Inghetata de ciocolata

Retete de inghetata – Inghetata cu ciocolata

Inghetata de ciocolata

Cui nu ii place inghetata de ciocolata? Nu cred ca exista multe persoane care sa nu iubeasca acest tip de inghetata si sa nu o savureze cu nesat intr-o zi torida de vara. Eu, personal, ador inghetata de visine, fistic si pepene galben, dar nu zic nu in fata unei cupe de inghetata de ciocolata. In Italia,  inghetata este putin spus divina, asa ca am incercat sa reproduc acasa gustul inghetatei de ciocolata cumparata de la gelaterie.
Ca sa obtinem o inghetata cremoasa, fara ace de gheata, trebuie sa mixam inghetata o data la 4o-45 minute, in primele 3 ore dupa ce am bagat-o la congelator. Vasul in care va sta inghetata trebuie sa fie din inox si trebuie sa stea in congelator cel putin 2 ore inainte de a prepara inghetata.

Ingrediente – Inghetata de ciocolata

  • 500 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 120 g ciocolata neagra rasa fin (puteti folosi un mix de ciocolata neagra si lapte)
  • 1 baton de vanilie/ esenta vanilie

Mod de preparare – Inghetata de ciocolata

  • Pentru inceput bagam in congelator vasul de inox in care vom pune inghetata la congelata (trebuie sa stea in congelator cel putin 2 ore).
  • Punem laptele pe foc impreuna cu batonul de vanilie, despicat pe lungime, si cand fierbe laptele atinge punctul de fierbere stingem focul.
  • In timp ce laptele fierbe, frecam cu o lingura de lemn sau plastic (exclus mixer) galbenusurile cu zaharul.
  • Cand galbenusurile se deschid la culoare si isi dubleaza volumul, ne oprim din amestecat.

Inghetata de ciocolata preparare

  • Trecem prin sita laptele fierbinte, inlaturam batonul de vanilie si il turnam treptat peste compozitia de galbenusuri. Amestecam pana la omogenizare.
  • Punem crema de galbenusuri pe foc mic si amestecam incontinuu pana cand incepe sa se ingroase. In acest moment, adaugam ciocolata rasa si amestecam bine.
  • Mare atentie sa nu lasati crema pe foc prea mare sau pentru prea mult timp. Pentru mai multa siguranta, putem fierbe crema de galbenusuri la bain marie. 

Crema de galbenusuri cu ciocolata

  • Dupa ce am incorporat ciocolata, stingem focul si lasam crema sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, o punem in vasul de inox rece.
  • Punem inghetata de ciocolata in congelator si timp de trei ore, calculate din momentul in care am introdus-o in congelator, o scoatem, la un interval de 40 minute si o amestecam foarte foarte bine (putem folosi chiar si mixerul).  Aceasta etapa e foarte importanta pentru o inghetata cremoasa. In poza de jos, inghetata amestecata dupa primele 40 minute, iar in a doua poza, inghetata amestecata pentru ultima data.

Inghetata de ciocolata dupa congelator

  • Dupa ce am mixat-o ultima oara, o punem din nou in congelator pentru un minim de 30 de minute.
  • Putem sa o servim cu diverse sosuri, fructe proaspete, fructe confiate etc. Eu am servit-o cu un sos de cirese acrisor si fulgi de migdale.

Inghetata de ciocolata in cupa

  • Delicioasa si foarte cremoasa. Pofta buna!
Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Inghetata de ciocolata
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
5 Based on 2 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Comentarii

  1. carla_25

    buna laura! Inghetatele de pe site-ul tau cat se pot pastra la congelator? Trebuie mancate in cateva zile sau pot fi pastrate cateva luni? Multumesc pentru raspuns!

    • Laura

      Draga Carla, sigur ca pot fi pastrate la congelator. Cu toate acestea, nu te sfatuiesc sa congelezi inghetata de casa mai mult de 2 saptamani.

  2. Alina

    Eu am preparat inghetata si mi s.a intamplat acelasi lucru ,atunci cand am pus.o pe foc dupa ce am adaugat laptele peste galbenusuri ,s.a imbranzit.Am crezut ca am gresit ceva si am recitit reteta.Se pare ca am facut.o corect…in fine am lasat.o asa si am pus.o la congelator unde am avut alta surpriza pt.ca nu se congela..de abia dupa 2 ore a inceput sa se trasforme cat de cat in inghetata.Ca si gust e super ok dar te rog sa.mi dai un sfat ce sa fac pe viitor.Multumesc.

    • Laura

      Alina, draga mea, incearca data viitoare sa lasi laptele sa ajunga la temperatura camerei si apoi sa-l pui peste galbenusuri. Pune o tabla sub cratita sau, pentru mai multa siguranta, fierbe crema de galbenusuri la bain marie. In acest fel nu se taie sigur compozitia. Cat depsre timpul de inghetare, foloseste un vas de aluminiu (este un bun conductor termic) sau de inox. In vase de plastic, ingheata mult mai greu.
      Si daca vrei sa inghete super rapid, pune in centrul vasului cu inghetata, inainte de a-l baga in congelator, o lingura.
      O sa vezi ca ingheata muuult mai repede.
      Pup!

  3. Ionela

    Laura draga, eu am plita cu inductie, nu pot pune nimic dedesubt. Daca la 5 e foc potrivit,eu am lasat la 3, poate sa pun la 2 data viitoare.

    • Laura

      Ionela, scumpa, pune la 2 data vitoare pentru ca plitele cu inductie sunt foarte diferite de cele pe gaz.
      Si eu am avut surpriza neplacuta de a arde cateva creme cand am avut plita cu inductie.
      La 2 cred ca e perfect.
      Pup cu drag!

  4. Ionela

    Laura,cred ca am facut-o de vreo 5 oi vara asta. E foarte buna, dar de fiecare data mi se strange putin din galbenus,am impresia ca se prinde putin de fundul oalei, desi am lasat la foc foarte mic si ultima data chiar am lasat foarte putin pe foc dupa ce am adaugat galbenusurile,n-am mai asteptat primii bulbuci de frica si tot asa a iesit. Deranjeaza doar ca aspect,as vrea sa iasa perfecta,ca a ta, ce sa fac?

    • Laura

      Ionela, scumpa, pune o tabla sub cratita ca sa nu se prinda crema si las-o sa fiarba pe foc foarte mic.
      Pup dulce dulce!!

  5. diana

    Draga Laura reteta ta este incantatoare.Tocmai ce am terminat de preparat inghetata.este delicioasa.bineinteles ca am personalizat-o putin pt ca eu nu pot sa gatesc dupa o reteta fixa.trebuie sa adaug sau sa modific ceva.asa ca uite cum am facut eu.am dat gres cu galbenusurile frecate cu zahar in momentul in care le-am amestecat cu laptele si le-am repus pe foc pt ca mi s-au strans.am adaugat ciocolata rasa,am lasat compozitia sa se raceasca si am adaugat si albusurile batute spuma.bineinteles ca nu am reusit sa amestec cu lingura albusurile cu compozitia asa ca am bagat mixerul.mi-a iesit o crema spumoasa si fina,iamiiiiiii.am bagat-o la congelator,am amestecat-o dupa 40 min si inca o data dupa 40 si am lasat-o sa inghete.si surpriza mi-a iesit o inghetata cremoasa si fara cristale de gheata.iar la gust a fost delicioasa deoarece am adaugat putin rom si portocale confiate.(imi place mult combinatia ciocolata cu portocale).si uite asa am reparat si oul care mi s-a strans si am avut parte si de o inghetata spumoasa si fina.(secretul meu a fost mixerul).Iti multumesc inca o data pt reteta asta delicioasa

    • Laura

      Diana, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-a placut!! Foarte interesanta varianta ta. Cu prima ocazie o sa o incerc si eu.
      Pupicei cu drag si pofta buna la inghetata!

    • Laura

      Ionela, draga mea, sa iti fie de bine!!
      ma bucur tare mult ca ti-a placut!

  6. raluca

    Buna doamna!Dc trebuie exclus mixerul ?Nu ar facilita treaba cu spartul ghetii la interbalul de 40 min si frecatul galbenuselor cu zaharul?Care e diferenta?va rog sa ma invatati si pe mine.

  7. Anonymous

    Buna Laura ,
    Se poate folosi masina de facut inghetata pt retetele tale de inghetate si mai ales pt cea cu ciocolata ,multumesc.Ella

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


4 + 9 =

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.