Retete pentru incepatori: Pandispan clasic

Retete culinarePandispan Clasic

Reteta de Pandispan clasic

M-am gandit sa creez o noua categorie de retete culinare si anume Retete pentru incepatori unde voi posta retete simple, de baza, care nu necesita timp indelungat de preparare si nici experienta foarte mare in bucatarie. Pentru inceput voi posta reteta clasica a pandispanului care, desi este o reteta extrem de simpla, are cateva reguli pe care trebuie sa le urmam pentru o reusita perfecta. Daca doriti sa vedeti in aceasta sectiune anumite retete simple sau sfaturi legate de anumite preparate o sa va rog sa lasati un comentariu cu propunerile voastre, iar eu le voi executa si explica pas cu pas in functie de timpul liber pe care il voi avea la dispozitie.

  • Pentru pandispanul clasic folosim 30 g faina, 30 g zahar pentru 1 ou (un ou standard are 60 g).
  • NU se foloseste praf de copt niciodata deoarece riscam sa obtinem un pandispan crescut cu cocoasa si cu un usor gust de praf de copt.
  • Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, la fel faina si zaharul, asa ca cel mai bine le lasam in bucatarie 1-2 ore inainte de a ne apuca de pandispan.
  • Reusita pandispanului consta in mixarea indelungata a zaharului cu ouale la temperatura camerei.  Cu un robot performant mixam 20 minute (niciodata mai putin de 20 minute) iar cu un mixer normal 25-30 minute. Cu cat mixam mai mult, cu atat pandispanul nostru va creste mai mult si va fi mai pufos.
  • Faina trebuie intotdeauna cernuta, adaugata putin cate putin, si amestecata de jos in sus in compozitia de oua cu foarte mare grija astfel incat dupa ce adaugam toata faina, aluatul sa se prezinte pufos si teapan.
  • Este indicat sa folosim o lingura de lemn sau plastic pentru incorporarea fainii in compozitia de oua.
  • Cuptorul nu se deschide absolut deloc in timpul coacerii (nici macar dupa 15 minute cum facem la prajiturile obisnuite) iar pandispanul se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa. Astfel il ferim de un soc termic care ar putea transforma pandispanul nostru frumos crescut intr-o fasiuta de aluat din care nu vom putea scoate nici macar 2 foi.
  •  Pandispanul este gata cand il vedem ca se desprinde singur de pe marginea formei si este auriu.

Cam acestea sunt regulile de baza ale pandispanului clasic.

 Ingrediente pentru un Pandispan clasic de 26 cm:

  • 7 oua
  • 210 g faina
  • 210 g zahar
  • un varf de cutit de sare

Mod de preparare

  • Mixam ouale intregi cu zaharul si un varf de sare pana cand compozitia isi tripleaza volumul si se deschie la culoare. Cu o lingura sau cu paleta mixerului, lasam sa cada putin aluat pe intreaga suprafata a compozitiei de oua si zahar si daca acesta lasa urme vizibile (sau “scrie”) atunci compozitia noastra este gata.

Reteta de Pandispan clasic - mixare compozitie

  •  Adaugam putin cate putin faina cernuta si amestecam cu mare grija de jos in sus, dinspre centru spre exterior. Dupa ce faina este incorporata perfect in compozitia de oua, adaugam alta faina si tot asa pana epuizam toata faina.

Pandispan clasic - incorporare faina

  • Asezam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.
  • Eu am pozat aluatul inainte de a-l nivela ca sa se vada consistenta compozitiei finale. NU turnam aluatul in acelasi loc pentru ca riscam sa obtinem un pandispan cu bolta sau cocoasa. Dupa ce l-am nivelat, lovim forma de masa de cateva ori ca sa eliminam excesul de aer acumulat de aluat. Vor aparea la suprafata cativa bulbucei.
  • Introducem pandispanul in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 20 –25 minute. Cand pandispanul este auriu si se desprinde singur de pe marginea formei atunci este gata. Stingem cuptorul, intredeschidem usa si il lasam sa se raceasca inauntru.  Nu trebuie sa il lasam neaparat sa se raceasca complet ci doar sa se racoreasca si sa se obisnuiasca cu temperatura bucatariei.

Pandispan clasic - final

  • Il rasturnam cu grija pe un gratar  si il lasam sa se raceasca complet dupa care il taiem in foi.
  • Noi l-am servit ca atare pentru ca nu aveam timp sa il transform in tort si oricum am hotarat sa o lasam mai usor cu dulciurile pana de sarbatori.

