web analytics

Prajitura cu cirese si chec economic

Prajitura cu cirese

De o saptamana tot vreau sa postez reteta asta mai mult decat simpla si rapida numai ca nu stiu cum fac dar parca de cand sunt aici nu-mi ajunge ziua pentru cate treburi am. Aluatul este simplu, economic si rapid si se pot face cu el de la prajituri cu fructe, checuri si il puteti folosi chiar si in loc de pandispan. Eu am facut samabata trecuta o prajitura cu cirese si miercuri un chec asa ca le voi posta impreuna avand in vedere ca am folosit acelasi aluat.
Ingrediente:

  • 420 gr faina
  • 240 gr zahar
  • 5 oua
  • 210 gr ulei
  • 90 gr lapte
  • 1 praf copt vanilat (plic 16 gr) / 1 praf de copt normal (plic de 7 gr)
  • fulgi migdale (optional)
  • miere ( optional)

Prajitura cu cirese

Mixam cateva minute zaharul cu ouale, dupa care adaugam uleiul si mai mixam vreo 2 minute, apoi laptele si iar mixam 2 minute iar la sfarsit adaugam faina amestecata cu praful de copt. Intr-o tava mare ( 30×35) si tapetata cu unt si faina, adaugam aluatul si punem pe deasupra cirese care daca sunt mai acrute le dam prin zahar pudra inainte, si cativa fulgi de migdale daca doriti.
128 []
Bagam prajitura la 180 grade cuptor preincalzit pentru 35 minute,
135 []
Cat este calda inca o ungem cu miere,
150 []
o pudram cu zahar pudra si o taiem cubulete,
223 []

Chec economic
chec simplu 035 []
Pentru o forma de 30 cm lungime si 11 inaltime folosim ingredientele de mai sus. Mie mi-au mai ramas cateva linguri de aluat din care am facut 4 briose.
Procedam ca la prajitura cu cirese: mixam ouale cu zaharul apoi adaugam uleiul si mixam, laptele si iar mixam vreo 2 minute si la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Turnam in forma tapetata 3/4 din aluat iar restul il amestecam cu 1 lingura de cacao. Punem aluatul cu cacao peste cel alb si amestecam usor cu un betigas de frigarui.
chec simplu 006 []
Il dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 35-40 minute. Dupa 35 minute faceti proba cu betigasul si daca este copt il scoatem,
chec simplu 018 []
il pudram cu zahar vanilat si cand s-a racit il taiem,
chec simplu 036 []
Creste mult si este foarte pufos,
chec simplu 038 []
Pofta buna!!

31 Comentarii
  1. 1
    Raluca says:

    Draga Laura,
    Tocmai acum am scos din cuptor prajitura cu cirese si sunt sigura ca o sa fie delicioasa, la fel ca toate retetele tale!
    Sunt abonata la blog-ul tau si am incercat numeroase retete de-ale tale, care au fost foarte apreciate! :)
    Eu acum sunt in UK la un master, asadar nu as avea timp foarte mult pentru gatit, de aceea imi place mult de tot blog-ul tau, care e plin de retete accesibile (nu foarte greu de facut), gata intr-un timp rezonabil si contin ingrediente bune, sanatoase si usor de gasit (pe aici din pacate unele ingrediente "romanesti" nu se gasesc, dar mai folosesc substituenti).
    Prin urmare, sunt preferatele mele si vreau sa-ti spun ca atat iubitul meu, cat si prietenii de pe aici sunt innebuniti dupa prajiturile si mancarurile care rezulta! :)
    Mersi mult, iti doresc sanatate, succes in continuare si voi astepta mereu noi idei! :)

  2. 2
    Laura says:

    Draga Raluca sper tare mult sa va fi placut prajiturica. Iti multumesc din suflet ca ma urmaresti si ca iti plac retetele mele. Te imbratisez cu mare drag si te mai astept sa ma vizitezi!! Numai bine iti doresc|

  3. 3
    dorina says:

    as vrea sa o fac cu piersici ce zici merge?
    si eu fac multe preparate dupa retetele tale si iti multumesc ff mult!
    iti doresc numai bine si spor la treaba

  4. 4
    Laura says:

    Merge sigur draga mea Doriana. Daca vrei sa fii sigura ca nu se duc la fund da-le putin prin faina inainte de a le aseza pe prajitura desi daca le tai buvcatele mici nu este nevoie sa faci acest lucru pentru ca aluatul este dens. Te pup cu drag!!

  5. 5
    Anonymous says:

    Draga Laura,

    Prajitura aceasta eu am facut-o de doua ori pana acum,dar cu visine din congelator.Din pacate, ciresele, desi e vremea lor, sunt foarte scumpe in piata.

    Este foarte, foarte buna.Chiar acum, in timp ce scriu acest comentariu,astept sa se raceasca o tava de prajitura, care va fi cadoul meu, pentru colega mea, a carei zi de nastere este maine.Voi reveni maine, cu impresiile colegilor de serviciu si bineinteles ale colegei mele.

    Multumesc,

    Cu drag Cristina

  6. 6
    Anonymous says:

    Am uitat a doua zi sa revin cu impresii.
    Prajitura aceasta a facut furori printre colegii mei.Cred ca nici trei tavi, nu le-ar fi fost de ajuns.Eu am 9 baieti in birou (unii au sotii care nu se dau in vant dupa statul in bucatari).

    Bravo Laura !!

    Cu drag,
    Cristina

  7. 7
    Anonymous says:

    Prima data cand fac o prajitura cu visine…
    Mi-a iesit fff buna! Si a fost foarte usor de facut.
    Am sa mai incerc si alte retete!

    Adriana

  8. 8
    Laura says:

    Cristina draga mea cat ma bucur ca v-a palcut prajiturica!! Te pup cu mare drag si iti multumesc mult ca ai incercat-o!!

  9. 9
    Laura says:

    Adriana ma bucur mult ca ti-a placut!! Te pupic si te invit sa mai incerci si alte retete daca doresti!!

  10. 10
    Anonymous says:

    Buna,

    am facut prajitura cu visine in loc de cirese. a iesit foarte buna insa aluatul s-a cam inverzit in jurul visinelor iar sotul meu are "alergie" la verde :). se poate evita inverzirea?

    multumesc,
    adriana

  11. 11
    Laura says:

    Adriana draga mea, e prima data cand aud ca o prajitura a iesit verde! M-am tot gandit care ar putea fi motivul si cred ca din cauza visinelor ti-a iesit asa. Ce visine ai folosit? ma gandesc ca daca au fot cumparate sa nu fi fost tratate cu cine stie ce chimicale si din cauza caldurii din cuptor sa se fi eliminat substantele respective.
    Incearca pe cat posibil sa folosesti fructe biologice pentru ca sunt incomparabil mai sanatoase decat cele de la supermarket.
    Te pupic cu drag.

  12. 12
    Anonymous says:

    eu am facut aceasta reteta cu struguri negri din gradina proprie, si am patit cam la fel… aluatul din jurul strugurilor se inrosea putin in cateva locuri iar in altele se inverzea… eu cred ca e de la coaja de struguri sau de la coaja de visine in cazul de mai sus… nu e rau, dar e putin inestetic… la mine toata lumea a mancat fara sa comenteze… a fost delicios…

  13. 13
    Laura says:

    Anonim, e normal sa se inroseasca putin in jurul boabelor de visina sau cireasa. La struguri eu nu am avut pana acum problema asta dar ma gandesc ca daca se tavalesc putin prin faina inainte, se poate evita inverzirea sau inrosirea.
    Multumesc tare mult ca ai incercat reteta si ca ti-a placut!!

  14. 14
    Anonymous says:

    draga laura eu abea acum am intrat pe acest site in cautare de retete pt prajituri si am incercat aceasta reteta facand chec si a fost f bun sotului meu ia placut f mult la la fel si socrilor mersi mult este prima data cand fac o prajitura si chiar mi-a iesit din prima fara sa am probleme

  15. 15
    Anonymous says:

    am si io o intrebare cand fac blaturi imi cresc foarte fain dar cand le scot de la cuptor se lasa.nu stiu de ce…ai putea sa imi spui te rog .sarbatori fericite

  16. 16
    Anonymous says:

    draga laura am o intrebare.cand fac blaturi in cuptor imi cresc frumos dar cand le scot se lasa,de ce?daca ai putea sa imi raspunzi.mersi

  17. 17
    Laura says:

    Anonim, nu stiu ce reteta de blat folosesti, dar in general se lasa din trei motive: 1. folosesti mai mult praf de copt decat este prevazut in reteta
    2. nu mixezi destul de mult albusurile sau nu le incorporezi corect in galbenusuri, adica de jos in sus si treptat.
    3 temperatura cuptorului este prea mare. Incearca sa reduci temperatura cu 5-10 grade.

  18. 18
    Anonymous says:

    Buna Laura , prajiturile tale cat si celelalte retete sunt super delicioase….si tocmai de aia vroiam sa te rog ceva , as vrea sa folosesc miere de albine in loc de zahar , se poate o reteta care sa inlocuiasca zaharul cu miere , stiu ca trebuie reduse ceva lichide dar nu prea stiu ce si cum.

    Apropo pizza in 8 min a iesit bestiala , dar mai trebuia putina apa peste cat scria acolo

    Mersi mult si mai asteptam noutati
    Daniel

  19. 19
    elena says:

    Iti multumesc mult pentru reteta,a iesit formidabil,eu am adaugat bucatele mici de ciocolata si cirese intregi din gem,dar asta nu ca sa o imbunatatesc ci ca asa am avut eu pofta..sa pap chec cu ciocolata asa cum am vrut eu..
    Eu sunt noua pe aici si iti mai multumesc inca o data pt ca iti pierzi din timpul tau pt a posta noi idei si retete noua incepatorilor.. :)multi pupici..asa dulci precum checul meu..!

