Mini Focaccia cu Ierburi Aromatice


Mini focaccia cu ierburi aromatice – Retete culinare Pizza, Focaccia

Focaccine aromatice proaspete

Mini focaccia cu ierburi aromatice sunt un aperitiv excelent si pentru ca azi nu aveam nimic de rontait prin casa, m-am gandit sa fac aceste mini focaccia, pufoase si cu o cojita divin de crocanta. Se fac rapid si dispar de pe farfurie si mai rapid, garantez.

Ingrediente Mini Focaccia cu ierburi aromatice

  • 500 g faina
  • 280 g lapte gras
  • 1 ou
  • 10 g sare
  • 10 g zahar
  • 20 g ulei masline
  • 10 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita miere
  • o lingura rozmarin/oregano/cimbru proaspat

Ingrediente saramura

  • 3 g sare grunjoasa
  • 8 g apa fierbinte
  • 8 g ulei masline

Mod de preparare

  • Pentru maia: Incalzim 180 g de lapte (doar putin cat sa nu fie rece rece) si dizolvam dojdia in el. Adaugam mierea, 160 g faina si amestecam cu o lingura. Lasam maiaua sa dospeasca pentru 1 ora intr-un loc cald, ferit de curenti reci de aer.

pregatire maia focaccine

  • Dupa ce maiaua si-a dublat volumul adaugam peste ea, restul de lapte (100 g) si o parte de faina si amestecam putin aleuatul. Adaugam oul, sarea, zaharul si restul fainii ramase si framantam pana cand capata consistenta.
  • Adaugam uleiul si ierburile aromatice si framantam pana cand obtinem un aluat elastic.
  • Lasam aluatul la dospit cca 45-60 minute.

Aluat dupa ce a dospit

  • Impartim aluatul (eu l-am impartit in 4 bilute de aproximativ 150 g) si intindem fiecare bucata de aluat, intr-o mini focaccia cam cat grosimea unui deget (nu se intinde cu facaletul ci cu mana) si o punem la crescut 30 minute
  • Facem mici gropite cu degetele, ungem cu saramura (pentru saramura emulsionam toate ingredeintele din lista) si mai lasam 30-40 minute sa dospeasca,

Focaccine dospite

  • Le coacem in cuptorul preicalzit la 200°C pentru 15 minute (inainte de-a le introduce in cuptor, pudrati mini focaccia cu sare grunjoasa).
  • Dupa ce s-au copt, le scoatem din cuptor si le servim.

Focaccine scoase din cuptor

  • Sunt delicioase si foarte parfumate!

Sectiune focaccine

Pofta buna!!
Print Friendly, PDF & Email

15 comentarii la “Mini Focaccia cu Ierburi Aromatice

  1. sabo_laura spune:

    doamneeeee,nu ma mai satur sa privesc,sa citesc,,,,,aaaah,ma duc sa fac si eu ceva din ce am citit la tine…..evantaiul acela parca m-ar tenta acuma sau painica aceea impletita (si umpluta cu ce am prin frigider)
    esti o dulceatza desi suntem la sectiunea „sarate”
    te pup si multumesc de retete.

  2. Laura spune:

    Esti draguta si haioasa foc draga mea Laura!!Tare mult iti multumesc ca iti plac retetele mele.Sa-mi spui cum ti-a iesit evantaiul sau painica umpluta in cazul in care le incerci.Eu sper tare mult sa-ti placa cel putin la fel de mult cum imi plac mie.
    Multumesc de vizita si sper sa te revad pentru ca mi-ar face o placere deosebita!!Te pup!!

  3. Anonymous spune:

    Draga Laura , ma bucur tare mult ca te-am „intalnit ” …esti o minune !!!Imi place tare mult sa te citesc si mai ales sa pun in practica retetele tale .
    si apropo de aceasta reteta …eu folosesc drojdie uscata ..si nu prea stiu cata sa folosesc sa echivaleze cantitatea de drojdie proaspata …
    abia astept sa le fac …
    te pup dulce
    Simona

  4. Laura spune:

    Simona draga mea iti multumesc mult ca iti plac retetutele mele. Daca folosesti drojdie uscata la reteta asta poti pune linistita un pliculet de 7 gr drojdie. In general 7 gr drojdie uscata se folosesc in loc de 25 gr drojdie proaspata dar drojdia uscata actioneaza mai lent asa ca pune linistita un pliculet de 7 gr. te pupic!!

  5. Maria spune:

    Laura, sunt extraordinar de bune painicile 🙂
    Cred ca am incercat toate retetele tale de aluaturi di focaccia. Toate sunt extraordinare…Datorita tie m-am indragostit de painea facuta in casa 🙂 Iti multumim!

  6. magda spune:

    mi-am dedicat dupa-amiaza de duminica pentru aceste focaccia. dupa ce toti ai mei m-au luat la misto ca mor de foame si ca trebuia sa le spun ca vor manca peste o saptamana, au amutit de-a dreptul cand au gustat din focaccia fierbinte, aburinda si cu miresme imbietoare. au inceput apoi sa ma certe ca am facut doar 4. deci, saptamana viitoare repet experienta, dar dublam sau chiar triplam cantitatea 🙂
    palaria jos in fata maestrei care m-a invatat!

  7. Raluca spune:

    Laura draga,tin sa-ti multuesc pentru toate retetele publicate,am incercat multe dintre ele si mereu am fost incantata de rezultat!Te felicit!
    Aceste focaccine ,le ador !

  8. Mada spune:

    Laura, spune-mi te rog frumos daca pot pune lapte cu doar 1.5% grasime caci noi doar din asta bem si am drojdie care e aproape de termenul de expirare!
    Felicitari pentru tot ceea ce faci; toate retetele ce le-am facut de la tine mi-au iesit bune.

    Multumesc anticipat pt. raspuns!
    Salutari,
    Mada

    • Laura spune:

      Draga mea, poti inlocui laptele gras cu unul de 1,5% grasime. Daca drojdia nu a expirat, o poti folosi.
      Te pup cu drag!

  9. Mada spune:

    Azi am facut reteta de Focaccia alla Genovese de la tine si ne-a placut atat de mult incat as vrea tare mult sa fac si aceasta reteta de Mini focaccia.
    De accea abia astept sa imi raspunzi la intrebarea de m-ai sus daca pot inlocui laptele gras cu cel mai putin gras.

    Multumesc mult pt. retete si tine-o tot asa!

  10. Flo spune:

    Draga Laura, m-ai dat gata de tot cu reteta asta. Mi-a iesit atat de buna incat mi-a venit sa mananc toate cele 4 bucati deodata! Te pup

  11. Sorina spune:

    Soooooo… Le-am făcut azi, au ieșit minunat! As renunța, totuși, la sarea de deasupra, cea din saramură este mai mult decât suficientă. Other than that, textura și consistenta și gustul… Cer repeat!
    Super mulțu, Laura, pentru încă o rețetă de copiat în caietul cu bunătăți! ?

  12. Irina spune:

    Hello, am făcut azi noapte Focaccia alla Genovese. Soțul spune că el știe focaccia mai plată. O încerc pe asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor