Focaccia rapida cu smantana


Retete culinare – Focaccia rapida cu smantana

Focaccia rapida cu smantana detaliu

Focaccia rapida cu smantana este una dintre retetele de aluaturi dospite pe care le fac cu precadere in sezonul mai rece al anului.

Nimic nu este mai gustos intr-o zi friguroasa de toamna sau iarna decat o bucata de focaccia calda. Reteta este relativ rapida si foarte simpla.

Eu am framantat aluatul si l-am lasat la dospit in masina de paine, dar putem sa il facem manual. Amestecam drojdia cu faina si o punem intr-un vas, adaugam in centrul ei apa, smantana (folosim o smantana un pic mai lichida) si uleiul.

Framantam pana cand aluatul de focaccia devine consistent, apoi adaugam sarea si framantam pana devine elastic si nu se mai lipeste de mana.

Il lasam la dospit circa 90 minute, apoi procedam cum am explicat in modul de preparare de mai jos.

Ingrediente – Focaccia rapida cu smantana

  • 500g faina
  • 170g smantana
  • 110ml apa
  • 7g drojdie uscata
  • 40g ulei masline + 20g ulei de masline
  • ceapa verde (eu am pus 5)
  • rozmarin
  • sare
  • 1 lingurita zahar

Mod de preparare

  • Punem in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: apa usor calduta, smantana, uleiul, zaharul, apoi faina in centrul careia facem o gropita si adaugam drojdia. Sarea o adaugam cand masina emite semnalul sonor.

Focaccia rapida cu smantana preparare

  • Dupa ce aluatul a dospit, intindem aluatul cu mana intr-o tava unsa cu ulei de masline si ungem toata suprafata cu uleiul ramas (din cele 20 g specificate la ingrediente).

Focaccia rapida cu smantana aluat

  • Pudram toata suprafata cu ceapa taiata solzisori si rozmarin,
  • Lasam focaccia 1 ora sa dospeasca, intr-un loc ferit de curenti reci de aer.

Focaccia rapida cu smantana detaliu preparare

  • O coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pt 25-30 minute.
  • Dupa ce s-a copt,o taiem si o servim.

Focaccia rapida cu smantana detaliu

  • Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Focaccia rapida cu smantana
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

10 comentarii la “Focaccia rapida cu smantana

  1. Laura spune:

    Thank you so very much for your beautiful award Phanitha and thank you for liking my focaccia!! I will collect the award very soon!! Kisses!!

  2. Ionela spune:

    La multi ani, Laura! As incerca si eu aceasta foccacia, abia acum am descoperit-o,dar ce zici, ar merge mai bine cu ceapa vrde?

  3. Laura spune:

    La multi ani, Ionela draga mea!! Eu zic ca iese mai bine cu ceapa veche. Ceapa verde are un gust particular care, dupa parerea mea, nu se preteaza atat de bine la tipul asta de coacere. Pupicei!!

  4. eniko spune:

    o bucatica de cer!!! atat de mult i mi place focaccia ca nu am cuvinte..arata foarte bine..si am sa o incerc..cu ceapa nu am incercat..mmm
    un pupic

  5. Mada spune:

    Buna Laura!

    As vrea sa fac si eu aceasta focaccia caci am mai facut si alta reteta de focaccia de la tine si mi-a iesit foarte bine, plus ca smantana aproape imi expira.
    Am 2 intrebari:
    Cum as putea sa o fac fara masina de paine? Cat sa o framant si cat sa o las la dospit?
    La ingrediente scrie ceapa verde dar am impresia ca ai folosit altfel de ceapa. Sau ai folosit doar partea alba de la ceapa verde?

    Multumesc anticipat pt. raspuns!

    Numai reusite nemaipomenite in bucatarie iti doresc!

    • Laura spune:

      Draga Mada, amesteci faina cu drojdia uscata si o pui intr-un vas. Amesteci uleiul cu apa usor calduta, zaharul si smantana la temperatura camerei si torni amestecul in centrul fainii. Incepi sa framanti si cand aluatul capata consistenta, adaugi sarea. Framanti pana obtii un aluat omogen si elastic, il pui intr-un vas de plasic usor uns cu ulei, il acoperi si il lasi la dospit cca 1.30m sau pana isi dubleaza volumul. Apoi procedezi ca in reteta.
      Eu am folosit ceapa vrede italiana care are un bulb muuuult mai mare decat cel al cepei verzi romanesti. Am folosit numai partea alba. Te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor