Lapte condensat

Lapte condensat

Pentru ca am promis de foarte mult timp ca o sa postez aceasta reteta si pentru ca azi aveam toate ingredientele la indemana am refacut lapticul condensat si am zis sa onorez promisiunea facuta cu mult timp in urma si sa o postez.

Se face extrem de rapid dar trebuie neaparat sa respectam timpul: 1 minut in minus si iese lichid, unul in plus si iese bolovan. Asa ca cel mai bine fixam un ceas langa noi care sa ne sara in ochi sau sa scoata zgomote in timp ce preparam laptele.

Ingrediente pt 650 gr lapte condensat:

  • 375 ml lapte gras (3,5 % gr grasime)
  • 500 gr zahar pudra
  • 45 gr unt
  • vanilie optional (eu am curatat semintele de vanilie de pe un baton si le-am pus in lapte)

Vreau sa spun ca zaharul pudra trebuie sa fie cumparat din comert si nu facut in casa, deoarece cel cumparat contine amidon care ajuta la solidificarea laptelui.

Deci punem la fiert, la foc foarte mic, laptele impreuna cu zaharul si untul:

041

Cand zaharul si untul s-au topit complet dam focul o idee mai mare si asteptam sa inceapa sa fiarba. De la primul clocot mai lasam laptele pe foc fix 10 minute , nici mai mult nici mai putin. Daca il lasam mai putin laptele nu elimina suficienta apa si rezultatul va fi unul lichid, daca lasam mai mult de 10 minute, laptele pierde prea multa apa iar rezultatul va fi compact.

In aceste 10 minute amestecam incontinuu in lapte cu o lingura de lemn.

Dam laptele de pe foc si incepem sa amestecam ca sa se raceasca,

071

074

Dupa ce s-a racit, il punem intr-un borcan,

098 []

si il bagam la frigider,

107 []

Il folosim cand avem nevoie si la ce avem nevoie.

Sper sa reusesc zilele astea sa fac ceva din el si voi veni tot aici cu rezultatul.

P.S: Este a treia oara cand fac reteta asta si mereu am facut-o din cantitatile de mai sus. Presupun ca daca se injumatatesc se injumatateste si timpul prepararii numai ca din pacate nu pot garanta o reusita sigura. Pentru ingredientele de mai sus garantez un rezultat perfect atata timp cat se respecta timpul de coacere.

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. ISABELA

    multumes Laura pentru reteta minunata si pentru explicatii. de mult cautam o reteta de lapte condensat buna, care sa si iasa. pe la noi nu prea se gaseste, asa ca sigur am sa incerc reteta ta. te pup

  2. Ginette

    Excelent, ma tot chinui sa gasesc lapte condensat si nu reusesc, acum am scapat de o mare grija, ce bineee :-) Te pup !!!

  3. Laura

    Cu placere Alizel mic si frumos!! Acum ramane de vazut cum il consum pentru ca a iesit destul de multicel si in ultima perioada am tot facut dulciuri. Cris a ajuns la saturatie saracul!! Nici in Italia nu se gaseste lapte condensat decat ffffff greu din cate imi amintesc eu, in schimb aici se gaseste pe toate drumurile numai ca nu prea cumpar eu nefiind un fan infocat al laptelui condensat. Te pup Alizel si abia astept sa il incerci!!

  4. Laura

    Ce ma bucur Ginuca draga ca iti foloseste reteta. Eu sincer abia astept sa vad ceva dulciuri minunate cu laptic condensat ca poate asa ii descopar si eu valoarea. Daca astau sa ma gandesc bine jur ca nu imi amintesc la ce l-am folosit datile trecute sau daca l-am folosit. Asa ca astept cu nerabdare retetute bune bune. Te pup Ginuca draga!!

  5. Miha

    Si iese asa bun bun ca ala ce e de cumparat? :))

    Neaparat o sa incerc si eu reteta,ca noi suntem fani.

  6. Lavinia

    Multumim pentru reteta! Eu ma chinui sa gasesc lapte condesat de cel putin o luna ca sa pot face o prajitura! Mi-e de mare ajutor retea asta! M-a scapat de cautari!

  7. Laura

    Miha draga eu zic ca seamana f bine cu cel cumparat. Sa il incerci cand ai timp si sa-mi spui cum ti s-a parut!!

