Tozzetti


Tozzetti sunt un tip de biscuiti italieni, tipici Umbriei. Se pregatesc in special de Craciun.  

Tozzetti

Tozzetti sunt primii biscuiti de pe lista dulciurillor pe care le voi pregati de Craciun pentru noi, prieteni, gazde, etc. Eu ii ador, sunt unii dintre cei mai deliciosi biscuiti pe care i-am mancat iar alunele, usor prajite, le dau un farmec aparte.

Ingrediente – Tozzetti (20 biscuiti)

  • 400 gr faina
  • 225 gr zahar
  • 200 gr alune
  • 35 gr ulei
  • 1 lingurita amoniac pt dulciuri
  • 1 lingura lapte caldut
  • 3 oua
  • coaja rasa de la o portocala mare
  • 2 pliculete zahar vanilat

 Mod de preparare

  • Pentru inceput punem alunele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le coacem pentru 5-7 minute in cuptorul preincalzit la 160°C.
  • Le scoatem si le asezam pe un servet sa se raceasca.
  • Mixam ouale cu zaharul, coaja de portocala si zaharul vanilat pana se deschid la culoare si isi dubleaza volumul. Adaugam lingurita de amoniac stinsa intr-o lingura de lapte caldut si uleiul. In timp ce adaugam amoniacul si uleiul nu ne oprim din mixat.
  • La sfarsit adaugam faina iar dupa ce o incorporam complet in compozitia de ou, adaugam alunele intregi si reci.
Tozzetti
  • Incorporam alunele in aluat cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu mana. Mie mi s-a parut mai simplu cu mana desi aluatul este lipicios bine.
  • Rasturnam aluatul pe planul de lucru bine infainat, si ii dam forma de rulou. ATENTIE! Aluatul trebuie sa fie lipicios si destul de moale asa ca nu mai adaugati faina absolut deloc ci doar va ajutati de faina de pe masa ca sa ii dati forma de rulou de cca 4 cm latime si 2-3 inaltime.
Tozzetti
  • Coacem ruloul de tozzetti la 180°C, cuptor preincalzit, pentru 25-30 minute. Cand prinde o culoare aurie si incepe sa crape la suprafata este gata. Nu va speriati de mirosul amoniacului din timpul coacerii, o data copt ruloul, mirosul va disparea complet.
  • Il scoatem si il lasam timp de 15 minute pe un gratar  sa se racoreasca. In acest timp reglam cuptorul la 160°C. Taiem ruloul in felii de 1 cm avand grija sa tinem cutitul inclinat la 45 grade.
Tozzetti
  • Asezam tozzetti  din nou in tava de cuptor si ii mai bagam la cuptor 10 minute ca sa se usuce.
  • Ii scoatem si ii asezam pe un gratar sa se raceasca dupa care ii servim cu incredere pentru ca sunt tare tare gustosi.
  • Tozzetti sunt crocantei bine dar in nici un caz atat de crocanti incat sa iti rupi dintii in ei. Se servesc aaturi de un pahar de vin (inmuiati in vin fiert sunt o nebunie). Daca nu va place vinul, ii puteti servi alaturi de ceai, cafea, lapte.
Tozzetti

Pofta buna!

Tozzetti
Recipe Type: Dessert
Author: Laura Adamache
Prep time: 30 mins
Cook time: 40 mins
Total time: 1 hour 10 mins
Serves: 20
I started the testing for the cookies I’ll be making this Christmas for us, as hosts, and for Cris’ colleagues. For starters I chose these biscuits, Tozzetti, which are always present on the Christmas table here in Italy. In Lazio, they serve them dipped in wine but they are also delicious when served with tea, milk or coffee.
Ingredients
  • Ingredients for 20 biscuits
  • 400 grams of plain flour
  • 225 grams of caster sugar
  • 200 grams of hazelnuts
  • 35 ml of cooking oil
  • 1 teaspoon cooking ammonium bicarbonate
  • 1 teaspoon warm milk
  • 3 eggs
  • The grated zest of a large orange
  • 2 bags of vanilla flavored sugar
Instructions
  1. The first step is to roast the hazelnuts in the preheated oven (at 160° C) for 5-7 minutes on a paper lined pan. Take them out on a kitchen towel and let them cool.
  2. Whisk the eggs with the sugar, the orange zest and the vanilla flavored sugar until they turn light in color and double in size. Add the ammonium bicarbonate dissolved in a tablespoon of warm milk and the cooking oil. Don’t stop whisking while adding the ammonium bicarbonate and the oil. Add in the flour and after it’s fully incorporated, add the whole, cold hazelnuts.
  3. Fold in the hazelnuts with a wooden spoon or with your hand. I thought it easier to use my hand, even though the dough is really sticky. Turn the dough over on a well floured working surface and shape it to resemble a roll. The roll should be approximately 4 cm wide and 2-3 cm high because it will spread during the baking process.
  4. Bake the roll in the preheated oven at 180°C for 25-30 minutes. It’s ready when it becomes golden and starts to crack on the surface. Don’t let the smell of the ammonium bicarbonate during baking scare you, once the roll is baked, the smell will completely disappear. Take the roll out and let it for 15 minutes on a wire rack to cool down. During this time set the oven at 160°C. Cut the roll in 1 cm thick slices, making sure we keep the knife at an angle of 45°. Put the tozzetti back in the baking pan and back into the oven for 10 more minutes to allow them to dry.
  5. Take them out and set them on a wire rack to cool down and then serve them confidently because they are very, very tasty. Tozzetti are rather crisp but not so crisp that you lose your teeth in them. They can be eaten as such but, traditionally, they are eaten dipped in wine, tea, milk or coffee.
Print Friendly, PDF & Email

28 comentarii la “Tozzetti

  1. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Te astept cu drag sa impartasesti cu noi ce retete ti-ai propus sa faci de Craciun si nu numai.
    Vei fi, cel putin pentru mine, muza mea de Craciun.
    Numai bine!

  2. Elena Toma spune:

    Seamana foarte mult cu ceva ce am primit eu din Italia de la o persoana foarte draguta. Numai ca n-am stiut chestia cu inmuierea si era cat pe ce sa-mi "rup dintii" in ei. Nu se poate sa nu mai uscam feliile la cuptor, ci asa, la aer? Oricum, am sa-i incerc, pentru ca par deosebiti! Numai bine si de-abia astept si alte retete pentru sarbatori.

  3. katy spune:

    SUPER INTERESANTI,MAI LAURICI!ASA CEVA AM PAPAT LA ROMA,DINTR-O PATISERIE CARE FACEA TOT FELUL DE BISCUITI SI FURSECURI DIN ACESTEA.M-A MIRAT SI PE MINE CA AVEAU UN GUST PRONUNTAT DE BICARBONAT.SUNT SUPER BUNI CU CIOCO CALDA.MAI AI TU NISTE BISCUITI ASEMANATORI.M-AI INTARATAT SI PE MINE SA-I FAC.CAT TIMP CREZI CA TIN SI IN CE CONDITII?CRED CA POT SA PUN SI NUCI,NU?PUPICEI

  4. Laura spune:

    Draga mea Lavinia ma bucur ca iti plac biscuiteii si promit ca imdiat ce fac ceva pentru Craciun vin si postez. Te pupic cu drag si un wekend minunat iti doresc!!

  5. Laura spune:

    Draga mea Elena sunt mai multe tipuri de biscotti aici (bis-cotto inseamna orice biscuit copt de doua ori) si sunt sigura ca ai primit faimosii Biscotti di Prato la care nu se foloseste nici un tip de grasime sau de agent de crestere. Sunt facuti exclusiv din faina, oua, migdale si seminte de pin si se servesc muiati in vinsanto care este un vin dulce. Din cauza ca nu se foloseste nici un tip de grasime sunt extrem de duri si daca nu se servesc inumuiati in vin sau lapte, ceai, etc sunt mai greu de servit goi.
    Tozzetti, desi sunt tari, nu au aceiasi consistenta cu biscotti di Prato tocmai datorita uleiului folosit si al amoniacului.
    Chiar daca nu se coc a doua oara tot tari devin a doua zi dar daca ii mananci imediat ce ii scoti de la cuptor sunt mai molcuti.
    Te pup si te astept sa imi spui cum ti s-au parut daca ii incerci!! Un weekend minunat iti doresc!!

  6. Laura spune:

    Mayutza scumpa tie sigur iti plac pentru ca sunt crocantei bine si din cate imi amintesc tie iti plac mult crocantelile. Tocmai acum mananc ultimul biscuite langa o cescuta de cafea si tare bun mai e. Pupicei si un weekend minunat voua!!

  7. Laura spune:

    Aveau gust de bicarbonat??? Nu au voie sa aiba nici un gust in afara de cel al alunelor prajite si coajei de portocala. Tocmai din cauza asta se foloseste amoniacul care nu lasa niciodata nici un gust. Praful de copt nu e bine sa fie folosit in loc de amoniac pentru ca schimba consistenta iar bicarbonat nu am auzit pana acum sa se foloseasca la acest tip de biscuitei.
    Scumpa te astept sa ii faci, sa vezi ce gustosi sunt, si sa stii ca dureaza 2-3 saptamani maxim, inchisi intr-o cutie ermetica de metal.
    Te pupic si un weekend minunat iti doresc!!

  8. Laura spune:

    Paradis draga mea, asa cum ii spuneam si Elenei biscotti di Prato sunt alt tip de biscuiti la care nu se foloseste deloc nici un tip de grasime si nici un agent de crestere. Sunt foarte duri si se servesc neaparat inmuiati in vinsanto (vin dulce obtinut dintr-un tip de struguri numit Trebbiano). Tozzetti si cantucci sunt tot biscotti (bis-cotto inseamna copt de doua ori) numai ca la ei se foloseste grasime si amoniac. Unele persoane folosesc praf de copt dar ies cu o alta consistenta.
    Te pupic si un weekend minunat iti doresc.

  9. adeya_d spune:

    Sunt foarte fumosi biscuitii tai abia astept sa-i incerc!Sa stii ca intru plina de curiozitate aproape zilnic sa vad ce mai e nou pe la tine si de multa vreme am vrut sa-ti spun ca toate retetele pe care le-am incercat au iesit foarte, foarte bine!Am facut si un corn al abundentei mareeee (din toata cantitatea de aluat)a iesit tare dragut!you have the best blog!

  10. Laura spune:

    Grazie Donatella per la tua visita!! Mi ricordo che quando abitavo in Lazio mangiavo sempre tozzetti ma senza vinsanto perché sono allergica ad alcool. Sono buonissimi anche con late, caffè o tè.
    Ti auguro Buon Natale!!

  11. Laura spune:

    Adela draga mea bine ai venit si iti multumesc pentru interesul cu care imi urmaresti blogul. tare ma bucur ca ai incercat cornul abundentei si sunt sigura ca a iesit minunat in format mai mare. Te pup cu mare drag si te mai astept pe la mine!!

  12. Ely spune:

    Acum 2 zile am mancat pentru prima data la un restaurant si mi-au placut tare, tare mult. Ieri am facut varianta biscottes (asa se numeau la restaurant) dar maine voi incerca varianta ta. Ce coincidenta! Ieri am cautat pe net reteta asemanatoare si astazi o gasesc la tine pe blog. Super! Si felicitari pentru idee! Eu i-am mancat la cafea si vin fiert. Sotul meu si la sampanie.

  13. Laura spune:

    Ely draga tare ma bucur ca iti place tipul acesta de biscotti. Si noua ne plac tare mult si in versiune simpla si alaturi de cafea, ceai sau lapte. Te pup si daca ii incerci sa ma anunti daca ti-au placut!!

  14. Laura Blaauwiekel spune:

    Laura seamana acest biscuite cu bensone?
    Cu ce as putea inlocui amoniacul pt prajituri? (pe aici nu se gaseste amoniac)Multumesc

  15. petraru roxana spune:

    Nu mi-a placut niciodata sa gatesc insa retele tale, pozele prajiturilor, mancarurilor, etc m-au facut sa vreau sa gatesc. Gata, in seara asta incerc sa fac inghetata de ciocolata.

  16. Miha spune:

    As vrea sa fac si eu biscuitii astia dar nu vreau sa pun alune pentru ca si fetita mea va manca din ei si se poate ineca cu alunele. Ar trebui sa le inlocuiesc cu ceva sau pot sa le exclud din reteta?

  17. Laura spune:

    Miha draga mea poti inlocui alunele cu stafide tinute putin la inmuiat in lapte daca papa si fetita ta sau cu bobite de ciocolata amara sau de lapte. Te pupic!

  18. Andreea spune:

    Sarbatori fericite draga Laura!
    Am facut si eu acesti biscuiti pentru Craciun.Au avut succes de la mic la mare(cel mai mic 11 luni) asa ca trebuie sa iti multumesc mult de tot. Nu i-am mai pus a doua oara la copt, dar tot deliciosi au iesit. I-am facut cu aproape o saptamana inainte de Craciun si a trebuit sa ascund cutia cu ei.
    Craciunul acesta am facut toate retetele de biscuiti de pe acest blog si au iesit super(nastureii, fursecurile).
    Sa ai un 2011 numai cu impliniri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor