Pesto genovez


Pesto genovez, reteta de pesto cu busuioc proaspat

Sos de busuioc

Dupa sucul de rosii, pesto genovez este cel mai cunoscut si apreciat sos italian. Busuiocul proaspat, semintele de pin (pinoli), parmezanul, usturoiul si uleiul de masline,  dau acestui renumit sos un gust extrem de placut. In combinatie cu pastele de casa este delicios.

Traditional, pesto de busuioc se face in mojar, dar aceasta metoda aproape a disparut, fiind inlocuita de mult mai rapidul si practicul robot de bucatarie. Ca sa obtinem la robot un pesto de busuioc parfumat si de o culoare verde aprins, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri. In primul rand, toate ingredientele (in afara de busuioc) si piesele robotului ( lame, vas si capac) trebuie sa fie foarte reci,  asadar le vom introduce in frigider cu 2-3 ore inainte de a ne apuca de pesto. Frunzele busuiocului se rup cu mana, cu foarte mare grija, doar inainte de a ne apuca de preparea pesto-ului. Multa lume spala busuiocul dupa recoltare si apoi il lasa pe un servet de bumbac sa se usuce complet, dar in acest caz gustul busuiocului nu va mai fi atat de aromat. Frunzele se sterg delicat cu o carpita de bumbac si apoi se poate trece la prepararea sosului de busuioc. Eu am stropit planta cu o stropitoare, am lasat busuiocul sa se usuce singur la soare, apoi am cules frunzele si am facut pesto. Cel mai indicat tip de busuioc pentru pesto este busuiocul genovez si nu cel napoletan care are o usoara aroma mentolata si un continut diferit de uleiuri esentiale. Anul acesta a crescut tare frumos busuiocul meu.

preparare-pesto-busuioc (2)

Pesto genovez – Ingrediente (cca 200 g pesto)

  • 80 g frunze busuioc
  • 40 g samburi de pin
  • 1-2 catei de usturoi
  • 70 g parmezan ras
  • 100-125 ml ulei de masline
  • sare dupa gust

Pesto genovez – Mod de preparare

  • Curatam usturoiul si il tocam marunt. Punem in robotul rece busuiocul, samburii de pin, usturoiul, parmezanul si cca 75 ml ulei de masline.

preparare-pesto-busuioc (1)

  • Incepem sa mixam, la viteza mica, in reprize de 5-6 secunde, pana cand sosul de busuioc capata consistenta. Adaugam treptat uleiul ramas si putina sare. In momentul in care sosul de busuioc devine cremos, stingem robotul.
  • Punem pesto de busuioc in borcan, il acoperim cu un strat de ulei de masline si il pastram in frigider pentru maxim 3-4 zile.
  • Ieri am facut cam 1 kg de tagliatelle si lasagne pe care le-am congelat, dar abia diseara o sa am curaj sa intru in bucatarie pentru ca momentan este teribil de cald. Diseara revin cu pastele preparate cu acest pesto.
  • Pana atunci pofta buna si zile racoroase!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Pesto genovez
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 18 Review(s)

21 comentarii la “Pesto genovez

  1. Jacktels Kochbuch spune:

    Hi Laura,

    Pesto alla Genovese este cred eu cel mai cunsocut Pesto din Lume.Minunat.
    Dacä ar venii do datä Zina aia bunä la mine si asa avea voie sä-mi doresc ceva, prima Dorintä o sä fie o Säptäminä sä mäninca la Tine.
    Eu tot sper , poate cä vine Zina intradevär:-))))

    Multe Salutäri din Nürnberg Jacob

  2. Laura spune:

    Alexandra draga mea tare ma bucur ca iti place. Este un sos foarte aromat iar in combinatie cu pastele este divin. Te pupic si astept sa imi spui cum ti s-a parut daca il incerci!!

  3. Laura spune:

    Hallo Jacob,

    Are un gust extrem de parfumat si fin dar trebuie sa reconosc ca cel pregatit traditional (la mojar)este mult mai aromat decat acesta care e facut la robot. Din pacate s-a cam renuntat la prepararea tarditionala care este destul de migaloasa si cere multa rabdare si forta.
    As fi onorata sa am ocazia sa te invit la un pranz preparat de mine desi as cam avea emotii sa gatesc pentru o persoana atat de talentata cum esti tu. Daca ai drum prin Italia sa ma anunti si cu mare placere te invit la noi!!

    Salutari calduroase din Umbria torida!!
    Laura.A

  4. Ari spune:

    Salut Laura! Legat de busuioc caut o reteta de sos de rosii cu busuioc, sos bolognese .. ceva in genul de pus pe iarna. Nu ai asa ceva? Trebuie sa culeg busuiocul din gradina ..

    Astazi fac cornuletele cu iaurt 🙂

    Spor la bunatati!

  5. Laura spune:

    Ari scumpa uite tocmai ce am terminat de preparat sucul. Peste cateva ore am sa-l postez draga mea!! Te pupic si sper sa nu fie prea tarziu!!

  6. Ari spune:

    astept cuminte, nu e prea tarziu :). Sa inteleg ca faci un fel de bulion, nu sos …

    Am si eu o reteta de ketchup a soacrei o pun pe blog cat de curand si o sa adaug si la aceea busuioc 🙂

  7. Codruta spune:

    Se poate pune si peste iarna sosul acesta? In comert sunt variante puse la borcanas si as fi curioasa daca ai incercat sa pui si tu 🙂

    mersi

  8. Laura spune:

    Codruta scumpa eu il congelez pentru ca mi se pare mult mai simplu asa. Il pun in pungi speciale pentru congelator, le presez bine si cand am nevoie de el tai cu o foarfeca sau un cutit exact cat imi trebuie dupa care pun punga taiata in alta punga si o bag din nou la congelator.
    Daca vrei poti sa il patrezi in borcane sterilizate in camara.

    Te pupic!!

  9. Liliana spune:

    Mi-a pus Dumnezeu mana in cap!!!!Am primit o punga intreaga de busuioc proaspat,din acela cu frunze mari si grase.Ma gandeam….oare as putea face pesto si sa-l congelez sau sa-l conserv in borcanele ?

    • Laura spune:

      Draga mea, daca vrei sa il conservi pentru o perioada mai lunga de timp, iti recomand sa il congelezi. Daca vrei sa-l consumi in 3-4 zile, il poti pune in borcane, in frigider.

  10. JB spune:

    ..dificil cu semintele de pin..din cauza ca sunt mai scumpe semintele de pin zac multa vreme pe raftul magazinelor si apuca sa rancezeasca…am testat mai multe pungute pana am gasit ceva convenabil..am incercat si varianta cu nuci traditionale si marturisesc, ca rezultatul e interesant…

    • Laura Adamache spune:

      Draga Anca, il poti congela in forme individuale pentru cuburi de gheata. Umpli formele, le bagi in congelator si dupa ce sunt complet inghetate, le scoti din forme si le pui in pungi, in congelator. Cand ai nevoie de pesto, scoti din punga cate cuburi doresti si le adaugi congelate in tigaie, asta daca doresti sa faci paste. Daca vrei sa folosesti pesto pentru bruschette, le decongelezi in frigider si le folosesti imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor