Tort Moka


Tort Moka, reteta de tort cu crema de cafea

Tort Moka

Tortul Moka este si preferatul sotului meu si cum maine este ziua lui, am tinut cu tot dinadinsul sa fac eu tortul, desi nu ma pricep foarte bine la torturi si mai ales la partea de decorat. Distractia am inceput-o ieri dimineta cand m-am apucat sa fac pasta de zahar pentru trandafirasi. M-am chinuit cred ca vreo 2 ore sa fac floricelele  si avand in vedere ca nu am facut niciodata nici pasta de zahar si nici decoratiuni din pasta de zahar, pot spune ca sunt multumita de cum au iesit. Sunt ei cam grosolani dar i-am facut cu toata dragostea mea. Am zis ca neaparat trebuie sa cumpar ustensile profesionale pentru decorat, dar pana atunci asta este tot ce am putut sa fac si sunt multumita pentru ca l-am facut, ma repet, cu toata dragostea pe care i-o port sotului meu.

Ingrediente – Tort Moka (forma de 24 cm Ø)

Ingrediente pasta zahar

  • 430 g zahar pudra
  • 1 albus de la un ou mare
  • 30 g miere/30 g glucoza

Ingrediente crema moka

  • 500 ml cafea moka fiarta
  • 250 g unt
  • 175 g zahar
  • 75 g amidon de porumb
  • 150 g migdale prajite

Ingrediente pandispan de cacao

  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • 1-2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf copt

Ingrediente sirop

  • 150 ml apa
  • 150 g zahar
  • 50 ml whisky

Ingrediente glazura

  • 170 ml apa
  • 150 g smantana indulcita pentru frisca
  • 230 g zahar
  • 75 g cacao
  • 7 g gelatina (3,5 foi)

Mod de preparare pasta de zahar

  • Se face foarte simplu numai ca trebuie sa framantati ceva timp la ea pana iese elastica.
  • Se pun intr-un bol zaharul, albusul nebatut si mierea si se framanta. La inceput o sa obtineti o pasta destul de granuloasa dar framantand bine va rezulta o pasta omogena si elastica din care puteti sa faceti diverse mici decoratiuni pentru torturi.
  • Pasta se intareste imediat dupa ce se baga la frigider dar isi revine cand o scoatem afara.
Tort Moka

Mod de preparare crema moka

  • Facem 500 ml cafea un pic mai tare decat in mod normal. Stingem focul, adaugam zaharul si amestecam pana cand se dizolva complet. Punem intr-un vas o parte din cafea si cat este calda inca, adaugam amidonul si amestecam pana se dizolva.
  • Punem din nou pe foc si amestecam pana capata o consistenta cremoasa. Adaugam treptat si cealalta cafea ramasa si amestecam pe foc foarte mic pana obtinem o crema omogena, densa.
Tort Moka
  • O lasam sa se raceasca pana cand atinge temperatura camerei apoi luam o parte de crema si o amestecam intr-un bol cu o parte din unt (de exemplu: 2 linguri de crema cu 1 lingura de unt moale.)
Tort Moka
  • Crema si untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura ca sa evitam taierea cremei. Repetam aceasta operatie pana cand terminam crema si untul.
Tort Moka
  • Punem crema in frigider, unde se va mai intari.
  • In crema rece adaugam cca 150 g migdale prajite si apoi tocate marunt.

Mod de preparare pandispan de cacao

  • Ouale intregi se mixeaza cu zaharul 20 minute pana-si tripleaza volumul, apoi adaugam treptat faina amestecata cu cacaua si praful de copt (adaugati praf de copt in cazul in care nu sunteti siguri ca ouale sunt batute cum trebuie, oricum o lingurita nu strica pentru siguranta).
Tort Moka
  • Inglobam faina in aluatul de pandispan, amestecand de jos in sus, cu grija.
  • Punem aluatul in forma tapetata cu unt si faina si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25-30 minute (faceti proba cu scobitorea: daca iese curata atunci e copt).
  • Cuptorul nu se deschide in nici un caz in primele 15 minute. Scoatem pandispanul si il punem pe un gratar unde il lasam sa se raceasca complet.
Tort Moka

Mod de preparare sirop

  • Fierbem apa cu zaharul pana ce zaharul este complet dizolvat. Stingem focul si adaugam whisky-ul. Il acoperim cu un capac si il lasam sa se raceasca.

Asamblare tort Moka

  • Taiem blatul in 2 foi egale
Tort Moka
  • Insiropam bine prima jumatate si adaugam crema. Insiropam si a doua jumatate si o asezam peste crema.
  • Bagam tortul la frigider.

Mod de preparare glazura

  • Pentru torturile de pana la 26 de cm diametru, injumatatiti cantitatea ingredientelor pt glazura.
  • Punem pe foc mic apa amestecata cu frisca, zaharul, cacaua. Cand se apropie de punctul de fierbere, stingem focul. Adaugam gelatina inmuiata inainte in apa rece (10 minute si stoarsa bine). Lasam glazura la frigider pana ajunge la 32 grade (se vede ca e un pic densa), moment in care o putem pune peste tort. Pentru siguranta, asezati tortul pe gratar si dedesubt o tava, astfel incat daca e prea lichida glazura sa curga in tava si apoi sa o turnam din nou deasupra tortului.
  • Bagam tortul la frigider sa se intareasca putin glazura si apoi il decoram. Mie mi-a mai ramas putina crema pe care am amestecat-o cu 2 linguri de mascarpone, am bagat-o in sprit si am decorat tortul.
Tort Moka
  • Intre moatele de crema, am pus trandafirasii si in mijloc cele 3 cale si trandafirasul maro.
Tort Moka

A fost extraordinar de bun si sotul meu teribil de incantat!

Tort Moka

❤ La Multi Ani, dragul meu!! Iti doresc tot binele din lume! ❤

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tort Moka
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
2.51star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

21 comentarii la “Tort Moka

  1. iulia spune:

    Tortul arata superb, felicitari Laura. Cu siguranta este si foarte delicios. Sotul tau cred ca a fost incantat. La multi ani sotului tau, sa-ti traiasca si sa fiti fericiti!

  2. Laura spune:

    Multumesc Iulia pentru urari si pentru ca-ti place tortul.Sotul a fost fooooarte incantat de tort,atat de incantat incat vrea sa-l repet zilele astea.Gustul a fost absolut divin.Crema de cafea in combinatie cu migdalele prajite a fost dementiala.Un picut mai tarziu o sa pun si reteta.Te pup si inca o data mii de multumiri!!!

  3. Rux spune:

    Doamne Laura!!! Maine e ziua tatalui meu…si ma tot gandeam ce tort sa fac….am deschis la acesta care imi pare perfect si fara cusur…de exceptie….sper sa imi iasa bine…multumesc tare mult….

  4. Laura spune:

    La multi ani tatalui tau draga Rux!! Sa ii dea Dumnezeu multa sanatate si fericire. Sper tare mult sa ii placa tortuletul asta. Pup!!

  5. katy spune:

    Nu pot sa cred ca in august 2008 spuneai despre tine ca esti antitalent si ca n-ai nici in clin nici in maneca cu decoratul…. E adevarat ca acum faci niste minunatii de retete,in special de torturi,din care as lua cate o portie,dar nu poti spune ca erai antitalent!Din mana unei astfel de persoane nu ar iesi nimic,nici dupa 10 ani.Eu am colege de 50 de ani,care nu stiu sa faca cozonac,sincer!Felicitari din nou!

