Cozonac pufos – Treccia Russa

Retete culinare – Cozonac pufos Treccia Russa

Cozaonac Pufos Treccia Russa detaliu

Cozonacul pufos Treccia Russa este primul cozonac adevarat incercat de mine. Am avut emotii teribile si numai eu stiu cat m-am invartit in jurul cuptorului in timp ce se afla la copt. Am urmarit cu sufletul la gura in timp ce crestea si cu un pic de disperare in momentul in care a dat pe dinafara. De aceea va recomand sa folositi doua forme de chec sau o forma mare de cozonac pentru ingredientele de mai jos. Eu am folosit o forma de chec care este mai mica decat cea de cozonac. Reteta de cozonac este simpla, un pic mai laborios este modul in care taiem si impletim cozonacul. Dar va asigur ca merita tot efortul depus. Aluatul este pufos si felia de cozonac se desface in mici fasii apetisante si parfumate. 

Ingrediente – Cozonac pufos Treccia Russa (2 forme clasice de chec 30 x 11 cm)

  • 500-600 g faina (500 daca avem oua mici si 600 daca sunt mari)
  • 20 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 90 g zahar
  • 90 g unt
  • 2 oua intregi
  • 50-55 g unt + cca 60 g zahar pentru umplutura
  • zahar vanilat
  • alte arome
  • coaja rasa de portocala
  • 1/3 lingurita rasa de sare

Mod de preparare

  • Facem o maia din: 200-230 g faina (din cantitatea toatala de faina) tot laptele si drojdia frecata cu o lingurita de miere sau zahar,

Cozonac Pufos Treccia Russa preparare aluat

  • O lasam o ora sa-si dubleze volumul dupa care adaugam restul ingredientelor in urmatoarea ordine: zaharul, ouale, untul si la sfarsit restul de faina si aromele.
  • La inceput amestecam cu o lingura de lemn iar cand incepe sa prinda consistenta, adaugam sarea si il framantam cu mana pana devine elastic dar moale.
  • Punem la crescut in mediu ferit de curent 1h30m. La mine dupa o ora arata asa,

Cozonac Pufos Treccia Russa - aluat dospit

  • Dupa ce si-a dublat volumul trecem aluatul pe planul de lucru usor infainat si il intindem cu sucitorul fara insa a-l lucra prea mult.
  • Ungem foaia cu crema de unt (cele 50 g unt plus zaharul, eu am pus si ceva scortisoara dar voi puteti pune ce vreti de la cacao, nuci, ciocolata, etc).
  • O rulam cu rabdare si taiem un capat (cam 5 cm din care facem trandafirul), apoi taiem ruloul pe lungime, lasand in partea de sus inca 5 cm de aluat netaiat.
  • Capatul netaiat il rasucim sub cele 2 fasii de aluat (ca la minciunele) si impletim treccia inchizand capatul celalalt cu prima bucatica de aluat taiata.
  • Asezam treccia russa in forma unsa cu unt si tapetata cu hartie si o lasam sa creasca pana ajunge la buza formei.

Cozonac Pufos Treccia Russa - mod de impletire

  • Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte si o coacem la  180°C (cuptor preincalzit) pentru 30-40 minute,
Cozonac Pufos Treccia Russa la dospit si copt
  • Este delicios si extraordinar de pufos!

Cozonac Pufos Treccia Russa copt - detaliu final

  • Si o feliuta delicioasa de cozonac pufos pentru voi!
Cozonac Pufos Treccia Russa sectiune

Comentarii

  1. Anonymous

    Ce cozonac … O frumusete , si se vede ca-si pale ,pale este pufos. Felicitari . Pashte fericit , sanatate , alatuiri de cei dragi tzie , la masa pascala

  2. Rux

    Mama mea a facut anul acesta acest cozonac…a iesit incredibil de bun Laura…iti multumesc in numele ei…toata lumea s-a batut pe el….l-a umplut cu o combinatie de cacao, nuca, stafide si rahat….cu siguranta il voi face si eu….esti tare priceputa…sunt intr-o admiratie totala!!!

  3. Laura

    anonim ma bucur tare mult ca iti place cozonacelul!! este tare pufos si imi place ca nu se usuca dupa ce se raceaste. O primavara minunata iti doresc alaturi de cei dragi!!

  4. Laura

    Cat ma bucur ca v-a placut draga mea Rux!!! Un pupic pentru tine si mamica ta si multumeste-i te rog din partea mea ca l-a incercat!!!

  5. AdrianaB

    Nu inteleg cum il rulezi. Deci tai o bucata separat si apoi o lipesti la coada? Sau cum?
    Mie nu mi-au iesit niciodata impletiti, mi se pare o corvoada :(
    Arata fff bine…

  6. Laura

    Adriana, draga mea, dupa ce il rulezi, tai un capat cam de 4-5 cm si il pui deoparte. Apoi tai pe lungime ruloul dar nu de sus ci lasi celalalt capat netaiat. Capatul netaiat il treci pe sub cele doua fasii taiate apoi impletesti fasiile iar la final le strangi usurel si asezi deasupra lor capatul taiat prima data si il presezi usor. Tare mult sper sa fi inteles. Daca nu, spune-mi ca incerc sa iti mai explic o data. Te pupic!!

  7. adela

    Draga Laura,de vreo luna dau tarcoale blogului tau si aceasta a fost prima reteta care am incercat-o si a iesit foarte bine si e super bun cozonacul, de atunci l-am facut inca de vreo 3 ori chiar si in portie dubla si bineinteles ca am raspandit vestea tuturor prietenilor si cumnatelor mele din tara, si ele la randul lor vecinelor si toata lumea e super incantata!Felicitari pt retetele impartasite si prezentate intr-o maniera cu totul deosebita!

  8. Laura

    Draga Adela bine ai venit si multumesc tare mult ca ai incercat cozonacelul meu. Sper din tot sufletul sa fi placut si rudelor si prietenilor tai si te rog sa le multumesti din partea mea ca l-au incercat. Te pup cu drag si te mai astept pe la mine!!

  9. EVA

    Draga Laura, iti multumesc mult pentru aceasta reteta dar si pentru toate celelalte retete minuntate.Desi sunt un dezastru culinar tin sa iti spun ca reteta ta a iesit foarte buna, exact ca si cozonacii bunicii insa mult mai usor de facut. Multumesc mult, a fost apreciat de toata familia, in special de cel mic. Sarbatori fericite!

  10. Anonymous

    Acest cozonacel este grozav , de bun ,pufos iar modul de impletire
    unicat.Multumesc pentru reteta,felicitari Laura draga !!!!

  11. Vanda

    Reteta asta se poate face si cu masina de facut paine, punand toate ingredientele de la inceput impreuna? Ca din cate vad, aluatul are mai multe etape de crescut.

    Vanda

  12. Anonymous

    Draga Laura,

    am facut ieri cozonacul asta minunat si usor de realizat. I-am pus nuca macinata impreuna cu zahar vanilat si stafide inmuiate in apa cu esenta de rom. Mi-a iesit foarte bun (noroc ca il impart cu sotul meu, ca altfel l-as manca singura pe tot!).

    Mi-a placut mult si ca reteta e usoara, nu trebuie muncit mult la ea. Multumesc inca o data pentru tot!

    Miruna

  13. Laura

    Vanda, poti sigur sa il faci la masina de paine. L-am facut si eu de cateva ori la masina din lipsa de timp. Ai mare grija ca drojdia sa o pui la sfarsit peste faina si sa nu intre in contact cu lichidul. Te pup!

  14. Anonymous

    buna laura , arata f bine cozonacul tau si as vrea sa l fac pt Craciun insa am 2 intrebari ..1. untul pt aluat se poate inlocui si cu margarina? 2. daca ingredientele sunt pentru 2 tavi de cozonac / chec sau iti iasa o singura tava ? multumesc..

  15. Laura

    Anonim, nu am incercat sa-l fac cu margarina dar eu zic ca se poate. Desigur, nu va mai avea acel gust specific dat de unt, dar daca iti place gustul margarinei, sigur ca poti pune. Eu am facut 2 forme de chec de 30×11 cm pentru ca nu am forma de cozonac. Daca faci intr-o forma de cozonac, alege una mare pentru ca aluatul creste mult.

  16. Anonymous

    buna laura sunt f trista ca nu mi a iesit cozonacul…a iesit extrem de moale… abia l am putut intinde cu mana ..nici vb de sucitor..iar cand sa l bag in tava curgea din toate partile ..s a si rupt…am respectat toate ingredientele /timpul de crescut am folosit 600 g faina…etc.La tine in poza dupa ce a crescut pare mai groasa / vartoasa; la mine f moale…oare mai trebuia sa adaug faina sa ajung la o consistenta ca de cozonac? astept sa vad cum e cand se coace..nu stiu ce n am facut bine..poate ai vreun sfat…oricum mc de reteta..si Sarbatori fericite.!

  17. Anonymous

    Primul cozonac care mi-a iesit si il repet de fiecare Sarbatoare. Multumesc, Laura, pentru explicatii, poze si reteta! Craciun fericit! :-*

  18. Anonymous

    Hi Laura ,ador retetele tale! .Am numai drojdie uscata de 7gr ,e ok ?pun numai 1 sau 2 plicuri de drojdie ?
    si inca o intrebare untul trebuie topit ?
    Vreau neaparat sa-l fac .Multumesc mult si La multi ani ! Alina

  19. Laura

    Anonim, mai trebuia sa adaugi putina faina. Nu toate tipurile de faina au acelasi grad de absorbtie al lichidului. Daca il mai repeti, adauga o lingura de faina si framanta. Cu cat vei framanta mai mult, cu atat glutinele se vor dezvolta iar aluatul va deveni din ce in ce mai elastic. Caracteristica acestui cozonac este tocmai aluatul foarte moale, gen aluatul panettonelui, dar desi moale, trebuie sa aiba o consistenta elastica si nu curgacioasa. Te sfatuiesc sa continui sa framanti, eventual ungandu-ti mainile cu putin unt topit si vei vedea ca aluatul va deveni cu siguranta elastic.

  20. Laura

    Alina, multumesc mult ca-ti plac retetele mele. Este de ajuns un pliculet de 7 gr de drojdie uscata iar untul nu trebuie topit ci trebuie sa fie la temperatura camerei.
    Te pupic!! La Multi Ani!!

  21. Alexa

    Voi încerca, dar am observat o treabă…ai folosit chestii de calitate superioară din Italia. Sigur influențează mult rezultatul. Se poate că nu iese la fel cu ce e pe la noi…

  22. Laura

    Alexa, cozonacul acesta a foat incercat de extrem de multe persoane din Romania. Chiar eu l-am facut acum 2 ani de Craciun cand am fost acasa cu ingrediente 100% romanesti si a iesit exact la fel. Ingredientele de aici nu difera foarte mult fata de cele de la noi.
    Deci, daca doresti, incearca-l pentru ca-ti va iesi exact ca cel facut cu ingrediente italiene.
    Ai aici linkul spre treccia russa facut de Ina care locuieste in Romania:

    http://floridecires7.blogspot.com/2008/12/treccia-russa-cozonac-super-pufos.html

  23. Mira

    Ce dimensiuni are tava pe care ai folosit-o? Eu am o singura tava si cred ca e cam mica. As vrea sa stiu daca trebuie sa-mi cumpar alta. Multumesc.

  24. Anonymous

    Draga Laura,sunt fascinata de toate retetele tale,zi de zi intru pe net numai sa vad ce ai mai postat.sincer,numai tu ma invetzi cum sa prepar toate aceste minunate bucate si pentru aceasta iti multumesc.am facut multe dintre retetele tale,sunt toate absolut delicioase si aproape zilnic incerc cate o reteta de a ta.am incercat si acest cozonac,de doua ori l am facut,mi a crescut frumos,dar cand sa il tai imi dadea impresia de aluat lasat,nu mai e deloc pufos ca la inceput.ma gandeam ca e din vina formei si nu reuseste sa se coaca destul de bine,forma e ca a ta de altfel,respect toti pasii de coacere,nu mai stiu ce sa cred si de aia apelez iarasi la sfatul tau.cum sa il fac ca sa imi iasa pufos? vreau sa il prepar de Pasti,dar parca imi e si frica sa nu fiu iarasi dezamagita.iti multumesc draga prietena,pentru ca pentru mine esti prietena de suflet.cu drag natalia….

  25. Laura

    Mira draga mea, forma mea are 30X11 dar pentru cantitatile din reteta iti recomand 2 forme de 30X11 pentru ca creste destul de mult si poate da pe dinafara.
    Pup!

  26. Laura

    Draga mea Natalia, iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale deosebite!!
    Scumpa mea, pot fi doua cauze care duc la un cozonacel care se desumfla in cuptor. Glutinele din faina nu au destula forta ca sa formeze acea retea care da consistenta stabila a aluatului. Acest lucru se intampla cand aluatul nu este framantat cat trebuie. Ca sa-ti dai seama cum arata aceasta "retea", dupa ce termini de framanat, rupe o bucatica mica mica din aluat si intinde-o cu mainile (tragi de bucatica de aluat cu ambele maini). Daca reusesti sa o intinzi pana obtii o foaie subtire transparenta si elastica, atunci aluatul nu mai trebuie lucrat, dar daca se rupe in timp ce o intinzi, mai trebuie inca framantatcam 5-10 minute.
    O a doua cauza ar fi depasirea timpului de dospire. Stiu ca toti avem impresia ca daca lasam un aluat sa dospeasca cat mai mult posibil, obtinem un cozonac mai bine crescut si mai pufos dar nu este adevarat. Cu cat depasim mai mult perioada de dospire cu atat cozonacul se va desumfla in cuptor mai mult. Dospirea finala e impartita in doua etape, si anume, in prima etapa trebuie sa dospeasca afara din cuptor la o temperatura constanta si intr-un mediu ferit de curenti de aer iar a doua etapa a dospirii are loc in cuptor, in primele 5-10 minute de coacere.
    O sa fac un film despre cum trebuie sa lucram corect aluatul pentru ca sunt extrem de multe lucruri de luat in considerare si care greu pot fi explicate verbal.
    Deci, sfatul meu este sa prenlungesti timpul de framantare si sa scurtezi timpul de dospire si nu in ultimul rand sa incerci sa folosesti o faina speciala pentru aluaturi.
    Te pupic cu mare drag si daca mai ai nevoie de ajutor, intreba-ma si-ti voi raspunde fara nici o problema.

  27. Anonymous

    Draga mea prietena,iti multumesc atat de mult pentru aceste minunate sfaturi,mi ai adus un strop de bucurie in suflet de dimineatza.
    Acum sunt pregatita pentru prepararea acestui minunat cozonacel.sper sa imi iasa de aceasta data,desi sunt chiar sigura,caci am langa mine ajutorul sotului meu iubit,ce ma va ajuta la framantat si am si sfaturile tale pretioase de care tin cont cu sfintenie de fiecare data.mai am o intrebare in legatura cu cuptorul,al meu e pe curent,ar trebui sa il tin mai mult la cuptor?
    te pupic cu drag,natalia…..

  28. Anonymous

    Buna Laura,
    Multumim de retetele tale incantatoare.La fac destul de des.Aceasta treccia ma incanta enorm.Am o problema sotul meu vrea multa nuca si rahat,imi e frica ca se va arde nuca si cacaoa dupa ce va fi rasucit.Ce zici?

  29. Laura

    Natalia scumpa mea, cu mare drag!! Inseamna ca suntem doua norocoase pentru ca sotii nostri ne ajuta in bucatarie.
    Si cuptorul meu este pe curent asa ca nu trebuie lasat mai mult decat timpul prevazut in reteta. Trebuie copt pe etajul al treilea, functia traditionala (caldura de jos si de sus) iar daca se bronzeaza prea mult, il poti acoperi dupa primele 15 minute cu o fooaie de aluminiu.
    Pupicei cu mare mare drag si spor la treaba!!
    Ma gasesti aici daca mai ai nevoie de ajutor.

  30. Laura

    Buna Anonim,

    Iti multumesc tare mult ca-ti plac retetele mele. Draga mea, sigur nu se va arde nuca sau cacaoa folosita la umplutura, chiar daca pui mai multa. Dupa primele 15-20 minute de copt, deschizi repede usa cuptorului, acoperi cozonacul cu o folie de aluminu (nu e nevoie sa sigilezi forma ci doar sa pui deasupra cozonacului o folie de aluminiu) si il lasi acoperit pana se coace. In felul acesta, garantez ca nu vei avea probleme cu coptul cozonacului.
    Pup si spor la treaba!!

  31. Anonymous

    Laura, multumesc f mult ptr retete….de cateva zile salivez la retetele tale…….de paste as vrea sa fac cozonacul acesta…….pana acum n-am facut niciodata cozonac, si ma intrebam ce forma ai folosit? ai folosit forma de chec? azi am fost la cumparaturi si am vazut multe forme de chec, dar parca toate sunt f inguste…in poza pe care ai facut-o tu pare marisoara forma.
    Imi poti da cateva sugesti?

    Cristina

  32. sinsdesign

    Am facut patru astazi, urmatorii doi sunt la masina de paine sunt batuti zdravan :)
    Multumesc, sunt excelenti! Sarbatori fericite!

  33. Anonymous

    Draga Laura,am facut cozonacul. Nu a fost bun, a fost excelent. Usor de facut (robot), usor de intins, dar cel mai usor a fost de de mincat. A iesit minunat. Frumos cum nu am mai avut pina acum. O singura remarca (la mine) ca nu am pus mai multa nuca. Ar fi fost rasfatul prea mare. Cum spui si tu, fiecare foloseste o anumita faina. Si ouale sint si mai mari si mai mici. Daca e prea moale un pic de faina si totul e ok. Cum se desprinde de pe margine frumos inseamna ca este bine. Se face fff bine in robot. Nu este prima data cind munceste el pentru mine. Va ramine o reteta pentru orice sarbatoare.O reteta de la tine pe masa mea. Sau un pic din tine pe masa multor gospodine. Te pup mult, Nina

  34. Laura

    Cristina scumpa mea, si eu folosesc forme de chec pentru ca nu am gasit din pacate pt cozonac. Formele mele au 30X11cm (30 cm lungime, 11 cm inaltime si cam 7-8 latime).
    Ai mei au niste forme superbe de cozonac si cred ca am sa le fur una cand ma duc acasa.:))

    Pup!!

  35. Laura

    Nina draga mea, multumesc tare tare mult ca l-ai incercat si ma bucur ca ti-a placut acest cozonacel!!
    Te pupic cu mare mare drag!!

    • Laura

      Simona, scumpa mea, am vazut minunatia ta de cozonac. A iesit suuuuperb!!
      Pup cu drag si multumesc ca l-ai incercat!!

  36. Hmmmm, Dein Zopf sieht sehr lecker aus, sehr schöne Bilderfolge,
    damit kann man es ohne Probleme nachmachen,
    Vielen Dank für das leckere Rezept ;o))

    Liebe Grüße
    Irène

    • Laura

      Draga mea, se pune rece in aluat. Dupa ce-l topesti, il lasi sa se raceasca si apoi il folosesti.
      Pup cu drag!

