Cozonac pufos – Treccia Russa

Retete culinareCozonac pufos Treccia Russa

Cozaonac Pufos Treccia Russa detaliu

Cozonacul pufos Treccia Russa este primul cozonac adevarat incercat de mine. Am avut emotii teribile si numai eu stiu cat m-am invartit in jurul cuptorului in timp ce se afla la copt. Am urmarit cu sufletul la gura in timp ce crestea si cu un pic de disperare in momentul in care a dat pe dinafara. De aceea va recomand sa folositi doua forme de chec sau o forma mare de cozonac pentru ingredientele de mai jos. Eu am folosit o forma de chec care este mai mica decat cea de cozonac. Reteta de cozonac este simpla, un pic mai laborios este modul in care taiem si impletim cozonacul. Dar va asigur ca merita tot efortul depus. Aluatul este pufos si felia de cozonac se desface in mici fasii apetisante si parfumate. 

Ingrediente – Cozonac pufos Treccia Russa (2 forme clasice de chec 30 x 11 cm)

  • 500-600 g faina (500 daca avem oua mici si 600 daca sunt mari)
  • 20 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 90 g zahar
  • 90 g unt
  • 2 oua intregi
  • 50-55 g unt + cca 60 g zahar pentru umplutura
  • zahar vanilat
  • alte arome
  • coaja rasa de portocala
  • 1/3 lingurita rasa de sare

Mod de preparare

  • Facem o maia din: 200-230 g faina (din cantitatea toatala de faina) tot laptele si drojdia frecata cu o lingurita de miere sau zahar,

Cozonac Pufos Treccia Russa preparare aluat

  • O lasam o ora sa-si dubleze volumul dupa care adaugam restul ingredientelor in urmatoarea ordine: zaharul, ouale, untul si la sfarsit restul de faina si aromele.
  • La inceput amestecam cu o lingura de lemn iar cand incepe sa prinda consistenta, adaugam sarea si il framantam cu mana pana devine elastic dar moale.
  • Punem la crescut in mediu ferit de curent 1h30m. La mine dupa o ora arata asa,

Cozonac Pufos Treccia Russa - aluat dospit

  • Dupa ce si-a dublat volumul trecem aluatul pe planul de lucru usor infainat si il intindem cu sucitorul fara insa a-l lucra prea mult.
  • Ungem foaia cu crema de unt (cele 50 g unt plus zaharul, eu am pus si ceva scortisoara dar voi puteti pune ce vreti de la cacao, nuci, ciocolata, etc).
  • O rulam cu rabdare si taiem un capat (cam 5 cm din care facem trandafirul), apoi taiem ruloul pe lungime, lasand in partea de sus inca 5 cm de aluat netaiat.
  • Capatul netaiat il rasucim sub cele 2 fasii de aluat (ca la minciunele) si impletim treccia inchizand capatul celalalt cu prima bucatica de aluat taiata.
  • Asezam treccia russa in forma unsa cu unt si tapetata cu hartie si o lasam sa creasca pana ajunge la buza formei.

Cozonac Pufos Treccia Russa - mod de impletire

  • Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte si o coacem la  180°C (cuptor preincalzit) pentru 30-40 minute,
Cozonac Pufos Treccia Russa la dospit si copt
  • Este delicios si extraordinar de pufos!

Cozonac Pufos Treccia Russa copt - detaliu final

  • Si o feliuta delicioasa de cozonac pufos pentru voi!
Cozonac Pufos Treccia Russa sectiune

Iti place reteta? Aboneaza-te acum si primesti retetele noi in adresa ta de e-mail

FacebookEmailPrintFriendlyShare

Comentarii

  1. Adriana

    Felicitari si multe multumiri pentru retele minunate pe care nu le pui la dispozitie. Eu am incercat cateva si de fiecare data am fost foarte placut suprinsa de rezultat….cozonacul acesta insa m-a castigat pe 1000 de ani….daca esti mamica cu bebe mic , cum sunt eu, si cu putin timp la dispozitie…daca iti doresti sa faci cel mai gustos, pufos, aratos cozonac..iata reteta ideala….Multumesc.

  2. comlosan

    este foarte bun acest cozonac,l-am facut si de Pasti si azi l-am refacut.multumesc pt reteta,defapt pt toate retetele tale.

  3. Liliana Chisinau

    Draga Laura, vreau sa iti multumesc enorm pentru retetele tale! Sunt absolut fantastice! Iar pozele, o minunatie! Sunt indragostita de blogul tau. In fiecare seara mai citesc cate ceva din el, e ca povestea inainte de culcare! :) Esti o Femeie de aur! Atata indemanare si talent zau ca nu am mai vazut! De rabdare nici nu mai zic, sa raspunzi si sa explici fiecarui in parte, chiar trebuie sa fii un om bun si cu suflet mare! Tot mai rar asa oameni! Din pacate!
    Ieri am facut pasca cu ciocolata, a crescut foarte frumos si e puhava, puhava! Dar, un pic in jurul branzicii nu s-a copt aluatul si a ramas ca o fasiuta cleioasa! Trebuia sa-l mai tin la cuptor sau sa fac amestecul de branzica mai ” uscat”? Ca testul cu scobitoarea l-am facut, a iesit uscat, uscat!
    Si maine vreau sa fac acest cozonac, dar am o intrebare? E pentru doua forme 30×11? Deci, daca am doar una, folosesc jumatate din ingrediente? Si inca ceva, am vazut la magazin o forma de 20×35 si inaltimea 8cm. Pot pune ambele cozonace alaturi?
    Multumesc din suflet! Sa-ti dea Domnul putere sa mai faci asa minunatii culinare si sa te imparti cu noi!:)
    Cu mare respect, Liliana!

    • Laura

      Liliana mea draga, multumesc din suflet pentru aprecieri!
      Ma bucur tare mult ca ti-au placut retetele incercate si imi cer scuze ca raspund atat de tarziu. Am avut o perioada foarte agitata si abia acum am apucat sa raspund comentariilor primite.
      Draga mea, ca sa scapi de umezeala formata intre branzica si aluat, foloseste o branza foarte bine scursa si, pentru siguranta, adauga 1 lingura cu pesmet pe deasupra blatului, inainte de a adauga stratul de branzica.
      Draga mea, eu am folosit o forma de 30X11 si mi-a dat pe dinafara. De aceea, te sfatuiesc sa folosesti trei sferturi din ingrediente, nu jumatate, pentru o singura forma. Calculezi restul ingredientelor pentru 400 g faina. Daca nu te descurci, sa imi spui si iti fac eu calculul.
      Sigur poti introduce ambele forme in cuptor, atata timp cat formele au aceeasi dimensiune.
      Pup cu mare drag!

    • Liliana Chisinau

      Multumesc din suflet pentru sfaturi, asa o sa fac data viitoare pasca.
      In schimb, treccia russa mi-a iesit perfect, sa nu ma complic cu calculele am facut doua, le-am pus intr-o tava mare, unse bine intre ele.
      Ce sa zic? Sambata seara le-am facut si luni dimineata la cafeluta nu mai era nici o faramitura! Una cu unt si zahar, ca in reteta ta, si una cu alune si migdale, ca nu mai aveam nuci. O minunatie, nu altceva!
      Maine ma apuc sa fac tortul cu mousse de fructe de padure si crema de whisky. Se intoarce mama din vacanta si vreau sa o intilnesc cu ceva gustosel!
      Inca o data, iti multumesc din suflet! Imi esti tare draga!

    • Laura

      Draga mea, cu mult mult drag!
      Sper sa-i fi placut mamei tale tortuletul.
      Pup cu drag!!

  4. ioana

    Buna Laura,am o nelamurire:dc folosesc faina manitoba o folosesc in totalitate sau in combinatie cu alta faina?(am vazut k la reteta de cozonac ai sfatuit pe cineva sa o combine)
    multumesc
    O zi buna

  5. Anamaria

    Si la noi pentru cozonac faina 000 sau 650? Eu folosesc la orice 000. Tu ce recomanzi mai bine?

  6. Anamaria

    L-am facut si eu sa vad cum iese ca sa stiu daca il fac si de paste! Eu am modificat 2 ingrediente si anume am pus 2 galbenusuri si 110gr de unt 85% grasime (ca eu asta inteleg prin unt adevarat). In rest intocmai cum ai scris tu. Iese incredibil de bun, pufos si gustos. Il am de 4 zile si are o consistenta usor umeda, nu s-a intarit nici macar coaja la el. Eu l-am facut cu rahat, dupa ce bineinteles l-am uns cu crema aceea de unt si zahar pudra in care am pus esenta de rom. Face minuni aceasta crema. Multumesc Laura, am sa fac de Paste 4 cozonaci.

  7. ioana

    Buna Laura
    in primul rand iti multumesc pt toate retetele tale minunate si explicate pe intelesul tuturor.
    vreau sa te intreb:
    -acest aluat il pot folosi pt a face pasca cu branza dulce si stafide?
    eu locuiesc in italia ma poti sfatui ce firma de faina sa folosesc sau dc ai alte secrete in privinta ingredientelor de aici..
    iti multumes frumos
    O zi frumoasa!

    • Laura

      Ioana, draga mea, multumes pentru aprecieri!
      Sigur ca poti folosi aluatul ca baza pt pasca. Iti recomand sa folosesti faina manitoba. O gasesti in orice supermarket.
      Te pup cu mare drag!

  8. Anamaria

    Laura am facut reteta “cozonac cu nuca” anul trecut de craciun folosind intocmai ingredientele.Minunat a iesit! Insa acum de Paste vreau sa fac 2 dinacestia cu stafide si rahat, mi se pare ca se potriveste mai bine aluatul fiind mai pufos decat celalalt care e mai dens mai potrivit cu nuca! Tu sa-mi spui daca am dreptate te rog! Acum vin si intrebarile: pot folosi si aici lapte condensat sau nu recomanzi? Pot adauga stafidele inmuiate inainte, in aluat dupa care sa framant cu totul? Astept raspunsul tau, multumesc!

    • Laura

      Draga mea, nu iti recomand sa folosesti lapte condensat la acest cozonac. Poti pune stafide in aluat si apoi sa-l framanti.
      Se poate umple si acesta cu nuca sau mac. Iese la fel de delicios ca si cozonacul cu nuca.
      Pup cu drag si mult spor sa ai!

Trackbacks

  1. […] cu o reteta foarte draga mie, pe care o fac chiar si acum, in fiecare an. Este vorba despre Treccia Russa, un cozonac deosebit de pufos si […]

Lasa un comentariu:

Vrei sa faci reteta de mai sus? Ai nevoie de ajutor? Ai facut-o? Ti-a placut? Impartaseste cu noi impresiile tale!


+ 4 = 8

Editare comentariu:
Pot fi utilizate etichete si atribute HTML in redactarea comentariului.