Pandispan clasic - detaliu final www.lauraadamache.ro

Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Pandispan clasic
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
3.5 Based on 149 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Comentarii

  1. cristina

    bună,

    am revenit. pandispanul mi-a iesit minunat, sunt foarte mulţumită. oricum intenţionam să modific şi eu puţin reţeta pe care o aveam şi să mixez ouăle întregi, lucru pe care l-am şi făcut imediat ce am citit reţeta de pe blogul tău. eu am folosit 3 ouă, 75 gr. zahăr, 100 gr făină si mi-a ieşi un pandişpan destul de înalt în cercul de 24 cm. (s-a ridicat până aproape de marginea cercului unde a şi rămas) cred că ar fi trebuit să-l ţin mai mult in cuptor, dar despre asta poţi să-ţi dai seama doar după ce faci diverse probe deoarece se ştie că este o diferenţă între cuptoare şi acum nu am deschis absolut deloc uşa, nici măcar să-l încerc cu scobitoarea cum făceam înainte. am bătut ouăle foarte bine într-un mixer planetar pe care îl recomand cu toată căldura, iar compoziţia rezultată a fost foarte spumoasă – arăta şi suna ca o spumă :))
    mai voiam să adaug că sunt de acord cu tine în ceea ce priveşte praful de copt. am întâlnit multe reţete pe internet care spun: se bat albuşurile spumă,/ouăle bine şi se adaugă praful de copt. absolut nu! aerul este un agent de levitaţie foarte bun şi gratuit :)), nu mai zic de sănătos, iar praful de copt chiar nu este necesar dacă a fost bine aerată compoziţia – asta începe cu bătutul ouălelor
    praful de copt este şi el bun, dar să-l folosim unde este într-adevăr necesar.
    în afară de asta, când ouăle sunt bine bătute indiferent de metodă (cu ouăle întregi sau cealaltă cu ouăle separate), în momentul în care amesteci compoziţia pentru a pune făina, aceasta scoate un sunet pe care eu l-am numit “de plin”. cred că urmărind cele două aspecte: vizual şi auditiv chiar dacă eşti la început de drum îti dai seama că ai ajuns unde trebuie.
    mulţumesc, :))

  2. cristina

    e superb pandispanul, o sa fac si eu aceeasi reteta sa vedem daca imi iese ca al tau, mai ales la forma ma refer :))

    vad ca vorbiti despre pâine; eu am alta problema, lasand la o parte faptul ca-mi iese coaja uscata si tare, chiar daca respect cantitatile imi ramane in paine mirosul de drojdie?!

  3. AnniTA

    as vrea sa incerc si eu aceasta reteta,dar nu am cantar de bucatarie….deci daca nu va suparati lamuriti-ma,va rog,si pe mine cat inseamna 30 grame de faina,respectiv zahar,daca lingurile trebuie sa fie rase sau cu varf in fiecare din cele doua cazuri…va multumesc ca va ganditi si la incepatori :)

    • Laura

      Draga mea, iti dau un link unde poti gasi toate masurile traditionale in bucatarie:
      http://www.lauraadamache.ro/2009/06/masuri-traditionale-in-bucatarie.html
      Te pup!

  4. anca

    draga Laura, mi/a iesit un pandispan pur si simplu excelent. De asemenea, am facut si prajitura cu visine. Sunt pur si simplu delicioase. Multumim pentru felul in care comunici, postezi retetele. Esti un om minunat. Multumiri, cu drag , Anca

    • Laura

      Draga mea, multumesc pentru aprecieri! Ma bucur tare mult ca ti-au placut retetele incercate!

  5. Irina

    Buna Laura!nu pot decat sa-ti multumesc pt acest blat!de cand caut o reteta de blat fara praf de copt care sa-mi iasa !am incercat cateva dar fara rezultat;ma cam lasesem pagubasa, pana astazi care am spus ca e ultima reteta fara praf de copt pe care o mai incerc, rezultatul e uimitor! Am pandispanul in cuptor si e pana sus crescut in forma de 26 cm, deci nu pot sa cred ca am REUSIT! Iti multumesc inca odata si promit ca-ti voi urmari blogul! O zi minunata iti doresc!

  6. Bianca L

    Buna Laura. Urmaresc site ul tau de mult timp. Am avut numai reusite si asta datorita tie!!! Merci mult!!! Pot face acest pandispan cu faina integrala? Stiu ca e un pic mai grea. Sau ai o solutie / o proportie pe care o pot folosi in general pentru a inlocui faina alba cu cea integrala? Imi doresc sa fac asta la toate retetele. Merci mult!

    • Laura

      Biana, draga mea, daca folosesti faina integrala, consistenta se va schimba. O sa postez un pandispan cu faina integrala curand. Te pup!

  7. Ana

    Buna,

    Vroiam sa va intreb daca merge copt acest pandispan in tava rotunda ceramica/sticla pt ca nu am tava teflon. Nu sunt stupida, pt ca am facut odata o prajitura si nu prea s-a copt bine pana in mijloc…asa ca cine poate sa ma ajute cu un raspuns, va multumesc anticipat!!:)

  8. mio

    Multumiri, Laura, pentru reteta simpla si intr-adevar, buna pentru incepatori. Rezultatul este foarte bun si asta conteaza!!! Din punctul meu de vedere, de ani de zile nu am mai facut dulciuri in casa decat la “zile mari” din motive de prea multe kilograme…;)) asa ca reteta ta, Laura, mi-a fost ff folositoare. Multumesc!

    In reteta de paine postata un pic mai devreme s-a strecurat o greseala. Am scris 50 mg drojdie in loc de 50 grame! Mii de scuze!

  9. mio

    Multumiri pentru reteta simpla si intr-adevar, buna pentru incepatori. Rezultatul este foarte bun si asta conteaza!!!

  10. Gloria

    As vrea sa fac un tort cu blat pandispan cu cacao, uns cu gem de zmeura, cu afine si capsuni, imbracat in ganache. Dar nu stiu ce fel de crema sa folosesc si daca sa insiropez blatul cu ceva. Ma poti ajuta cu sugestii? Multumesc!

  11. adina

    poti folosi o crema curd , lemon mai exact, un piure de piersici, si imbracat in frisca?
    de insiropat mai e nevoie, nu vreau sa risc sa se faca praf cand il tai in felii?
    e prima data cand o sa-l incerc.

  12. Antonella

    Laura, am facut acest pandispan dupa reteta ta. Deoarece aveam o crema din ciocolata alba, am decis sa fac blatul cu cacao amara. Am inlocuit cca 60 g de faina cu cacao. In rest, am respectat indicatiile tale si trebuie sa-ti marturisesc ca a iesit cel mai bun pandispan din viata mea. Am fost foarte apreciat. De aceea, iti multumesc pe aceasta cale pt ca impartasesti cu noi experientele tale culinare.
    Iti doresc mult succes in viitor !
    Praga te saluta!

  13. Antonella

    Felicitari pt blog! Voi incerca reteta ta de pandispan….
    O seara placuta!
    Praga te saluta!

  14. Stefania Tofan

    Buna,ma numesc Stefania si in seara asta te-am gasit.Iti scriu din Italia si vreau sa iti multumesc din suflet pt reteta de pandispan.Imi place la nebunie sa stau in bucatarie si sa gatesc ROMANESTE pt toti prieteni nostri care nu sunt putini.In aceasta seara am cautat o reteta sa imi impresionez sotul si din prostie ti-am gasit reteta.ABSOLUT SUPERBA!!!!Nu i-am dat prea mari sperante dar mi-a iesit perfect!Am sa iti urmaresc retetele cu interes si inca o data felicitariiiii!!!!!!!

    • Laura

      Stefania, draga mea, ma bucur sa te cunosc!
      Te pup si te mai astept cu drag sa incerci si alte retete.

  15. Elena

    Buna ziua, Laura!
    Aseara am facut reteta ta de pandispan. Sincera sa fiu nu am crezut ca imi va iesi pentru ca nu vedeam cum se va lega compozitia de oua si zahar asa de mult. Dar dupa ce am mixat nu 25, nu 30 si 45 de minute (am un mixer slabut :) ) a iesit asa cum spui. Cred ca pentru prima data mi-a crescut si mie un blat de tort asa cum trebuie (desi s-a lasat putin si mi-a iesit si un varf de munte in mijloc :D ). Multumesc pentru reteta! De acum incolo doar pe aceasta o voi folosi!

  16. Anca

    Buna ziua! Va cer ajutorul in realizarea unui tort cu blat de pandispan. Care ar fi ingredientele in cazul in care doresc un strat subtire de blat de pandispan de maximum 3cm? sa reduc la jumatate ingredientele pandispanului clasic de mai sus? va multumesc pentru toate retetele minunate!

    • Laura

      Draga mea, depinde de dimenisunea formei tale. Daca folosesti o forma de 26 cm, da, poti sa injumatatesti ingredientele din reteta.
      Pup!

Trackbacks

  1. […] Pentru fotografii din timpul prepararii, va invit sa accesati reteta pandispanului clasic. […]

  2. […] * Sfaturile pentru reușita unui blat pufos, care nu se lasă îi aparțin Laurei Adamache. […]

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


5 + 8 =

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.