  37. Lavinia

    Multumesc mult pentru reteta asta, cozonacul asta l-am facut de Paste, a iesit atat de bun incat nu imi vine sa cred!
    Desi am dat cea mai mare parte de pomana (ca asa fac eu), am mancat si eu putin din el (ca sa nu ma ingras) si a fost tare bun. L-am facut cu putin zahar, nuci prajite si merisoare uscate. Pacat ca nu pot sa va arat pozele, am fost mare artista!
    Din 500 de grame de faina mie mi-au iesit doi cozonaci, unul l-am facut asa cum am vazut aici pe blog, pe celalalt l-am pus intr-o cratita rotunda si a iesit ca un trandafir.
    Multumesc inca o data!

    • Laura

      Sa va fie de bine, Lavinia, draga mea!!
      Tare mult ma bucur ca ti-a reusit!! Daca doresti sa imi arati pozele, mi le poti trimite pe mail: ladamache(@)googlemail(.)com
      Pup dulce!!

  38. Dana

    Cozonacul cred ca iese absolut minunat, de aceea intentionez sa incerc sa il fac si eu pentru Craciun, insa am 2 nelamuriri: 1. se pune sare in aluat si daca da, in ce etapa? Am observat ca sarea nu este mentionata la ingrediente si nici in etapele de preparare, insa din cate stiu eu, sare se pune chiar si in dulciuri 2. am citit mai sus ca se coace pe treapta a 3a, insa nu inteleg daca este vb de a3a treapta de sus in jos sau invers.
    Multumesc pentru reteta si pentru lamuriri, anticipat. De-abia astept sa vina Craciunul ca sa pap treccia! Salutari din Portugalia
    Dana

    • Laura

      Dana, draga mea, ma bucur ca-ti place cozonacul.
      Se adauga si un sfert de lingurita rasa de sare, dupa ce aluatul a capatat putina consistenta. Sarea se adauga intotdeauna la sfarsit si niciodata in contact cu drojdia, deoarece ii incetineste procesul de actiune.
      Se coace pe al treilea etaj, de jos in sus.
      Am sa merg sa scriu si in reteta acum.
      Pup cu drag si sa-mi spui daca ti-a placut!

  39. Dana

    Laura, multumesc mult pentru clarificari! Cred ca am sa il prepar o data inainte de Craciun, candva pe la sfarsit de noiembrie, ca sa imi ”fac mana” si iti spun atunci cum mi-a iesit.
    Pana atunci, te las sanatoasa si pup cu drag!

    Dana

    • Laura

      Dana, draga mea, cu multa placere. Sa imi spui cum a iesit.
      Pupicei cu drag!

  40. Une très bonne brioche, je ne connais pas et pourtant je suis russe…lol…merci pour le partage!
    Une petite surprisse pour toi sur mon blog:
    http://www.cuisinestyle.net/article-brioche-russe-au-pavot-112156043.html
    Bisous,
    Carmen.

  41. Buna Laura, am facut ieri acesti minunati cozonaci, sunt extrem de buni, nu am redat forma , am facut cu acest aluat clasicul cozonac cu umplutura de nuca dar vreau sa spun ca de acum renunt la reteta mea de cozonac si o sa o fac doar pe aceasta:)….sunt atat de pufusi…pacat ca nu apuca sa stea cateva zile sa vad daca raman la fel de pufosi si fragezi…Multumesc pentru reteta.

    • Laura

      Draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut cozonacelul.
      Si eu ador reteta asta si abia astept sa o fac de Sarbatori.
      Pup dulce!

  42. bomi

    Ok, am facut si eu treccia russa si cum am zis, am revenit cu pareri…
    Este intr-adevar foarte bun cozonacul acesta, dar… Facand o comparatie, cel al Laurei Vitale este MULT mai pufos si rezista mai mult timp, pe cand acesta s-a “uscat” mai repede.
    Cred ca voi schimba proportia de oua-unt si astfel va iesi mai bun… De fapt, albusurile nu prea au ce cauta in cozonac, il intaresc. As pune doar un ou, sau 2 galbenusuri, si as mari cantitatea de unt, cam la 100-110 g.
    Cam atat am observat… Sunt o perfectionista si nu ma las pana nu obtin un cozonac pe gustul meu.
    Spor la copt!

    • Laura

      Draga Bomi, ma bucur ca l-ai incercat.
      Spor la copt si tie si sper mult sa gasesti un cozonac pe gustul tau.
      O seara minunata sa ai!

  43. Niki

    Un cozonac ft pufos si delicios,l-am facut pt prima data,de fapt acum l-am terminat!Categoric renunt la vechea mea reteta de cozonac.Eu i-am adaugat cacao,esenta de rom si miez de nuca macinat la crema si a iesit o minunatie!Yammi,multumesc pentru ca ne impartasesti minunatele tale retete Laura!
    O seara minunata iti doresc!

    • Laura

      Niki, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!
      Pupicei cu mult drag!

  44. Anamaria

    Laura am facut reteta “cozonac cu nuca” anul trecut de craciun folosind intocmai ingredientele.Minunat a iesit! Insa acum de Paste vreau sa fac 2 dinacestia cu stafide si rahat, mi se pare ca se potriveste mai bine aluatul fiind mai pufos decat celalalt care e mai dens mai potrivit cu nuca! Tu sa-mi spui daca am dreptate te rog! Acum vin si intrebarile: pot folosi si aici lapte condensat sau nu recomanzi? Pot adauga stafidele inmuiate inainte, in aluat dupa care sa framant cu totul? Astept raspunsul tau, multumesc!

    • Laura

      Draga mea, nu iti recomand sa folosesti lapte condensat la acest cozonac. Poti pune stafide in aluat si apoi sa-l framanti.
      Se poate umple si acesta cu nuca sau mac. Iese la fel de delicios ca si cozonacul cu nuca.
      Pup cu drag si mult spor sa ai!

  45. ioana

    Buna Laura
    in primul rand iti multumesc pt toate retetele tale minunate si explicate pe intelesul tuturor.
    vreau sa te intreb:
    -acest aluat il pot folosi pt a face pasca cu branza dulce si stafide?
    eu locuiesc in italia ma poti sfatui ce firma de faina sa folosesc sau dc ai alte secrete in privinta ingredientelor de aici..
    iti multumes frumos
    O zi frumoasa!

    • Laura

      Ioana, draga mea, multumes pentru aprecieri!
      Sigur ca poti folosi aluatul ca baza pt pasca. Iti recomand sa folosesti faina manitoba. O gasesti in orice supermarket.
      Te pup cu mare drag!

  46. Anamaria

    L-am facut si eu sa vad cum iese ca sa stiu daca il fac si de paste! Eu am modificat 2 ingrediente si anume am pus 2 galbenusuri si 110gr de unt 85% grasime (ca eu asta inteleg prin unt adevarat). In rest intocmai cum ai scris tu. Iese incredibil de bun, pufos si gustos. Il am de 4 zile si are o consistenta usor umeda, nu s-a intarit nici macar coaja la el. Eu l-am facut cu rahat, dupa ce bineinteles l-am uns cu crema aceea de unt si zahar pudra in care am pus esenta de rom. Face minuni aceasta crema. Multumesc Laura, am sa fac de Paste 4 cozonaci.

  47. Anamaria

    Si la noi pentru cozonac faina 000 sau 650? Eu folosesc la orice 000. Tu ce recomanzi mai bine?

  48. ioana

    Buna Laura,am o nelamurire:dc folosesc faina manitoba o folosesc in totalitate sau in combinatie cu alta faina?(am vazut k la reteta de cozonac ai sfatuit pe cineva sa o combine)
    multumesc
    O zi buna

  49. Liliana Chisinau

    Draga Laura, vreau sa iti multumesc enorm pentru retetele tale! Sunt absolut fantastice! Iar pozele, o minunatie! Sunt indragostita de blogul tau. In fiecare seara mai citesc cate ceva din el, e ca povestea inainte de culcare! :) Esti o Femeie de aur! Atata indemanare si talent zau ca nu am mai vazut! De rabdare nici nu mai zic, sa raspunzi si sa explici fiecarui in parte, chiar trebuie sa fii un om bun si cu suflet mare! Tot mai rar asa oameni! Din pacate!
    Ieri am facut pasca cu ciocolata, a crescut foarte frumos si e puhava, puhava! Dar, un pic in jurul branzicii nu s-a copt aluatul si a ramas ca o fasiuta cleioasa! Trebuia sa-l mai tin la cuptor sau sa fac amestecul de branzica mai ” uscat”? Ca testul cu scobitoarea l-am facut, a iesit uscat, uscat!
    Si maine vreau sa fac acest cozonac, dar am o intrebare? E pentru doua forme 30×11? Deci, daca am doar una, folosesc jumatate din ingrediente? Si inca ceva, am vazut la magazin o forma de 20×35 si inaltimea 8cm. Pot pune ambele cozonace alaturi?
    Multumesc din suflet! Sa-ti dea Domnul putere sa mai faci asa minunatii culinare si sa te imparti cu noi!:)
    Cu mare respect, Liliana!

    • Laura

      Liliana mea draga, multumesc din suflet pentru aprecieri!
      Ma bucur tare mult ca ti-au placut retetele incercate si imi cer scuze ca raspund atat de tarziu. Am avut o perioada foarte agitata si abia acum am apucat sa raspund comentariilor primite.
      Draga mea, ca sa scapi de umezeala formata intre branzica si aluat, foloseste o branza foarte bine scursa si, pentru siguranta, adauga 1 lingura cu pesmet pe deasupra blatului, inainte de a adauga stratul de branzica.
      Draga mea, eu am folosit o forma de 30X11 si mi-a dat pe dinafara. De aceea, te sfatuiesc sa folosesti trei sferturi din ingrediente, nu jumatate, pentru o singura forma. Calculezi restul ingredientelor pentru 400 g faina. Daca nu te descurci, sa imi spui si iti fac eu calculul.
      Sigur poti introduce ambele forme in cuptor, atata timp cat formele au aceeasi dimensiune.
      Pup cu mare drag!

    • Liliana Chisinau

      Multumesc din suflet pentru sfaturi, asa o sa fac data viitoare pasca.
      In schimb, treccia russa mi-a iesit perfect, sa nu ma complic cu calculele am facut doua, le-am pus intr-o tava mare, unse bine intre ele.
      Ce sa zic? Sambata seara le-am facut si luni dimineata la cafeluta nu mai era nici o faramitura! Una cu unt si zahar, ca in reteta ta, si una cu alune si migdale, ca nu mai aveam nuci. O minunatie, nu altceva!
      Maine ma apuc sa fac tortul cu mousse de fructe de padure si crema de whisky. Se intoarce mama din vacanta si vreau sa o intilnesc cu ceva gustosel!
      Inca o data, iti multumesc din suflet! Imi esti tare draga!

    • Laura

      Draga mea, cu mult mult drag!
      Sper sa-i fi placut mamei tale tortuletul.
      Pup cu drag!!

  50. comlosan

    este foarte bun acest cozonac,l-am facut si de Pasti si azi l-am refacut.multumesc pt reteta,defapt pt toate retetele tale.

  51. Adriana

    Felicitari si multe multumiri pentru retele minunate pe care nu le pui la dispozitie. Eu am incercat cateva si de fiecare data am fost foarte placut suprinsa de rezultat….cozonacul acesta insa m-a castigat pe 1000 de ani….daca esti mamica cu bebe mic , cum sunt eu, si cu putin timp la dispozitie…daca iti doresti sa faci cel mai gustos, pufos, aratos cozonac..iata reteta ideala….Multumesc.

Lasa un comentariu

Adresa de email este confidentiala. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti sa folosesti HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>