Mancare de linte cu carnaciori de pui afumati


Mancare de linte

Lintea (lens culinaris) face parte din familia leguminoaselor. Semintele plantei au o valoare nutritiva foarte bogata si sunt prezente in multe feluri de mancare. Din faina de linte in combinatie cu o parte de faina de grau se poate obtine o paine foarte delicioasa. Lintea este bogata in proteine si glucide sanatoase (amidon, amidon rezistent). Contin fibre vegetale care ajuta digestia. De altfel, lintea este cunoscuta ca fiind cea mai digestibila leguminoasa.

Lintea ajuta la reducerea colesterolului si la refacerea globulelor rosii. Au un continut mineral foarte bogat: potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor.

Se pare ca lintea este cea mai antica  leguma culivata, existand insemnari care dateaza din 7000 a.c  unde este mentionat consumul de linte. Dupa rapida raspindire in zona mediteraneana, devine mancarea de baza a populatiei sarace din Grecia si Roma. In Roma unul dintre cele mai vechi nume (Lentuli) deriva din numele acestei legume.

Cele mai cunoscute tipuri de linte din Italia sunt : Lintea de Castelluccio, Colfiorito (Umbria) si lintea de Leonessa, Lazio.

Lintea de Castelluccio are bobul foarte mic si este unica prin  aspectul policrom (tigrata, galbuie, maron, verzuie, caramizie). Este una dintre cele mai apreciate tipuri de linte datorita gustului sau aromat. Nu necesita inmuiere( celelate tipuri de linte se pun la inmuiat 24 ore inainte de preparare). In 1997 a obtinut recunoasterea europeana IGP ( Indicazione Geografica Protetta) prin care lintea de Castelluccio devine  protejata.

Ingrediente Mancare de linte cu carnaciori

  • 300 gr linte
  • 1 ceapa
  • 1 ceapa mica
  • 1 morcov
  • 1 tulpina de telina (sau o bucatica de radacina)
  • 1 catel usturoi
  • suc de rosii
  • sare
  • 3-4 carnaciori de pui afumati

Eu am folosit linte de Castelluccio si deci am sarit de perioada de inmuiere. Pentru orice alt tip de linte, o punem la inmuiat cu 1 zi inainte.

Punem la fiert lintea impreuna cu morcovul si telina taiate patratele marunte si optional o ceapa curatata si crestata la capete. Dupa ce lintea s-a fiert complet, aruncam ceapa si stingem focul. Separat tocam marunt o ceapa mica, un catel de usturoi si taiem felioare carnaciorii de pui. Le punem la inabusit in 2-3 linguri de ulei,

dupa ce ceapa a devenit translucida iar feliutele de carnacior au capatat culoare, adaugam un polonic din lichidul in care a fiert lintea. Amestecam bine si adaugam acum lintea pe care am strecurat-o fara sa aruncam lichidul de care vom mai avea nevoie.

Adaugam 4-5 linguri de suc de rosii ( in centrul sucului meu de rosii se observa o frunzulita de busuioc) si inca vreo 2-3 polonice de lichid,

amestecam bine,

si lasam mancarea la foc mic sa scada (20 minute) amestecand din cand in cand in ea ca sa nu se prinda.

Servim cu incredere pentru ca e tare tare buna,

Pofta buna!!

Print Friendly, PDF & Email

15 comentarii la “Mancare de linte cu carnaciori de pui afumati

  1. Oana spune:

    Draga Laura,
    Si eu am pe frigider o punga cu linte si ma tot gindeam ce sa fac cu ea..Aici in America poti gasi o mare varietate de linte (portocalie, verde, neagra) insa eu nu prea stiu cum sa o gatesc..Insa acum citind reteta ta si ce ai scris despre linte in general mi-au venit niste idei. Macar stiu ca trebuie sa o pun la inmuiat cu o zi inainte..Te pup si o sa incerc si eu reteta de la tine.

  2. Laura spune:

    Draga Oana lintea este extrem de sanatoasa si foarte buna. Mie imi place mult si sub forma de mancare si sub forma de supa. Te pup si daca o incerci sa imi spui cum ti s-a parut.

  3. Laura spune:

    Oana draga mea mie imi plac foarte mult desi recunosc ca nu o gatesc atat de des pe cat mi-as dori. Sper tare mult sa iti placa in caz ca o incerci. Pupicei!!

  4. pescarus spune:

    am facut!! am facut!!!foaaarte bun;n-am gasit carnaciori de pui am luat de prietenul meu cel mai bun porcu'semi afumati si nu a pus morcovi si nici telina ci ardei capia si muulte rosii.delicios. a mers la fix cu o salata de castraveti drepti!pupicei, miha

  5. Laura spune:

    Pescarusul meu iubit tare ma bucur sa aud ca ti-a placut lintea!! Imi place mult cum suna varianta ta si fii sigur ca o sa o incerc la urmatoarea tura de linte.
    Pupicei cu drag si mai zboara pe la mine ca tare ma bucur cand te vad!!

  6. Anonymous spune:

    Excelenta este aceasta mancare de linte.Multumim mult pentru reteta.Cu drag urmarim retetele tale , de aici din Suedia…

  7. Iulia spune:

    Azi incerc si eu reteta asta de linte dar cu carnita de vita, nu am mai gatit pana acum sper sa fie ok. Pana una alta mancarica cu linte semana cu cea de fasole….care e mai obisnuita pe la noi.
    Merci pt reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor