Lapte Condensat


Lapte Condensat facut in casa – Reteta culinara

Lapte condensat

Pentru ca am promis de foarte mult timp ca o sa postez aceasta reteta de lapte condensat si pentru ca azi aveam toate ingredientele necesare, am refacut laptele condensat si am zis sa onorez promisiunea facuta cu mult timp in urma si sa postez reteta.

Laptele condensat se face extrem de rapid, dar trebuie neaparat sa respectam timpul: 1 minut in minus si iese lichid, unul in plus si iese prea dens. Asa ca cel mai bine punem un ceas langa noi care sa ne acompanieze in timp ce preparam laptele condensat.

Lapte Condensat – Ingrediente (cca 600 ml)

  • 375 ml lapte gras (3,5 % grasime)
  • 500 g zahar pudra din comert
  • 45 g unt
  • 1 pastaie vanilie

Lapte condensat – Mod de preparare

  • Zaharul pudra trebuie sa fie cumparat din comert si nu facut in casa, deoarece cel cumparat contine amidon care ajuta la solidificarea laptelui.
  • Punem la fiert, pe foc foarte mic, laptele impreuna cu zaharul, untul si o pastaie de vanilie crestata pe lungime.
  • Cand zaharul si untul s-au topit complet dam focul o idee mai mare si asteptam sa inceapa sa fiarba. De la primul clocot mai lasam laptele pe foc fix 10 minute, nici mai mult nici mai putin. Daca il lasam mai putin laptele nu elimina suficienta apa si rezultatul va fi unul lichid, daca lasam mai mult de 10 minute, laptele pierde prea multa apa iar laptele va fi prea dens.

Preparare lapte condensat de casa

  • In aceste 10 minute amestecam incontinuu in lapte cu o lingura de lemn.
  • Stingem focul, eliminam pastaia de vanilie si amestecam laptele, din cand in cand, pana cand se raceste. Dupa ce laptele condensat s-a racit, il punem intr-un borcan si il bagam la frigider.

Detaliu lapte condensat de casa

  • Sper sa reusesc zilele astea sa fac ceva din el si voi veni tot aici cu rezultatul.

Lapte condensat detaliu final

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Lapte Condensat
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
31star1star1stargraygray Based on 23 Review(s)

49 comentarii la “Lapte Condensat

  1. ISABELA spune:

    multumes Laura pentru reteta minunata si pentru explicatii. de mult cautam o reteta de lapte condensat buna, care sa si iasa. pe la noi nu prea se gaseste, asa ca sigur am sa incerc reteta ta. te pup

  2. Ginette spune:

    Excelent, ma tot chinui sa gasesc lapte condensat si nu reusesc, acum am scapat de o mare grija, ce bineee 🙂 Te pup !!!

  3. Laura spune:

    Cu placere Alizel mic si frumos!! Acum ramane de vazut cum il consum pentru ca a iesit destul de multicel si in ultima perioada am tot facut dulciuri. Cris a ajuns la saturatie saracul!! Nici in Italia nu se gaseste lapte condensat decat ffffff greu din cate imi amintesc eu, in schimb aici se gaseste pe toate drumurile numai ca nu prea cumpar eu nefiind un fan infocat al laptelui condensat. Te pup Alizel si abia astept sa il incerci!!

  4. Laura spune:

    Ce ma bucur Ginuca draga ca iti foloseste reteta. Eu sincer abia astept sa vad ceva dulciuri minunate cu laptic condensat ca poate asa ii descopar si eu valoarea. Daca astau sa ma gandesc bine jur ca nu imi amintesc la ce l-am folosit datile trecute sau daca l-am folosit. Asa ca astept cu nerabdare retetute bune bune. Te pup Ginuca draga!!

  5. Lavinia spune:

    Multumim pentru reteta! Eu ma chinui sa gasesc lapte condesat de cel putin o luna ca sa pot face o prajitura! Mi-e de mare ajutor retea asta! M-a scapat de cautari!

  6. Laura spune:

    Ma bucur enorm Lavinia draga ca iti este utila reteta asta. Abia astept sa imi spui cum ti-a iesit si daca ti-a placut. Te pup!!

  7. Rux spune:

    Laura esti absolut minunata…am facut diverse retete din bucataria ta magica…si toate au iesit mai mult ca perfecte…sunt o mare admiratoare a ta…Felicitari!!!!!

  8. Rux spune:

    De-ai stii Laura ce mare bucurie mi-ai facut cu aceasta reteta…copiii mei sunt iubitori de lapte condensat…cand erau micuti gaseam de cumparat si-l papau cu lingurita…dupa o vreme a disparut…am mai gasit in Germania dar e greu de carat asa mult cum as cumpara eu…pup dulce pentru o Laura minunata!

  9. Laura spune:

    Ma bucur draga Rux ca iti e de folos!! Eu sincera sa fiu nu ma prea omoram cu laptele condensat dar de curand am facut o prajitura atat de buna cu lapte condensat si nuca de cocos incat m-am indragostit si eu de el. Nu am reusit sa fac pozute prajiturei dar o s-o refac fff curand si voi veni cu reteta. Pup!!

  10. Anonymous spune:

    buna laura. imi cer scuze, pe un alt blog am citit o reteta cu acest condiment. multumesc oricum. retetele tale sunt minunate.

  11. Anonymous spune:

    as vrea sa stiu la ce se foloseste laptele condensat. se poate consuma si ca atare sau doar in prajituri? multumesc

  12. Laura spune:

    Am incercat si eu reteta, mi-a iesit dar numai dupa ce am tinut-o cu doua minute mai mult. Oare era totusi focul prea mic?

  13. Laura spune:

    Laura draga mea coteaza foarte mult si cratita in care il faci. Daca are fundul mai gros,dureaza putin mai mult iar daca este mai subtire, mai putin. Important este ca ti-a reusit si ma bucur tare mult ca l-ai incercat. Te pupic!!

  14. Mihaela spune:

    laura, am incercat reteta ta. a iesit foarte bun laptele condensat, dar am si eu o intrebare: cum faci sa-l caramelizezi? pentru banoffee pie am nevoie de lapte condensat caramelizat.

  15. Anonymous spune:

    Hei, multumesc mult de reteta; vreau de ceva timp sa fac reteta "prajitura magica" dar din cauza lipsei laptelui condensat, nu am reusit sa o fac; azi am gasit reteta ta si hop top gata laptele :); eu am facut cu ce am avut in casa: lapte de 1.5 si zahar macinat in casa la care am adaugat putin amidon alimentar(datorita tie am invatat care e diferenta dintre cel cumparat si cel facut acasa), am pus unt din ochi, insa la foc musai 5minute fix de la primul clocot(am facut jumatate de cantitate)-deci iese; multumesc inca o data de ajutor, merg sa fac prajitura:)

  16. Anonymous spune:

    tot eu-Lucia….imi place mult de tot acest lapte condensat,l-am facut de nenumarate ori,imi vine sa-l mananc gol si caaald, imediat merg la bucatarie sa-l fac din nou ,ca nu stiu cand am nevoie de el, si sa nu cumva sa nu fie in frigi….am inventat si-o reteta de inghetata cu el…de aceea indraznesc sa te-ntreb,daca nu ai tu ceva reteta de inghetata cu lapte condensat! multumesc si te puuuup !!!

  17. Laura spune:

    Lucia scumpa mea, mii de scuze ca nu am rapsuns pana acum.
    tare ma bucur ca iti place reteta asta si ca ai incercat-o.
    Din pacate nu am inca o inghetata cu lapte condensat dar imediat dupa ce o sa fac, o s-o postez cu mare drag.
    Pup cu mare drag!!

  18. Roxana spune:

    Am folosit aceleasi cantitati , doar ca in loc de zahar pudra am pus zahar normal si nu s0 a ingrosat DELOC…Ma indoiesc ca acesta sa fi fost motivul… aveti vreo idee?

    • Laura spune:

      Roxana, tocmai acesta a fost motivul. Am scris in reteta, imediat dupa ingrediente, urmatorul lucru:
      ” Vreau sa spun ca zaharul pudra trebuie sa fie cumparat din comert si nu facut in casa, deoarece cel cumparat contine amidon care ajuta la solidificarea laptelui.”
      Insist intotdeauna ca retetele sa fie citite cu foarte mare atentie inainte de a ne apuca de lucru pentru ca altfel riscam sa nu ne iasa si sa fim obligati sa aruncam totul la cos.

  19. Apetito spune:

    am facut laptele condensat
    prima oara am dat rateu dublu, am citit in fuga calului si am pus tot litrul de lapte, mi-am dat seama tarziu, l-am repus la fiert si…cat era la racit, m-am spalat pe maini in el, ca era in chiuveta
    a doua oara l-am facut cu zahar de trestie, cristal deci…dar am adaugat aproximativ o lingura de amidon, nu mai aveam zahar pudra dar nici rabdare sa mai astept. si…succes!!

    multumesc mult!!

    • Laura spune:

      Vaaai, Betty, scumpa, prin cate aventuri ai trecut cu laptele asta!:))
      Pup cu drag si ma bucur ca ti-a reusit pana la urma!

  20. dana spune:

    Buna Laura! te rog spune-mi si mie cum se face zaharul pudra in casa(stiu ca am vazut la tine reteta dar nu o mai gasesc). Multumesc!!!

    • Laura spune:

      Draga mea, retetuta de zahar pudra se afla la tortul revelion 2011 si suna asa:
      ” Pentru a prepara zaharul pudra in casa procedati astfel: amestecati 300 gr zahar tos cu 50 gr zahar pudra din comert si 100 gr amidon porumb. Mixati in pudra fffff fina acest amestec si il folositi in locul zaharului pudra cumparat.”
      Pup dulce!!

  21. Vlad spune:

    Multumim pentru reteta! totusi, la ingrediente scrie sa punem 45g de unt, dar in imagine pare mai mult. Sigur numai atata trebuie pus?

  22. andra spune:

    🙁 nu mi-a iesit… si nu inteleg de ce. Poate s-o fi taiat. Dar am avut tigaie non aderenta, unt cantarit, lapte masurat, zahar pudra Margaritar. NIMIC :(( ah si timer-ul setat pe 10 minute.. l-am lasat si mai mult. am ajuns la 20 si degeaba. Pacat de ingrediente. Poate data viitoare.

    • Laura spune:

      Draga mea, ai folosit un lapte gras? Spune-mi exact ce anume nu a mers cum trebuie, poate gasim o solutie impreuna.
      Pup cu drag!

  23. mariana spune:

    buna laura.imi poti spune cam cat timp poate fi tinut in frigider?
    as vrea sa-l fac,dar sa-l folosesc cand am nevoie.
    iti multumesc pentru raspuns,si pentru toate retetele tale minunate.
    azi chiar am facut kinder pinguin(n-am avut lapte condensat),si mi-arfi placut sa gasesc aceasta reteta mai inainte.
    oricum a iesit foarte bun.te pup.

    • Laura spune:

      Draga mea, eu l-am tinut la frigider 1 saptamana. Se poate sa dureze si mai mult, dar totusi recomand sa il folosesti in decurs de o saptamana.
      Pup cu drag!

  24. loredana spune:

    am facut reteta cu jumatate din cantitatea de lapte si zahar,o lingurita rasa de amidon si o lingurita de unt si mi-a iesit perfecta!!! multumesc Laura!

  25. Sorin spune:

    asta e reteta de zahar condensat… atentie, poate contine urme de lapte! vad ca reteta dateaza de ceva ani, abia am descoperit-o. si eu care credeam ca laptele condensat e un lapte printr-un proces similar sublimarii, rezultând un produs dens, lipsit de apa… daca ceea ce este acest „lapte”, o crema de zahar invertit ingrosata cu amidonul (tot glucida) din zaharul pudra vandut in comertz prefer sa ma lipsesc de o asemenea bomba glucidica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor