si telina, si lasam fasolea sa fiarba cca 2 ore sau pana se inmoaie, acoperita partial cu capac.

Daca fasolea este mai veche, puteti adauga o lingurita mica rasa de bicarbonat in apa in care fierbe. In felul acesta, fasolea va fierbe mult mai rapid.

  • Cand fasolea este complet fiarta stingem focul si o lasam acoperita.
  • Separat, punem la prajit in cateva linguri de ulei, carnatii taiati in rondele de 2-3 cm. Cand sunt rumeni, adaugam ceapa tocata marunt si o calim pana devine translucida.

Preparare iahnie de fasole cu slaninuta afumata

  • Adaugam peste carnati 2-3 polonice din apa in care a fiert fasolea, fasolea scursa si slanina. Puteti pune si legumele daca doriti, eu am pus numai cateva bucatele de morcov. Amestecam cu grija si mai adaugam 1-2 polonice din apa in care a fiert fasolea amestecata cu sucul de rosii, cimbru si 3 frunze de dafin.
  • Fasolea trebuie sa fie acoperita de zeama cam cu 2 degete. O potrivim de sare, daca este necesar, dar in general daca folosim afumatura nu mai este nevoie de sare.
  • Punem mancarea de fasole in cuptorul preincalzit la 200°C si o lasam pana scade, amestecand din cand in cand in ea. Eu am lasat-o cam 30 de minute.
  • Mancam iahnia de fasole cu salata de ceapa sau muraturi.

Iahnie de fasole cu slaninuta afumata - detaliu

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Iahnie de fasole cu slaninuta afumata
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

30 comentarii la “Iahnie de fasole cu slaninuta afumata

  1. Adriana spune:

    Laura, pentru ca m-ai inspirat de foarte multe ori , atat cu retetele cat si cu fotografiile minunate, te asteapta un premiu insorit la mine pe blog. Sincer, fotografiile tale sunt minunate, nu oricine poate face poze atat de captivante la mancare,e un talent deosebit. Iti citesc blogul de mai demult, doar ca n-am mai comentat. De Craciun am facut rulourile tale cu scortisoara si au fost atat de bune si de apreciate!

  2. Ana spune:

    Buna seara! 🙂 Draga mea, la tine chiar si o iahnie arata ca o delicatesa regala!
    Ai niste premii la mine,pupicei si o saptamana usoara!

  3. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura dragä,

    acuma facem asa. La Alexandrina ii dai o Portie ca si in Molecular Restaurant si ea testeazä Calitatea. Si mie imi dai Restul si eu testez Cantitatea. Ce zici ???

    Tare fein aratä si Gustul il cunoastem. yummmyyy

    Cu drag Jacob

  4. Laura spune:

    Draga mea Adriana iti multumesc din suflet pentru premiu si am sa trec imediat pe la tine sa-l ridic. Ma bucur tare mult sa aud ca iti plac fotografiile mele pentru ca de cele mai multe ori nu am timpul suficient sa fotografiez asa cum mi-as dori.
    Te pupic cu mare drag si iti multumesc ca ai incercat si placut rulourile!!
    Un an minunat sa ai alaturi de cei dragi!!

  5. Laura spune:

    Ellis draga mea si eu am intrat la un fel de regim dupa Sarbatori dar de la o portie de fasolica nu m-am abtinut ca e tare buna!! Pupicie si multumesc ca iti place!!

  6. Laura spune:

    Gabojza draga si mie mi-a facut pofta mama mea cand am vorbit cu ea la telefon asa ca am hotarat sa o fac si eu si tare ne-a placut!! Te pup!

  7. Laura spune:

    Vai Jacob tare am ras dupa ce am citit comentariul tau!! Facem exact cum ai zis tu ca sa impacam pe toata lumea. Tare ma bucur ca iti place.