  20. 20
    Anonymous says:

    Buna Laura,reteta aceasta este ideala pentru ceva simplu,usor dar foarte gustos!Am incercat-o si eu si am fost super incintata de rezultat!Am facut jumatate de compozitie cu capsuni si cealalta jumatate cu piersici!Felicitari pentru tot ceea ce faci!Loretta

  21. 21
    lucia_dem says:

    stimata, va caut de zor blogul sa imi vars supararea, ceva nu e in regula cu checul economic, e prea mult praf de copt, compzitia are si asa oua, praful de copt ar trebui sa fie de o lingurita sau vf de cutit. Am facut o portie duble, adik la 4 oua toate cantitatile dublate si praful de copt l-am pus cat pentru O PORTIE , respectiv doar un pachet si mi-am petrecut vreo 2 ore sa sterg cuptorul pentru ca a iesit din forme si s-a prelins pe unde a apucat! Reconsiderati povestea asta si dati de stire in toate site-urile unde apareti cu reteta asta ca sa nu va bombane si altele cum am facut-o eu. Daca reteta era fara oua poate ca cantitatea de praf de copt ar fi fost potrivita asa insa,…dezastru!

  22. 22
    Laura says:

    Stimata Lucia, imi pare extrem de rau ca nu v-a reusit reteta. Eroarea s-a strecurat in privinta tipului de praf de copt folosit. Exista praf de copt normal care se vinde in pliculete de 7 gr si praf de copt vanilat care este mult mai slab decat cel normal si se vinde in pliculete de 16 grame.
    Pentru ingredientele de mai sus este nevoie de 1 plic de praf de copt normal de 7 grame sau unul vanilat de 16 grame.
    Daca ati dublat cantitatile din reteta trebuia neaparat sa preparati checul sau prajitura in doua tavi incapatoare, respectiv 2 tavi de prajitura de 30X35 sau 2 forme de chec de 30X11 cm. Ati folosit cate 2 tavi sau 2 forme de aceste dimensiuni pentru prajitura dumneavostra? Mi se pare imposbil sa creasca chiar atat de mult incat sa depaseasca marginea unor forme atat de mari.

    Cu respect,

    Laura Adamache

  23. 23
    Anonymous says:

    Draga Laura, iti spun draga pentru ca parca te cunosc de mult:)Citesc blogul tau aproape in fiecare zi, si cateva din retele tale au fost succesele mele culinare!:)
    Mi-a facut mare placere sa citesc interviul cu tine, am simtit ca te cunosc un pic mai bine decat de pe blog.
    Reteta este excelenta, am scos-o din cuptor si am mancat…doar 2 cuburi pentru ca eu incerc sa slabesc. Dar imi face placere sa gatesc pentru familie si prieteni, desi ispita de a gusta e imensa:(.
    Nu mi-a iesit nimic verde, nici macar rosu in jurul visinelor (din compot). A crescut frumos, putin inegal, dar asta pentru ca nu am intins-o de la inceput perfect egal. Parerea mea este ca daca respecti reteta, cateva principii de baza, pui in tava potrivita asa cum e scris in reteta, nu are cum sa nu iasa, asa cum vad ca spun unii. Si chiar daca nu iese din prima, intotdeauna poti sa mai incerci odata, corectand ce ai observat ca ai gresit. Nu inteleg de ce simte lumea nevoia sa dea cu pietre. Ma deranjeaza pe mine tonul cu care scriu, dar pe tine?! In sfarsit, nu voiam decat sa iti multumesc inca o data, si sa te salut din Romania!Ani.

  24. 24
    Anonymous says:

    Am si eu o intrebare, putem inlocui uleiul cu unt sau margarina? mersi

  25. 25
    mihaela says:

    draga mea am ancercat aceasta reteta cu putine modificari am pregatit intocmai dar am dublat cantitatile
    compozitia am asezat-o toata intr-o tava drep.apoi in jum de tava am ascuns patratele de cioc amara si am bagat-o la cuptor
    cand a fost aproape coapta am intins pe cialalta jum dulceata de piersici
    si am bagat tava in cup pret de 15 min
    o minunatie multumesc pupici si multa sanatate

    • 25.1
      Laura says:

      Cu mult mult drag, Mihaela iubita!!
      Sa va fie de bine!! Pup dulce!!

  26. 26
    Ana says:

    Buna! Am de gand sa fac prajitura dar nu stiu ce cantitate de cirese sa cumpar ..:)
    Multumim ptr reteta minunata si ptr toate, de fapt!

    • 26.1
      Laura says:

      Ana, draga mea, cred ca am folosit in jur de 150-175 g de cirese.
      Pup!

  27. 27
    Roxana says:

    Buna ! Am incercat de cateva ori reteta si mi-a iesit foarte bun checul cu cacao.
    As vrea sa stiu: se pot pune si cateva nuci in compozitie ?

    • 27.1
      Laura says:

      Roxana, draga mea, da, se pot pune si cateva nuci. Le poti praji un pic inainte pentru un gust mai accentuat.
      Te pup!

  28. 28
    Vlad says:

    Stie cineva cum pot evita inverzirea visinelor in tarta ? Am incercat si cu faina dar tot s-a inverzit. Ar cineva o explicatie de ce se intampla asta ? exista vreun truc ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>