  8. Laura

    Ma bucur enorm Lavinia draga ca iti este utila reteta asta. Abia astept sa imi spui cum ti-a iesit si daca ti-a placut. Te pup!!

  9. Rux

    Laura esti absolut minunata…am facut diverse retete din bucataria ta magica…si toate au iesit mai mult ca perfecte…sunt o mare admiratoare a ta…Felicitari!!!!!

  10. Laura

    Rux draga mea esti o scumpa si iti multumesc ca ai incercat din retetute si ca ti-au placut!! Te pup draga mea!!

  11. Rux

    De-ai stii Laura ce mare bucurie mi-ai facut cu aceasta reteta…copiii mei sunt iubitori de lapte condensat…cand erau micuti gaseam de cumparat si-l papau cu lingurita…dupa o vreme a disparut…am mai gasit in Germania dar e greu de carat asa mult cum as cumpara eu…pup dulce pentru o Laura minunata!

  12. Laura

    Ma bucur draga Rux ca iti e de folos!! Eu sincera sa fiu nu ma prea omoram cu laptele condensat dar de curand am facut o prajitura atat de buna cu lapte condensat si nuca de cocos incat m-am indragostit si eu de el. Nu am reusit sa fac pozute prajiturei dar o s-o refac fff curand si voi veni cu reteta. Pup!!

  13. Laura

    Anonim ti-as spune cu mare drag numai ca nu stiu ce e acest condiment. Nu am cumparat niciodata asa ceva.

  14. Anonymous

    buna laura. imi cer scuze, pe un alt blog am citit o reteta cu acest condiment. multumesc oricum. retetele tale sunt minunate.

  15. Anonymous

    as vrea sa stiu la ce se foloseste laptele condensat. se poate consuma si ca atare sau doar in prajituri? multumesc

  16. Laura

    Am incercat si eu reteta, mi-a iesit dar numai dupa ce am tinut-o cu doua minute mai mult. Oare era totusi focul prea mic?

  17. Laura

    Laura draga mea coteaza foarte mult si cratita in care il faci. Daca are fundul mai gros,dureaza putin mai mult iar daca este mai subtire, mai putin. Important este ca ti-a reusit si ma bucur tare mult ca l-ai incercat. Te pupic!!

  18. Mihaela

    laura, am incercat reteta ta. a iesit foarte bun laptele condensat, dar am si eu o intrebare: cum faci sa-l caramelizezi? pentru banoffee pie am nevoie de lapte condensat caramelizat.

  19. Anonymous

    Hei, multumesc mult de reteta; vreau de ceva timp sa fac reteta "prajitura magica" dar din cauza lipsei laptelui condensat, nu am reusit sa o fac; azi am gasit reteta ta si hop top gata laptele :); eu am facut cu ce am avut in casa: lapte de 1.5 si zahar macinat in casa la care am adaugat putin amidon alimentar(datorita tie am invatat care e diferenta dintre cel cumparat si cel facut acasa), am pus unt din ochi, insa la foc musai 5minute fix de la primul clocot(am facut jumatate de cantitate)-deci iese; multumesc inca o data de ajutor, merg sa fac prajitura:)

  20. Anonymous

    tot eu-Lucia….imi place mult de tot acest lapte condensat,l-am facut de nenumarate ori,imi vine sa-l mananc gol si caaald, imediat merg la bucatarie sa-l fac din nou ,ca nu stiu cand am nevoie de el, si sa nu cumva sa nu fie in frigi….am inventat si-o reteta de inghetata cu el…de aceea indraznesc sa te-ntreb,daca nu ai tu ceva reteta de inghetata cu lapte condensat! multumesc si te puuuup !!!

  21. Laura

    Lucia scumpa mea, mii de scuze ca nu am rapsuns pana acum.
    tare ma bucur ca iti place reteta asta si ca ai incercat-o.
    Din pacate nu am inca o inghetata cu lapte condensat dar imediat dupa ce o sa fac, o s-o postez cu mare drag.
    Pup cu mare drag!!

  22. Roxana

    Am folosit aceleasi cantitati , doar ca in loc de zahar pudra am pus zahar normal si nu s0 a ingrosat DELOC…Ma indoiesc ca acesta sa fi fost motivul… aveti vreo idee?

    • Laura

      Roxana, tocmai acesta a fost motivul. Am scris in reteta, imediat dupa ingrediente, urmatorul lucru:
      ” Vreau sa spun ca zaharul pudra trebuie sa fie cumparat din comert si nu facut in casa, deoarece cel cumparat contine amidon care ajuta la solidificarea laptelui.”
      Insist intotdeauna ca retetele sa fie citite cu foarte mare atentie inainte de a ne apuca de lucru pentru ca altfel riscam sa nu ne iasa si sa fim obligati sa aruncam totul la cos.

  23. Apetito

    am facut laptele condensat
    prima oara am dat rateu dublu, am citit in fuga calului si am pus tot litrul de lapte, mi-am dat seama tarziu, l-am repus la fiert si…cat era la racit, m-am spalat pe maini in el, ca era in chiuveta
    a doua oara l-am facut cu zahar de trestie, cristal deci…dar am adaugat aproximativ o lingura de amidon, nu mai aveam zahar pudra dar nici rabdare sa mai astept. si…succes!!

    multumesc mult!!

    • Laura

      Vaaai, Betty, scumpa, prin cate aventuri ai trecut cu laptele asta!:))
      Pup cu drag si ma bucur ca ti-a reusit pana la urma!

  24. dana

    Buna Laura! te rog spune-mi si mie cum se face zaharul pudra in casa(stiu ca am vazut la tine reteta dar nu o mai gasesc). Multumesc!!!

    • Laura

      Draga mea, retetuta de zahar pudra se afla la tortul revelion 2011 si suna asa:
      ” Pentru a prepara zaharul pudra in casa procedati astfel: amestecati 300 gr zahar tos cu 50 gr zahar pudra din comert si 100 gr amidon porumb. Mixati in pudra fffff fina acest amestec si il folositi in locul zaharului pudra cumparat.”
      Pup dulce!!

  25. Vlad

    Multumim pentru reteta! totusi, la ingrediente scrie sa punem 45g de unt, dar in imagine pare mai mult. Sigur numai atata trebuie pus?

  26. andra

    :( nu mi-a iesit… si nu inteleg de ce. Poate s-o fi taiat. Dar am avut tigaie non aderenta, unt cantarit, lapte masurat, zahar pudra Margaritar. NIMIC :(( ah si timer-ul setat pe 10 minute.. l-am lasat si mai mult. am ajuns la 20 si degeaba. Pacat de ingrediente. Poate data viitoare.

    • Laura

      Draga mea, ai folosit un lapte gras? Spune-mi exact ce anume nu a mers cum trebuie, poate gasim o solutie impreuna.
      Pup cu drag!

  27. mariana

    buna laura.imi poti spune cam cat timp poate fi tinut in frigider?
    as vrea sa-l fac,dar sa-l folosesc cand am nevoie.
    iti multumesc pentru raspuns,si pentru toate retetele tale minunate.
    azi chiar am facut kinder pinguin(n-am avut lapte condensat),si mi-arfi placut sa gasesc aceasta reteta mai inainte.
    oricum a iesit foarte bun.te pup.

    • Laura

      Draga mea, eu l-am tinut la frigider 1 saptamana. Se poate sa dureze si mai mult, dar totusi recomand sa il folosesti in decurs de o saptamana.
      Pup cu drag!

  28. loredana

    am facut reteta cu jumatate din cantitatea de lapte si zahar,o lingurita rasa de amidon si o lingurita de unt si mi-a iesit perfecta!!! multumesc Laura!

  29. Sorin

    asta e reteta de zahar condensat… atentie, poate contine urme de lapte! vad ca reteta dateaza de ceva ani, abia am descoperit-o. si eu care credeam ca laptele condensat e un lapte printr-un proces similar sublimarii, rezultând un produs dens, lipsit de apa… daca ceea ce este acest „lapte”, o crema de zahar invertit ingrosata cu amidonul (tot glucida) din zaharul pudra vandut in comertz prefer sa ma lipsesc de o asemenea bomba glucidica

Lasa un comentariu

Adresa de email este confidentiala. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti sa folosesti HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>