Focaccia Dulce Fiamminga

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Retete culinare – Focaccia dulce Fiamminga

Focaccia dulce Fiamminga

Focaccia dulce Fiamminga are un gust asemanator colacului secuiesc, kurtos kalacs, si este o reteta tipic italiana, iar sursa de inspiratie au fost renumitele surori Simili. Desi nu era cazul sa aprind cuptorul la 36°C, am facut-o si nu imi pare rau deloc. Aceasta delicioasa focaccia dulce merita facuta chiar daca sunt peste 40°C.  Asa cum spuneam mai sus, imi aminteste ca gust, nu ca aspect, de kurtos kalacs, asa ca daca iubiti colacul secuiesc, incercati si aceasta reteta de focaccia cu zahar, pentru ca sigur o sa va placa. Zaharul brun ii da un gust delicios, dar daca nu-l aveti la dispozitie, il puteti inlocui cu zahar rafinat.

Ingrediente Focaccia dulce Fiamminga

  • 500 g faina
  • 100 ml apa usor caldut
  • 100 ml lapte usor caldut
  • 30 g drojdie proaspata / 9 g drojdie liofilizata
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 50 g zahar
  • un varf sare
  • coaja rasa de la o portocala
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 50 g unt (pentru uns)
  • 100 g zahar brun (untul si zaharul le adaugam pe suprafata dulcelui inainte de cuptor)

Mod de preparare – Focaccia dulce fiaminga

  • Aluatul l-am facut la masina de paine.
  • Daca facem aluatul manual, procedam astfel: adaugam drojdia dizolvata in apa usor calduta (NU fierbinte) in centrul fainii si treptat adaugam celelate ingrediente. Framantam pana obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de mana. Il acoperim si il lasam sa dospeasca, intr-un loc ferit de curenti reci de aer, pentru 2 ore.
  • Daca facem aluatul la masina de paine, procedam astfel: punem ingredientele in masina incepand cu cele lichide si terminand cu faina si drojdia si setam masina pe programul de framantare si dospire.
Focaccia dulce Fiamminga - aluat
  • Dupa terminarea programului (1h50min), rasturnam aluatul pe suprafata de lucru foarte usor pudrata cu faina (nu e necesar sa pudram planul de lucru in abundenta, zic eu, pentru ca aluatul nu se lipeste deloc) si il modelam initial cu mana si apoi cu facaletul dupa forma tavii in care vom coace focaccia dulce fiamminga apoi asezam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, acoperim tava cu un servet de bumbac curat si o lasam  la dospit, 1 ora.
Focaccia dulce Fiamminga - asezare in tava
  • Dupa ce-si dubleaza volumul, rupem cubulete mici din cele 50 gr unt rece, facem niste gaurele in aluat (ca la foccacia clasica sarata) si punem cubuletele de unt in aceste mici gauri.
  • Pudram intreaga suprafata cu zaharul brun.
Focaccia dulce Fiamminga - pudrare
  • Coacem focaccia dulce in cuptorul preinacalzit la 230°C, pentru 10-15 minute sau pana cand suprafata este uniform rumenita.
  • O scoatem din tava si o lasam pe gratar sa se raceasca. Pofticiosii, in categoria carora ma inscriu si eu, nu vor astepta sa se raceasca si o vor gusta calda si bine fac pentru ca este divina calda!
Focaccia dulce Fiamminga - coapta
  • Zaharul formeaza o crusta delicioasa iar untul in combinatie cu zaharul , transforma aceasta delicioasa focaccia dulce, intr-o minune delicioasa, greu de refuzat.

Focaccia dulce Fiamminga - detaliu final

Pofta buna!

Sumar
Voteaza reteta
Nume Reteta:
Focaccia Dulce Fiamminga
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
5 Based on 1 Review(s)

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

Comentarii

  1. Alexandra

    Arata atat de bine:(( :X… As incerca sa fac, dar nu gasesc zahar de trestie, nu se poate cumva inlocui cu cel normal? .Tare m-as bucura sa incerc aceasta splendoare.

    • Laura

      Alexandra, draga mea, sigur ca-l poti inlocui cu zahar normal. Nu stiu unde locuiesti, dar in Romania am vazut zahar brun la Kaufland.
      Pup cu drag!

  2. bianca

    Laura draga,n-am cuvinte sa-ti spun cit de buna este aceasta reteta. Sotului meu i-a placut foarte mult, chiar mi-a sugerat ca ar merge foarte bine cu o cana de cacaua cu lapte:). Dintr-o intimplare fericita, fara sa vreau l-am lasat un pic mai mult la cuptor pina s-a topit zaharul si avut o culoare foarte frumoasa aluatul. De acum incolo asa am sa-l las, pina se topeste zaharul:).
    Felicitari pentru blog. Te pup . O seara placuta.

    • Laura

      Bianca, draga mea, tare mult ma bucur ca v-a placut! Este una dintre retetele mele preferate si merge perfect cu o cana cu cacao cu lapte.
      Pup cu drag! sa va fie de bine!

  3. Nemes Andra

    Multumesc mult de raspuns. Am pus un pliculet de drojdie si inca o lingurita din al doilea pliculet sa fiu sigura ca iese bine.
    Acum dospeste. Am impresia ca va dospi mai mult in tava. Nu prea a crescut si deja sta de o ora.
    Eu sunt bine acum. Am si o stare buna de spirit. Am fost sambata la manastirea Prislop din judetul Hunedoara si mi-am incarcat bateriile. Merg in fiecare luna.
    Fac curat si in acelasi timp trag din cand in cand cu ochiul la fiamminga mea.
    Fug sa fac un dus.
    Sa te faci bine repede.
    Te pup

  4. Laura

    Andra scumpa mii de scuze ca raspund atat de tarziu. E tare ciudat ca ti-am raspuns la primul comentariu dar abia acum am vazut ca nu mi-a intrat raspunsul. Poti folosi linistita 1 pliculet , adica 7 gr de drojdie.
    Te pupic cu mare mare drag si sper acum sa fii sanatoasa. Eu sunt racita cobza!!

  5. Nemes Andra

    Daca pun un singur pliculet de drojdie uscata, e oki?
    Pana nu fac bunatatea asta; nu ma las.
    Te pup
    Andra

  6. Nemes Andra

    Iarasi eu. Wow.Vreau sa incerc si reteta asta. Am lipsit azi de la lucru; sunt racita.Stii pe de o parte constiinta imi spune sa stau cuminte iar pe de alta parte m-as apuca numaidecat de facut fiamminga.
    Ma gandesc sa o fac dupa masa.Am vazut ca ai scris ca trebuie 9g de drojdie uscata.
    Oare nu ajung 7g sau mai bine spus un pliculet? Am un pliculet in casa si asa as scapa de un drum la magazin.
    Aici s-a facut frig.Sunt o friguroasa iar acum ca am frisoane e numai bine, mi-e cald. :))
    Te pup

  7. Laura

    Iulia scumpa mea s-o faci ca e atat de buna ca nu te mai opresti din mancat. Deci tava mea are cam 30×35 cm asa ca te sfatuiesc sa folosesti una mai micuta ca sa iasa mai inalta. Merge perfect cu migdale dar sa stii ca e divina cu zahar!! Se topeste si in combinatie cu untul se creaza o crusta divinaaa!! Pup si dca o faci sa imi spui cum ti s-a parut!!

  8. Iulia

    Tu Laura,
    Vreau sa fac reteta asta! Clar! Pare delicioasaaaaa…Da vreau sa creasca mai mareeee(nu imi dau seama daca tava ta e mai mare ca a mea)…si nu vreau sa pun zahar deasupra, mai bine niste migdale macinate (is fara nr 1 migdale!)!
    Ce ma sfatuiesti?

  9. Laura

    Mikkey this tart is called in english ” belgium tart or flemish tart”. I know from wikipedia that flemish (fiamminga in italian language) refers to two specific dialects of Dutch alone, namely East and West Flemishis.Is a popular informal term to refer to Belgian Dutch.
    I guess that this tart is made in Belgium and for that reason the name is ” Belgium or flemish tart”.
    I love kurtos colac and if you return in Romania you must visit Harghita region where you can eat the best kutos colac ever.
    Best regards,
    Laura

  10. mikkey

    Laura please tell me what mean “fiamminga”. I love curtosh colac, last time I ate at Constanta.

  11. Laura

    Wooow Mikkey I saw your picture with fiamminga!! It’s beautiful and looks so crispy!! Congratulations and thank you for trying my recipes!!

  12. mikkey

    I made this last week. It was so delicious. Thanks for your best receipt. I’m your big fan!

    Here is a picture link: http://farm4.static.flickr.com/3452/3223330216_3b8447afd0.jpg?v=0

  13. Laura

    Ina,cuptorul meu e electric si la mine a stat doar 10 minute si s-a facut.Trebuie sa preincalzesti cuptorul la 230 grade si apoi coci fiamminga tot la 230.O sa vezi ca se bronzeaza rapid.Chiar daca sa zicem ca tu ai cuptor pe gaz mai mult de 15 minute nu cred ca sunt necesare.Zaharul brun nu e acelasi lucru cu zaharul de trestie dar eu zic ca poti folosi zahar brun sau chiar normal.Te pup.

  14. ina

    Doar 10 min trebuie sa stea la cuptor? Mai am o intrebare: zaharul din trestie e tot una cu zharul brun?

  15. Laura

    Draga mea Ina chiar te rog sa o incerci pentru ca e ffff buna si aromata si seamana surprinzator de mult cu kurtosul nostru.Majoritatea retetelor le iau de prin carti si reviste.O alta sursa de inspiratie sunt forumurile si blogurile.Doua forumuri care imi plac mult sunt cookaround.com si gennarino.org.Te pup si te astept sa-mi spui daca ti-a placut.

  16. ina

    Laura draga mea, ghici ce??? Maine o fac!!! Dc zici ca seamana cu kurtosul, inseamna ca trebuie probata neaparat! De unde gasesti tu atatea retete delicioase?! Te pup!

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


+ 1 = 7

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.