  6. Laura spune:

    Draga Katy chiar eram antitalent si decoratiunile pentru acest tort au fost primele facute vreodata. Imi amintesc si acum cat m-am chinuit sa le fac si cat eram de terminata dupa acest tort. Dar imi amintesc ca i-s placut enorm sotului meu si parca toata oboseala psihica care ma coplesise a disparut prin farmec. Te pup draga mea si multumesc mult pentru cuvintele tale.

  7. Anonymous spune:

    Buna seara!Doamna Laura am si eu o intrebare : pasta de zahar a doua zi se intareste foarte mult?(adica sa nu mai poata fi mancata).multumesc anticipat

  8. Laura spune:

    Buna ziua Anonim. Pasta de zahar se intareste in frigider destul de mult ( cu toate astea se poate manca deoarece desi se intareste devine friabila). Va sfatuiesc sa scoateti tortul din frigider cu 10 minute inainte de a-l servi astfel decoratiunile isi vor recapata consistenta initiala.

  9. Anonymous spune:

    am incercat pasta de zahar si nu a iesit nici o pasta.nu se poate modela.sincer nu cred ca ai facut tu tortul
    multumesc

  10. rodica spune:

    cum montezi tortul pe gratar ?? si apoi cum il mutui pe platou?nu e oprea umed sa il iei in brate sa il muti? sau sa il „scurgi” de pe gratar pe platou (nu ii aluneca blaturile si nu se stramba)? cum faci asta???

    • Laura spune:

      Rodica, draga mea, sub tort poti aseza un suport dur de carton. Dupa ce torni glazura si se scurge perfect, bagi usurel o spatula sau un cutit cu lama lunga sub carton si il ridici. Il asezi usurel pe platou. Cartonul este bine sa fie de dimensiunea tortului . Daca este mai mare, se cam murdaresc marginile dar le poti decupa cu grija cu o foarfeca la sfarsit.
      Pup cu mare drag!!

  11. Florina spune:

    Buna Laura,
    Vreau sa fac acest tort azi, de Anul Nou.
    Nu am gasit amidon de porumb nicaieri. Cred ca in Romania nu se prea foloseste… Se poate inlocui cu malai? Pe internet scrie ca se poate inlocui cu o cantitate dubla de malai. Asa este? Multumesc frumos si iti doresc un An Nou mult mai bun si cu multa dragoste in jurul tau! Noi te iubim, asa de la distanta si te pomenim de fiecare data cand gustam bunatatile tale.

    • Laura spune:

      Florina, draga mea, in niciun caz nu se poate inlocui amidonul cu malai. Amidonul se inlocuieste intotdeauna cu exact aceeasi cantitata de faina.
      Deci, inlocuieste 75 de gr amidon, cu 75 gr faina.
      Iti multumesc din suflet pentru frumoasele tale cuvinte!
      Iti doresc un nou An mai bun, plin de sanatate si realizari!
      Pup cu mare drag!

  12. GABRIELA MANITA spune:

    Draga Laura, sunt dezamagita de reteta. Cred ca te-ai grabit cu postarea ei si nu ai raportat bine cntitatile de la crema fata de blat (despre dimensiunea lui pomenesti abia la glazura). Mi-a ramas crema multa si recunosc ca s-a taiat, trebuie sa fie destul de greu sa amesteci o crema cu amidon cu untul. In momentul asta nu am gustat, astept maine musafirii si o sa revin cu comentariu si in privinta gustului.

    • Laura spune:

      Draga mea, intr-adevar nu am specificat diametrul tortului. Imi cer scuze pentru asta, am rectificat acum. Referitor la crema, crema de cafea si untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura in momentul in care le amesteci. Sper, totusi, ca a avut un gust bun.
      Te pup!

  13. anca spune:

    imi plac foarte mult retetele tale si o sa le incerc si mie imi place foarte mult sa fac prajituri si am o intrebare mie mie cam frica sa fac pandispanul fara praf de copt sigur o sa-mi reusasca o sa incerc si o sa revin sa-ti spun te pup si o sa te urmaresc in continoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor