Cremsnit

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare prajituri – Cremsnit

Cremsnit felie

Iubesc cremsnitul atat de mult, incat nu cred ca m-as satura de el chiar daca l-as manca zilnic. Astazi va propun o reteta de cremsnit un pic mai altfel, mai exact, asa cum se mananca in Slovenia. In afara clasicei creme de vanilie, cremsnitul sloven are si un strat de frisca delicios.

Originea cremsnitului nu se cunoaste cu exactitate, cert este ca aceasta prajitura cu foi crocante si crema de vanilie a cucerit inimile mai multor popoare. Daca in Romania il cunoastem sub numele de cremsnit sau crempita, in Ungaria il puteti gasi cu numele de Krémes iar in Italia, millefoglie.

Ingrediente – Cremsnit

  • 400 g foi cremsnit

Ingrediente – Crema de vanilie

  • 6 oua
  • 150 g faina
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 300 g zahar
  • 1 l lapte+ 100 ml lapte rece
  • 1 lingurita rom alb (facultativ)
  • 400 ml smantana dulce pentru frisca

Mod de preparare

  • Inainte de a ne apuca de crema punem 1L lapte pe foc mic. Cand este fierbinte, stingem focul.
  • Galbenusurile le batem spuma impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar (150 gr) si zaharul vanilinat.

Cremsnit preparare

  • Cand si-au dublat volumul adaugam 100 ml lapte rece si apoi faina si mixam pana la omogenizare. Turnam peste compozitia de galbenusuri jumatate din laptele fierbinte si mixam, apoi turnam amestecul rezultat peste restul de lapte. Punem crema pe foc mic si amestecam pana se ingroasa.
  • Mixam albusurile foarte bine si apoi adaugam restul de zahar (150 gr). Mixam pana obtinem o bezea lucioasa . Adaugam bezeaua peste crema fierbinte si amestecam cu grija de jos in sus, pana o inglobam perfect in crema de vanilie.

Crema vanilie cremsnit

  • Punem crema din nou pe foc mic pentru inca 3-4 minute si amestecam incontinuu.
  • Acoperim crema cu folie de plastic alimentara si o lasam sa se raceasca putin. Intindem crema peste prima foaie (crema trebuie sa fie calda, nu fierbinte si nici rece, cat sa o suportam la atingere).

Crema de vanilie intinsa pe foi

  •  Punem cremsnitul in frigider si intre timp mixam frisca. Cand crema s-a racit complet, intindem peste ea frisca in strat uniform.

Strat de frisca peste crema de vanilie

  • Taiem a doua foaie in patrate de cca 5 cm si apoi le asezam deasupra stratului de frisca. Pudram cremsnitul cu zahar pudra si il bagam in frigider pentru cateva ore, cel mai bine il lasam pana a doua zi, in acest fel foile se inmoaie.

Cremsnit detaliu

  • A doua zi servim crmesnitul cu multa pofta. Este delicios.

Cremsnit bucata taiata

  • Pofta buna!
Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Cremsnit
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
3.5 Based on 9 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Ducesa

    Ce minune, este preferata lui Bogdi al meu! Laura, abia astept sa o fac si eu, ca tare bine arata! te pup draga de tine, numai bine!

  2. Anonymous

    Retele tale sunt fabuloase,iar tu esti o bucatareasa desavarsita.orice fel pe care l-am incercat de aici a iesit minunat si a fost f apreciat de toata lumea.imi permit o observatie.zaharul acela contine seminte de pastaie de vanilie,care sunt negre la culoare.celelate produse vanilinate contin doar un extract de vanile.

  3. ina

    Draga mea arata INCANTATOR! Salivez deja cu gandul la ea…. Pozele sunt f frumoase iar :) Si legat de zaharul vanilat care e brun: e cu extract natural de pastaie de vanilie de Bourbon. Eu doar din acela folosesc pt ca e f aromat. Te pup si sper maine sa putem vb mai mult (cred ca te-a scos afara :( Te pup!

  4. Amalia

    Laura si eu fac asa cremesul cu frisca nu stiam de unde e reteta, acum mi-ai facut poftaaa!

  5. Laura

    Cata draga mea eu cat am stat acasa am papat vreo 3 zile cremsnit si tot nu m-am saturat,asa ca mi-am cumparat vreo 4 pachete de foi sa am si aici. Te pup si tare iti multumesc ca iti place!!

  6. Laura

    Paradis eu as manca non stop cremsnit pentru ca ador crema de vanilie. Multumesc ca iti place. Te pup si numai bine iti doresc!!

  7. Laura

    Anonim multumesc pentru cuvintele tale frumoase si pentru faptul ca ai incercat din retetele mele si ti-au placut. E prima data cand folosesc zahar vanilat bourbon si pot spune ca m-am speriat cand l-am vazut asa maroniu dar e tare bun intr-adevar. Te pup si te mai astept pe la mine!!

  8. Laura

    Scumpa surioara tare ma bucur ca iti place si ca iti plac si pozutele!! Stiu ca e si dulcele tau preferat asa ca m-am gandit la tine cand l-am facut. Pup pup surioara mica si vb azi.

  9. Laura

    Amalia draga mea eu prima data cand am vazut titlul nu stiu de ce dar nu am facut legatura cu cremesul nostru dar dupa ce am citit cum se face am constatat ca e de fapt clasicul nostru cremes. Singura diferenta dintre cremsnit si blejska e ca ei folosesc frisca si noi nu. E divin cu frisca , de zeci de ori mai bun decat fara si eu il ador.
    Te invit cu draga inima la o portie ca tare bun e!!
    Te pup si iti doresc un 2009 plin de sanatate si muuulte realizari!!

  10. maya

    Arata de coma prajitura asta!Îmi place reteta,mai ales ca nimic din ou,nu ramîne crud!
    Laura,multumesc ca ai împartasit-o cu noi!
    Prezentare de nota 10!
    Te pup!

  11. Laura

    Maya draga mea este indecent de buna!! Ma enerveaza chiar pt ca imi vine sa mananc tot timpul. Am rezistat cu stoicism pana acum si nu am mancat decat o bucatica mica dar maine mananc o halca mare chiar daca ma voi simti vinovata dupa.
    Multumesc din suflet ca iti place si ca iti plac si pozele desi ma despart ani lumina de profesionalismul tau!!
    Te pup si eu!!

  12. Laura

    Gargarita e buuuuna rau. Cred ca am s-o refac si eu curand ca mai am un pachet de foi. Te puuup!!!

    P.S. Vezi ca ai si de la mine o leapsa pe care ti-am dat-o acum vreo 3 saptamani. Te puup!!

  13. Anonymous

    Buna, Laura. Imi plac mult retetele tale, sunt mai deosebite, mai stilate. Am incercat reteta ta de crema pt cremsnit, dar cand am incorporat albusurile batute spuma in crema de lapte mi-au ramas multe cocoloase mici de albus. Acum am incercat si o reteta de inghetata de pe blogul lui teo si am patit la fel cu albusurile. Stii cumva un secret sa nu-mi mai iasa crema plina de cocoloase? Iti multumesc anticipat pt raspuns. Elisa

  14. Laura

    Iti multumesc Elisa ca iti plac retetele mele si ca ai incercat prajiturica asta. Sa incerci data viitoare sa adaugi putin cate putin albusul si nu pe tot in acelasi loc si obligatoriu sa amesteci de jos in sus foarte usor. Asa vor disparea cu siguranta cocoloasele buclucase. Te pupic!!

  15. Anonymous

    Am facut aseara cremsnitul si a iesit foarte bun !!!
    Este prima reteta pe care o incerc de pe acest blog, dar cu siguranta nu va fi ultima!
    Felicitari pentru blog!

    Daniela

  16. Jacktels Kochbuch

    Hallo Laura,

    Minunat aratä. Multä Lume isi face la asa o Minunätie putin lucru, da aia se simte la Rezultat. Eu fac Umplutura tot ca si tine ( altfel nici nu existä la mine) da Blaturile chiar dacä este mult de lucru ( de 20 de ori impäturit si rulat) le fac singur.De cind am fäcut prima datä sas , nu mai vrea Familia sä meänince altfel.Trebuie sä fac iaräsi.
    Un singur Lucru stiu deja si mil notez ca important. Femeile mele nu au voie sä desporer Blogul täu cä atuncia am puso , pe bune zäu.

    Salutäri Jacob

  17. Laura

    Vai ce dragut ai fost Jacob!! pai eu nu vreau sa o incurci cu femeile tale asa ca tine blogul meu ascuns!! Tare as fi facut si eu foile numai ca in Germania nu am avut cuptor unde am stat. Iti dai seama ce chin a fost pentru mine sa stau 6 luni fara cuptor?? Din pacate a fost singura casa pe care am gasit-o de inchiriat si am acceptat-o pentru ca nu aveam ce face. Data viitoare o sa fac si eu foile pentru ca nu se compara cu cele cumparate. Salutari!!!

  18. Laura

    Daniela draga mea ma bucur tare mult ca ti-a placut cremsnitul. Te pup si te mai astept pe la mine cu mare drag!!

    • mihaela

      Buna seara, arata minunat prajitura si as vrea sa incerc si eu, doar ca nu am inteles despre ce tip de foi este vorba. Va multumesc si va urez mult succes

    • Laura

      Mihaela, draga mea, este vorba despre foile pentru cremsnit pe care le poti cumpara din comert.
      Se gasesc aproape in orice magazin din Romania.
      Pup cu drag!

  19. Anonymous

    Aseara am facut a doua oara cremsnitul si a iesit parca si mai bun!
    Am o intrebare: foile trebuie sa ramana crocante sau gresesc eu pe undeva? Nu ca m-ar deranja, pentru ca mie asa imi plac, dar al meu sot ma tot intreaba daca nu cumva ar trebui sa se inmoaie un pic.
    Daniela

  20. Laura

    Daniela draga mea ma bucur mult ca l-ai incercat. In general foile se inmoaie a doua zi dupa ce a stat parjiturica la rece. Si mie imi place cresitul cu foile mai moi. Incearca sa il faci seara si sa il tai a doua zi dimineata pentru ca foile sa aiba timp sa se inmoaie. Te pupic!!

  21. Anonymous

    Draga Laura prajiturica e de nota 20.Foile le faceam si eu odata cu untura de porc sau osanza dar de o vreme nu imi mai iasa…. o fi din cauza grasimii? asa ca m-am hotarat sa fac cu foi congelate si nu sunt rele deloc.In crema imi place sa bag coaja rasa de lamaie , dar si cu rom trebuie sa fie o minunatie.Te pup si mai trec pe la tine! Tot respectul pentru ceea ce faci! Noapte buna!
    Rodica

  22. Laura

    Rodica draga mea e tare bunuta prajitura asta si cu foi facute in casa e o nebunie. Eu in Germania nu aveam cuptor si de aceea am facut cu foi cumparate dar data viitoare o sa o fac cu foi facute in casa si o sa postez si reteta pt foi. Te pupic!!

  23. Butterfly

    Mie nu mi-a iesit deloc, si am urmat intocmai reteta:((, crema mi-a iesit foarte moale si s-a imprastiat peste tot, iar foile tari si nu se putea manca cu lingurita…unde am gresit?:((

  24. helenspics

    tocmai am preparat si eu acest desert-nu sunt o priceputa in ale bucatariei, dar la cat de bine a fost exemplificat, nu am avut nicio pb :) acum urmeaza partea cea mai grea…asteptarea..stiu sigur ca pana maine nu rezista :D multumesc.

  25. Laura

    Draga mea Butterfly tare rau imi pare ca nu ti- reusit. ma gandesc ca nu cumva bezeaua sa se fi lasat in momentul in care ai adaugat-o cremei. Trebuie amestecata cu ffffff mare grija si numai de jos in sus pentru ca daca "se taie" bezaua crema iese intr-adevar lichida. Trebuia sa pui in crema vreo 2-3 foi de gelatina ca sa se mai intareasca. Am patit si eu la un cremsnit sa nu mi inmoaie deloc foile (cumparate din Romania) dar aici am gasit niste foi excelente care pur si simplu se topesc. Sfatul meu este sa faci foile in casa pentru ca asa sigur nu vei avea niciodata probleme.
    Te pup si tare rau imi pare ca nu ti-a reusit.

  26. Laura

    Tare ma bucur ca ti-a reusit draga Helen!! Cremsnitul este una din prajiturile mele preferate iar versiunea asta mie mi-a placut extraordinar de mult!!
    Te pup si iti multumesc ca l-ai incercat!!

  27. Butterfly

    Multumesc pentru raspuns, este posibil ca de la bezea sa se fi lasat, eu am incercat sa fie ok, dar nu sunt asa o maestra in prajituri :D

  28. Laura

    Cu mare placere Butterfly draga mea. Eu am zile cand nu imi iese absolut nimic cum trebuie si ma enervez cumplit. Te pupic cu mare drag!!

  29. Elena

    Buna,am incercat si eu reteta de cremes,e foarte bun!Felicitari!Am vazut ca la comentarii vorbesti de foi facute in casa,se poate sa pui o reteta de acest gen?Tot ce am incercat de prin diferite retete nu imi iese asa,nu se fac foi-foi:( Multumesc!

  30. Lidia

    Laura draga, weekend-ul asta iar am prajiturit. Sambata am facut placinta cu mere(o bunatate) si aseara am zis sa fac cremsnitul ca doar imi cumparasem frisca. Zis si facut, produsul final arata foarte bine, gust excelent(nu ne-am putut rabda si am mancat aseara asa…neasezata prajitura doua felii/portii). Am insa o …nedumerire si anume BEZEAUA. Cum se face bezeaua asta ca mie nu mi-a iesit. Am batut ouale(zic eu bat) si am pus zaharul(tos). Jumatate de ora am tot incercat sa bat bezeaua aia si nu mi-a iesit cum trebuie(pana la urma am pus-o asa cremoasa in crema de vanilie). Deci, cum se face bezeaua? Ce nu am facut bine? Apoi si daca imi iesea bezeaua(mai repede nu in jumatate de ora), crema de vanilie se raceste binisor iar cand adaugi bezeaua nu se fac cocoloase?(Eu am avut cocoloase dar le-am pus pe seama faptului ca mi-a luat prea mult timp sa fac bezeaua). Si daca pui pe foc iar toata crema(cu tot cu bezea) acolo trebuie sa amesteci vartos(din cauza cocoloaselor), ce rost mai are sa fii asa grijuliu si sa amesteci prin rasturnare? Felicitari pentru blog. Te urmaresc cu mare interes.

    • Laura

      Lidia draga mea, ca sa iti iasa bezeaua perfect trebuie sa incepi sa mixezi albusurile la o viteza foarte mica, sa zicem la viteza 1 a mixerului. Dupa ce albusurile incep sa prinda o usoara consistenta, maresti viteza si mixezi pana ce compozitia de albus nu mai cade de pe paleta mixerului. De asemenea, in timp ce mixezi, trebuie sa misti mixerul de sus in jos astfel incat albusurile sa incorporeze cat mai mult aer.
      E bine ca albusurile sa fie la temperatura camerei cand te apuci de bezea si nu foarte reci. Si bineinteles foarte proaspete.
      Inainte de a te apuca de mixat adauga in albusuri un varf de cutit de sare. Sarea ajuta intotdeauna albusurile sa se mixeze frumos.
      Dupa ce albusurile sunt mixate perfect si nu mai cad de pe paleta, adaugi zaharul tos care trebuie sa fie foarte fin. Daca ai avut probleme, adauga-l treptat, in 3-4 etape si nu tot deodata.
      Albusurile se adauga peste crema fierbinte, nu rece, deci crema nu se poate intari si forma cocoloase.
      Pup cu drag!!

  31. adriana.h.nita

    da…fara cuvinte..intodeauna ai tu ceva special,esti incomparabila draga Laura

    • Laura

      Mirabela, draga mea, sper sa-ti placa la fel de mult cum ne-a placut noua!
      Pup si pofta buna!

  32. DINA

    BUNA POT PUNE ZAHAR MAI PUTIN,NOUA NU NE PLACE PREA DULCE,EU CEL PUTIN NU MANINC DULCE,DAR IMI PLACE F MULT CREMESUL.

    • Laura

      Dina, draga mea, zaharul nu este deloc mult pentru ingredientele din reteta. Pentru 1 l de lapte si 400 gr frisca, este cantitatea perfecta ca sa obtii o crema potrivit de dulce. Dar bineinteles, ca poti reduce zaharul cu cca 50 gr, daca doresti.
      Te pup!

  33. harry

    ciao Laura,
    am facut astazi prajitura asta EXACT cum ai scris tu … insa crema s-a scurs, a fost imposibil sa o ung pe blat (http://ro.blog.hirth-net.de/?p=6343).
    am bagat 3 plicuri de gelatina si am facut o budinca de vanilie din plic (cu doar jumatate din cantitatea de lapte necesara) si doar asa am reusit sa o ingros cat de cat.

    ce am facut gresit ? cat trebuie sa fiarba crema (inainte de a pune bezeaua)?

    • Laura

      Ciao Harry,

      Imi pare tare rau ca nu ti-a iesit crema.:(
      Crema trebuie sa se ingroase bine pe foc (este o crema de vanilie cu o consistenta asemanatoare cremei de vanilie de la plic) iar bezeaua trebuie sa fie mixata fffff bine (cand suprafata devine lucioasa si bezeaua nu mai cade de pe paletele mixerului, atunci e gata). Dupa ce ai pregatit bezeaua, o incorporezi cu mare atentie, amestecand de jos in sus astfel incat crema sa acumuleze cat mai mult aer si o lasi pe foc mic, cca 5 minute.
      Dupa ce o iei de pe foc, trebuie sa o lasi sa se intareasca putin si abia apoi o pui peste foaia de aluat.
      Am vazut poza ta si intr-adevar crema este foarte foarte lichida..:( Mi se pare tare tare straniu ca nu ti s-a intarit nici macar dupa ce ai amestecat-o cu budinca si cu cele 3 plicuri de gelatina.

  34. alina

    Buna Laura,

    as vrea sa fac si eu prajitura, dar nu stiu nimic despre foile de cremsnit. Cum arata, daca asa se cheama si cum se prepara. Ma poti ajuta?

    Multumesc mult

    • Laura

      Alina, draga mea, se gasesc in orice magazin mic sau mare. Sunt ambalate in cutii maricele de carton si pe cutie scrie “Foi pentru cremsnit”.
      Cand mai mergi la cumparaturi, daca nu le vezi in raft, intreaba la casa si sigur iti vor spune unde sunt. De gasit, le gasesti sigur sigur.
      Pup cu drag!

  35. harry

    ciao Laura,
    astazi am facut cremesul din nou … si de data asta mi-a iesit perfect si toti au fost pe spate (nemtii mei care nu au mai mancat asa ceva) !
    insa mai important e ca stiu acum de ce nu mi-a iesit data trecuta (vezi comentariul meu mai sus): am uitat sa pun faina :D

    • Laura

      Harry, tare mult ma bucur ca ti-a iesit! Deci faina a cauzat problema anterioara.
      Sa va fie de bine!
      O zi minunata iti doresc!

  36. ANDREEA28

    draga Laura ai cumva o reteta pt foi de cremes? eu am facut tot cu foi cumparate, dar nu se inmoaie deloc, nici daca le las 2 zile. copiii mei mananca cu placere dar cand ajung la foi nu prea se descurca..zic: hai sa incercam si napolitana asta sau ceo fi…

  37. Anda

    Este extraordinara! Am facut-o si e dementiala! Cu toata increderea fac retetele tale si sunt super-superincantata

    • Laura

      Sa va fie de bine, draga mea! Tare mult ma bucur ca iti plac retetele mele!
      Pup!

  38. Andreea28

    Draga Laura, urmaresc blogul tau de ceva vreme, imi place cum prezinti retetele, toate par usoare, iti vine sa te apuci indata de ele. Cremes-ul il mancam si noi cu placer, si copiii sunt f incantati, doar ca foile pe care le cumpar de la lugoj, sunt f rele..raman tari si dupa o sapt, si nimeni nu le mananca, asa ca te rog sa ne sugerezi cu ce as putea inlocui aceste foi…multumiri, o zi buan

    • Laura

      Draga Andreea, promit in curand o reteta rapida pentru foi de cremsnit. Sper sa am timp sa o fac chiar saptamana viitoare.
      Te pupic cu drag si iti multumesc pentru aprecieri!

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


6 + = 11

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.