    Cu drag,
    Laura A

  8. Laura spune:

    Olgutza draga daca nu aveam fasole si slanina din tara nu cred ca o faceam pentru ca nu iesea atat de buna. Te pup si multumesc ca iti plac fotografiile si bineinteles fasolica.

  9. Laura spune:

    Maya draga mea eu cu o zi inainte vb cu mama la telefon si se delecta cu o iahnie cu ciolan asa ca repede am executat-o si eu dar fara ciloan din pacate ca aici nu se gaseste. Te pup!!

  10. yafa spune:

    Laurici, pisoi drag, mi-ai facut o pofta mare, mare.Trebuie sa fie delicioasa. Pup dulce
    P.s. Te asteapta o leapsa noua la mine.

  11. Laura spune:

    Amy frumoasa mea scuza-ma ca raspund abia astazi dar am avut atata treaba incat nu am avut deloc timp sa intru pe net. Te pupic draga mea si iti multumesc din suflet pentru leapsa. Acum trec sa vad despre ce este vorba. Pup pup!!

  12. Andreea, Cipru spune:

    Am preparat si eu, cu slaninuta romaneasca cu boia "de import" si carnati afumati locali (Loukanika). O minunatie! Stii cum e, cand esti departe de casa apreciezi inzecit zestrea nationala gastronomica si sfantul Cimbru, care aici nu se gaseste, dar l-am adus din tara. Pupici din Cipru!

  13. Laura spune:

    Andreea draga mea tare ma bucur ca ti-a placut fasolica!! Si noi mancam des in perioada rece a anului si intotdeauna cu foarte mare placere. Draga mea incearca sa cauti timo pentru ca sigur exista si la voi. Timo (thymus vulgaris) este cimbru de camp. Pupicei cu mare mare drag!!

    P.S: In greaca cimbru se numeste θυμάρι. Da un serach pe google si ai sa vezi cate rezultate gasesti. Pupicei si spor la cautat!!!

  14. Laura spune:

    Andreea draga mea tare ma bucur ca ti-a placut fasolica!! Si noi mancam des in perioada rece a anului si intotdeauna cu foarte mare placere. Draga mea incearca sa cauti timo pentru ca sigur exista si la voi. Timo (thymus vulgaris) este cimbru de camp. Pupicei cu mare mare drag!!

    P.S: In greaca cimbru se numeste θυμάρι. Da un serach pe google si ai sa vezi cate rezultate gasesti. Pupicei si spor la cautat!!!

  15. Laura spune:

    Adriana scumpa tai ceapa solzisiori fini fini, o freci cu putina sare si apoi o amesteci cu 1 lingura de ulei si una de otet. Eu pun mai mult ulei si otet pentru ca imi place sa inmoi painea in sosulet. Este divina pur si simplu si cu iahnie sau orice mancarica cu sos, e o nebunie.

    Te pupic cu drag!!

  16. Pisy spune:

    Buna Laura,

    Me again. Poti sa-mi spui cam cata apa trebuie pt afierbe 700g de fasole? Ca nu as vrea sa pun nici mult nici putin.

    Mersic

    • Laura spune:

      Pisy scumpa, eu te sfatuiesc totusi sa umpli oala cu apa pentru ca dupa ce a fiert si o scoti din oala, o sa ramana apa cam cat o palma si jumatate si ai nevoie de lichid ca sa adaugi in cratita unde vei face iahnia.
      Pup dulce!!

  17. Străistaru Eugen spune:

    Phiuu, ce buna cred ca a fost 😀

    Eu unul o fac mai rar, dar atunci cand o pregatesc, adaug in cratita cu sosul de rosii si ceapa si ce mai e, si nitel de malai….nu mult, o lingura maxim…crede-ma, face o diferenta enorma 😀

    • Laura spune:

      Eugen, multumesc mult pentru sfat. chiar nu am auzit pana acum ca se poate adauga malai dar cu siguranta o sa incerc si eu la urmatoarea tura.
      O seara minunata sa ai!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor